Nie będzie zaręczyn? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-16, 12:17   #61
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Dot.: Nie będzie zaręczyn?

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Dziwię się, że świadek Jehowy wogóle chce się żenić z "nie-swiadkiem". Oni mają bardzo rygorystyczne przepisy wspólnotowe/religijne.
Wydaje mi się, że po ślubie zostaniesz poddana bardzo intensywnemu praniu mózgu.
Czy wiesz dokładnie JAKIE są wymogi religii twojego TŻ?
Wybacz - możesz się obrazić albo i nie - ale po tym tekście mam wrażenie że to Tobie wybrali mózg i to profesjonalnie. Jestem pewna że tak naprawdę nie miałaś z żadnym (praktykującym) ŚJ nigdy do czynienia a swoje poglądy opierasz na tym co mówią inni "znający się".

W KAŻDEJ wierze (u KRK także - a nawet częściej) zdarzają się ludzie którzy nie chcą nawet myśleć o tym by brać ślub z innowiercą. To jest zrozumiałe bo jeśli ktoś jest wierzącym i praktykującym wyznawcą może mu się nie podobać zachowanie partnera-innowiercy w niektórych życiowych sytuacjach i jak na początku wszystkie "ale" przesłaniała miłość i ogólne zauroczenie to po kilku latach (albo w tak poważnych kwestiach jak wychowanie potomstwa) może zacząć poważnie doskwierać.
Mówisz że obowiązkiem ŚJ jest nawracanie każdego a jakoś u katolików obowiązkiem (nawet warunkiem wzięcia ślubu) jest chrzczenie niemowląt w KRK - to nie jest już nawracanie? - ba! zmuszanie tego małego człowieczka do zostania członkiem danego wyznania w chwili gdy nie jest tego świadomy i nie ma możliwości się temu sprzeciwić? A w chwili gdy dorosną robić im niewiarygodnie jakie problemy by z tej religii się wypisać (niby można się wypisać z KRK ale niektórzy moi znajomi prawie 2 lata próbowali a i tak w końcu dali za wygraną).
W żadnym innym kościele nie ma obowiązku zmuszania dzieci już w czasie niemowlęctwa do przyjmowania danej religii - w innych uważa się że to dziecko powinno wybrać świadomie gdy dorośnie (a w kwestii rodziców jest by wybrali ich religię ale to inna bajka )
Dla informacji NIE JESTEM Świadkiem Jehowy i może mam parę do nich zastrzeżeń ale bardziej do wyznania nie do osób, a na pewno nie uważam że należy ich generalizować - to są ludzie jak i wyznawczy innych wyznań i to jacy są zależy od indywidualnych życiowych sytuacji a ortodoksyjni Świadkowie są często bardziej do wytrzymania niż ortodoksyjni katolicy (mówię z doświadczenia i zastrzegam że to regułą nie jest)

A tak wracając do prawdziwego problemu założycielki tematu (bo poważnie zeszliśmy wszyscy na tor boczny niezwiązany z niczym)

Co do tego że on np nie chce teraz słuchać o zaręczynach i może nawet się o to pokłócić - nie przejmuj się - naprawdę.
Jest nawet osobny wątek na tym forum gdzie wiele dziewczyn ma dokładnie ten sam problem ( a oboje są tego samego wyznania)
Tutaj jest: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=228507

Na to nic nie poradzisz - kiedy będzie chciał i będzie gotowy wziąć ślub to się oświadczy.
Możesz też sama to zrobić lub wspólnie w pewnym momencie na to wpadniecie- tak jak my tak luźno zaczęliśmy rozmowę i mój w pewnym momencie spytał "no to co? Może się chajtniemy?" a ja "no można by" i tyle
Sposób oświadczyn nie zależy od wyznania a od kultury danego kraju (w Europie inaczej wyglądają oświadczyny, w Ameryce inaczej, w Azji inaczej itp) i tego jak je sobie wyobrazi Twój TŻ - tylko i wyłącznie od tego. Zauważ że oświadczyny w Anglii i Ameryce wyglądają tak samo a tam jest mniej katolików (są głównie Anglikanie, Ewangelicy i inne wyznania protestanckie czyli ten sam typ co ŚJ).
Mówisz że jesteś z nim krótko, wiem że chciałoby się już teraz-natychmiast, pamiętam że nawet w podstawówce dziewczyny ćwiczyły swój podpis z nazwiskiem chłopaka który im się podobał ale daj mu czas, jeśli się kochacie w końcu to nastąpi możesz być tego pewna.

Moja biżuteria
No i strona

Edytowane przez AneczkaKoziol
Czas edycji: 2008-06-16 o 13:11
AneczkaKoziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości