|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zwroty grzecznościowe i inne-zwracacie na to uwage?
Zwroty grzecznościowe piszę wielką literą, tak się nauczyłam i tak mi zostało. Jednak coraz mniej osób o tym pamięta.
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też nie rozumiem tego psorowania w liceum, raz nawet jak wołałam matematyce per pani 3 razy 0 reakcji, pani psor i już leci ![]() Nie wiem czy sobie kompleksy leczą czy co.
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Staram się pisac poprawnie zarówno na forum jak i w korespondencji prywatnej. Język ubożeje, poprawna pisownia zaczyna śmieszyć, a potem okazuje się, że trudno jest sklecić oficjalne pismo albo list motywacyjny
![]() Jeśli już rozmawiamy o poprawnych formach, to jednak "dużą/wielką literą", a nie "z dużej litery".
|
|
#64 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Mnie irytuje, że niektórzy nauczyciele w LO chcą, żeby do nich „profesorze” mówić. Nie są profesorami, więc nie powinni wymagać, żeby tak do nich mówić.
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
W życiu w LO nie powiedziałam do nauczyciela pani/e profesor/ze
Niektórzy u mnie tak mówili, głownie jak chcieliśmy coś załatwić ![]() Ale żeby na co dzień tak mówić? W życiu, z jakiej okazji? Profesor to profesor, oni w wiekszości byli magistrami (niektórzy dr), więc nie widziałam powodu ich tak tytułować. Wiem, że to zostało z dawnych czasów, bo za czasów moich rodziców to faktycznie się tak mówiło, ale jestem przeciwna praktykowaniu tego
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Ja zawsze na forach staram się pisać zwroty grzecznościowe z dużej litery, tak samo rozmawiając z ludźmi na fb, wysyłając smsy, to jest według mnie oznaka szacunku, bo jednak jest to pewien "wysiłek" i dajesz do zrozumienia, że ktoś coś dla ciebie znaczy jak napiszesz Piotrek a nie piotrek do kolegi. Nie mam zamiaru na forach się kłócić albo obrażać, a jak mam odmienne zdanie i je argumentuję, to też piszę do kogoś z szacunkiem, dużą literą, nawet jeśli nie podobają mi się poglądy, zachowanie takiej osoby.
Uważam, że pisanie takich zwrotów wielką literą zamiera w Polsce podobnie jak stosowanie polskich znaków typu ó, ż, ś... A przecież to jest piękno naszego języka, nie bójmy się polskości. |
|
|
|
|
#67 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
bez obrazy, ale to był żart, a ta Twoja wypowiedź sugeruje, że tego nie zauważyłaś ![]() Moim zdaniem już samo "Szanowny Panie Magistrze Inżynierze" brzmi mega zabawnie a po dodaniu imienia i nazwiska mamy imponującego tasiemca który genialnie by wyglądał w korespondencji Dotka90, akurat w moim liceum taki zwyczaj był z tym psorowaniem. Wiesz, prestiżowe liceum, kiedyś jedne z najlepszych w kraju... kadra to raczej nie był "byle kto" (że tak to głupio nazwę), tylko pedagodzy z naprawdę wieloletnim stażem i imponującymi efektami nauczania. Dlatego nie raziło tak mówienie do nauczyciela lat 70+ per "profesorze" Ale przede wszystkim nikt nas do tego nie zmuszał, po prostu taki tam był obyczaj i wszyscy woleli się dostosować, by łatwiej z nauczycielami sprawy załatwiać itd No i nigdy nie słyszałam, by u nas nauczyciel kogoś poprawiał, jak się powiedziało doń "proszę pana"
|
|||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem do jakich wy to szkół chodziłyście, że do nauczycieli musiałyście się zwracać "Panie profesorze" czy "Pani profesor". Podejrzewam, że do tych uważających się za super najlepszych w okolicy
![]() Ja nawet na studiach nie tytułowałam wykładowców. Po prostu "Panie", "Pani"... :P I nigdy nikt mnie jakoś za to nie zbeształ. Przecież w zakładach pracy też nie mówimy na przykład do sekretarki Pani Magister Kowalska. |
|
|
|
|
#69 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

)" Czy tylko dla mnie brzmi to wybitnie śmiesznie?
bez obrazy, ale to był żart, a ta Twoja wypowiedź sugeruje, że tego nie zauważyłaś