|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: W jakim wieku "wypada" wyprowadzić się z domu rodzinnego?
Cytat:
Wyprowadzasz sie, zaczynasz sprzatac, gotowac, prac. Kazdy srednio ogarniety czlowiek ogarnie to w chwile. Jak sie zacznie pracowac, tez trzeba zarzadzac pieniedzmy, skoro 18 latki to potrafia, to 20 paro latek tez sobie poradzi. ![]() W dobie zmywarek i pralek oraz malych mieszkan, to zadna filozofia ogarnac cokolwiek, na dodatek jak sie mieszka z facetem i z nim dzieli obowiazki.
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zadomowienie
|
Wg mnie żaden wstyd mieszkać z rodzicami jeśli nadal się studiuje/pracuje w mieście rodzinnym, a ewentualna odległość i dojazd nie stanowią problemu.
Myślę, że jednak w pewnym momencie zdrowiej jest się usamodzielnić; ja nie wyobrażam sobie mieszkania z rodzicami do 30, nawet jeśli mam z nimi dobre relacje. Ale to też zależy od sytuacji, jak np. ktoś przejmuje gospodarstwo rolne po rodzicach i osiada w tym miejscu. Tylko, że i w takiej sytuacji można wyodrębnić sobie jakieś gniazdko, a nie czekać na obiad i upranie skarpetek przez mamusię do końca życia. w Twoim przypadku autorko nie widzę nic dziwnego, ale z doświadczenia też wiem, że chociaż zapewne bardziej ekonomiczne, to takie wygodniejsze życie z rodzicami potrafi ograniczać, z czego dopiero zdajemy sobie sprawę, jak już pójdziemy na swoje nie przejmuj się opinią innych, wybierz to, co jest dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem.
|
|
|
|
#63 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przynajmniej napisałaś szczerze ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#64 |
|
Zadomowienie
|
A jak Twoje relacje z rodzicami? Ja dostawalam szalu z mama, nie moglam wytrzymac, mimo, ze jest cudowna kobieta, nigdy sie nie wtracala w nic to juz sama obecnosc jej w moim pokoju i tzw "trucie dupy" doprowadzalo miedzy nami do roznych nieprzyjemnych sytuacji. Ja sie wyprowadzilam majac 23 lata - wynajelam mieszkanie z kolezanka. Tez kokosow nie zarabialam plus studiowalam zaocznie wiec musialam dodatkowo szkole oplacac. Teraz nasze relacje sa super, tesknimy za soba, rozmawiamy przez komunikator codziennie, wiec obu na dobre nam to wyszlo
|
|
#65 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wstyd, że żyjemy w takim państwie gdzie 25 letni człowiek samotny wydałby większość wypłaty na mieszkanie. Dla mnie to głupota chyba, że rodzice są nie do zniesienia. Napisałaś, że koleżanka robi Ci przytyki. Powiedz jej to co tu napisałaś i niech zamknie usta. Dla mnie to tak nie logiczne, że chyba przestałbym się widywać z takim znajomym. Nie uważam żeby to był wstyd tym bardziej u kobiety bo faceci mieszkający z rodzicami nie kiedy bywają obiektem śmiechu co dla mnie jest niedorzeczne. ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
itd... to już wolę się nie wtrącać. To są takie duperele, niby nic ważnego, ale wciąż czuję, że jestem "u rodziców". Myślę, że samodzielne życie naprawdę wielu rzeczy uczy, ale z drugiej strony też nie można popadać w paranoję - czyli czasem rzeczywiście rozsądniej jest zacisnąć zęby i odkładać zarobione pieniądze na coś swojego. Rozumiem, jeśli ktoś ze względów finansowych decyduje się na mieszkanie z rodzicami - zresztą jak na razie sama to robię .
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.