|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy jesteście tolerancyjne???
Ciężko stwierdzić. Nie mam nic do odmienności (płci, rasy, wyznania, orientacji seksualnej i wielu innych...) Ale jednocześnie nie lubie, kiedy ktoś się z tą innością za bardzo obnosi, uważa się za lepszego (przykład: wszelcy fanatycy religijni) Tolerancja nie ma dla mnie związku ze stosunkiem do zła, orucieństwa, przestępstw etc., bo to problem bardziej etyczny. Nie potrafię powiedzieć o sobie, że jestem tolerancyjna, bo gdybym się głębiej nad tym zastanowiła, pewnie znalazłyby się rzeczy/zachowania/ludzie których nie toleruję. Dla mnie, kiedy ktoś bez zastanowienia odpowiada, że "jest w 100% tolerancyjny" to albo po prostu kłamie (bo na przykład chce być trendy, bo tolerancja jest w modzie) albo dokładnie się nad tym nie zastanowił.
Odnośnie takich tematów jak adopcja dzieci przez pary humoseksualne nie mam do końca ugruntowanego zdania, bo w moim odczuciu jest tyle samo "za" co "przeciw". Często "łapię się" na podejściu "niech każdy zajmuje się soba i robi ze swoim życiem co chce, a mi nic do tego" ale to chyba nie jest tolerancja a obojętność. Edit: jakas chaotyczna mi ta wypowiedź wyszła
|
|
|
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
ja troszeczke, po premierze filmu brockeback mountain, czy jak to sie pisze, troche jestem zniesmaczona, jesli chodzi do geyów..... troche nie podoba mi sie,ze niektorzy z nich ukrywaja swoja seksualnosc... no ale w sumie to nic do nich nie mam, ale mimo wszytsko wg. mnie adoptowac dzieci nie powinni...
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mimo to sa osoby,ktore sie zebraly na odwage i ujawnily swoj homoseksualizm jak np. Jacek Poniedzialek,ktory nie zamieza juz zyc w ukryciu i mysle,że bedzie to motywacja dla "ujawnienia sie" dla wielu gejów
|
|
|
#64 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
brzydkoooo ale staram się z tym walczyć i może kiedyś mi przejdzie
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że geje nie powinni adoptować dzieci.
Lepsza byle jaka matka i ojciec menda - niż broń Boże - ''wychowawcy pedały''. Jeszcze by z dzieciaka zboka zrobiły..!Amen. Jaka szkoda, że jestem dla niektórych tutaj taka nietolerancyjna
|
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
Staram się być tolerancyjna. Myślę, że to najbardziej adekwatna postawa. Nie jestem rasitką, nie przeszkadza mi inna orientacja seksualna ani takowe związki (małżeństwa). Nie obchodzi mnie cudze wyznanie ani pozycja społeczna.
Staram się - przynajmniej na to mnie stać.
|
|
#67 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak a propos wątku: Akceptacja to jedno, a tolerancja drugie. Te pojęcia nie są tożsame. Można jakieś zjawisko tolerować, co nie znaczy, że jest jest ono przez nas akceptowane. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
piszecie że tolerancja to nie akceptacja. Nie zgodzę się z tym : tolerujesz coś => przyzwalasz na to => w pewnym sensie akceptujesz to. Bo jak można toleraowac coś i tego nie akceptować
np. toleruję małżeństwa homoseksualne, niech se żyją, ale z drugiej strony nie akceptuje ich przyzanm szczerze że nie rozumiem. Jakoś trudno (z punktu widzenia nastolatki ) stwierdzic że rosnące pokolenie jest tolerancyjne (oczywiście nie mówię tu o przypadkach jak Młodzież Wszechpolska bo to fanatyzm) ale przyzam szczerze że wielu moich rówieśników jest mało tolerancyjnych
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem tolerancyjna, bo sama wiem na swoim przykładzie jak nietolerancja czasem boli stronę nietolerowaną.A poza tym co mi tam do np. czyjejś orientacji seksualnej
.Nikt się mojej nie czepia, to i ja nie będę .
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
Uwazam siebie za tolerancyjna osobe,nie przeszkadza mi wiara,kolor skóry,pochodzenia,czy jest homo czy hetero...
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Jak stwierdzil niedawno moj kolega (Murzyn zreszta) : Wszyscy jestesmy w jakims stopniu nietolerancyjni, a jezeli ktos uwaza, ze jest tolerancyjny, to powinien sie sobie lepiej przyjrzec. Ja jestem tolerancyjna do tego stopnia, ze akceptuje wszystko, co nikogo nie krzywdzi i nikomu nie przeszkadza. Nie mam nic do homoseksualistow, ale adopcja to juz cos innego. Tak samo obnoszenie sie, niejako chwalenie tym, ze sie jest gejem... Po co? Przeciez nikt nie pyta. Nie obchodzi mnie czyjes zycie seksualne, sama swego czasu chodzilam regularnie do barow gejowskich, ale nie widze powodu demonstrowania swojej seksualnosci. Ja nie chodze po ulicy z flaga:jestem hetero, bo co to kogo obchodzi. Moje zycie, moje majtki.
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Nietoleruje gdy ktos probuje mi narzucic swoje poglady zwlaszcza na temat aborcji eutanazji wiary i polityki.Nie toleruje adopcji przez malzenstwa homoseksualne.Kolor skory, narodowosc wyznanie czy orientacja seksualna nie maja dla mnie zadnego znaczenia.
Bardzo mnie jednak zastanawia to że ludzie ktorych poglady stanowia jakas mniejszoc w spoleczenstwie np.wegetarianie czy przeciwinicy aborcji czesto sami sa bardo nietolerancyjni dla ludzi o innych pogladach. I wcale nie zamierzam tego tolerowac. W sumie rzecz biorac to chyba jestem tolerancyjna ale mam swoje poglady i zasady ktorych nie zmienie i juz!
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwazam sie za osobe dosc tolerancyjna. Zyj i pozwol zyc innym. Oczywiscie wszystko w granicach zdrowego rozsadku i przyjetych norm. Wyznaje zasade traktuj innych tak, jakbys chcial zeby Ciebie traktowano.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Argument z tym obnoszeniem to jest jawny pic na wode fotomontaz. Seksu publicznie uprawiac nie chca, a nawet gdyby zajrzec sobie mozna na watek "seks w dziwnych miejscach" czy jakos tak i od razu bedzie jak to pary heteroseksualne obnosza sie ze swoja orientacja. Calowanie sie w tramwajach, na przystankach, siadanie sobie na kolankach, codziennosc ![]() A reszte to splycasz moim zdaniem. Nie musisz przejsc ulica z transparentem: "jestem kobieta pociagaja mnie faceci" bo to dla kazdego norma i wszyscy to akceptuja. Nie musisz nikomu udowadniac, ze chociaz jestes hetero to mozesz byc nauczycielka i pracowac z dziecmi, bo nie bedziesz im dawac zlego przykladu, i propagowac heteroseksualizmu. Ciebie nie obchodzi czyjes zycie seksualne, ale innych najwyrazniej obchodzi. Przyklad pani Ewa Sowinska: Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
Jestem tolerancyjna. Tak jak moi rodzice. No w końcu to oni mnie wychowywali
.Nie przeszkadzają mi mniejszości seksualne, ludzie, którzy ubierają się i wyglądają inaczej, wyznają inną religie, mają inne poglądy na świat. Mimo tego, że niektóre poglądy mi się nie podobają, to i tak je szanuję. W końcu na tym polega TOLERANCJA
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
Wiele rzeczy toleruję, ale równie dużo - nie, min. nie toleruję głupoty, prostactwa, chamstwa, złodziejstwa, niezrozumienia[inna sprawa, ze mogę pojąć dlaczego ktoś taki jest, ale nie znaczy, że rozumiejąc - pochwalam czy akceptuję zarazem] oraz wielu jeszcze innych rzeczy, cechujących połowę społeczeństwa, a może nawet większość.
Cóż, biorąc to pod uwagę, nie byłabym taka pewna co do mojej bezgranicznej tolerancyjności
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przeciez nie chodzi o to zeby tolerowac zlo..
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
![]() Zło każdy rozumie inaczej.A niezrozumienie np. to niestety cecha i to cecha wielu ludzi. A tolerancja to tolerancja i dotyczy wszystkiego, nie tylko sfery religii, zainteresowań, orientacji itp.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
W wielu przypadkach jestem tolerancyjna, a w wielu nie. To zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy i co w danym momęcie czujemy. A co do homoseksualistów i adopcji jestem na nie. Dzieci powinny wychowywać się w domu gdzie mama to mama, a tato to tato, a nie dwie mamy, bądź dwóch tatusiów, albo co jeszcze gorsze gdzie płeć przeciwna odgrywa rolę nie pasującą do ich płci. Uważam również, że mniejszości seksualne, religine, narodowe, itp. zbytnio obwieszczają swoje ciemiężnictwo doznane od "normalnych" przeciętnych ludzi i wyższość swoją( jestem "inny" jestem lepszy, mam swój styl i pomysł na to by gdzieś zaisnieć) oraz dążą do tego by mieć większe prawa niż zwykli ludzie.
Edytowane przez lola8227 Czas edycji: 2009-11-15 o 02:36 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

. Bo gdybym urodziła się w Chinach jako córka białego np - i tu przyjechała - no to nie wiedziałabyś o mnie - że ''serce mogę mieć żółte'' - ale dla ciebie byłabym ''lepsza''.
zrobiły..!

) stwierdzic że rosnące pokolenie jest tolerancyjne (oczywiście nie mówię tu o przypadkach jak Młodzież Wszechpolska bo to fanatyzm) ale przyzam szczerze że wielu moich rówieśników jest mało tolerancyjnych

**