Zwroty grzecznościowe i inne-zwracacie na to uwage? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-28, 09:16   #61
j_ka
Rozeznanie

Dot.: Zwroty grzecznościowe i inne-zwracacie na to uwage?

Zwroty grzecznościowe piszę wielką literą, tak się nauczyłam i tak mi zostało. Jednak coraz mniej osób o tym pamięta.
j_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 10:09   #62
blanche_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Jesli piszesz do firmy czy jakiejś instytucji, gdzie pracuje więcej osób to użyj "Szanowni Państwo". To jest forma oficjalna, stosowana właśnie w sytuacjach, kiedy wysyłamy maila na jakiś ogólny adres i jeszcze nie wiemy, kto odpisze. Potem, zależnie od tego kto Ci odpisze, możesz używać "Szanowny Panie/Pani".
Dzięki

Też nie rozumiem tego psorowania w liceum, raz nawet jak wołałam matematyce per pani 3 razy 0 reakcji, pani psor i już leci
Nie wiem czy sobie kompleksy leczą czy co.
Stary 2014-01-28, 10:09   #63
mpt
Zakorzenienie

Staram się pisac poprawnie zarówno na forum jak i w korespondencji prywatnej. Język ubożeje, poprawna pisownia zaczyna śmieszyć, a potem okazuje się, że trudno jest sklecić oficjalne pismo albo list motywacyjny

Jeśli już rozmawiamy o poprawnych formach, to jednak "dużą/wielką literą", a nie "z dużej litery".
Stary 2014-01-28, 10:13   #64
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Właśnie ten przeskok mnie irytuje.
Mnie irytuje, że niektórzy nauczyciele w LO chcą, żeby do nich „profesorze” mówić. Nie są profesorami, więc nie powinni wymagać, żeby tak do nich mówić.

Cytat:
Rozumiem, jak ktoś zaniża stopień naukowy - poczuć się urażonym. Ale właśnie w liceum mówiło się per "panie psorze" do wszystkich nauczycieli, nawet jak był ledwo po studiach - ot, z grzeczności. Na studiach nauczycieli jest dużo, to nie jest takie proste na początku spamiętać imię, nazwisko, tytuł naukowy i do tego jeszcze - jak na mojej uczelni - stopień wojskowy
Czasami można powiedzieć jedynie „proszę pana” albo po prostu zadać pytanie (zależy od sytuacji)

Cytat:
No właśnie, a jak będzie z tymi stopniami naukowymi w mailach?
Bo o ile samo "Szanowny Panie Profesorze" brzmi ok, o tyle, skoro mój co najmniej jeden wykładowca bardzo takiego mylenia tytułu nie lubi, to w sumie powinnam do niego pisać "Szanowny Panie Magistrze Inżynierze... (i jeszcze do tego dodać ...Janie Kowalski )" Czy tylko dla mnie brzmi to wybitnie śmiesznie?
Z tego, co wiem, to w żadnym wypadku nie powinno się dodawać imienia i nazwiska
Stary 2014-01-28, 11:31   #65
Dotka90
Zakorzenienie

W życiu w LO nie powiedziałam do nauczyciela pani/e profesor/ze
Niektórzy u mnie tak mówili, głownie jak chcieliśmy coś załatwić
Ale żeby na co dzień tak mówić? W życiu, z jakiej okazji? Profesor to profesor, oni w wiekszości byli magistrami (niektórzy dr), więc nie widziałam powodu ich tak tytułować.
Wiem, że to zostało z dawnych czasów, bo za czasów moich rodziców to faktycznie się tak mówiło, ale jestem przeciwna praktykowaniu tego
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 12:36   #66
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Ja zawsze na forach staram się pisać zwroty grzecznościowe z dużej litery, tak samo rozmawiając z ludźmi na fb, wysyłając smsy, to jest według mnie oznaka szacunku, bo jednak jest to pewien "wysiłek" i dajesz do zrozumienia, że ktoś coś dla ciebie znaczy jak napiszesz Piotrek a nie piotrek do kolegi. Nie mam zamiaru na forach się kłócić albo obrażać, a jak mam odmienne zdanie i je argumentuję, to też piszę do kogoś z szacunkiem, dużą literą, nawet jeśli nie podobają mi się poglądy, zachowanie takiej osoby.

Uważam, że pisanie takich zwrotów wielką literą zamiera w Polsce podobnie jak stosowanie polskich znaków typu ó, ż, ś... A przecież to jest piękno naszego języka, nie bójmy się polskości.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 19:20   #67
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mnie irytuje, że niektórzy nauczyciele w LO chcą, żeby do nich „profesorze” mówić. Nie są profesorami, więc nie powinni wymagać, żeby tak do nich mówić.
To racja. Uczeń może, ale nie musi się tak zwracać - to, co dziewczyny opisują, z tym poprawianiem ucznia to po prostu a już w przypadku wfisty
Cytat:
Czasami można powiedzieć jedynie „proszę pana” albo po prostu zadać pytanie (zależy od sytuacji)
Jasne, że można, chodzi o sytuację, kiedy komuś się wypsnie "panie psorze" do magistra i zostaje porażony wzrokiem bazyliszka od tegoż
Cytat:
Z tego, co wiem, to w żadnym wypadku nie powinno się dodawać imienia i nazwiska
To imię i nazwisko dodałam w poście tylko po to, by było jeszcze bardziej groteskowo bez obrazy, ale to był żart, a ta Twoja wypowiedź sugeruje, że tego nie zauważyłaś
Moim zdaniem już samo "Szanowny Panie Magistrze Inżynierze" brzmi mega zabawnie a po dodaniu imienia i nazwiska mamy imponującego tasiemca który genialnie by wyglądał w korespondencji

Dotka90, akurat w moim liceum taki zwyczaj był z tym psorowaniem. Wiesz, prestiżowe liceum, kiedyś jedne z najlepszych w kraju... kadra to raczej nie był "byle kto" (że tak to głupio nazwę), tylko pedagodzy z naprawdę wieloletnim stażem i imponującymi efektami nauczania. Dlatego nie raziło tak mówienie do nauczyciela lat 70+ per "profesorze" Ale przede wszystkim nikt nas do tego nie zmuszał, po prostu taki tam był obyczaj i wszyscy woleli się dostosować, by łatwiej z nauczycielami sprawy załatwiać itd No i nigdy nie słyszałam, by u nas nauczyciel kogoś poprawiał, jak się powiedziało doń "proszę pana"
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 21:49   #68
Apelly
Wtajemniczenie

Nie wiem do jakich wy to szkół chodziłyście, że do nauczycieli musiałyście się zwracać "Panie profesorze" czy "Pani profesor". Podejrzewam, że do tych uważających się za super najlepszych w okolicy

Ja nawet na studiach nie tytułowałam wykładowców. Po prostu "Panie", "Pani"... :P I nigdy nikt mnie jakoś za to nie zbeształ. Przecież w zakładach pracy też nie mówimy na przykład do sekretarki Pani Magister Kowalska.
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 21:58   #69
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
To imię i nazwisko dodałam w poście tylko po to, by było jeszcze bardziej groteskowo bez obrazy, ale to był żart, a ta Twoja wypowiedź sugeruje, że tego nie zauważyłaś
Nie mam o co się obrazić. Faktycznie nie wyłapałam dowcipu

Cytat:
Moim zdaniem już samo "Szanowny Panie Magistrze Inżynierze" brzmi mega zabawnie a po dodaniu imienia i nazwiska mamy imponującego tasiemca który genialnie by wyglądał w korespondencji
Nagłówek mógłby być dłuższy od właściwej treści maila
Stary 2014-01-28, 23:37   #70
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
W życiu w LO nie powiedziałam do nauczyciela pani/e profesor/ze
Niektórzy u mnie tak mówili, głownie jak chcieliśmy coś załatwić
Ale żeby na co dzień tak mówić? W życiu, z jakiej okazji?Profesor to profesor, oni w wiekszości byli magistrami (niektórzy dr), więc nie widziałam powodu ich tak tytułować.
Wiem, że to zostało z dawnych czasów, bo za czasów moich rodziców to faktycznie się tak mówiło, ale jestem przeciwna praktykowaniu tego
no ja to samo... No dobra mówilam profesor do mojej babki od fiz/wicedyrektorki, ale to żeby się przylizać haha
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości