Dylematy religijne. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-31, 15:07   #61
pempek
Zakorzenienie

Dot.: Dylematy religijne.

To się chwali Czeka Cię zbawienie!!!!!
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 15:10   #62
kennedy
Zakorzenienie

muzulmanie wierza ze beda mieli dziewice po smierci(swoja droga zastanawiam sie co czeka kobiety po smierci? tez dziewice? meskie?damskie?), to ja moge wierzyc w wulkan piwny i nietuczace burgery w niebie:')

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 15:18   #63
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
muzulmanie wierza ze beda mieli dziewice po smierci(swoja droga zastanawiam sie co czeka kobiety po smierci? tez dziewice? meskie?damskie?), to ja moge wierzyc w wulkan piwny i nietuczace burgery w niebie:')

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
no i o to chodzi mi tam się pastafarianizm podoba - skoro człowiek stworzył bógów, to dlaczego nie mieliby to być fajni bogowie

ja im wróżę sukces, scjentolodzy przebili się z większymi debilizmami
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 15:29   #64
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Elfir - pozdrawiam Cię, siostro pastafarianko. Już niedługo piąteczek, życzę pysznego makaronu i mnóstwo piwa
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 15:36   #65
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stella717 Pokaż wiadomość
I znowu mnie nie zrozumiałyście. Chodziło mi o ludzi, którzy uważają się za katolików, bo znam takich. Przykład: znajomy wziął ślub kościelny, ochrzcił córeczkę i więcej go w kościele nie widzieli, ale jak się zapytasz, to on jest wierzący niepraktykujący. Zdradza żonę, kradnie i ma wiele innych grzechów na koncie. Ale jak mu powiesz, że jesteś ateistką to robi wielkie oczy i nie może zrozumieć jak to ja mogę nie wierzyć. A ja nie rozumiem jak on może mówić, że jest wierzący.
Ekhm co?
to wierzący na pewno nie jest, nie ma o tym zielonego pojęcia :/

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 15:48   #66
201605161006
Konto usunięte

Ja byłam zmuszona do bierzmowania pod groźbą odebrania komputera na 2 miesiące, dla mnie to było cos okropnego, masakra cały ten rytuał, ogólnie to nie mam nic do wierzących w Boga, siły wyższe etc, ale jak ktos wierzy w bzdury jakie głoszą dane religie, np. w przypadku katolicyzmu na temat abrocji, in vitro, antykoncepcji, homoseksualizmu, masturbacji, emocji zwierząt, księży pedofili i wiele innych to ciezko mi jest nie uwazac takiej osoby za debila... a bywa i tak, sama znalam takie osoby i to młode, które uwazaja, ze obojetnie co nie zrobią, nawet coś złego, to to i tak nic takiego bo jak to zrobili to znaczy, że Bog tak chcial wiec nie nalezy sie tym przejmować... masakra... i takie durnowate rzeczy opowiadają i wierzą w nie ludzie z wykształceniem wyższym... Ja osobiscie jestem agnostyczką, wczesniej wierzylam w reinkarnacje, ale jak zaczelam uczyc sie na biologie do matury, teraz studiuje biologie, to nie widze bardziej sensownego i logicznego myslenia w tej kwestii, jak agnostycyzm, aczkolwiek tak jak mowilam, poki ktos wierzy bez absurdów zwiazanych z religiami, to nic nie mam do takich osób i nie uwazam ich za debili. Sama spodziewam sie tego, ze cos wyzszego istnieje, aczkolwiek nie ma na to zadnych dowodow, zatem wiem, ze nie wiem czy istnieje Bóg czy coś w tym rodzaju
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:11   #67
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stella717 Pokaż wiadomość
I znowu mnie nie zrozumiałyście. Chodziło mi o ludzi, którzy uważają się za katolików, bo znam takich. Przykład: znajomy wziął ślub kościelny, ochrzcił córeczkę i więcej go w kościele nie widzieli, ale jak się zapytasz, to on jest wierzący niepraktykujący. Zdradza żonę, kradnie i ma wiele innych grzechów na koncie. Ale jak mu powiesz, że jesteś ateistką to robi wielkie oczy i nie może zrozumieć jak to ja mogę nie wierzyć. A ja nie rozumiem jak on może mówić, że jest wierzący.

No to niech sie za katolika uważa, a co Cię to obchodzi?
Niech sobie robi i mówi co chce, to sprawa jego sumienia, a nie Twojego.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 20:42   #68
ruda9215
Raczkowanie

GG do ruda9215 Send a message via Skype™ to ruda9215

Ależ się temat rozwinął. Z jednej strony cieszę się, że nie tylko ja mam takie problemy. Coraz częściej myślę o tym by żyć po prostu według zasad moralnych. Nie kradnę, nie zabijam, nie cudzołożę. Jestem za in vitro, używam pigułek antykoncepcyjnych, obchodzę halloween, uwielbiam nastrój świąteczny, ubieranie choinki,
I chciałabym, żeby dziecko moje i TŻeta poznało to wszystko. Ale z drugiej strony są to sprawy przypisane do religii w której się wychowałam prawda? Chociaż dla mnie to jak pisałam piękna tradycja.

Nie uważam, że religia chrześcijańska jest zła, głupia i nie dobra. Ale ja nie mogę się w niej usadowić.

Miałam wewnętrzną potrzebę, żeby jakoś się nazwać. Do schematu chrześcijanina nie pasuję. Zamiast krzyżyka noszę 4-listną konieczynkę na szczęście, wieszam jemiołę w domu na święta, drążę dynie na halloween.
i uważam się za dobrego człowieka.

2014 - licencjat !
15.08.2015 - ślub. 
ruda9215 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 20:59   #69
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda9215 Pokaż wiadomość
Ależ się temat rozwinął. Z jednej strony cieszę się, że nie tylko ja mam takie problemy. Coraz częściej myślę o tym by żyć po prostu według zasad moralnych. Nie kradnę, nie zabijam, nie cudzołożę. Jestem za in vitro, używam pigułek antykoncepcyjnych, obchodzę halloween, uwielbiam nastrój świąteczny, ubieranie choinki,
I chciałabym, żeby dziecko moje i TŻeta poznało to wszystko. Ale z drugiej strony są to sprawy przypisane do religii w której się wychowałam prawda? Chociaż dla mnie to jak pisałam piękna tradycja.

Nie uważam, że religia chrześcijańska jest zła, głupia i nie dobra. Ale ja nie mogę się w niej usadowić.

Miałam wewnętrzną potrzebę, żeby jakoś się nazwać. Do schematu chrześcijanina nie pasuję. Zamiast krzyżyka noszę 4-listną konieczynkę na szczęście, wieszam jemiołę w domu na święta, drążę dynie na halloween.
i uważam się za dobrego człowieka.
- nie, nie jest; bo to, niektórzy odbierają przez wymiar religijny, ty będziesz odbierać jako tradycję i spokojnie możesz mieć i choinkę, i Wigilię jako uroczystą kolację rodzinną.

- nie przypominam sobie jakiejkolwiek dyskusji na tematy religijne, gdzie ktoś wysunąłby tezę: nie wierzysz tzn. nie jesteś dobry. Skoro dobrze postępujesz i nie krzywdzisz innych - to tego się trzymaj. Nie ma przymusu wiary (pomijam skraje przypadki) , wierzenia.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 21:10   #70
Elfir
Zakorzenienie

Ubieranie choinki, chodzenie z palmami i malowanie jajka to nie są tradycje chrześcijańskie, tylko zaadoptowane przez chrześcijaństwo ze starszych tradycji "pogańskich" (czyli jak to ladnie teraz się nazywa -rodzimowierczych).

Uczysz dziecko polskich tradycji kulturowych związanych z religiami naszych przodków, a nie zachowań religijnych.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 23:22   #71
Latiha
Zakorzenienie

Jezu, opisałaś dokładnie to co sama czuję. Tylko, że ja na Fecabooku ustawiłam agnostyk

moja fragrantica
http://www.fragrantica.com/member/213446/

Arabistka, w sercu i na papierze

...ماتت قلوب الناس ماتت بنا النخوة
Latiha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 15:07   #72
vainqueur_
Raczkowanie

Dylematy religijne.

Myślę, że powinnaś żyć według tego w co TY wierzysz, a nie Twoi rodzice czy dziadkowie. Sama jako chrześcijanka nie uznaję kościoła i gotuję się, gdy ktoś pyta po co noszę krzyżyk czy różaniec w formie bransoletki, skoro nie chodzę na msze, a w niedziele piję kawę z TŻ w centrum handlowym. W Boga wierzę. Traktuję go jak przyjaciela. Nie Pana. A na ślub cywilny nawet nie ubiorę białej sukni, bo mi się właśnie z kościołem kojarzy. Trzymaj się.
4. Pracuję nad charakterem.
vainqueur_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 17:59   #73
Visez
Zakorzenienie

A ja np jestem rozdarta. Sama już nie wiem co mam myśleć, nie bronię się przed Kościołem, czasem się modlę w myślach, ale.... zaczęłam się zastanawiac nad reinkarnacją, czytać książki na ten temat i wydaje mi się to bardzo prawdopodobne - ma to jakiś sens. Piekło to mamy tu na ziemi, fatalnie niesprawiedliwie byłoby gdyby człowiek który np urodził się w marginesie, od dzicka był bity i nic dobrego w życiu nie widział tylko na takiego wyrósł, kradł itp jeszcze po śmierci do piekła poszedł, bo jakoś nie umiał odnaleźć Boga SAM, widząc od dziecka jak rodzice się staczają itp...

Zresztą warto przeczytać http://niewyjas.nmj.pl/viewtopic.php?t=116
Stary 2012-11-01, 19:02   #74
leniwca
Zakorzenienie

Ja wierzę w reinkarnację
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 19:06   #75
tyene
Zakorzenienie

Ja nie byłam wychowana w rodzinie religijnej (ale byłam ochrzczona), ale też miałam dylematy religijne, zadawałam masę pytań, wiele poszukiwałam, wiele wiem. Rozprawiłam się z wieloma pytaniami, wątpliwościami. Efekt? Jestem właśnie praktykującą katoliczką, stosującą się do zasad Kościoła. Chociaż nie jest to proste, ale dla mnie fakt, że doszłam do tego etapu, że tyle poznałam, że tyle wiem i że tak pracowałam nad sobą jest bardzo ważny.
Stary 2012-11-01, 20:38   #76
solll
Zakorzenienie

edit: doczytalam

Edytowane przez solll
Czas edycji: 2012-11-01 o 20:43
solll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 09:20   #77
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Ja nie byłam wychowana w rodzinie religijnej (ale byłam ochrzczona), ale też miałam dylematy religijne, zadawałam masę pytań, wiele poszukiwałam, wiele wiem. Rozprawiłam się z wieloma pytaniami, wątpliwościami. Efekt? Jestem właśnie praktykującą katoliczką, stosującą się do zasad Kościoła. Chociaż nie jest to proste, ale dla mnie fakt, że doszłam do tego etapu, że tyle poznałam, że tyle wiem i że tak pracowałam nad sobą jest bardzo ważny.
Bardzo się cieszę, że świadomie wybrałaś swoją drogę, jesteś jej wierna i daje Ci ona szczęście. To jest bezcenny skarb

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 14:00   #78
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Latiha Pokaż wiadomość
Jezu, opisałaś dokładnie to co sama czuję. Tylko, że ja na Fecabooku ustawiłam agnostyk
tez uważam, że jestem agnostykiem chcę, to wierzę, że Bóg MOŻE istnieć, a może i nie, ale w kościół NIE WIERZĘ i nie chodzę, mimo że jestem ochrzczona i bierzmowana, więc TEORYTYCZNIE do niego należę
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 01:45   #79
201706121013
Konto usunięte

Wierzę w Boga, ale nie wierze w kościół. Kościół, który tworzą księża nie dla przesłania, słania miłości czy błogosławieństwa, ale DLA PIENIĘDZY.
201706121013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 14:12   #80
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atalia1 Pokaż wiadomość
Zaczęły rodzić się w tobie wątpliwości masz mnóstwo pytań. Droga do Stwórcy nie musi prowadzić w religii. Wiara ma płynąca z serca i ponad rozumem. Polecam ci stronę **************
a reklama na wizażu jest płatna wiesz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości