|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zwolnienie
Generalnie trzeba powiedziec, ze szkoly nie sa dobrze przygotowane na wszelkie zajecia sportowe: wf jest czesto w srodku dnia, a potem spoceni uczniowie siedza caly dzien na zajeciach. Nie ma zadnych warunkow do tego, zeby sie odswiezyc. Tak bylo i bedzie, ale o tym tez warto wspomniec.
Ja tam cale zycie cwiczylam na wf-ie, nie bylo nawet mowy o zadnym zwolnieniu. Dopiero w 3 klasie LO kiedy zachorowalam na przewlekle zapalenie pecherza lekarz sam wypisal mi zwolnienie w okresie zimowym.
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Korupcji nie popieram, ale wstręt do wf-u jak najbardziej rozumiem
Lekcje wf-u i religii to moje jedne z najbardziej traumatycznych przeżyć z czasów podstawówki i liceum. Też próbowałam namówić mamę za "załatwienie" mi lewego zwolnienia, ale to uczciwa kobieta, nie dało rady. Więc z wf-u uciekałam, blagałam szkolną pielęgniarkę o zwolnienia, spoźnialam się itd. Wszystkie nieprzyjemne konsekwencje ( typu awantury na wywiadówkach o liczne nieobecności itd. ) były dla mnie lepsze niz wf. Któregoś roku aby "odrobić" nieobecności musiałam np. malować linie i slupki do siatki na boisku szkolnym ( i zainwestować parę zlotych w farbę i pędzle). Miałam również na świadectwie efekt swojej niechęci do wf-u: same piątki i czwórki oraz dwie dwójki i wf i religia .Mimo wszystko, pomysłu z wręczeniem łapówy nie popieram. Autorka wątku może trafić na uczciwego lekarza, przeciwnika "kopert" ( no chyba tacy są... ) i narobi jej kłopotu, a conajmniej wstydu.A co do poglądu, że wf jest dla dobra naszego zdrowia - owszem, ale nie taki jak miałam: cała lekcja spędzona na boisku, gdzie aktywnie grały mniej wiecej dwie osoby na połowie boiska i wręcz zabranialy tym, które grają slabo ( czyli mnie ) odbierac piłki, to g...., a nie wf.Ale nauczycielowi tak było najłatwiej - siedzial na ławeczce i patrzył, nawet się nie spocił . Gimnastykę miałam bardzo rzadko, ale zawsze wtedy ćwiczyłam
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem czemu niektóre wychodzą z założenia "ja przeżyłam więc ty też musisz
" bez jaj.Szkoła szkole nierówna, rozpadające się budynki, szkoły na wsiach z dużą liczbą uczniów małą salą gimnastyczną, niechęć, niezbyt dobry nauczyciel... Szkoła NIESTETY dotyka trzech sfer: duchowej fizycznej no i umysłowej ![]() Rozumiem matematykę, chemię, to wszystko ma sens. Nie rozumiem po jaką cholerę wpychać religię i wuef do szkoły. Zamiast religii szkółka niedzielna, zamiast wfu mogły by być zajęcia we własnym zakresie, osoby które uprawiają sport tak czy siak - ja pływałam i brałam udział w zawodach, te 4 godziny wuefu to była maksymalna strata czasu, zwłaszcza w klasach późniejszych liceum. Nikt mi nie wmówi że to było dla mojego dobra, na początku kosz kosz kosz kosz kosz a potem pół roku siedzenia na tyłku - gdybym miała zwolnienie po prostu bym nie przychodziła, a tak musiałam bo? Bo muszę mieć obecności. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mało uczniów i studentów teraz uprawia sport. Większość siedzi przed komputerem albo spija piwo na przystankach. U nas notorycznie siedzą na stacji PKP. |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do niechęci...ten argument jakoś kompletnie do mnie nie przemawia. Ktoś może mieć np. niechęć do nauki języka polskiego bo uwielbia angielski i niemiecki dajmy na to...Powinien być zwolniony? Wiem, to abstrakcyjny przykład...ale to tylko pójście za ciosem. Odnośnie "niezbyt dobrego nauczyciela"- takie rzeczy się zgłasza. Rodzice na pewno interweniują. Trzeba tylko się odezwać. Program w polskich szkołach jest jaki jest...ale jest ustalony z góry. Trzeba zaliczyć chemię, tak samo trzeba zaliczyć wf. I nie rozumiem tej mody na zwolnienia, łamanie sobie palców żeby nie ćwiczyć, tak samo jak nie zrozumiem tego, że nagle tak duża część uczniów odkryła w sobie dysgrafię i dysleksję...zazwyczaj przed egzaminami.
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więcej, niż obecności raczej
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle że to nie było odbijanie piłki w polu o godzinie 10 w trakcie lekcji gdzie pot spływa ci po czterech literach, tylko aerobik, siłownia, basen. Dla mnie argument DLA ZDROWIA jest bez sensu. Zamiast uczestniczenia w normalnych lekcjach wuefu powinno się w ramach niego zaliczać np przynależność do szkolnej drużyny piłkarskiej i takie tam. skoro ktoś trenuje tak czy srak to z jego zdrowiem jest wszystko ok i 4 godziny bezsesnsu go nie zbawią |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zresztą, jeśli ktoś np. nie lubi genetyki w biologii, to może sobie to odbić na lekcjach o innej tematyce, która bardziej go kręci. a jeśli ktoś nie lubi siatkówki - alternatyw nie ma żadnych bo bez siatkówki to chyba wf stracony co widać na przykładzie tego tematu - nie ma różnorodności, jest siatka/kosz i tyle. dopiero na studiach można poczuć, co to znaczy prawdziwy wf. Gdzie jest różnorodność, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. I uważam, że podobnie powinien wyglądać wf w szkołach.
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
System nauczania w tym kraju działa tak, że Twoja działalność pozalekcyjna nie zwalnia Cię z uczestniczenia w zajęciach...choćbyś budowała rakiety w NASA musisz chodzić na fizykę. Wybierając zajęcia pozalekcyjne WIESZ o tym doskonale. Więc dlaczego winisz szkołę za to, że traktuje Cię zgodnie z zarządzeniami ministrów? ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, miałam podobną sytuację... Zraziłam się do WF-u w 2 klasie gimnazjum, nauczyciel wtedy bardzo hamsko mnie potraktował, o czym dowiedziałam się od osób 3, ale to nie ważne.
Teraz po liceum ( gdzie też miałam zwolnienie) bardzo żałuję, że nie cwiczylam! Wliceum dobilam bardzo wysokiej wagi, mialam czesto depresję, jadłam z nudów! Wf to forma motywacji do tego, by zrzucic wagę. Teraz chodzę na siłownie z dumą, bo wiem, że chociaż godzinka siłowni , 2 razy w tygodniu daje piękne rezultaty, nawet psychiczne. Od wagi z liceum (na bilansie) teraz jestem chudsza o 24 kg ![]() ![]()
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie ma przebacz, grafik lekcji z gory ustalony. I gwiazdeczki jeszcze obrzucą Cię pogardliwym spojrzeniem, gdy do kosza nie trafisz, albo w siatkę nerwicy można się nabawić jak nic
|
|
|
#72 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(sufit był tak nisko, że grając w siatkówkę nie dało się normalnie wystawić piłki do ataku ) a wf miałam łączony z inną klasą ( chłopaki+ dziewczyny), więc ścisk to jest zbyt łagodne określenie. Nauczyciel też do normalnych nie należał. Zgadzam się z tym, że wf i religia to strata czasu, z tym, że wf w klasie maturalnej to według mnie strata czasu. W klasach niższych jestem jak najbardziej za. Religii w ogóle w szkole być nie powinno, takie moje zdanie. Żeby nie było, nie twierdzę, że jak ja przeżyłam to każdy powinien przeżyć, bo wiem, że szkoły są różne. Ale skoro jest ten wf w szkołach i trzeba na niego chodzić to według mnie powinno się robić wszystko ( również uczniowie) żeby te zajęcia jakoś urozmaicić, żeby nie było cały czas tego samego. Jasne, że zawsze się znajdzie grupka osób, które będą chciały tylko grać w siatkówkę, ale wtedy można reszcie zorganizować np. aerobik na jakiejś wolnej przestrzeni ( my miałyśmy w holu). Trzeba trochę pomyśleć, podsunąć pomysł, nawet jak nauczyciel jest kiepski. A jak się nie zgadza, nie chce mu się to do dyrektora. I uważam, że tak samo matematyka jest po to, żeby nawet humanista miał jakieś tam podstawy i nie robił z siebie osła w dorosłym życiu kiedy np. musi policzyć procent z jakiejś liczby ( ), tak samo wf jest po to, żeby choć w minimalnym stopniu wpłynąć na kondycję ucznia, zwłaszcza teraz kiedy większość ludzi prowadzi siedzący tryb życia.
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiesz nie chciałam porzucać mojej pięknej (jeszcze wtedy taka była ) sylwetki przez gwiazdy i gwiazdeczki Tak jak wyżej pisałam- one grały w siatkę a my np. brałyśmy stół i grałyśmy w ping ponga To jest wszystko do dogadania się z koleżankami.
|
|
|
#74 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
lepiej by było młodzież zachęcić do znalezienia dyscypliny, która im będzie odpowiadać, bo jeśli coś polubią, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ćwiczyć będą nawet wtedy, gdy szkołę już skończą. niestety jak widać, obowiązkowe lekcje wf, na których najczęściej robi się w kółko jedno i to samo, zniechęcają wiele osób do sportu. ja też nienawidziłam grać w siatkówkę, a to robiliśmy najczęściej. za to kochałam i byłam bardzo dobra w piłkę ręczną czy badmintona, ale co z tego skoro na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy graliśmy w to w szkole. tylko, że zgłoszenie nie zawsze pomaga. nawet interwencja wszystkich rodziców nie zawsze daje pozytywne skutki. akurat to wiem z doświadczenia, chociaż u mnie chodziło o nauczycieli innych przedmiotów. w historii mojej szkoły zdarzyło się raz, że zmieniono nauczyciela jakiejś klasie. a to tylko dlatego, że z tego przedmiotu połowa klasy miała 1 na semestr i bardzo kiepskie oceny z innych przez nawał nauki narzucony przez owego nauczyciela. a takie oceny zaniżały średnią szkoły. oczywiście nie oceny były powodem skarg. Edytowane przez trats Czas edycji: 2010-09-02 o 17:01 |
||
|
|
|
|
#75 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bzdury piszesz, czwarta godzina w gimnazjum wuefu to zajęcia fakultetywne na które zapisujesz się poza klasą czyli basen piłka koszykówka czy tańce. szkoda że to nie dotyczy pozostałych trzech godzin ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#76 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
EDIT: Ja już szkołę skończyłam. Dlatego mnie ta 4 godzina nie objęła. Nie wiedziałam, że jest taa ustawa nawet
Wymiana książkowa, czyli porządki styczniowe https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363 Edytowane przez SOCKI Czas edycji: 2010-09-02 o 17:02 |
||
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie jesteś starszy niż przeciętny gimnazjalista <facepalm>
|
|
|
|
|
#78 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
co u nas nic nie dawało, bo uczniowie i ryby głosu nie mają. tak samo było podczas rozmowy nas samych z nauczycielem. głosu nie mieliśmy. |
||
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
sory ale jak czytam argument autorki dlaczego nie chce chodzić na wf to prawie z krzesła spadłam, aczkolwiek u mnie taka wymowka to była norma w klasie dziewczyny wymyślały co tylko żeby nie ćwiczyć i urwać sie dwie godziny wcześniej do domu... owszem z wfem jest różnie w szkołach ale to jest normalny przedmiot i powinno się na niego uczęszczać jak na inne lekcje..chyba że serio ma się jakąś wadę że nie można ćwiczyć ja szczuplutka nie jestem nie mam kondycji często ćwiczenia mi nie wychodziły ale starałam się zawsze na wf zawsze chodziłam... z resztą miałam takiego nauczyciela (faceta) który nawet mając same dwóje z ćwiczeń potrafił dać czwórkę na koniec za frekwencje także opylało się chodzić na lekcje dlatego chodziłam mimo że czasem jak słyszałam co będziemy robić to z nóg mnie ścinało...
11.10.2005-RAZEM 10.10.2009r-ZARĘCZENI ![]() JAKO ŻONA ![]() 27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem Edytowane przez madzia2306 Czas edycji: 2010-09-02 o 17:30 |
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Ano jestem. I chwała mi za to. Natomiast nie rozumiem tego dopisku <facepalm> w kontekście mojego wieku.
Cytat:
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
Taaak, nie ma to jak zajęcia na macie- Macie piłkę i grajcie
Wf-u nie lubię, jeszcze w siatke pograc - ok. Ale biegam nie za dobrze, właściwie to wolno i nie jest to moją winą- po prostu taka jestem i uważam że ocenienie tego jest nonsensem! Z gimnastyki też orłem nie jestem, ale cóż, jest potrzebna
|
|
|
#82 |
|
Przyczajenie
|
Jutro 1 wf zobaczymy jak bd .Mam nadzieje ze go jakos urozmajcą z resztą znajoma poszla do lekarza i on powiedzial jej ze jej nie da . Inni zalatwiają sobie przez znajomosci albo poprostu koperta . Ehh .. chyba będę musiała ćwiczyć a jak nie to wykorzystam ostatni moj wypadek i poprosze o zwolnienie z powodu bulów karku i głowy przy gwaltownych ruchach czy przy wstawaniu ( naprawde je mam) .Moze cos z tego bedzie a jesli nie to bede cwiczyc ale dzieki za odpowiedz .
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Za to od gimnazjum miałam zwolnienie z basenu, bo w mojej miejscowości 'basenem' było swego rodzaju bajorko gdzie nie złapanie czegos było sztuką W życiu jednak nie odważyłabym sie iść do lekarza 'z kopertą'... Choć wspominając czasy gdy jeszcze ćwiczyłam jestem w stanie zrozumieć 'niechęć' do lekcji wf
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem chyba mega stara bo to, co niektorzy tu pisza to szok.
Nigdy nie bylam najlepsza w wf, nienawidze serdecznie biegać, zawsze bylam najciezsza w klasie ale nawet mi przez ulamek sekundy przez mysl nie przeszlo zeby sie zwolic z wf. A nie maiala wcale fajnych nauczycieli. W moich klasach w wf zwalniani byli ci z poblemami zdrowotnymi a w liceum panienki ktore sie obawialy o makijaz. Za dodatkowa aktywnosc sprtowa byly co najwyzej dodatkowe oceny. Uwazam ze lekcje wf sa potrzebne i przydatne, za tamtych czasow bylam duzo lepiej wygimnastykowana i mialam lepsza kondycje. Dodatkowo umiem dzis grac w wiekszosc gier (siatkowka, koszykowka, pilka nozna, ping pong) czywiczylismy aerobik, na silowni i na rownowazni. Dzieki temu chociaz nie jestem kaleka ktora nigdy na wf nie cwiczyla, w nic grac nie potrafi i nie chce, A jak patrze na ta dzisiejsza mlodziez, to rece opadaj. Szkola za kare, a najchetniej nie robiliby nic, bledy ortograficzne, nowomowa. Ksiazek nie czytaja, uczyc sie nie chce, lecą na sciagach i tylko sie żalą jakich maja wstretnych nauczycieli, matura zdana z lewdoscia i lament ze sie nie dostali na studia. Potem ze im na studiach nie idzie. Potem ze nie moga znaleźc pracy. Kazde kolejne pokolenie ma coraz bardziej lewe rece do pracy. Widac np bo demotywatorach. Robią je nastolatkowie dla ktorych najwiekszym problemem jest ze w wakacje spali do 12.00 a teraz musza wstac o 7.00 Albo jak watek na forum, ze jakiejs dziewczyny rodzice nie maja kasy, zeby jej na wakacje zagraniczne wyslac. DLa mnie to jest czysta abstrakcja, od 16 r.z. pracowalam w kazde wakacje, wstawalam po 6.00 i zapinkalalam po 14h dziennie 6 dni w tygodniu. A tutaj? roszczeniowa postawa i lenistwo. I nie mowie tylko o autorce wątku, talkich ananasow na forum co rusz.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2010-09-02 o 19:30 |
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyno ! wf nie jest zły
Pomyśl sobie,że dzięki niemu możesz zadbać o swoje ciało :P Ja w technikum przez 4 lata wszystko bym oddała,żeby móc ćwiczyć na wf ( poważne kłopoty z kostką ) . Do dziś wspominam sobie jakie to było uczucie,gdy widziałam jak dziewczyny graja w siatkówkę,lub ćwiczą na siłowni a ja musiałam siedzieć na ławce ;dA z tą łapówka to jest tak,że jeden lekarz da Ci to zwolnienie za tą kasę a drugi może to gdzieś zgłosić i możesz mieć problemy. A po co Ci to w takim wieku ?
|
|
#86 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Święta racja
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
A ja uwielbiam syndrom starego babska "KIEDYŚ TO BYŁY CZASY..." achochechojeja
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz też nastolatki pracują w wakacje, sama zbieram owoce i inne dziwne rzeczy na polu w upal jak wiele innych moich znajomych. Mam pytanie do awia : Czy będąc uczennicą kiedy kończyły się wakacje z taką ochotą szłaś do szkoły? Chyba każdy ma prawo troche ponarzekać, chociażby z przekory, że do szkoły trzeba wrócić. Myślisz że 'za twoich czasów' nie było młodzieży która obijała się w wakacje? Wszyscy pracowali tak jak ty? - nie wierze. Tak samo nie jest z 'moim pokoleniem', nie wszyscy jesteśmy tapeciarami, leniami i nieukami. Nie generalizuj, bo aż mnie coś bierze, jak czytam że jestem nieukiem, leniem i zgredem którego najlepiej wykluczyć ze społeczeństwa bo mam 18 lat.
Edytowane przez Milena13 Czas edycji: 2010-09-02 o 22:10 |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
Ciągle piszecie, że można sobie poprawić kondycję. Ciekawi mnie wjaki sposób, ćwicząc 3 razy w tyg na jakiejś 10-15minutowej rozgrzewce, a potem stojąc 30min na boisku i ruszając się parę razy w jedną czy też drugą stronę? Na pewno nie wyrobię sobie tym kondycji :P . Miałam postanowienie ćwiczyć na wfie w tym roku, ale się już zdołowałam tym tematem i myślę jak go uniknąć
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
NIE! Kiedyś było inaczej! 10 lat temu, to były zbawienne czasy, 10 lat temu wszystko było inne.
Jedzenie było lepsze, dzieci były mądrzejsze, dzieci były wyższe, dzieci były pilniejsze! Dzieci były spokojniejsze! Nie było seksu! Rozpusty nie było! Kradzieży nie było! Narkotyków nie było! I w ten właśnie sposób powielamy kretyński schemat, pt "wiesz co synku, jak ja byłem w twoim wieku..." Btw jak mamy wymagać od dzieci systematyczności pilności i wszystkiego skoro po pierwsze sami tego nie dajemy a po drugie w szkolnictwie jest jeden wielki burdel? Generalnie w tym momencie mogła by przyjść jeszcze starsza osoba i "głupoty głupoty! pokolenie lat 90 początków mcdonalda w Polsce! kurt cobain i amfetamina! za moich czasów, za komuny, to w szkołach było blablablabla" ![]() Generalnie nie zapominajmy że dzieci uczą się od dorosłych. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- wybaczcie, jestem w takim szoku że muszę to napisać. wpisałam w google zwolnienie tak z ciekawości, zastanawiałam się co gdzie i jak... Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

.
) i narobi jej kłopotu, a conajmniej wstydu.
) odbierac piłki, to g...., a nie wf.
" bez jaj.

) sylwetki przez gwiazdy i gwiazdeczki
) . Do dziś wspominam sobie jakie to było uczucie,gdy widziałam jak dziewczyny graja w siatkówkę,lub ćwiczą na siłowni a ja musiałam siedzieć na ławce ;d