|
|
#61 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Zostalam oszukana przez play!!!!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Nie skonczyla mi sie kasa na koncie w orange, bo nie mialam zadnych srodkow od przeszlo dwoch tygodni na koncie, wiec ta opcja odpada. Pokazala mi sie informacja - karta sim nieaktywna, wiec wlaczylam pleja. Zrobilam tak, jak mi powiedziano...
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadal wychodzi na moje (nasze) a mianowicie że uruchomilas karte Play za wcześnie, stad pokazał się tymczasowy numer, bo Orange jeszcze nie dokończył przeniesienia. należało pozostać przy karcie Orange. skad wyciągnełaś wniosek że karta jest nieaktywna? dostalas smsa o tym że należy zamienić karty bo Twoj numer został przeniesiony na nową karte? a co do naliczenia tej kwoty z racji transmisji danych - możesz sie "kłocić" że masz rację tylko wtedy jeśli pracownicy salonu maja gdzieś zapisany obowiązek informowania klientów o tym, że powinni wyłaczyć ta usługę, jeśli nie chcą z niej korzystać. jeśli jest to kwestia jedynie dobrej woli czy praktyki w danym salonie operatora to nic z tym nie zrobisz.. niestety. wtedy możesz jedynie liczyć, że pojdą Ci na reke i zechcą obniżyć koszta czy coś, jeśli w ogole biorą pod uwagę takie załatwianie sprawy w podobnych przypadkach. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
No może.
![]() W każdym razie ja to tak odebrałam, że np. nie mogła już dzwonić ze starego to wzięła z nowego, a tu chłopak zdziwko, cóż to za numer masz kochanie.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
idź do orange i spytaj co się stało z numerem i czemu nie ma go w play ani orange. Jeżeli to jest zaniedbanie ze strony orange to możesz u nich starać się o rekompensatę (kwota do udowodnienia).
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby nie było, kwestia pieniedzy nie ma zwiazku z ewentualną wcześniejsza wymianą karty. nie ma to najmniejszego znaczenia, bo koszty wiązą się jedynie z transmisją danych (jak się domyślam), wiec naliczyły by się tak czy owak, bo usluga nie zostala wylaczona. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Autorka wini pracowników o niepoinformowanie jej, ze powinna wyłaczyć usluge transmisji danych i przez to ma do zaplaty 300zl - w innym salonie dostala informacje, że taka informacja powinna zostac przekazana. jeśli jest to prawdą, że pracownicy mają obowiązek poinofmowania i autorka się na to powoła ma wiekszą szanse na pozytwyne dla niej zakończenie sprawy. zawsze to jakiś argument i punkt zaczepienia, a już jak faktycznie odbywa się rozpatrywanie takich skarg w Play to inna sprawa
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- dokladnie, nie mam pewności czy to był sms od Play czy od Orange, ale było jasno powiedziane co i jak mam zrobić i że nowa karta jest aktywna z moim starym numerem. |
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Nie dostałam informacji w playu, że mam zmienić kartę, jak dostanę smsa, bo takowego do dzisiaj nie dostałam, a jestem w pleju, bo dzwoniłam na infolinię i numer został juz przeniesiony.
Babka w punkcie wyraźnei mi powiedziała, że w momencie, kiedy orange wyłączy karte, mam właczyć pleja, o żadnych innych warunkach - tj smsach i innych nie wspomniała. |
|
|
|
|
#72 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
W końcu nie wiem o co ci chodzi.
O to że przez chwilę miałaś tymczasowy numer? Ok, jest ten zapis w umowie, dawałam na początku link ze strony Playa O to że pracownik powiedział ci że jesteś już z nowej ofercie? Też prawda, Play świadczył Ci już usługi na tymże tymczasowym numerze, czyli wszystko jest ok. O to że naliczyli Ci transmisję danych? Jeśli nie miałaś w ramach oferty w Playu jakiegoś pakietu który by koszty pomniejszył to też jest w porządku. O to że pracownik salonu Ci nie powiedział że smartfon łaczy się z internetem jeśli nie wyłączysz internetu? Chyba tak. A więc uznanie reklamacji to będzie tylko dobra wola pracownika. Dużo zależy od wewnętrzych procedur (czy pracownik zobowiązany jest podac klientowi informacje - w co wątpie, zreszta, pracownikowi salonu i tak nic nie udowodnisz). Mam nadzieje, że Play anuluje Ci tą opłatę. Ale nadal śmiem twierdzić, że będzie to niezasadne. |
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te 300 zł to sa pieniadze naliczone za transfer danych - tylko? na moje oko perypetie z numerem tymczasowym nie mają tu znaczenia, bo koszty narosly by tak czy siak, nawet jakbys odrazu byla na swoim numerze, bez tymczasowego. rozchodzi się tylko o kwestie wyłaczenia usługi tansmisji danych - o tym pisalam wyżej, musisz się dowiedzieć, czy pracownik ma obowiazek poinformowania Cie o automatycznym naliczaniu pieniedzy za tą uslugę jeśli się jej nie wylaczy. innej mozliwości dochodzenia swoich racji nie widze, jeśli dobrze rozumuje. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
Ale ja sobie doskonale zdaje z tego sprawę. Tylko nie doszłoby do tego, gdybym a) wiedziała o czymś takim jak transmisja danych, b), gdyby play poinformował mnie dokładnie o tym, kiedy mam włożyć kartę sim nowego operatora. Smsa o tym, że jestem w play nie dostałam do dzisiaj, zresztą nie dostałam informacji, że takowego miałam otrzymać. Gdybym widziała swoją winę w tym wszystkim, nie robiłabym sprawy, jednak czuje się niewinna, bo wykonałam wszytsko zgodnei z zaleceniami operatora.
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, czy faktycznie jest taka możliwość, opieram się na czyjeś wcześniejszej wypowiedzi. nie wiem jak Play postepuje w takich przypadkach, dużo też zależy od sytuacji, ale w końcu chodzi o klienta, którego chce się zatrzymać..
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Może być jednak tak, ze play będzie twierdziło, że oni w najmniejszym stopniu nie zawinili, ale w drodze wyjątku (znaj łaskę pana, hehe ) odstąpią od naliczania jakiejś należności, albo zmniejszą ją o połowę. Ale tutaj raczej interwencja rzecznika po nieudanej reklamacji może pomóc załatwić sprawę pozytywnie.
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
b) wszystko zrobiłaś ok. Stara sim (Orange) straciła zasięg i była nieaktywna - poprzedni operator przestał świadczyć ci usługi. Włożyłaś nową sim - numer działał. Tymczasowy - w regulaminie MNP masz zapis że może się wydarzyć taka sytuacja. |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Pracownik MIAŁ OBOWIĄZEK poinformować mnie o tzw numerze tymczasowym, a tego nie zrobił... - jest to potwierdzone moją rozmową telefoniczą z konsultantem i na całe szczęscie nagrane...
I w żadnym regulaminie nie mam słowa o tym wspomnianego! |
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma możliwości żeby nie było tego w umowie.
|
|
|
#84 | |
|
.
|
Cytat:
nie chce mi sie wierzyc, ze nie bylo o tym slowa w umowie. zreszta jedna z dziewczyn pisala, ze jest odpowiednia adnotacja.
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
A mnie kiedyś serio wprowadzono w błąd / oszukano / ..
Ze 3 lata temu byłam w salonie Plusa w celu zapłacenia abonamentu. Podeszłam więc z mamą (na nią umowa) do konsultantki, żeby zapytać, co wtedy, gdybym chciała po zakończeniu umowy (było już mniej jak rok do końca umowy, a więc 8-10 miesięcy) zostawić swój nr, nie brać nowego modemu i kontynuować umowę na innych warunkach (tej opcji nie ma opisanej w regulaminie, sic!). Pani mówi, że jak zmiana warunków umowy to wystarczy przyjść na miesiąc przed ostatnią płatnością (żeby było więcej niż 30 dni do końca umowy) i zmienimy warunki umowy (20 zł/miesięcznie bez modemu). Jakaż była moja mina możecie się domyśleć, gdy jak przyszłam w takim terminie pani poinformowała mnie, że powinnam przyjść 3 miesiące przed końcem umowy (czyli tak, jak rozwiązanie umowy), a nie miesiąc. Bo teraz umowa mi się automatycznie przedłużyła i muszę przez 3 miesiące zapłacić 60 zł (czyli 120 byłam w plecy). Mama złożyła skargę na tę panią, reklamacja złożona w oddziale nic nie dała. A szkoda, bo teraz pewnie bym bardziej powalczyła. Także o ile występuje kwestia 'niedoinformowania', to w moim przypadku konsultantka ewidentnie wprowadziła mnie w błąd, naciągając na wyrzucenie 120 zł w błoto (nic z tego nie miałam, żeby chociaż wyższy transfer czy coś |
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pracownika, to faktycznie dobra wola po zbóju,chyba wobec zarabiajaącej na ludzkiej nieswiadomosci firmie. |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I znów, już tu było napisane: numer tymczasowy nie ma nic wspólnego z naliczoną kasą. |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez transmisja danych zalezy od ustawienia telefonu, teraz masz pewnie zablokowane przez rachunek, ale jak odblokuja, a usługe masz w telefonie wciaz właczona, to dalej bedzie zrec kase za nic, musisz to wyłaczyc. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2012-12-02 o 09:47 |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śliska sprawa, mi na infolini powiedzieli, że NIE MA OBOWIĄZKU... hmmm więc jak to jest? jeśli chodzi o transfer danych to TY masz obowiązek zaznajomić się z zasadami działania telefonu! Firma wiele zyskuje na niewiedzy i głupocie klientów. Nie rozpatrzą Ci reklamacji pozytywnie niestety. Pozostaje się cieszyć że to "tylko" 300zł, bo osobiście znam gorsze przypadki... |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobra, czas się przyznać - znam dobrze procedury i wierz mi, że nigdy nie ma tak, że nagranie zaginęło, bo wszystko jest nagrywane i nie ma szans na taką odpowiedź. Wszystko jest do odsłuchania, jeśli tylko klient poda przybliżoną datę, godzinę i nazwisko konsultanta. Bez tych danych ciężko jest odszukać nagranie. Odsłuchem zajmują się specjaliści, którzy naprawdę sprawdzają jak faktycznie było. Niestety z doświadczenia wiem, że klient na wszystko przytakuje, o nic nie dopytuje i tym samym wyraża na wszystko zgodę. Nagrań się nie udostępnia, ponieważ jest ochrona danych osobowych, które mają chronić konsultanta. Jedynie w wyjątkowych sytuacjach, kiedy w sprawę zaangażowany jest UOKiK. Z tego co pamiętam sprzedawcy w punkcie sprzedaży nie mają obowiązku informować o transmisji danych i specyfikacji telefonu. Jest to wyłącznie ich dobra wola. Play sprzedaje usługi, a nie telefony. W sprzedaży telefonów jedynie pośredniczy. W obecnych czasach brać smartfona bez pakietu transmisji danych to głupota. Dodatkowo najlepiej zainstalować aplikację, którą się włącza i wyłącza Internet. To najbezpieczniejsze rozwiązanie, Autorko wątku - prawda jest taka, że nie przeczytałaś ani umowy, ani regulaminu, bo nie dochodzi do Ciebie to o czym tutaj piszemy. Wybacz, ale czasy w których o wszystkim informowano klienta - dawno się skończyły. Zwyczajnie brakuje na to czasu. Klient ma przeczytać, zapoznać się z warunkami sam. W banku też Ci nikt całego regulaminu nie czyta. Masz to zrobić sama. Ale jeszcze musiało by Ci się chcieć czytać... P.S. Aktualnie nie jestem zawodowo związana z Play, ale procedury znam. I nie chcę, żeby było, że ich bronię. Ale na 100 % mogę Ci autorko powiedzieć, że Twoja reklamacja będzie rozpatrzona negatywnie. Takie przypadki są nagminne. Klient ma zerowe pojęcie o procesie przenoszenia numeru, póki nie doczyta tego w regulaminie. W czerwcu tego roku moja mama przenosiła numer z Plusa do Play. Poszło bezproblemowo, ale tylko dlatego, że ja wiedziałam co i jak. I przed samym procesem musiałyśmy zaktualizować dane w Plusie, żeby wszystko się zgadzało i żeby wykroczyć wszelkie pomyłki.
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2012-12-02 o 10:17 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

nie wiem, czy faktycznie jest taka możliwość, opieram się na czyjeś wcześniejszej wypowiedzi. nie wiem jak Play postepuje w takich przypadkach, dużo też zależy od sytuacji, ale w końcu chodzi o klienta, którego chce się zatrzymać..
) odstąpią od naliczania jakiejś należności, albo zmniejszą ją o połowę. Ale tutaj raczej interwencja rzecznika po nieudanej reklamacji może pomóc załatwić sprawę pozytywnie.