|
|
#1081 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Kiedy pies warczał, jeżył się na matkę dziecka i to zostało zignorowane to czemu się tu dziwić, że zaatakował innego członka rodziny ? Mnie się wydaje, że tutaj zabrakło rozsądku i wiedzy po prostu. Agresja w psie po agresywnych rodzicach musi zostać obudzona nieumiejętnym wychowaniem, więc w tym przypadku zawinili opiekunowie, a nie pies. Nie wiadomo czy agresja suki-matki wzięła się z jej pochodzenia czy została nabyta w trakcie życia na łańcuchu, a takiej agresji nie mogła przekazać szczeniakom. Szczeniak został oddany nowym opiekunom w wieku 2 miesięcy więc w odpowiednim wieku socjalizacyjnym i gdzieś musiał pojawić się błąd w wychowaniu. A może się tak zdarzyło, że właściciele po prostu chcieli wynagrodzić psu "schroniskową" przeszłość i zbytnio go rozpieścili?
|
|
|
|
|
#1082 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1083 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jeszcze dorzucam te książki http://www.gandalf.com.pl/b/pies-kto...al-zbyt-mocno/
http://www.medbook.com.pl/medhome/pr...1ab22d4f22f4fa
|
|
|
|
|
#1084 |
|
Rozeznanie
|
"Pisząc że nikt by się po psie nie spodziewał ataku na właściciela trudno mi było uwierzyć w to co się stało bo kuzyn kochał tego psa i pies świata poza nim nie widział.
Wiele psów przejawia dominacje do swoich właścicieli, często reagując agresją na konkretne zachowania. Ale obcując z tym psem u siebie w domu nie do przyjęcia było jego zachowanie dla niego byłam jednak osobą obcą i podejżewam że nie zawachałby sie mnie ugryść, co zresztą próbował uczynić np. na założenie kagańca miałam zaledwie chwile inaczej mogło się to dla mnie żle skończyć, a przecież musiałam go wyprowadzić na spacer, do domowników się tak nie zachowywał z wyjątkiem ciotki która się go bała. Próbowałam przekonać wujka co do uśpienia psa po tym jak zagryzł innego, ale nie mnie decydować o losie nie mojego psa, więc stało się wina właścicieli bo można było temu zapobiec." Pandziu, nie wierzę w to co czytam |
|
|
|
|
#1085 |
|
Raczkowanie
|
Ale ciesze się z jednego dotarło do Was że nie każdy może mieć psa i to takiego o którym nic nie wiemy, lub nie potrafimy przeidzieć pewnych rzeczy, niektórzy nie potrafią się nimi odpowiednio zająć czy to z braku wiedzy czy czasu i same do tego doszłyście prędzej czy pózniej.
A gunia23 ma racje pies był bardzo rozpieszczany!!! |
|
|
|
|
#1086 |
|
Rozeznanie
|
Tak dotarło, że nie każdy zasługuje na psa, obojętnie skąd ten pies jest bo nie każdy umie się nim zająć po prostu.
|
|
|
|
|
#1087 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to wiem od dawien dawna
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Schronisko? nie zdecydowali się na to bo wiedzieli że szans na adopcje nie ma. Pies którego zagryzł wszedł na teren ich posesji. |
|
|
|
|
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
P
Cytat:
A ja oprócz tego stwierdzenia, że nie każdy psa mieć powinien (i nie przypisuj sobie zasług, że dzięki Tobie to do nas dotarło, większość zapewne jest tego świadoma od dawna... bez nadużyć i nadinterpretacji proszę) dodam, że jak dla mnie rzeczą ważniejszą powinna być EDUKACJA społeczeństwa. Bo o czym świadczy to, że mimo tak wielkich problemów wychowawczych z psem ta rodzina nie udała się nigdzie po pomoc? Należy ludzi uświadamiać, uświadamiać, i jeszcze raz uświadamiać. Być może oni nawet nie wiedzieli, że takiemu psu można pomóc, ile to razy u siebie na osiedlu spotkałam osoby, które mówiły, że ich pies to mądry, a i owszem, ale agresywny i się w ogóle nie słucha. Nawet nie próbują nic z tym zrobić, bo nie wiedza co, są bezradni jak dzieci. Psa kochają, ale nie są świadomi własnych błędów i jaki to ma wpływ na jego zachowanie. A wystarczy dobry specjalista (przy mniejszym problemie dobra literatura) i problem może zniknąć.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2009-10-30 o 15:13 |
|
|
|
|
|
#1090 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich
założyłam tu konto bo przypadkiem weszłam na tę rozmowę,przestudiowałam od początku do końca i nie mogłam tak poprostu odejść bez słowa,momentami jak czytałam nie które wypwiedzi to ręce mi opadały,no więc RASOWY =RODOWODOWYpodobnie jak włoch jest włochem tylko wówczas jak ma na to dokoumenty i dowód i metryke urodzenia,człowiek może wyglądać nawet jak sam Pavarotti mieć cechy wygladu podobne do włochów ale Włochem nie jest !!!!! czy to takie trudne do zrozumienia? Jakas tam dziewczyna chciała labladora ale nie z rodowodem bo jej nie stać ,a psy ze schroniska są kudle i są beeeeee,otóż mówie ci dziewczynko że te ,,kundle'' są o wiele bardziej wartosciowe od ciebie i Bogu dziękować że nie są w twoich rękach bo ty nie dorosłaś do tego żeby mieć klucz od domu (rodziców),a skoro lubisz tanie podróbki to zapewne nosisz pasek Dolce i Gabbana za 15 zł z rynku bo wygląda jak ten sam który kosztuje 700 zł, a jak ci się za miesiąc zepsuje kupisz sobie taki nowy ! Jak bys kochała zwierzęta to byś nie przyczyniała sie do ich bezmyslnego rozmnażania! Piszecie tu o przypadku że pies ze schroniska zaatakował jakiegos tam chłopca,to sie zdazra raz na kilka set razy za to o psach z pseudohodowli czytamy non stop,pogryzł tego,tamtego a jeszcze innych zagryzł ! więc apeluje do ludzi którzy zastanawiają sie nad kupnem psa tańszego bo taniej a normalnego z hodowli - nie kupój kota w worku ! nie słuchaj ludzi którzy piszą że mają takiego psa i jest wspaniały itp. bo większość kłamie bo się wstydzi przyznać do błędu ! Nie ryzykuj życia swojegi i najbliższych za cene kilku set złotych ,bo ból po ich stacie lub kalectwie jest o niebo droższy ! |
|
|
|
|
#1091 |
|
Wtajemniczenie
|
agunia 82 żeby to uświadamianie bylo proste, ja w mojej jedynie klatce mam kundelka jamnikopodobnego co ma agresje lękowa przesiedziałam z sąsiadem na korytarzu (bo ciagle mnie komplementuje jaki to mój pies spokojny i ułożony a jego taki urwis) i próbowałam mu przetłumaczyć, że sa metody nawet na takie psy tylko trzeba cierpliwości i konsekwencja w działaniu, myslisz ze coś to pomogło? Sąsiad stwierdził że on sie do tego nie nadaje i że sie juz przyzwyczaił że pies wychodzi tylko przed blok na siku bo nie toleruje nikogo i niczego, że zna jego rodzeństwo które jest normalne tylko on taki i na pewno nic z tego nie wyjdzie. Drugi sąsiad blaga mnie jak nauczyć psa 4 miesięcznego załatwiania na dworze wytłumaczyłam , nic nie zrobił z tego co powiedziałam pies siedzi sam w chacie od 8 -14 potem tez nie widzę aby ktoś z nim wychodził i jak ma się nauczyć w ten sposób? Poprzedni pies trafił do schroniska z powodu właśnie agresji boje sie że ten pies przez załatwianie się w domu pójdzie w jego slady ,ludzie to śmierdzące lenie i mysla że wszystko samo się zrobi a psy dzielą się na mądre i głupie, są szczytne wyjatki ale nadal ich mało
Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-10-30 o 15:30 |
|
|
|
|
#1092 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nie ma co liczyć na zmianę prawa i powierzać sprawy rządzącym, trzeba się samemu tym zając. I tak właśnie robią wszystkie szanujące się hodowle! Żeby kupić psa od porządnego hodowcy trzeba się wykazać czymś więcej niż tylko "złotą katą kredytową". Odpowiedzialny hodowca selekcjonuje kupujących i powierza swoje "dzieci" tylko właściwym ludziom, sprawdza warunki w jakich zwierze będzie żyło oraz wiedzę przyszłych właścicieli. Taka osobę można nazwać Hodowcą przez duże "H". Jest to kolejny argument przeciw pseudo-hodowlą, które nie dość że "produkują" masowo psy to jeszcze potem sprzedają je każdemu lepszemu na targowisku. Biedne zwierzę trafia potem do ludzi z zerową wiedzą i to Ono najbardziej na tym cierpi . |
|
|
|
|
|
#1093 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy dokładnie zagłębiłaś sie w temat, bo większość popierających R=R twierdzi że w schroniskach są psy z pseudohodowli więc widze tu jakąś niespójność Twojej wypowiedzi ![]() reasumując to tym ze schroniska zdarza się raz na kilka set razy, czyli te pieski w schroniskach od pseudohodowców niezłą metamorfoze przechodzą
Edytowane przez pandzia76 Czas edycji: 2009-10-30 o 15:35 |
|
|
|
|
|
#1094 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po raz kolejny powtarzam że hodowle rodowodowe trzeba sprawdzać! tak samo z jakimkolwiek sprzetem, kupujesz telewizor phillipsa, nie sprawdzasz bo jesteś pewny że będzie działał- przychodzisz do domu a telewizor nie chce się włączyć. trzeba myśleć czasem! |
|
|
|
|
|
#1096 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- taki pies już nie trafia do schroniska tylko zostaje uśpiony bo jest zagrożeniem dla innych ,w schroniskach są takie psy które nadają się do adopcji i są to w większości kundelki,bo nie ukrywajmy że ktoś jak chce się pozbyć psa rasowego to go jeszcze dalej sprzeda zamiast wyrzucić na ulice!
|
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Zakorzenienie
|
winogronku ależ ja wiem, że to łatwe nie jest. Jak komuś się nie chce nic z psem robić i jak ktoś oczekuje, że inni za niego sprawę załatwią, to w ogóle psa mieć nie powinien i tyle. ja też jednego znajomego długo starałam się edukować jak należy się psem zajmować, ale miał to gdzieś. I w tym przypadku nie tylko ja doszłam do wniosku, że on w ogóle psów mieć nie powinien (nie mówiąc już o tym, że teraz pojechał na 3 m-ce do Anglii a psy zostawił siostrze...). Niektórzy są niereformowalni, niestety. Na szczęście nie wszyscy.
A edukacja najlepiej od małego, dzieciaczków, wiadomo, starszego ciężej, a czym skorupka za młodu nasiąknie
|
|
#1098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po ulicy spaceruje facet z niedźwiedziem na łańcuchu, Podchodza do niego policjanci - Co pan robi z tym niedźwiedziem? - Szukam cwaniaka, co mi sprzedał rok temu chomika... i teraz co zrobic z tym niedzwiedziem dla którego nie ma miejsca w domu bo jest olbrzymi i je za 10 a ktos sie przyszykowal na malucha ? |
|
|
|
|
|
#1099 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli nawet zdarzy się wpadka i pies trafi do niewłaściwych ludzi to hodowca się tym zajmie. Psami z pseudo nikt się nie zaopiekuję bo trudno żeby pseudo-hodowca się interesował losem zwierzęcia sprzedając ja na targowisku bez żadnej umowy. |
|
|
|
|
|
#1100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no dobrze wszyscy tu opisują czyjeś przypadki,więc ja będe inna i opisze swój : bardzo chcieliśmy bullteriera (miłość wyniesiona z domu) ale miot jedynej hodowli w naszej miejscowosci byl dopiero za rok ,zglosil sie do nas chlopak ktory ma szceniaki,piekne zdrowe,po dobrych rodzicach - rasowe bez rodowodu, heh dla nas okazalo sie jak zbawienie moglismy miec nawet jutro wymarzonego psa i to jeszce za grosze( 1 000zł) dlugo nie myslac pojechalam po psa,umowilismy sie w polowie drogi,przyjechal z innymi psami z miotu,psy sliczniutkie jak to szceniaki wzielam jednego na ręce i powiedzialam ze juz go nie oddam,byl caly brudny,uszy brudne do samego czubka,paznokcie jak kot,smierdzial na kilometr,i powiedzialam sobie; o nie napewno tam nie wróci,zal mi bylo pozostalych psow ale wychowanie tylu szceniat chyba bym nie pdolala, no i wsyzstko pieknie przyjechalismy do domu,przyszedl chlopak z pracy,pies lezal kolo mnie na lozeczku juz czysciutki ,wykapany itp. a pies do niego wystartowal i to nie na zarty,pomyslelismy ze pierwszy dzien w domu to jest zdezorientowany,ale niestety...warczal mi na dziecko,warczał przy smakolykach,skonsultowali smy z behawioristą całą sprawe,ta oceniła ze tragedi nie ma,pies do odchowania tylko uczyc i jeszce raz uczyc,no wiec cwiczylismy z nim ile sie dało,i wszytsko juz bylo ok ,az pewnego dnia rzucil sie na małą BEZ OSTRZEZENIA !!! po skarceniu był jeszce gorszy ,chodzil za nią i warczał cigle,kiedy mogl ,chapnoł,behwioristka nam powiedziala ze to koniec- albo uspic albo znalezc dom bez dziecka ![]() ![]() tak wiec psa ktorego pokochalismy calym sercem i byl dla nas wszytskim musielismy oddac.....pseudo - hodowca powiedzial nam ze nie umiemy go wychowac,ze taki pies musi dostac pozadnie wp***ol raz na jakis czas,ze przyjedzie po psa i gdzie go ,,upchnie'' bedzie siedzial na lancuchu i tak do konca zycia.....mezczyzna ktory twierdzil ze kocha te rase,nie spytal nas o nic, kompletnie o nic,gdzie mieszkamy ,jakie doswiadczenie z rasą czy wiemy jak karmic,a pies szcepiony jeden dzien przed naszym spotkaniem;/;/;/---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- chcialam jeszce dodac ze na ten sam miot teraz czekamy po drodze jednak dalismy zarobic komus kto ma totalnie w powazaniu co sie dzieje z jego psami, inauczylismy sie jednego : nie masz pieniedzy - zbieraj ! nie masz gdzie kupic - czekaj !tak wiec teraz czekamy do czerwca,bardzo duzo czasu ale wiem ze warto ,bo oddania nastepnego przyjaciela poprzez głupotę jakiegos ,,debila,, nie nie przezyłabym,zapomnialam dodac ze behawioristka powiedziala ze pies byl zle socjalizowany i od malego musial walczyc o jedzenie i milosc matki,co sie zgadza mi zupelnie bo kiedys mi pisał ze jest zly bo sunia pogrzyzla swoje małe a uwaga - byla w kagancu !! ze szceniakami nawet nie pojechali do weta bo jak powiedział - albo wyzdrowieją albo nie co im na to weterynarz poradzi !!! |
|
|
|
|
|
#1102 |
|
Przyczajenie
|
pandzia76, sorry za napaść na twoją osobę ale już nie mogę. Trochę czasu już piszesz na tym forum więc uważam, że wypadało by się nauczyć cytować inne osoby
![]() Cytując robisz taki bajzel, że naprawdę nie wiem o co Ci w danym momencie chodzi. Nie będę nawet próbował tego rozszyfrować bo to tylko świadczy o twoim braku szacunku do czytających Troszkę wysiłku... |
|
|
|
|
#1103 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1104 |
|
Wtajemniczenie
|
BullPasion czas ci szybko minie ,nawet się nie obejrzysz a będzie juz przy was. Ja pamiętam jak czekałam co parę dni na aktualne fotki mojej malej i są na stronie internetowej do dziś, otrzymywałam informacje od chwili narodzin jak się zachowuje wraz z aktualna wagą. To bardzo przywiązuje wyslalam tez hodowczyni kocyk ktory nasiakał zapachem mamusi a w dniu kiedy odbierałam Suri zabrałam go ze sobą. Tych wszystkich rzeczy i wiele innych nie znajdzie się w domach ludzi którzy rozmnażaja psy bez rodowodu.
|
|
|
|
|
#1105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- no i co jest najlepsze że ta hodowczyni jest behawioristką,prowadzi psie przedszkole,szkolenia i tam bedziemy jezdzic z nasza pociechą i psiak bedzie w ciaglym kontakcie z kims kto go bedzie znal najlepiej od urodzenia i z własną mamusią
|
|
|
|
|
|
#1106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, nie kumam co Ty piszesz, no ja takich rzeczy nie praktykuje ale musisz mi dokładniej wytłumaczyć co kto wysłał i komu .... Bo ja przy odbiorze szczeniaka dostałam kocyk z legowiska suczki i szczeniaków.A zanim pokryłam suczke podpisałam umowy przedwstępne kupna wraz z zadatkami, moje psy miały już domy zanim je powołałam na świat.Oczywiście meili zdjęć rozmów telefonicznych nie było końca do dziś. I takie rzeczy się dzieją w domach ludzi którzy rozmnażają psy bez rodowodu Edytowane przez pandzia76 Czas edycji: 2009-10-30 o 16:40 |
|
|
|
|
|
#1107 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- po za tym nie czytasz ze zrozumieniem - nie nasikał ,tylko nasiąknoł ! ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1108 |
|
Wtajemniczenie
|
Popłakałam się ze śmiechu
![]()
|
|
|
|
|
#1109 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- p.s.winogronek - jak moge spytac jakiej rasy masz szczylka ? ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- ale u ciebie nie moze byc niestety mowy bo ty nie masz wiedzy na temat zoopsychologi i nie mozesz absulutnie zapewnic ze pies bedzie taki lub owaki albo czy nie bedzie sprawiał problemów ! ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- ze juz nie wspomne w jakim ty celu pokrylas tą suczke, ehhh.... kasa,kasa i jeszcze raz kasa !!!!! |
||
|
|
|
|
#1110 |
|
Raczkowanie
|
Tyle zachodu a hodowca nie mógł zainwetować w kocyk? Też się uśmiałam bo faktycznie przekręciłam z tym nasikaniem ale mój dwuletni synek jest na etapie nocnikowania i jakoś tak wyszło
A i po co się daje kocyk nasiąknięty zapachem suni to ja wiem tylko mi się z sikaniem pomieszało z tąd moje nie za mądre pytanie, i już przestań się mnie winogronku czepiać nikt nie jest nieomylny. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

, nie kumam co Ty piszesz, no ja takich rzeczy nie praktykuje ale musisz mi dokładniej wytłumaczyć co kto wysłał i komu ....
Bo ja przy odbiorze szczeniaka dostałam kocyk z legowiska suczki i szczeniaków.