|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: W jakim wieku rozpoczeliście pierwszą, poważną pracę?
Pracuję dorywczo od 16 roku życia, ale tak na poważnie to jakoś w wieku 20 lat (do teraz, do czerwca)- praca zdalna, w pewnym sensie biurowa. Uwielbiałam ją, choć wykańczała mnie psychicznie. Nie w zawodzie, ale dobrze płatna. Dało się pogodzić ją ze studiami dziennymi. Fajna, bo był hajs.
Jeśli miałabym wystarczająco dużo pieniędzy ze strony rodziców (jak to brzmi ) to w życiu nie wpadłabym na pomysł, by pracować. Jestem świadoma, że większość społeczeństwa nie jest hiper-turbo-ambitna i ja na pewno idealnie wpasowuję się w taką wizję studenta - uczę się przeciętnie, może nieco ponad przeciętnie. Nie jestem nastawiona na karierę, będę bardzo zadowolona, pracując w zawodzie (do tego dążę). Gdybym miała zaplecze finansowe na pewno rozwijałabym swoje pasje - podróże & miłość do kultury. Nie spieszy mi się wcale do dorosłości, a jako nastolatka chyba nie do końca wykorzystałam swój czas tak, jak bym chciała. Natomiast moje studia są raczej zdroworozsądkowe, nie pałam miłością do nich, nie mam w zasadzie emocjonalnego stosunku, choć przyznam, że się interesuję tematyką i mam swoje tematy, które chętnie drążę.Nie, nie uważam, że osoby nie pracujące i nie rozwijające się w okresie studiów, przegrały życie, studia, etaty, samorozwój |
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
moi rodzice musieliby naprawdę dużo zarabiać i dawać mi min 3000 zł miesięcznie żebym była zadowolona
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
na początek nie, ale półtorej roku-po dwóch latach 2,5 spokoojnie wyciągałam
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie spokojnie usatysfakcjonowałoby połowę tego, co zarabiałam na początku, a co wciąż jest ułamkiem z 3 tys. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem, co mnie obchodzą inni. ja tylko mówię że mimo tego iż rodziców było stać by dawać mi 1200-1500 zł na początek co miesiąc, wcale nie sprawiło iż nie pracowałam. mi po prostu ciągle mało a mogłam sobie skromnie żyć.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
20 lat, studia zaoczne, praca w zawodzie, praca bez znajomości i tak w kółko, aż do dziś z innymi osobami i w innych miejscach
|
|
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
też się cieszę
|
|
|
|
|
#71 |
|
Konto usunięte
|
Tak w temacie pracy to ja szukając pracy widzę, że wszędzie chcą wykształcenia wyższego i zwykle też co najmniej roku doświadczenia w zawodzie. Co mnie wkurza bo mam rok do licencjatu i nigdzie nie aplikuję bo wszędzie chcą w pracach jakie mnie interesują ''wykształcenie wyższe farmaceutyczne, biologiczne, chemiczne lub pokrewne''. Czasem zastanawiam się czy mimo tego aplikować, ale ostatecznie stwierdzam że tylko moje nazwisko źle zapamiętają że wysyłam mimo braku spełnienia wymagań, a może za ten rok do tej samej firmy będę próbować już z tym głupim papierem.
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Raróg
|
Jakoś zaraz po studiach.
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
Ja przyznam szczerze, ze mam 23 lata i nadal nie pracuje. Jasne, pracowalam lacznie pewnie z 1,5 roku ale to na jakis badziewiach typu infolinia.
Przed obrona inzyniera to nawet nie ma po co szukac. Mam zamiar sie teraz obronic i juz czegos konkretnego w zawodzie szukac, chocby to mialo byc 5 h w miesiacu. I jak bede aplikowac, to nie mam zamiaru wpisywac tej infolini, bo mysle, ze nikogo nie bedzie obchodzic ze wpychalam ludziom ubezpieczenia, jesli chce pracowac w biurze projektowych czy oczyszczalni.
Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2014-10-07 o 16:54 |
|
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
Kle_oo można wiedzieć, w jakim zawodzie pracujesz bez studiów a Twoi znajomi z roku nie?
![]() Szlomit no właśnie coś za coś. Mam nadzieję, że z czasem wszystko się unormuje a Twój wysiłek zaprocentuje nika135 ja studiuję dziennie, ale skłaniam się ku teorii, że zaoczne studia są bardzo dobrą opcją. Zajęcia skondensowane w weekend (a nierozrzucone na cały tydzień z mnóstwem okienek) pozwalają na pracę i zdobywanie doświadczeń. Tylko płacić trzeba ![]() Jeszcze, tak się zastanawiam, co myślcie o osobach, które źle wybrały kierunek studiów ( nie wnikajmy w przyczyny, może być mnóstwo). Czy w ich przypadku pomimo tego, że nie chcą pracować w zawodzie, który studiują ( po prostu kończą naukę, bo zaczęli i szkoda rzucać) powinni szukać pracy, aby zdobyć doświadczenie, bo może kiedyś się jednak przyda, bo nie będzie wyjścia? Czy też lepiej odpuścić i w wolnym czasie trudnić się czymś innym? |
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48411687]A ja sie dziwie, ze od razu tego nie zrobilas i startowalas do biura z CV gdzie masz wpisane sklep. Tak samo Twoja kolezanka doswiadczenie kelnerki do pracy architekta- co ma piernik do wiatraka? Trzeba wiedziec, ktore prace wpisac, ktore nie- wystarczylo sie zorientowac w temacie, jak moze spojrzec na to potencjalny pracodawca. Ja np. pracuje teraz w sklepie, ale wiem, ze nie wpisze tego do CV jak bede startowac do jakiejs powaznej firmy, bo co kogo obchodzi, ze bylam kasjerka w sieciowce. To tylko Twoja wina, ze nie wywalilas tego z CV. Ja np. z pracy nie zrezygnuje, bo potrzebuje pieniedzy, ale wiem co wpisac w CV, czego nie.[/QUOTE]
![]() Nie bardzo rozumiem czemu "się dziwisz" - przecież napisałam dokładnie to samo co Ty - nie zgodziłam się z przedmówczyniami, które twierdziły że w CV lepiej wygląda jakakolwiek praca niż żadna. |
|
|
|
|
#77 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Ja startowałam na stanowisko gdzie również wymagano wyższego i doświadczenia,a byłam na 4 roku studiów i miałam raptem miesiąc doświadczenia obowiązkowych praktyk. Później się dowiedziałam,że oni tak zawsze piszą i już. Pracę dostałam z ogłoszenia na pracuj.pl ,a nie przez znajomości. |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Marszałkini II RP
|
Moją pierwszą poważną pracę podjęłam w wieku 22 lat.
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jeśli można wiedzieć po jakim czasie studiowania zmieniłaś kierunek lub ogólnie swoją decyzję? |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
24 lata, bez znajomości.
Wczesniej 3 miesięczny staż i prace dorywcze wiec praca bez doświadczenia
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
Skończyłam jeden kierunek i poszłam na drugi mimo, że myślałam o zmianie już na drugim roku. Z perspektywy czasu stwierdzam, że lepiej decydować się na taki krok jak najszybciej, ale wiadomo człowiek jest mądry po fakcie.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Przyczajenie
|
Brawo za determinację. Również jestem tego zdania, że nie warto się męczyć i też po fakcie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

) to w życiu nie wpadłabym na pomysł, by pracować. Jestem świadoma, że większość społeczeństwa nie jest hiper-turbo-ambitna i ja na pewno idealnie wpasowuję się w taką wizję studenta - uczę się przeciętnie, może nieco ponad przeciętnie. Nie jestem nastawiona na karierę, będę bardzo zadowolona, pracując w zawodzie (do tego dążę). Gdybym miała zaplecze finansowe na pewno rozwijałabym swoje pasje - podróże & miłość do kultury. Nie spieszy mi się wcale do dorosłości, a jako nastolatka chyba nie do końca wykorzystałam swój czas tak, jak bym chciała. Natomiast moje studia są raczej zdroworozsądkowe, nie pałam miłością do nich, nie mam w zasadzie emocjonalnego stosunku, choć przyznam, że się interesuję tematyką i mam swoje tematy, które chętnie drążę.