|
|
#61 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Humanistka a konieczna do życia matmeatyka
Cytat:
to co mówisz jest prawdą, nie nauczysz się matmy jak nie nauczysz się zasad jakie w niej obowiązują. i jeśli ktoś na tym poprzestaje to fakt, nic innego jak zwykłe kucie. a logiczne myślenie w matematyce zaczyna się wtedy, kiedy rozumiesz, dlaczego ten wzór wygląda tak a nie inaczej, kiedy rozumiesz dlaczego taka i taka reguła obowiązuje. i właśnie tego rozumienia brakuje wszystkim tym, którzy z historii czy WOSu mają 5, a z matematyki płaczą, bo nie zdają matury. także matma na kuciu się nie kończy.
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Ano matma koniec koncow to tylko narzedzie. To jak uczyc sie srubokreta na pamiec, dopiero fizyka i chemia pozwalaja go uzyc. Dlatego sa ciekawsze, nie sa oderwane od rzeczywistosci, nie sa abstrakcja (poza fizyka abstrakcyjna).
|
|
|
|
|
#63 | |
|
na przekór do celu
|
a podały takie przykłady dlatego, że na początku tego wątku padło stwierdzenie iż "matematyka sie do niczego w życiu nie przydaje".
odejmowanie to też matematyka, więc to były próby udowodnienia, że jednak się przydaje. Cytat:
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
Matma sama w sobie moze i sie potem nieprzydaje do niczego wiekszosci, ale widac naprawde roznice miedyz kims kto te matme cwiczyl a kims kto olal. Inaczej mysla zupelnie, nie rozumieja sie nawzajem chociaz niby mowia w tym samym jezyku. Dochodza do tego tez skrajne braki myslenia- typu laska odkrecajaca gaz w kuchenka, gaz leci leci a ta czeka az sie sam zapali. Bo ona nie wie, ze trzeba wziac zapalke albo nacisnac przycisk.
Matematycy potrafia byc antyspoleczni, ale takich numerow nie wykrecaja. |
|
|
|
|
#65 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie to bzdura
|
||
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Wspollokatorka siostry.... Tak, tacy ludzie istnieja.
A matematycy, chlopacy jednak glownie, lubia swoj swiat ograniczac do World of Warcraft |
|
|
|
|
#67 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
|
|
|
#68 |
|
na przekór do celu
|
oj tam oj tam, to naprawdę takie śmieszne wyszło?
|
|
|
#69 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Informacje o rewolucji francuskiej znajdziesz w każdej książce takie same, a rozwiązując zadania np. z geometrii nie spotkasz wszystkich takich samych w każdej książce jaką masz do nauki. Moja koleżanka potrafiła rozwiązać proste równania, ale nierówności już nie umiała chociaż są tam jedynie inne znaki. Nie pomyślała nigdy o tym, że wystarczy z nierówności zrobić równość. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#70 |
|
zawsze mam racje
|
tak
--------------------- Ja sie uwazam za matematycznego debila, no serio ale jak widzialam czego ludzie nie potrafia policzyc, to zaczynam miec o sobie lepsze zdanie , a wiec oto co ludzi przerasta:-za złotówkę kupimy 5,82 korony czeskiej, ile groszy kosztuje korona czeska? -cena netto to 1832, vat 23%, ile wynosi cena netto? -policzyć w pamięci 5% z prostej liczby jak np 700 -czy nawet policzyć w pamięci 12*6 No spoko sa kalkulatory, ale bez podstaw podstaw na nic nam one czasami
|
|
#71 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#72 |
|
zawsze mam racje
|
bo np 1 zl= 5,60 korony 1 korona= 0, 165 zł (tutaj nie przeliczalam, dalam przyklad)
|
|
#73 |
|
na przekór do celu
|
ja wiem, że najpierw jest pytanie ile to 1 zł, a potem ile to 1 korona, ale można się na tym złapać podobnie jak z tymi kilogramami, jak się dobrze człowiek nie przysłucha
|
|
|
#74 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie twierdzę,że ktoś wykuwa zadania, ale pewne schematy, reguły :jak rozwiązać dane zadanie(gdyby sie tego nie nauczył to na nic zda się logika) NIBY ROZWIĄZUJĄC 3 RÓŻNE ZADANIA NIE ZAPAMIĘTASZ PEWNEGO SCHEMATU? No prosze Cię Poza tym matematyka jest ograniczona - mając wypracowanie , możesz dojść do różnych wniosków a z matmy cóż.... Cytat:
![]() Cytat:
![]() PS podajecie takie przykłady nieumiejętności liczenia, z jakimi sie w życiu nie spotkalam (dodawanie, odejmowanie itp)...aha no i kucie na pamięć konkretnych zadań ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- znam wielu ludzi nie lubiących i nieznających matmy ale nigdy przenigdy nie spotkałam się z czymś takim ![]() Pytanie jak u takich osób z innymi dziedzinami nauki ![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
W matmie jak dla mnie zdecydowanie jest sporo kucia. Rozumienie swoja droga, ale co tu rozumiec ze x^2 ma funkcje taka, x^3 taka, 1/x taka, przeciez nie bedzie sie na klasowce liczyc funkcji od zera i sprawdzac jak wyglada, lepiej pamietac.
Poza tym wzory trzeba wyryc. Trygonometrie tez trzeba wyryc. Geometrii sie zrozumiec nie da do konca, trzeba po prostu wyryc wzory i prawidla. Rycia jest duzo, dopiero jak sie wyryje to co do wyrycia to mozna sie zabrac za rozumienie, bo sie ma podstawe. I nie wszystko trzeba rozumiec, swiat sie nie zawali jak nie bedziemy rozumieli skad sie wziely wzory, wazne ze sa. |
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba tylko,żeby wynik otrzymać
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Ha, ja zawsze byłam kiepska z matmy, miałam też poprawkę z matmy i jej nie zdałam. Dopiero w 3 klasie liceum (zaocznie) trochę podłapałam, co pozwoliło mi zdobyć na maturze ładny wynik - 60 %, tak naprawdę wiele dzięki tym zadaniom zamkniętym, bo z tych otwartych, to może jedno tylko zrobiłam
.Jednak znam osoby gorsze z matmy ode mnie, tam na zaocznych u mnie była dziewczyna, która nie umiała tabliczki mnożenie nawet czy dodać najprostszych liczb. A ja najgorzej radziłam sobie z geometrią i np do dziś nie umiem obliczyć jakiegoś pola powierzchni graniastosłupów, tłumaczono mi to wiele razy, ale tego nigdy nie zakumałam. |
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja byłam dobra z matmy, ale nic mi się nie przydało (tzn nic czego nie można pojąć w pół godziny )
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre rzeczy z matmy zawaliłam z lenistwa, ale potem trochę podgoniłam, ale nie oszukujmy się, orłem z matmy nie będę, nie każdy musi ją uwielbiać i rozwiązywać bardzo dobrze. Jak sobie radzę z podstawami? Jak mam dodać coś szybko w pamięci, jeżeli chodzi o takie trudniejsze liczby, to jednak wolę kalkulator, jeżeli mam np obliczyć procent z czegoś, to też, ale takie rzeczy raczej daję radę :P. Jak by byłó coś trudniejszego, to zgłosiłabym się po pomoc. |
|
|
|
|
|
#80 | ||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() naprawdę, nie zdajemy sobie sprawy ilu ludzi nie potrafi wykonać tak prostych rachunków. Cytat:
"Ej, wytłumacz mi o co chodzi z tym mnożeniem pisemnym..." Cytat:
akurat na tym można się złapać jeśli chce się odpowiedzieć natychmiast, to coś w stylu opowiadania ciągle o kolorze białym, nagle pytasz rozmówcę co pije krowa a ten opowiada że mleko, po czym zaraz zmienia na wodę - takie umyślne wprowadzenie umysłu w błąd ![]() także gdy to pytanie powtórzy się drugi raz z naciskiem na "kilogram" to już większość wie o co chodzi lecz niestety nie wszyscy, część się upiera że to przecież kilogram żelaza jest cięższy... <- za ten wywód wybaczcie, trochę off top![]() ---------- Dopisano o 01:42 ---------- Poprzedni post napisano o 01:35 ---------- Cytat:
moim zdaniem tak, można się wykuć. ale Ci co zrozumieją, mają prościej No właśnie, czyli jednak trzeba coś zrozumieć, same reguły nam nie pomogą...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-09-05 o 01:50 |
||||
|
|
|
|
#81 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=viva91;29208864]nigdy nie spotkałaś się z tym, że ktoś nie potrafił poprawnie odjąć lub dodać? to tylko zazdroszczę Ci szczęścia, że na takich ludzi nie wpadłaś. ja kilka lat temu idąc do pewnego małego sklepiku wiedziałam że sama muszę sobie podliczyć ceny, bo była tam tak nierozgarnięta młoda dziewczyna, która przy takim dodawaniu robiła błędy. sklepik malutki, "kasą" była kartka w kratkę i długopis, jedynie szefowa używała kalkulatora, dziewczyna na taki pomysł nie wpadła ![]() naprawdę, nie zdajemy sobie sprawy ilu ludzi nie potrafi wykonać tak prostych rachunków. Cytat:
![]() jakby taka zapytac o cokolwiek z historii, geografii etc tez zapewne nie znałaby odpowiedzi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Są pewne zasady, kolejność itp. Trzeba zapamietać i wyćwiczyć
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-09-05 o 02:22 |
|||||
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
viva- to jest bzdura, nie da sie zrozumiec bez wykucia. Zrozumiec to sobie mozesz ze jak stawiasz kreske i za nia dzialanie to jest obustronne. Albo skad cos sie wzielo. Ale dopiero jak znasz wzory, wzorow nie zrozumiesz. To takie chrzanienie- ale po co sie uczysz- pff, po to zeby umiec.
A jak wlasnie tak sobie cos zrozumiesz bez uczenia sie na pamiec- bardzo szybko zapomnisz. To wcale nie tak ze to zostaje, potem na klasowce- ahaa, no to trzeba bylo doprowadzic do takiej postaci, ale jak to sie robilo? Pustka zostaje, costam swita niby, w jakims kosciele dzwonia ale nie w tym co trzeba.Co z tego, ze ktos rozumie tabliczke mnozenia, ze 5x6 to pięć szóstek dodanych, lepiej zeby pamietal ile to. |
|
|
|
|
#83 | |||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja po 3 latach w klasie humanistycznej widziałam jak koleżanki uczą się matmy. milion razy robiły jeden typ zadania, a przy kolejnym razie znowu miały chwilę zastanowienia... "nie rozumiem, dlaczego to trzeba tak zrobić? a dlaczego ten wzór a nie ten? a dlaczego tak nie można?". nigdy nie miały przekonania do danej metody gdy jej nie rozumiały i nie potrafiły jej odtworzyć. i mi też nie wystarczyło, gdy zadanie "b" zrobiłam na podstawie zadania "a" i tyle. zrobiłam, ale nie potrafiłam wytłumaczyć dlaczego w ten sposób zrobiłam. nie czułam się pewnie powielając na sucho metodę rozwiązania... Cytat:
tym bardziej że w kwestii matmy nie znam osoby która potrafiłaby ją lepiej...i ja prędzej zapominam to, co wykuje na blaszkę, jak automat. niczym ZZZ. racja jest w tym - że Ci którzy potrafią to wszystko zapamiętać i później odtwarzać przez matematykę przebrną
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-09-06 o 12:19 |
|||
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do dziś nie lubię matematyki bo naprawdę nie wiem do czego miałaby mi się przydać. Co innego (dla mnie!) chemia i fizyka - to mnie zawsze ciekawiło (ale do tego nie trzeba wyższej matematyki )Może na moją ocenę wpływ miało wielu humanistów - oczytanych, błyskotliwych nie lubiących matematyki - owszem, umysły ścisłe też czytają, analizują - tak, więc nie widzę różnicPS i nie mówie o kuciu, w sensie powtarzaniu z zamkniętymi oczyma regułek, których sie nie rozumie. Nauczyłam się pięciu języków w taki sam sposób jak matmy - poprzez ćwiczenie. Wdraża się schematy a potem samo idzie. Tak jak pierwsza komórka - musimy się zapoznac z opcjami a każdą następną łatwiej bsługiwać:P
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-09-05 o 04:25 |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są rzeczy, które trzeba umieć, choć większość dostaje się na tablicach matematycznych. Np. wzory skróconego mnożenia wystarczy, że umiesz (a+b)(a-b), a nie musisz się uczyć się jakie jest dalsze rozwinięcie chyba że nie nauczyłaś się ich ze zrozumieniem tylko WKUŁAŚ! Tak samo wzory trygonometryczne. Wiedząc że funkcja przy 90 i 270 zmienia się w kofunkcję możesz rozwiązać mase zadań, nie ucząc się wszystkich 50(czy ile ich tam jest) wzorów na pamięć tylko wystarczy logicznie pomyśleć jak to zastosować. Żeby nauczyć się kopać łopatą kopiesz tak długo aż się nauczysz, ale to nie jest wkuwanie na pamięć i tak samo jest z rozwiązywaniem zadań, ćwiczysz wtedy umiejętności, a nie kujesz na pamięć schematy ich rozwiązywania, bo wtedy byś tego nie ograniała tyle tych schematów jest. Matematyka to przedmiot, z którego akurat najmniej trzeba się nauczyć na pamięć, a najważniejsze aby nauczyć się tego ze zrozumieniem, bo ucząc się dat z historii nie musisz niczego rozumieć i to jest dopiero wkuwanie. A tak co do tego, że matematyka się nie przydaje to jednak nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale na niektórych studiach humanistycznych jest taki przedmiot jak logika, a to jedna z dziedzin matematyki. |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() gdy zrozumiem schemat postępowania to owszem, później go powielam, ale dla spokoju sumienia i własnej satysfakcji jest mi łatwiej gdy wiem co kolejno robię, dlaczego tak a nie inaczej ja akurat na dużo dłużej zapamiętuję to co zrozumiem i to nie tylko w matmie
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze raz powtarzam,że nie chodzi mi o wkuwanie całych zadań bo przecież to niedorzeczne dla mnie ćwiczenie zadań to w pewnym sensie AUTOMATYCZNE zapamietywanie pewnych mechanizmów.Wiekszość osób mających problem z matmą zazwyczaj ma duże zaległości |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Konto usunięte
|
Wybacz to chrzanienie, rzeczywiscie nie na miejscu.
Ja sie nie zgodze, ze do matmy samo zrozuzmienie wystarczy. A co do logicznego myslenia- nie rozumiem, czemu to w ogole jest tutaj poruszane, ktos zaklada ze jak ktos zrobil zadaine 2+2=4 to juz nie zrobi 2+3 bo sie liczba zmienila? To tkai ktos powinien byc w szkole specjalnej, nie publicznej. A automatyczne rozwiazywanie zadan jest bardzo dobre i to nie jest prawda, ze jak sie zmieni jeden szczegol to juz nagle zawieszka bo nie wiadomo co robic. Znowu- jesli ktos tak ma- szkola specjalna, IQ ponizej 70. Mowmy o ludziach normalnych, myslacych logicznie z ZALOZENIA a nie tylko wtedy, kiedy ktos to dopisze na koncu zdania. Nie wiem w ogole jak mozna zrobic samemu zadanie, ktorego sie nie rozumie. Mozna je przepisac z tablicy, ale nie zrobic samemu. Jak widze pierwiastek w mianowniku- usuwam, nie wlaczam logicznego myslenia magicznym przyciskiem, nie zastanawiam sie czemu to robie, czy nie lepiej wpisac podstawic tam przyblizenie pierwiastka i liczyc. Po prostu sie usuwa i w sumie nie wazne czemu. Uczen ma wiedziec, ze ma to robic, nawet jesli nie rozumie po co. Jest tez wiele zagwostek, trudnych do rozwiazania, takich lamiglowek, gdzie czlowiek godzine spedzi na 'logicznym mysleniu' i dalej nie wie jak, a gdyby znal schemat to minuta i gotowe. A jak sie zrobi X zadan to sie wykulo schemat, sie go zapamieta. I jak sie zrobilo te X zadan to nie ma bata, zeby ich rowniez nie zrozumiec. |
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
samo sedno. Swoja drogą niepotrzebnie slowa kucie użyłam. Niektórzy zrozumieli,że ktoś siedzi i na pamięć ryje zadania Chodziło mi tylko o sprostowanie myślenia,że matematyka jest na myślenie tylko i wyłącznie (gdyby była na myślenie to każdy człowiek dość inteligentny nie znając jakichkolwiek zasad rozwiazywałby bez problemu każde zadanie) I dla mnie rozwiązywanie zadań różnych to troche uczenie na pamięć (nie dosłownie) ale robiąc coś kilkanaście razy (różne z danego dzialu) to się ich wyuczy. Podobnie jak z gramatyką. Trzeba znac deklinację,żeby tworzyć zdania (i też nie kuje sie wszystkich możliwych zdań tylko schemat) I zgadzam się z Candycotton, -te przykłady jakie podajecie są szokujące. Jednak jestem pewna,że ludzie którzy mają tego typu problem nie radzą sobie w żadnej (ŻaADNEJ!!!) dziedzinie zycia i nauki humanistyczne stanowią dla nich podobny problem Mimo,że dobrze szła mi matma, to nigdy nie rozumiałam po co jej się uczę(i znów nie mówię o materiale klas I-III) Wolałam w tym czasie zgłębiac inne dziedziny wiedzy. Tak jak chemia i fizyka są według mnie strasznie ciekawe bo życiowe a matma cóż...nigdy się jakoś nie jarałam prawidłowym wynikiem |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Konto usunięte
|
Ja na matmie wiecznie zadawalam pytanie- ale do czego to sluzy, po co to jest? Co mozna z tym zrobic?
Ale na to pytanie odpowiedz daja wlasnie inne dziedziny wiedzy, fiza, chemia, infa.Nauczycielka na takie pytania zawsze odpowiadala 'po to, zeby uzyskac dyplom szkoly sredniej' XDD |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.

takie rzeczy to dzieci 6-letnie umieją. I nie zgadzam się,ze matematyka uczy logicznego myślenia. To zwykle kucie zasad, reguł itp. Gdyby była na logikę i inteligencję to osoba z liceum ptrafiłaby rozwiązać zadania z 5 roku studiów. A czemu nie potrafi? A bo materiału nie przerobila.

Dla mnie to bzdura

lecz niestety nie wszyscy, część się upiera że to przecież kilogram żelaza jest cięższy... <- za ten wywód wybaczcie, trochę off top
samo sedno. Swoja drogą niepotrzebnie slowa kucie użyłam. Niektórzy zrozumieli,że ktoś siedzi i na pamięć ryje zadania