Czarna lista part 2 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Ogłoszenia > Targowisko: ciuchlandia

Notka

Targowisko: ciuchlandia Targowisko: ciuchlandia. Tutaj wymieniamy się ubraniami, dodatkami, obuwiem, paskami, torebkami itp.

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 11:08   #961
Moniaszka
Raczkowanie

Przekupka: 4 pkt / 100% pozyt.
Dot.: Czarna lista part 2

Co do anulkaczarna tez taaakie oczy zrobiłam. Nie miałam z nią doczynienia, ale tak chamsko się zachować? A jak wygląda sprawa z tym, że siedzi za granicą? Policja się nie poddaje w takiej sytuacji? Ciekawa jestem po prostu jak to wygląda, nie znam się na prawie.
Medeis współczuję tych straconych nerwów i czasu. Trzymam kciuki, oby sprawiedliwość dopięła swego!
Moniaszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 11:44   #962
TiScatteroUnaFoto
Wtajemniczenie

Przekupka: 7 pkt / 89% pozyt.

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
poproś o pomoc moderatora. Z jakiej racji ktoś ma cię objeżdżać i wyśmiewać? Wklej rozmowy na PW (to pomoże moderatorowi w ocenie sytuacji). A przekupki - to właściwie tak jest, że to nie jest przymus aby wystawić. Ale dzięki nim uzyskujemy zaufanie u dziewczyn i pomagają nam one w wymianach.... Więc raczej powinnyśmy je zawsze sobie wystawić.
tak zrobię, dzieki

TiScatteroUnaFoto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 11:59   #963
7medeis
Zakorzenienie

Przekupka: 118 pkt / 100% pozyt.

a to że anulkaczarna jest za granicą wygląda tak że prawdopodobnie pobiera tam nielegalnie zasiłek o czym sama chwaliła się na innym forum Tutaj jest zameldowana i też coś dostaje od państwa...

Tak że ma dziewczę kłopoty

kosmetyki

M-perfumy
D-perfum
C- perfumom
B-perfumy
N-perfumami
M-perfumach
W-perfumy
7medeis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 12:05   #964
Moniaszka
Raczkowanie

Łohohoh Jak się wyda co nieco, a pakuj ile możesz, aby ją wkopać, to będzie miała dziewczę wesoło ;] Skoro działa jakoś nielegalnie, to po co tak odwala z tymi wymianami, przecież wie, że tym się pogrąży.
Stary 2010-08-10, 11:12   #965
selllena
Zakorzenienie

Przekupka: 45 pkt / 100% pozyt.
GG do selllena

Witam dziewczyny
Chiałabym opisać moją sytuację z użytkowniczką o nicku NelehFly
27 lipca 2010r. wymieniłysmy sie adresami, ustalona była wymiana jej fluid+róż do policzków za mój portfel
28 lipca (środa) NelehFly rzekomo wysłała do mnie swoją przesyłke poprosiłam ją o potwierdzenie nadania abym mogła wysłać jej swoja na co dostałam odpowiedź : (tu cytat nelehfly)
' wysłałam priorytetem, bo zabrakło mi 1,5 na polecony ;>
więc potwierdzenia nie mam ;P
ale spoko, mi sie nie spieszy - wyślij dopiero jak dostaniesz moją paczuszke ) '
troche mnie to zdziwilo ze piorytet jest nierejstrowany i na poczatku nie mogłam w to uwierzyc ale po burzliwej dyskusji z nia w koncu uznalam ze niech bedzie, poniewaz w sobote wyjezdzalam to przed samiutkim wyjazdem 31 lipca (sobota) wysłałam jej swoja przesyke mimo ze jej jeszcze nie było . I Wyobraźcie sobie po powrocie do domu okazało sie ze nie ma dalej paczki od niej którą podobno wysłała 28 lipca nie ma tez zadnego awizo, moja mama była codziennie w domu wiec napewno by odebrala za mnie gdyby byl listonosz
Napisałam do NelehFly czy dostała ode mnie przesyłke, ona ze nie ale ze u nich sa straszne opoznienia na poczcie i ze napewno dojdzie, na co odpisalam jej ze nie dostalam od niej przesylki, na co uslyszalam ze to niemozliwe bo ona wysłała w tym czasie tez innym i jakos wszyscy dostali tlyko nie ja i ze to napewno moja wina bo nei bylo mnie w domu i nie odebrałam.
Odpisałam jej ze gdyby mnie nie było to dostałabym awizo i po powrocie odebrałabym ale zreszta to raczej nierealne bo moja mama byla codziennie w domu i by odebrała za mnie, na co NelehFly odpowiedziala mi ze do poleconego nie ma awizo i ze listonosz wkłada przesyłke do skrzynki (???) :|
no to pytam sie jej skoro jest wkladany do skrzynki a u mnie kazda skrzynka jest zamykana na osobny klucz to jakim sposobem mialabym tego nie odebrac gdyby rzeczywiscie doszło... na to juz nie otrzymałam odpowiedzi
przedwczoraj napisałam jej ze jeśli do piątku nie dostane umawianych rzeczy lub zwrotu swojego potrfela to zgłaszam sprawe do moderatorów, na co dziś w odwecie dostałam nieprzyjemną wiadomośc o tym, że kłamie, że jestem bezczelna itd
Co o tym sądzicie? Bo ja sie czuje nieźle pogubiona

*ojej, ale się rozpisałam....

ciuszki

książki

kosmetyki

Edytowane przez selllena
Czas edycji: 2010-08-10 o 11:16
selllena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 11:21   #966
Moniaszka
Raczkowanie

Ona pomieszała z tymi przesyłkami. To jak w końcu wysłała, zwykłym, priorytetem? Taki to w skrzynce będzie. Ale ekonomiczny polecony trzeba osobiście odebrać. I na polecony będzie karteczka, że wysłała, a na zwykły priorytet niestety nie.
Stary 2010-08-10, 11:24   #967
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Przekupka: 82 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez Moniaszka Pokaż wiadomość
Ona pomieszała z tymi przesyłkami. To jak w końcu wysłała, zwykłym, priorytetem? Taki to w skrzynce będzie. Ale ekonomiczny polecony trzeba osobiście odebrać. I na polecony będzie karteczka, że wysłała, a na zwykły priorytet niestety nie.
no właśnie-
priorytet zwykły - wkładany do skrzynki
polecony- podpisujemy / lub zostaje awizo
polecony priorytet- podpisujemy/ zostaje awizo

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 11:31   #968
selllena
Zakorzenienie

GG do selllena

ona twierdzi ze piorytet tzn z tego co poraz pierwszy napisala tak wnioskuje

ciuszki

książki

kosmetyki
Stary 2010-08-10, 12:31   #969
7medeis
Zakorzenienie

a nie było kiedyś zbanowanej dziewczyny o nicku podobnym do "people conect"?

kosmetyki

M-perfumy
D-perfum
C- perfumom
B-perfumy
N-perfumami
M-perfumach
W-perfumy
Stary 2010-08-10, 15:18   #970
admirable
Zakorzenienie

Przekupka: 80 pkt / 100% pozyt.

selllena nie powinnaś jej wysyłać swojej paczki skoro ona wysłała zwykłym priorytetem, bo często giną przesyłki, zresztą nie masz żadnej gwarancji, że wysłała

powinna odesłać Ci twój portfel i dodatkowo zwrócić koszty wysyłki bo to ewidentnie jej błąd
admirable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 17:19   #971
majka242007
Zakorzenienie

Przekupka: 204 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez admirable Pokaż wiadomość
selllena nie powinnaś jej wysyłać swojej paczki skoro ona wysłała zwykłym priorytetem, bo często giną przesyłki, zresztą nie masz żadnej gwarancji, że wysłała

powinna odesłać Ci twój portfel i dodatkowo zwrócić koszty wysyłki bo to ewidentnie jej błąd
też tak uważam
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 17:23   #972
Moniaszka
Raczkowanie

No właśnie głupio, że pospieszyłaś się z wysyłką ;( Tak czy siak jej wina, i nie pogłębiaj czasem swojego poczucia winy! Może przesyłka jeszcze dojdzie, możliwe, że poczta się nie spieszy.
Stary 2010-08-11, 13:12   #973
selllena
Zakorzenienie

GG do selllena

macie racje dziewczyny ale wyjezdzalam nad morze na tydzien i chcialam byc fair w stosunku do niej i przed samym wyjazdem polecialam na poczte jej wyslac. powiedzcie mi co moge treaz zrobic? prosilam ja o zwrot portfela ale jedyne co dostalam to mnostwo wiadomosci ze beczelnei klamie itd. co juz wyzej pisalam i ze wykozystuje to ze wyslala nierejestrowanym do oszustwa ;/
chyba wzoraj albo przedwczoraj napisala ze zglasza sprawe do moderatorow bo nie bedzie tego tolerowac itd. no to mysle sobie okej sama powinnam byla to zrobic i jak narazie cisza dalej nic niewiadomo a ona dalej wysyla mi jakies wiadomosci pelne zarzutow i pretensji do mnie

ciuszki

książki

kosmetyki
Stary 2010-08-11, 13:32   #974
7medeis
Zakorzenienie

dobrze by było żeby druga strona też się tu wypowiedziała ale samo stwierdzenie że to Ty wykorzystujesz to że ona wysłała nierejestrowaną przesyłkę...Ekhem, jej błąd i nie powinnaś mieć skrupułów.
Też naiwnie sądziłam że wysyłka w bąblach i poleconym to "oczywista oczywistość" ale ostatnio na poczcie zbierałam elementy mojej paczki rozsypane w magazynie...A dziewczyna dalej mnie bluzga że wysłała "z taką niebieską pieczątką" i mam się od***ać. Ta niebieska pieczątka to priorytet a nie polecony, no cóż, różnicy nie zauważa a ja talentu pedagogicznego nie mam na tyle żeby tłumaczyć

kosmetyki

M-perfumy
D-perfum
C- perfumom
B-perfumy
N-perfumami
M-perfumach
W-perfumy
Stary 2010-08-11, 22:48   #975
selllena
Zakorzenienie

GG do selllena

ale ja zaznaczyłam ze wysyłka poleconym ekonomicznym chyba ze si eumowimy inaczej i mam to rowniez napisane w 1 poscie waktu wymiankowego ale jak widze ikt tego nie czyta...
ale dziewcyzny! przełom! dostałam dzis taka wiadomosc od NelehFly:
'uprzejmie oznajmiam Ci, ze dzis przyszedl Twoj portfel, nie bylo mnie w domu, wiec moj tata go odebral.
Jutro ide zrobic zwrot.
A jeśli moje kosmetyki magicznie się odnajdą, weź je sobie, ja ich nie potrzebuje -.- '
Szczescie w nieszczesciu ze tak powiem,ufff ciesze sie , ze juz nie bede miala z ta wredna dziewucha do czynienia

ciuszki

książki

kosmetyki
Stary 2010-08-12, 06:38   #976
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selllena Pokaż wiadomość
ale ja zaznaczyłam ze wysyłka poleconym ekonomicznym chyba ze si eumowimy inaczej i mam to rowniez napisane w 1 poscie waktu wymiankowego ale jak widze ikt tego nie czyta...
ale dziewcyzny! przełom! dostałam dzis taka wiadomosc od NelehFly:
'uprzejmie oznajmiam Ci, ze dzis przyszedl Twoj portfel, nie bylo mnie w domu, wiec moj tata go odebral.
Jutro ide zrobic zwrot.
A jeśli moje kosmetyki magicznie się odnajdą, weź je sobie, ja ich nie potrzebuje -.- '
Szczescie w nieszczesciu ze tak powiem,ufff ciesze sie , ze juz nie bede miala z ta wredna dziewucha do czynienia
tylko zaznacz żeby poleconym listem wysłała.
Stary 2010-08-12, 16:26   #977
MILA25*
Wtajemniczenie

Przekupka: 55 pkt / 98% pozyt.

A i niech do środka włoży ci kasę . Bo za zwrot zapłacisz ty.
MILA25* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 09:41   #978
Binolka
Zakorzenienie

Przekupka: 39 pkt / 100% pozyt.

dziewczyny chciałam zapytać co z isiaczek? kiedy ostatnio się logowała czy miał ktoś z nią do czynienia ??? nie ignorujcie mnie
Stary 2010-08-14, 18:02   #979
wsapjestsuper
Raczkowanie

Przekupka: 0 pkt / 50% pozyt.

Cytat:
Napisane przez Aneth:) Pokaż wiadomość
Sytuację opisałam na plotkowym. Niestety ja też nadal nie dostałam paczki która została wysłana do mnie 28.05 - a dowodu nadania wizażanka nie ma. Nie miałam czasu ostatnio się tym zajmować, bo na chwilę zawiesiłam wymiany (koniec szkoły ale chyba teraz już wystawię odpowiednią przekupkę, bo bez przesady czekam miesiąc i 11 dni już..
tylko ze ja akurat cie nie oszukałam. co do Cali prawda: nie wysłałam jej paczki wogóle. Ale Tobie wysłałam . i nie dość ze straciłam ładne ciuszki to jeszcze zyskałam negatywa...
wsapjestsuper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 20:20   #980
92martynka922
Zakorzenienie

Przekupka: 71 pkt / 97% pozyt.
GG do 92martynka922

cześć dziewczyny ;D

A więc ok 2 msc temu wymieniłam się z pewną dziewczyną ( Ago_18 ) , swoją paczkę wysłałam pierwsza bo miałam mniej przekupek. Ona miała wysłać paczkę zaraz po otrzymaniu mojej. Dziewczyna paczkę otrzymała, ale coś się jej nie spodobało w mojej bluzce . Napisała do mnie i
dogadałyśmy się ,dosłałam jej drugą bluzkę.Paczkę dostała i miała wysłać swoją do mnie. Od tego czasu minął już około miesiąc a paczki nadal nie otrzymałam. Piszę do niej , ale mi nic nie odpisuje a widzę , że loguje się dosyć często. Zrobiła nawet nowy wątek więc napisałam do niej w wątku żeby wysłała w końcu paczkę ! A ona mi na to , że wysłała i to już dawno ;/ jakoś nie chce mi się w to wierzyć , na pw nie odpisuje a w wątku napisała pewnie tylko dlatego żeby nie robić sobie złego zdania o samej sobie ;]
I teraz moje pytanie , czy jak wystawię jej negatywną przekupkę a ona później odwdzięczy mi się taką samą to będzie możliwość usunięcia jej? Nie chce mi sie nadal z nią męczyć ...

Edytowane przez 92martynka922
Czas edycji: 2010-08-15 o 20:21
92martynka922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 20:56   #981
Gofrzyca
Zakorzenienie

Przekupka: 56 pkt / 100% pozyt.

Cytat:
Napisane przez 92martynka922 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny ;D

A więc ok 2 msc temu wymieniłam się z pewną dziewczyną ( Ago_18 ) , swoją paczkę wysłałam pierwsza bo miałam mniej przekupek. Ona miała wysłać paczkę zaraz po otrzymaniu mojej. Dziewczyna paczkę otrzymała, ale coś się jej nie spodobało w mojej bluzce . Napisała do mnie i
dogadałyśmy się ,dosłałam jej drugą bluzkę.Paczkę dostała i miała wysłać swoją do mnie. Od tego czasu minął już około miesiąc a paczki nadal nie otrzymałam. Piszę do niej , ale mi nic nie odpisuje a widzę , że loguje się dosyć często. Zrobiła nawet nowy wątek więc napisałam do niej w wątku żeby wysłała w końcu paczkę ! A ona mi na to , że wysłała i to już dawno ;/ jakoś nie chce mi się w to wierzyć , na pw nie odpisuje a w wątku napisała pewnie tylko dlatego żeby nie robić sobie złego zdania o samej sobie ;]
I teraz moje pytanie , czy jak wystawię jej negatywną przekupkę a ona później odwdzięczy mi się taką samą to będzie możliwość usunięcia jej? Nie chce mi sie nadal z nią męczyć ...
Jeżeli upiera się, ze wysłała to niech pokaże Ci dowód nadania
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:57   #982
aleksandra188
Zakorzenienie

Przekupka: 78 pkt / 100% pozyt.

HEj dziewczyny. Chciałabym opisać moją sytację. Otóż umówiłam się z wizażanką moons na wymianke jej nowa torba za moje nowe buty. Miałyśmy dzisiaj wysłać równocześnie. Własnie wychodziłam na pocztę ale pomyślałam że jeszcze zajrzę na wizaż i dostałam od niej prywatną wiadomość, że rezygnuje z wymianki. A adresy już wymienione dawno wszystko ugadane, dziś miałam wysłać paczkę a ona zrezygnowała. W takiej sytuacji powinnam wystawić jej negatywną przekupkę ? Pewnie ona w odwecie też mi wystawi ale ja nic nie zrobiłam- to ona zrezygnowała. Poradźcie co robić.

Całe szczescie, że zajrzałam dziś na wizaż bo bym jej paczkę wysłała a ona mi nie !!!
Stary 2010-08-16, 11:14   #983
92martynka922
Zakorzenienie

Przekupka: 71 pkt / 97% pozyt.
GG do 92martynka922

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
Jeżeli upiera się, ze wysłała to niech pokaże Ci dowód nadania
nie odpisuje mi na pw , a widac ze sie logowala ;x

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez aleksandra188 Pokaż wiadomość
HEj dziewczyny. Chciałabym opisać moją sytację. Otóż umówiłam się z wizażanką moons na wymianke jej nowa torba za moje nowe buty. Miałyśmy dzisiaj wysłać równocześnie. Własnie wychodziłam na pocztę ale pomyślałam że jeszcze zajrzę na wizaż i dostałam od niej prywatną wiadomość, że rezygnuje z wymianki. A adresy już wymienione dawno wszystko ugadane, dziś miałam wysłać paczkę a ona zrezygnowała. W takiej sytuacji powinnam wystawić jej negatywną przekupkę ? Pewnie ona w odwecie też mi wystawi ale ja nic nie zrobiłam- to ona zrezygnowała. Poradźcie co robić.

Całe szczescie, że zajrzałam dziś na wizaż bo bym jej paczkę wysłała a ona mi nie !!!
ja jestem w takiej samej sytuacji , ale przekupki jeszcze nie wystawiłam czekam na odp kogoś kto wie co z tym zrobić :P

92martynka922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 11:19   #984
aleksandra188
Zakorzenienie

Przekupka: 78 pkt / 100% pozyt.

też poczekam na odpowiedź moderatorki a później wystawiam negatywa! umówiłyśmy sie przed weekendem a ona w dzień wysyłki napisała że reyzgnuje. Niepoważna dziewczyna
Stary 2010-08-16, 12:31   #985
majka242007
Zakorzenienie

Dziewczyny bardzo dawno się już nie skarżyłam ale to jaką paczkę do mnie dzisiaj przyniosła listonoszka przeraziło mnie.

Wymieniałam się z DontAsk94
Wpisuję ją zatem na BL.

Najpierw przysłała mi umówione rzeczy (2 ozdoby do paznokci i torebeczkę) . Okazało się , że torebeczkę złożyła gdy wkładała do koperty i niestety ma materiale został ślad. Próbowałam ją jakoś wygładzić , odprasować jednak się nie dało. Więc ugadałyśmy się że ja jej odeślę tą torebeczkę ona natomiast przyśle mi swoje 3 staniki w stanie bardzo dobrym kilka razy założone.... Miały wyglądać tak :
Załącznik 3335057
majteczki i papiloty a ja jej w zamian koszulkę i tuniczkę/bluzeczkę.
Dzisiaj dostałam rzeczy , które mi miała dosłać. Też już wychodziłam na pocztę aby wysłać jej ciuszki ale uprzedziła mnie listonoszka na całe szczęście i otworzyłam paczuszkę.
Jestem w szoku. Staniki są okropnie brudne a majteczki nie są nowe. Zrobiłam zdjęcia ale nie do końca pokazują ten brud.
Staniki może i by były w bardzo dobrym stanie gdyby były prane... Możliwe że założyła je kilka razy... ale chyba musiała nosić 5dni jeden i ten sam stanik w 35 stopniowym upale. Brud wżarł się w materiał od strony wewnętrznej staniczków między piersiami, w miejscu gdzie zapinany jet stanik a ramiączka są w opłakanym stanie. Do tego czarny stanik jest od wewnątrz zmechacony a jeden z jasnym od zewnętrznej strony ma połamany/powyginany (nie wiem jak to opisać) push up.

Poniżej zdjęcia:

staniczek nr 1
TEN JEST NAJBRUDNIEJSZY PLUS DODATKOWO POWYGINANA JEDNA MISECZKA

Załącznik 3335104Załącznik 3335105Załącznik 3335106Załącznik 3335107Załącznik 3335108Załącznik 3335109Załącznik 3335110Załącznik 3335111Załącznik 3335112

Stary 2010-08-16, 12:34   #986
majka242007
Zakorzenienie

CZARNY STANIK brudny i zmechacony

Załącznik 3335115Załącznik 3335116Załącznik 3335117Załącznik 3335118Załącznik 3335119

Kolejny stanik brudny też bardzo:

Załącznik 3335125Załącznik 3335126Załącznik 3335127Załącznik 3335128Załącznik 3335129
Stary 2010-08-16, 12:36   #987
majka242007
Zakorzenienie

cd
Załącznik 3335132Załącznik 3335133Załącznik 3335134

i majtki:
Załącznik 3335148Załącznik 3335149Załącznik 3335150Załącznik 3335151Załącznik 3335152

Wystawiam negatywną przekupkę. Dużo zniosę ale nie to jak ktoś mi przyśle tak brudną bieliznę choć ma wyraźnie w wątku napisane stan bardzo dobry ubrane kilka razy.

I wyślę jedynie z powrotem ciuszki tylko na koszt wizażanki. (Tak jak mam zapisane u siebie w wątku)

Edytowane przez majka242007
Czas edycji: 2010-08-16 o 12:38
Stary 2010-08-16, 12:56   #988
_kapryska_
JESTEM ONA

Przekupka: 113 pkt / 100% pozyt.

Obrzydliwe są te staniki, aż nie można patrzec na te zdjęcia. Fuj!

.
_kapryska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:28   #989
admirable
Zakorzenienie

Przekupka: 80 pkt / 100% pozyt.

jak można wysłąć komuś bieliznę w takim stanie... przerażające :|
admirable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:20   #990
lentilka
Zakorzenienie

Przekupka: 92 pkt / 99% pozyt.

Dobrze się stało, że nie wysłałaś swojej paczki, bo "pewnie" musiałabyś się prosić o swoje rzeczy! Na moje oko te staniki są w stanie dostatecznym, a nie bardzo dobry:/ Pewnie wyglądają jeszcze gorzej w rzeczywistości bo wiadomo, że zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu ubrań:/
lentilka jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Targowisko: ciuchlandia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości