|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kościół, rodzice, a wspólne mieszkanie
Cytat:
Tutaj okazuje się, że Autorka jest jeszcze młodziutka, jest dzieckiem, ma mieszkać z rodzicami dopóki nie przejmie jej pod swoje ramiona mąż
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pojmuję jak można wyśmiewać czyjeś poglądy, przekonania, apelując jednocześnie o akceptację swoich. Te "poproś rodziców o modlitwę", "weź ślub bo rodzice tak chcą".
Ja jestem niewierząca, ale nie przyszłoby mi do głowy wyśmiewać nikomu nieszkodzące rytuały typu chrzest czy ślub jeśli są one ważne i znaczące dla osób mi bliskich. Kto powiedział lub gdzie jest napisane, ze moje spanie przed ślubem i mieszkanie z chłopakiem lub zmienianie partnera co miesiąc "bo mogę" jest lepsze? Co mi się stanie jeśli wezmę ślub czy ochrzczę dziecko? Ręka mi uschnie? Wiele osób bierze ślub tylko dla rodziców i imprezy dla znajomych, co w tym złego? Co złego jest w poświęceniu godziny rocznie (Boże Ciało jest raz w roku) żeby pobyć z rodzicami (z którymi podobno autorka dobrze się dogaduje) i nie narażać się na kłótnie i nerwy z ich strony? Jak można rodzicom którzy wg mnie całkiem luźno się zachowują wobec córki (nie przypominam sobie, kiedy mieszkałam z rodzicami, żebym przychodziła z imprez o 4 rano lub nocowała często poza domem; i nie dlatego, ze moi rodzice to katolicy tylko zwyczajnie nie chciałam się im po nocach tłuc po domu lub traktować domu jak hotelu, że dzisiaj tu, jutro tam) zarzucać jakieś maltretowanie psychiczne, bo życzą sobie spokoju i respektowania ich zasad? Nie pojmę. |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
no to się nie dogadamy :d
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie. 'Przysiegne (!) publicznie, mimo ze nie wierze, by nie sprawic przykrosci rodzicom'. Obluda level hard.
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, dobry żart ![]() A jedli będą trawe i mieszkali w szałasie ![]() Cytat:
Napisałam już wcześniej - jeśli będzie miała się za co utrzymać, jeśli chłopak zobowiąże się do utrzymania jej i ewentualnego dziecka (np. w przypadku zagrożonej ciąży), jesli będa mieli gdzie mieszkać - jak najbardziej należy rodziców powiadomić i się wyprowadzić. Ale ja jednak wyczytałam w postach autorki studia, prace na pół etat i chęć spędzania z chłopakiem więcej czasu. Zachcianki można mieć. Spoko, jeśli Ty robisz w życiu tylko to, do czego czujesz potrzebę, to zazdroszczę. Jednak zdecydowana większość ludzi musi chodzić do pracy, gdzie np. nie lubi kogoś, a musi z nim pracować dla dobra sprawy, pracuje z klientami - idiotami, których jednak nie może opluć czy tupnąć nóżką i wyjść; generalnie życie składa się mniejszych lub większych kompromisów, przypominam. Stawianie sprawy na ostrzu noża z powodu godzinnej procesji raz do roku - kupa śmiechu. |
||
|
|
|
|
#70 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Uważam, że przynajmniej z szacunku do osób, dla których naprawdę dany sakrament jest ważny powinno się zrezygnować z przyjmowania go, jeśli nie traktuje się go poważnie. Cytat:
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reszte pomine, bo nie widze zwiazku. Powsciagnij emocje, serio.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ręka Ci nie uschnie, jeśli wbrew swoim zasadom, wbrew przekonaniom i wbrew sobie, ochrzcisz dziecko lub weźmiesz ślub. Uschnąć mogłoby co najwyżej to, co odpowiada za bycie dorosłą, dojrzałą, samodzielną i niezależną jednostką. Bo w ten sposób stawiasz się na pozycji dziecka, za które trzeba (i można) decydować. Dzieci nie powinny wchodzić w związki ani mieć dzieci, bo nie będą w stanie ich właściwie wychować. Dzieci potrzebują dorosłych, a nie trochę bardziej wyrośniętych dzieci, za które inni decydują. Moi rodzice cierpieli na taką właśnie dysfunkcję. Wyjątkowo nieprzyjemna sytuacja. |
|
|
|
|
|
#73 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tak chrzest jak i ślub to w naszej kulturze zjawiska tak religijne, jak i tradycyjne. Przypominam, że choinka nie jest katolicka, a każda z Was zapewne w domu na Święta ją stroi ![]() Cytat:
A jak nie lubicie szefa na przykład, to mu to mówicie w twarz
|
||
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prawda, dlatego rodzice TEŻ mogliby o tym pomyśleć i pozwolić swojej córce żyć po swojemu, a nie według ich dyktanda. Raz do roku? A coniedzielne kościółkowanie?
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli dziewczyna studiuje, może ubiegać się o alimenty od rodziców na tę okoliczność. Obowiązek alimentacyjny nijak nie wiąże się z możliwością naruszania wolności wyznania, jaką gwarantuje w tym kraju Konstytucja.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdej tradycji nie trzeba celebrować. Oczywiście, choinka jest pogańska
|
|
|
#77 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Naprawdę porównujesz sąsiadów do sąsiadki spod 7? |
|||
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Piszę to, chociaż sama mówisz, że nie pojmiesz. Trudno. |
|
|
|
|
|
#79 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-06-19 o 18:59 |
||
|
|
|
|
#80 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Naprawdę nie rozumiem jednego, jak można namawiać dziewczynę do zerwania kontaktu z rodzicami i wyprowadzki, zamiast spokojnej rozmowy i zajęcia się sprawami przyziemnymi, jak chcoiażby praca i skończenie studiów które to tę wyprowadzkę jej umozliwią. Wy też trzaskaliście drzwiami przy ka,żdym konflikvie z rodzicami? |
|||
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Porównujesz spotkania z chłopakiem do przymusu chodzenia do kościoła z rodzicami? Serio?
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zdarzyło mi się zrobić w pracy rzeczy, która byłaby niezgodna z moimi przekonaniami o etycznych zasadach rządzacych zawodem, który wykonuję. Zdarzyło mi się robić rzeczy nieprzyjemne i niemiłe - tyle tylko, że rozmowa z klientem-idiotą mieści się zarówno w zakresie obowiązków, jaka i zasadach etyki zawodowej. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-06-19 o 19:12 |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koscielny slub dwojga ateistow. Tego jeszcze nie grali. W sumie wedlug Twoich pokretnych standardow to prawdopodobne. Tylko po to by zadowolic familie. Czy Ty jestes w stanie odroznic tak intymna rzecz, jaka jest wiara, na ktora wedlug mnie nikt nie ma prawa wplywac, od reszty zycia?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46951176] Tak samo jak jestem na święta, to idę na pasterkę z rodziną, bo lubię spędzać z nimi wtedy czas. Po prostu czasem można wyłączyć te manifesty religijne za cenę dobrych relacji z rodzicami. [/QUOTE]Dokładnie o to mi chodzi.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jaki jest kompromis w tej sytuacji ? Zostawać na mszy tylko do podniesienia, a potem wyjść czy jak ? Naprawdę porównujesz rodziców do szefa, któremu się nie mówi, że się go nie lubi |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Alma mater, wystarczy, gdy oboje będą wynajmować mieszkanie, a tak naprawdę będą razem pomieszkiwać. Moi rodzice jakoś mieli jaja, żeby tak robić, bo chcieli razem mieszkać a zarazem nie mieli ochoty iść na wojnę z rodzicami obu stron. Mieli po 24 lata, byli razem rok, ślub miał być za rok i nie mieli ochoty widywać się dwa razy w tygodniu, zwłaszcza, że studia taty były na tyle intensywne, że większość czasu musiał się uczyć. Rodzice mojej mamy mieszkali 20 km od akademika, rodzice taty 60. Jak raz czy dwa dziadek (ojciec mamy) przyjechał do akademika i zastał tatę w pokoju, to zawsze tłumaczyli się tak, że przecież zajęcia miał obok, a w ogóle to potem do kina idą, to na mamę czekał. Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-06-19 o 19:04 |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nie dla każdego są fajne i pozytywne? Bo nie dla każdego to jest najważniejsze, żeby hajs napłynął? Bo dziewczyna NIE CHCE chodzić na procesję? I pyta o zdanie? Po co tak to w ogóle to forum? Nie, nie posiadałam takich konfliktów. ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Dlatego nie pojmuję związku ateisty z wierzącym Poza tym jak już ktoś tutaj pisał, tego jeszcze nie grali, że dwójka ateistów idzie do kościelnego ślubu, bo rodzina będzie płakać
|
|
|
#89 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4695125 1]Skoro dziecko nie podziela miłości rodziców do bozi, to znaczy, że kiepsko im poszło kształtowanie go na własne podobieństwo. A czego nie wpoiło się dziecku przez 24 lata, to już siłą i szantażem nakładniać do tego się nie powinno. [/QUOTE]
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.

można się liczyć z rodzicami ale to nie jest liczenie się z nimi tylko emocjonalny szantaż

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)