|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: EMPiK- Kolos na glinianych nogach?
Dawno temu, bo ja wiem z 10 lat temu Empik to była KULTURA. Później był to całkiem fajny sklep z książkami i bardzo lubiałam tam chodzić po mainstreamowe ksiażki, ot takie na prezent dla osób których za dobrze nie znam i po fantastykę dla siebie.
Przestałą zupełnie wchodzić do empiku po tym jar rok temu zostałam bezczelnie olana przez sprzedawcę i to w dwóch!! empikach pod rząd. Pomijam już brud i syf w sklepie... Nie dziękuję, wole inne księgarnie, gdzie atmosfera jest przyjemna a ekspedienci pomocni. |
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
10 lat temu to dyrektorem działu książek w Empiku był jeszcze Paweł Pakuła, świetny człowiek i właściwie głównie z nim mi się ta sieć kojarzy. Nie wiem, dlaczego go usunięto, no ale to już inna sprawa.
|
|
|
|
|
#63 |
|
Konto usunięte
|
w wielu empikach które znam jest kupa żarcia: produkty milki w 100 wersjach i lindta
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- ja wolę matras. do tej pory matras mnie nie zawiózł. są tam.. ksiązki ewentualnie gry czy dlugopis. w empiku macie: książki magazyny płyty gry jedzenie garnki patelnie kubki szklanki zastawę stołową kartki urodzniowe gry i zabawy farby artykuły plastyczne i szkolne torebki poduszki ... w sumie wibratorów tylko nie ma bo prezerwatywy by mnie nie zdziwiły matarnia mnie najbardziej leczy to jest dość duży empik i mało w nim ruchu ale zazwyczaj są bardziej zajęci rozmową. dwa razy mialam identyczna sytuacje: nie moglam znaleźć gazetek w danym języku obcym. podchodze - przepraszam czy są gazetki po jakiemuś tam? -tak -a mógłby mi pan wskazać -no tam <palec> -tak tak, ja wiem gdzie są gazetki ale nie mogę znaleźć tych -a to nie ma XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD |
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
mnie trochę w Matrasie odrzuca to że ledwo wejdę i zaraz jest przy mnie osoba pytająca czy w czymś pomóc a to jest dosyć ciekawe bo Matras u mnie na starówce jest dosyć spory, a pracuje tam gdzieś około pięciu osób a w Empiku mimo że jest duży szczególnie ta część z książkami bo to jest w zasadzie całe piętro, a pracowników nie widać, bo jest ich dwóch i to każda osoba w innej części.
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Ostatnio zyskali moje uznanie, bo okazało się, że kilka książek (po przejrzeniu różnych e-księgarni, z których większość szumnie reklamowała się jako "najtaniej!") w promocji naprawdę mieli najtaniej, a kilka innych najbardziej mi się opłacało u nich brać, bo dosłownie kilka złotych droższe, niż w e-księgarniach, ALE darmowa dostawa do księgarni sprawiła, że i tak wyszło taniej. Jednej pozycji nie było, szybki zwrot kasy na konto. Pewnie jeszcze nieraz u nich zrobię zakupy.
---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za to na empik raczej nie narzekam, tyle, że u mnie w mieście jest bardzo mały, więc i asortyment jest ograniczony; a te durnostójki, o których piszecie mieszczą się chyna na jednej półce
|
|
|
|
#68 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do księgarni Matras to nie wiem, gdzie mieści się w Gdańsku. Na razie jestem zadowolona z Muzy, może dlatego, że najbliższa w Madisonie. W sumie niedaleko EMPiKu. I zauważylam, że ostatnio w Muzie jakby tłoczniej. Czyżby więcej osób zraziło się już do EMPiKu?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co czytałam Matras traktuje wydawców i pracowników podobnie i też ma kłopoty finansowe. W zeszłym roku został sprzedany i jeśli mnie pamięć nie myli, to nowy właściciel w branży księgarskiej też nie wzbudził z zachwytu.
Zobaczymy, jak po sprzedaży Matrasa będzie rozwijać się jego sytuacja, ale od dawna traktuję tę firmę tak jak i EMPiK. Mam niejasne przeczucia, że taki sam los czeka księgarnie Świata Książki, ale póki co nie natknęłam się na żadne niepochlebne artykuły czy komentarze. Sama kupuję głównie w Internecie, w antykwariatach i paru małych księgarniach. Ceny internetowe są na tyle niskie, że gdy kupuję parę książek [dla siebie, Mamy, TŻeta, przyjaciółki - zawsze znajdzie się ktoś, kto zamówi ze mną], to rozkładają się tak, że w najgorszym wypadku wychodzę na to samo, co w księgarni. |
|
|
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Alfa, Przymorze i chyba Bałtycka. Najbardziej lubię Matrasa w Alfie, tego w Przymorzu nie cierpię. Muza tez jest spoko :p Mam tez ulubione dwa antykwariaty w Sopocie nawet stosunkowo nowe książki w dobrym stanie można znaleźć taniej.
Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-02-05 o 23:57 |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
A ja uwielbiam Empik i będę zawsze do niego chodzić. Wszystko, co potrzebuję w jednym miejscu - płyty, gazety, książki
A co do warunków pracy to skoro tam nie pracuję, a jestem klientem to czemu mam się tym przejmować? Do Mc Donald's też nie chodzicie ze względu na złe warunki pracy? To świetnie.
|
|
#73 |
|
damn good coffee
|
Właśnie weszłam na empik.com - a tam nowy banner Ponad 1400 modeli obuwia dla całej rodziny!
![]() Tego jeszcze nie grali. Buty. Między książkami, płytami i garnkami |
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
ciuchy też mają
![]() ale to chyba bardziej w sieci tym handlują, bo miejsca by zabrakło na te wszystkie ciuchy, wody toaletowe (tak nimi też handlują ) i inne pierdoły, a gdzie tu książki czy płyty.
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
|
|
|
#76 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Zresztą, jak wynika z postów, w EMPiKu nie chodzi tylko o warunki pracy zatrudnionych tam ludzi. Choć z drugiej strony trzeba być desperado żeby godzić się na mobbing za 7 zł na godzinę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#77 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
No dokładnie. Po prostu stosy książek na podłodze jeszcze urosną w górę.
Myślę, że tak naprawdę to nkomu by te durnostojki tak naprawdę nie wadziły. Ani nawet buty. Ale w przypadku, gdyby były one dodatkiem do książek/płyt. Ale nie na odwrót. Coraz częściej mam wrażenie, ze to książki są w EMPiKu dodatkiem do durnostojek. Niektóre durnostojki naprawdę fajne: kilka lat temu widziałam sporą maskotkę Misia Paddingtona. Niestety, nawet mnie, wielbicielkę Paddingtona odstraszyła cena.
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam, że w Empikach podzielonych na części, jak np. w Krakowie - Bonarka, mamy:
- parter - wszystko do domu, bzdury, kalendarze, kurzołapy, prezenty, decoupage itd - I piętro płyty, gazety, gry - II piętro książki zauważyłam, że na parterze ZAWSZE jest mnóstwo ludzi, na I piętrze średnio, a na II już dosłownie jednostki. Może po prostu Empik nie radzi sobie z utrzymaniem się tylko ze sprzedaży samych książek, zwłaszcza że wynajmują często dużą (lub drogą) powierzchnię. |
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#81 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Być może EMPiK straciłby cześć klientów, ale podejrzewam, że głównie byliby to "oglądacze", którzy i tak robią jedynie sztuczny tłum.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, że mogłoby tak być, ale umówmy się - Empik w d..ie bycie wyrafinowaną księgarnią. Ich interesuje zysk. A zysk jest z durnostojek.
Niestety - ludzie czytają coraz mniej, do tego dochodzą e-booki, czytniki. Poza tym, jednak każdy szuka tańszych opcji, ja w Empiku rzadko kupuje książki - albo jak jest promocja, albo jak książka jest tylko tam. |
|
|
|
|
#83 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Największym problemem empiku jest to, że ktoś tam w zarządzie miał za dużo pomysłów. Wzięli na siebie za dużo, pomysły nie wypaliły i później wszystko spada na pracowników. Mają udziały w Foksalu, więc pracownicy muszą sprzedawać książki tej grupy, jest target, minimalna sprzedaż dzienna - muszą kombinować, żeby wyrobić budżety, bo inaczej na zebraniach nasłuchają się, że źle pracują.
Co do obsługi klientów - też pracuję w sklepie, nie wiem dlaczego ludzie teraz przychodzą i oczekują podawania wszystkiego do rąk. Czasem jest tak, że np. nie można odejść od kasy, są regulaminy, że przy kasie zawsze musi ktoś być, bo inaczej przyjdzie kontrola i wszyscy dostaną po tyłkach. Jak nie ma nikogo na sklepie, bo jest robota na zapleczu, to ja się nie dziwię, że pracownik machnie ręką w kierunku regału, na którym znajduje się poszukiwany produkt. U mnie też często bywa tak, że klient nawet się nie rozejrzy po sklepie tylko od razu biegnie do mnie obładowanej pudłami z krzykiem, że on nie może czegoś znaleźć, chociaż widziałam, że dopiero co wszedł do sklepu Czasem też odsyłam klienta do półki, kiedy wiem na pewno, że taki produkt tam jest - oczywiście i tak później muszę podejść i wskazać palcem, a potem słyszę głupie śmieszki i teksty typu "diabeł ogonem nakrył" albo "o jak się schowało przede mną"
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Więc jak dla mnie, to ta cena niczego nie wynagradza, skoro przez ich badziewny produkt można np. stracić oko, zaglądając akurat do piekarnika... Zresztą też się przejechałam na kuchennych rzeczach z pepco i więcej tam raczej nie kupię niczego, co mogłoby się stłuc Empik zwykle ma salony w takich miejscach, że na pewno jest tam drogo. Może nie dają rady się utrzymać z samych książek, szczególnie, że w Polsce chyba sprzedaż książek nie powala. Zresztą dla mnie te durnostojki to jest akurat najmniejszy problem związany z empikiem... |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
jak sie sprzedaje gre na xbox one w cenie 299 a ja kupilam za 219 to dalszych sukcesow nie wroze.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#87 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Już bez przesady z tym " ", że klient ledwo wszedł, to się, bezczelny, domaga pomocy.
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#89 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Chodzi mi o klientów, którzy narzekają, że nic nie mogą znaleźć, a widzę, że dopiero weszli do sklepu. U mnie akurat nie chodzi o książki, jak wskazuję klientowi regał z 2 rodzajami butów, a on i tak nie widzi to się po prostu irytuję. Gdy stoję przy kasie, mam kolejkę, to chyba trudno oczekiwać, że odejdę, zostawię wszystkich, podejdę z szanowną klientką do regału i pokażę jej buta którego szuka
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.

nawet stosunkowo nowe książki w dobrym stanie można znaleźć taniej.

Czasem też odsyłam klienta do półki, kiedy wiem na pewno, że taki produkt tam jest - oczywiście i tak później muszę podejść i wskazać palcem, a potem słyszę głupie śmieszki i teksty typu "diabeł ogonem nakrył" albo "o jak się schowało przede mną"
Więc jak dla mnie, to ta cena niczego nie wynagradza, skoro przez ich badziewny produkt można np. stracić oko, zaglądając akurat do piekarnika...