Dziwne problemy z eks-włascicielką mieszkania - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-25, 12:15   #61
WackelDackel
BAN stały

Dot.: Dziwne problemy z eks-włascicielką mieszkania

Ale to każda z was przez pierwsze dwa lata płaciła jej sześć stówek co miesiąc ? A potem tamta dziewczyna dalej 600, a ty z chłopakiem 900 zł ?

Przecież w ten sposób ona by przez ten czas osiągnęła bardzo duży dochód - prawie 50 tys. Niech nie fika, bo jak nie płaciła od tego podatków, to jak jej dosolą od tego 75% podatku od dochodu z nieujawnionych źródeł, to padnie na cyce i nie wstanie. Plus tam jeszcze inne koszty.
A się rzuca o 6 stówek (teraz już nie, ale od tego zaczeła), dwa gary, klucz i dywan. Wariatka jakaś

Płaciliście jej do ręki czy przelewem ?
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 13:07   #62
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
dokładnie.

Opłaty za wode wylicza się wg wskazań z licznika na poprzedni rok, tak więc ta niedopłata jest wynikiem zużycia wody przez najemców i to oni powinni ponieść te koszty.

Lokatorów się nie zgłasza! nigdzie, w spółdzielni deklaruje się ilość osób celem wyliczenia stawki za wywóz śmieci a w urzędzie rozlicza się samemu do lutego następnego roku- też bez rachunków i umowy.

Umowa ustna to nadal umowa.
Nie zgodzę się. Spółdzielnia MUSI znać faktyczną liczbę lokatorów, po to by odpowiednio skalkulować czynsz (woda wspólna - podlewanie trawnika, ogrzewanie wspólnych przestrzeni - piwnice, korytarz, garaż, ochrona, prace porządkowe - koszty tego wszystkiego dzieli się przez wszystkich mieszkańców) Na zgłoszenie liczby mieszkańców jest (u mnie) 7 dni od daty wprowadzenia się. Woda w czynszu liczona jest od osoby (mimo wodomierzy, które rozliczają nam raz na pół roku i wtedy wychodzi nadpłata/niedopłata). I tak, u mamy czy teściów to 4 m3/osoba, u mnie to 5 metrów na osobę. Swoją drogą uważam, że dużo za dużo, ale tak wspólnota narzuciła i czy zużywam, czy nie, miesiąc w miesiąc płacę za 10m3 (a ile faktycznie zużyłam wyjdzie w grudniu).

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2013-10-25 o 13:08
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 14:09   #63
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
Ja to rozumiem tak, że w kwocie 600 (później 900zł) zawierał się czynsz do spółdzielni oraz 'czynsz'-zysk właścicielki. I to ona - właścicielka - miała ten uzbierany od wszystkich lokatorów czynsz odprowadzać do spółdzielni.
I - moim zdaniem - jeśli przez 2 lata mieszkania autorki wątku nie było nigdy problemu niedopłaty do wody (ani nadpłaty, co generalnie dziwne), a w związku z tym również żadnej rozmowy na temat ewentualnej dopłaty autorki, jak również przez cały rok, gdy wprowadził się jej partner nie było informacji o niedopłacie (i tutaj poprawcie mnie, ale wnioskuję z postów, że chłopak wprowadził się gdzieś w połowie roku, sierpień/wrzesień, a nawet roczne rozliczenia ze spółdzielni przychodzą gdzieś do marca, także pół roku co najmniej już mieszkał i produkował zużycie wody, a co za tym idzie w marcu wyszłaby już jakaś niedopłata), to po prostu olałabym właścicielkę.
Wydaje mi się, że było jak ktoś wcześniej wspomniał - podniosła opłatę za wynajem pokoju i powinna - jeśli nie wpłacać, to odkładać tę kasę na poczet rachunków ze spółdzielni przecież.

Co do zgłaszania ludzi w spółdzielni - w tej, w której znajduje się mieszkanie którego ja jestem właścicielką i które wynajmuję - wodę 'oblicza się' nie tylko na podstawie zużycia za poprzedni okres, ale również ze względu na ilość lokatorów zgłoszonych spółdzielni właśnie. Niekoniecznie imiennie i nie ma to nic wspólnego z zameldowaniem. Dodatkowo, mądry i zorientowany właściciel, może wykonać 'symulację' i samemu zgłosić ilość miesięcznie zużywanej wody, tak aby nierówności były później nieznaczne, co o wiele bardziej ułatwia sprawa sprawę rozliczeń.

Także - moim zdaniem oni płacili odpowiednio, to właścicielka zawaliła sprawę i teraz kombinuje, jak się z tego wydostać jak najmniejszym kosztem.
Też sądzę że tak to właśnie wygląda, tylko autorka nie napisała jasno, że ten czynsz to miała sobie płacić właścicielka z ich pieniędzy.

U mnie w spółdzielni można sobie wybrać, albo płaci się za wodę od ilości mieszkańców albo od zużycia licznikòw.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-10-25, 15:39   #64
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się. Spółdzielnia MUSI znać faktyczną liczbę lokatorów, po to by odpowiednio skalkulować czynsz (woda wspólna - podlewanie trawnika, ogrzewanie wspólnych przestrzeni - piwnice, korytarz, garaż, ochrona, prace porządkowe - koszty tego wszystkiego dzieli się przez wszystkich mieszkańców) Na zgłoszenie liczby mieszkańców jest (u mnie) 7 dni od daty wprowadzenia się. Woda w czynszu liczona jest od osoby (mimo wodomierzy, które rozliczają nam raz na pół roku i wtedy wychodzi nadpłata/niedopłata). I tak, u mamy czy teściów to 4 m3/osoba, u mnie to 5 metrów na osobę. Swoją drogą uważam, że dużo za dużo, ale tak wspólnota narzuciła i czy zużywam, czy nie, miesiąc w miesiąc płacę za 10m3 (a ile faktycznie zużyłam wyjdzie w grudniu).

A co ja napisałam? ilość lokatorów!
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 23:40   #65
Precious things
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez WackelDackel Pokaż wiadomość
Ale to każda z was przez pierwsze dwa lata płaciła jej sześć stówek co miesiąc ? A potem tamta dziewczyna dalej 600, a ty z chłopakiem 900 zł ?

Przecież w ten sposób ona by przez ten czas osiągnęła bardzo duży dochód - prawie 50 tys. Niech nie fika, bo jak nie płaciła od tego podatków, to jak jej dosolą od tego 75% podatku od dochodu z nieujawnionych źródeł, to padnie na cyce i nie wstanie. Plus tam jeszcze inne koszty.
A się rzuca o 6 stówek (teraz już nie, ale od tego zaczeła), dwa gary, klucz i dywan. Wariatka jakaś

Płaciliście jej do ręki czy przelewem ?
Generalnie zgadzam się z bezpaniki- też tak zrozumiałam. Tzn.jeśli ktoś wynajmując mówi ,,woda w czynszu " to niech robi tak, żeby mieć jak za to zapłacić, a nie się później budzi z ręką w nocniku.

Autorka pisała, że jej TŻ przez ten rok płacił przelewem i Autroka przez poprzednie ( bodajże ) dwa lata też. Więc w razie czego jest jak udowodnić.

Precious things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 16:26   #66
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Precious things Pokaż wiadomość
Generalnie zgadzam się z bezpaniki- też tak zrozumiałam. Tzn.jeśli ktoś wynajmując mówi ,,woda w czynszu " to niech robi tak, żeby mieć jak za to zapłacić, a nie się później budzi z ręką w nocniku.

Autorka pisała, że jej TŻ przez ten rok płacił przelewem i Autroka przez poprzednie ( bodajże ) dwa lata też. Więc w razie czego jest jak udowodnić.
Dobrze, ale woda była w czynszu, tylko nadwyżkę zużycia przeważnie płaci lokator. Jeśli właścicielka wprowadziła autorkę w błąd, mówiąc że nie będzie musiała żadnej nadwyżki płacić, ustnie, to jest słowo przeciwko słowu. I można sobie uważać, że to wredna baba, ale poważnie bym się zastanowiła nad ucieczką od zapłaty, bo rachunek jest czarno na białym i jak już ktoś wspomniał, "duchy tej wody nie zużyły".

PS kiedy ja wynajmowałam mieszkania, to zdanie "woda jest w czynszu" rozumiałam tak, że jest symulacja określonej kwoty i dla mnie logiczne było, że za większe użycie zapłacimy. Nigdy nie zdarzyło mi się mieszkać na innych zasadach, dlatego, że gdyby właściciel tak robił, to teoretycznie woda mogłaby się lać 24 h na dobę na jego koszt, albo dodatkowi lokatorzy, albo student wyjedzie na weekend i nie zakręci / nikt z właścicieli takiej umowy nie zaryzykuje.

Dlatego od początku wątku jestem sceptycznie nastawiona do rozwiązania tej sprawy. To jest nauczka na przyszłość, że wszystko musi być na piśmie, a nie "nie musimy płacić, bo właścicielka nam tak kiedyś powiedziała". I analogicznie: może Was jeszcze czekać kwiatek z nadwyżką za ogrzewanie.

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2013-10-26 o 16:42
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 17:03   #67
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Dobrze, ale woda była w czynszu, tylko nadwyżkę zużycia przeważnie płaci lokator. [...]Dlatego od początku wątku jestem sceptycznie nastawiona do rozwiązania tej sprawy. To jest nauczka na przyszłość, że wszystko musi być na piśmie, a nie "nie musimy płacić, bo właścicielka nam tak kiedyś powiedziała". I analogicznie: może Was jeszcze czekać kwiatek z nadwyżką za ogrzewanie.
Wolałabyś co miesiąc płacić 40-50 zł więcej za wodę, czy mieć dowalone znienacka 600 zł, bo właścicielka ni dopilnowała warunków najmu?
Stary 2013-10-26, 18:28   #68
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Wolałabyś co miesiąc płacić 40-50 zł więcej za wodę, czy mieć dowalone znienacka 600 zł, bo właścicielka ni dopilnowała warunków najmu?
A co ma do rzeczy to, co ja bym wolała?
Stary 2013-10-26, 19:30   #69
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, ale woda była w czynszu, tylko nadwyżkę zużycia przeważnie płaci lokator. Jeśli właścicielka wprowadziła autorkę w błąd, mówiąc że nie będzie musiała żadnej nadwyżki płacić, ustnie, to jest słowo przeciwko słowu. I można sobie uważać, że to wredna baba, ale poważnie bym się zastanowiła nad ucieczką od zapłaty, bo rachunek jest czarno na białym i jak już ktoś wspomniał, "duchy tej wody nie zużyły".

PS kiedy ja wynajmowałam mieszkania, to zdanie "woda jest w czynszu" rozumiałam tak, że jest symulacja określonej kwoty i dla mnie logiczne było, że za większe użycie zapłacimy. Nigdy nie zdarzyło mi się mieszkać na innych zasadach, dlatego, że gdyby właściciel tak robił, to teoretycznie woda mogłaby się lać 24 h na dobę na jego koszt, albo dodatkowi lokatorzy, albo student wyjedzie na weekend i nie zakręci / nikt z właścicieli takiej umowy nie zaryzykuje.

Dlatego od początku wątku jestem sceptycznie nastawiona do rozwiązania tej sprawy. To jest nauczka na przyszłość, że wszystko musi być na piśmie, a nie "nie musimy płacić, bo właścicielka nam tak kiedyś powiedziała". I analogicznie: może Was jeszcze czekać kwiatek z nadwyżką za ogrzewanie.
Trochę za mało danych mamy do rozstrzygnięcia tej sytuacji.
Ogólnie to nie jest ona prosta: z jednej strony symulacja zużycia wody wykonana dla 2 osób zamiast 3, a z drugiej jednak tę wodę zużyto. Ciekawe jak wyglądałoby to z prawnego punktu widzenia.
Bo jeśli by pominąć kwestię niezgłoszenia TŻ autorki, to wyglądałoby to tak jak piszesz.

Poskarżę się, że zawsze jak widzę Twój nick, to muszę się wody napić. Ale jednak piję gazowaną
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 19:34   #70
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
A co ma do rzeczy to, co ja bym wolała?
To, że przez zaniedbanie tej kobiety Autorka musi nagle wyskoczyć z dużej kasy. A cały czas płaciła więcej za wynajem.
Stary 2013-10-26, 19:52   #71
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Trochę za mało danych mamy do rozstrzygnięcia tej sytuacji.
Ogólnie to nie jest ona prosta: z jednej strony symulacja zużycia wody wykonana dla 2 osób zamiast 3, a z drugiej jednak tę wodę zużyto. Ciekawe jak wyglądałoby to z prawnego punktu widzenia.
Bo jeśli by pominąć kwestię niezgłoszenia TŻ autorki, to wyglądałoby to tak jak piszesz.
No właśnie. Dlatego ja nie stoję po stronie właścicielki, po prostu zdziwił mnie wysyp rad o niepłacenie bez podstawowych informacji.
Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Poskarżę się, że zawsze jak widzę Twój nick, to muszę się wody napić. Ale jednak piję gazowaną

Akurat piłam, jak zakładałam konto

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Jak dla mnie sprawa się rozejdzie po kościach. Jeśli właścicielka ma rację, nie pójdzie do sądu i tak, ze względu na koszty i całe zamieszanie. Jeśli nie ma racji, nie pójdzie, bo wie, że nie ma racji.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości