|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Aaa prawie zapomnialam zapytac! Czy wiecie moze czy niedoczynnosc tarczycy moze wynikac z boreliozy? Co lekarz to slysze inna opinie, a w internecie czytalam wypowiedzi chorych na borelioze, ze mieli problemy z tarczyca. Edytowane przez semelchen Czas edycji: 2016-07-26 o 16:30 |
|
|
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
Odebrałam dzisiaj wyniki i zastanawiam się czy coś zmieniać z przyjmowaniem euthyroxu, konsultować z lekarzem czy nic nie robić?
wyniki z dzisiaj: TSH 2.07 (0.27-4.2) fT3 3.07 (2.0-4.4) 44.58% fT4 1.22 (0.93-1.7) 37.66% poprzednio, obydwa przed braniem E: 11.05.2016 TSH 2.74 (0.35-5.5) fT3 3.43 (2.3-4.2) 59.47% fT4 1.00 (0.89-1.76) 12.64% 14.04.2016 TSH 3.29 (0.27-4.2) fT3 3.22 (2.00-4.4) 50.83% fT4 1.00 (0.93-1.7) 9.09% zastanawia mnie to spadające fT3, tak powinno być? biorę 5x25 i 2x50 pani dr powiedziała, że mam zrobić badania w lipcu i jeśli będę się dobrze czuć i TSH będzie w poniżej 2 to się widzimy jesienią, jeśli coś się będzie dziać, wyniki nie będą ok, to zaprasza w czasie wakacji ktoś podpowie?
|
|
|
|
#1083 |
|
Przyczajenie
|
Ja również prosiłabym o pomoc i interpretacji wyników.
Listopad: tsh:4,670 ft3:2,60 ft4: 1,06 - przez 2 miesiące brałam euthyrox 25. Styczeń: Tsh:3,800- przez 2 miesiące euthyrox 37. Marzec: Tsh:3,510- dawka zwiększona do 50. W czerwcu postanowiłam sama zwiększyć dawkę i przyjmuję do teraz euthyrox 62,5. Wyniki na dzień dzisiejszy: tsh: 0,786 ft3:3,95 ft4:1,77. Dobrze się czuję. Jedyne co stale mi doskwiera to wypadanie włosów. Ale trochę się przestraszyłam tego spadku. Muszę zaznaczyć , że wszystkie badania oprócz tego ostatniego wykonywałam normalnie po przyjęciu euthyroxu( dopiero przed tym dzisiejszym dowiedziałam się, że tak się nie robi). Może wrócić do dawki 50 ? Żeby znowu ta niedoczynność nie przerodziła się w nadczynność.
|
|
|
|
#1084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1085 |
|
Zakorzenienie
|
A byłyście opuchnięte i zatrzymywała Wam się woda? Jak sobie z tym radzić?
|
|
|
|
#1086 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rano jestem bardzo opuchnięta, wieczorem mniej - może ze względu na picie wody.
Nie lubię właśnie smaku pokrzywy ;/ szukam innych pomysłów |
|
|
|
#1088 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie . Duży błąd zrobiłam.. teraz nie wiem co robić. W piątek idę do nowego endokrynologa może będzie jakiś sensowny.
|
|
|
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie tyję, tylko najbardziej na twarzy utrzymuje mi się opuchlizna i według lekarza to właśnie przez tarczycę... Staram się pić butelkę wody dziennie (oprócz tego herbaty, soki itd) ale nie zawsze mi się uda i jest jak jest ;/
Podobno dobra jest też natka pietruszki
|
|
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, mam pytanie do Was, może któraś z doświadczonych będzie wiedziała dlaczego tak
Otóż mam problem z zajściem w ciążę, u poprzedniego ginekologa zrobiliśmy TSH po moich namowach - wyszło 3.5. Jako, że w teorii było w normie, a ja nie siedziałam w ludzkich hormonach, to skoro lekarz uznał, że jest ok nie wnikałam. Po pół roku bezowocnych starań postanowiłam zmienić lekarza, który tylko zerknął na mój wynik i powiedział, że taki wynik u osoby starającej się o dziecko jest zdecydowanie za wysoki. Dostałam komplet badań do zrobienia w tym fT4, ft3, TSH, anty-tpo i anty tg. Anty-tpo i anty-tg są w normie, natomiast TSH dalej szaleje (3.28!), fT3 jest 3.67 (lekko obniżone, norma od 4), natomiast fT4 jest lekko podwyższone (norma do 20, a u mnie jest 20,3) - spotkałyście się z takim dziwadłem? Moja tarczyca jak ja nie potrafi się zdecydować :P Czytałam co prawda, że i tak najważniejsze jest TSH, ale wizytę mam dopiero za tydzień i pomyślałam, że może Wy będziecie wiedzieć więcej. A no i mam drugie pytanie - czy jesteście na diecie bezglutenowej? Czytałam że pomaga, szczególnie, przy autoimmunologicznych schorzeniach tarczycy (której, jak mniemam po oznaczeniu przeciwciał, nie mam :P) - czy w "zwykłej" niedoczynności też warto odstawić pszenicę i resztę? |
|
|
|
#1093 |
|
dead & alive
|
Masz problem z konwersją. Mogą Ci pomóc chrom, żelazo, selen, cynk, witaminy z grupy B
|
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki! Myślisz, że pomogą same suple, bez hormonów?
|
|
|
|
#1095 |
|
dead & alive
|
Jest szansa
Twój poziom TSH nie jest bardzo wysoki, a jeżeli konwersja ulegnie poprawie to TSH też zacznie spadać
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Przyczajenie
|
Włąśnie wróciłam od endokrynologa. Dla przypomnienia:
Listopad: tsh:4,670 ft3:2,60 ft4: 1,06 - przez 2 miesiące brałam euthyrox 25. Styczeń: Tsh:3,800- przez 2 miesiące euthyrox 37. Marzec: Tsh:3,510- dawka zwiększona do 50. W czerwcu postanowiłam sama zwiększyć dawkę i przyjmuję do teraz euthyrox 62,5. Wyniki na dzień dzisiejszy: tsh: 0,786 ft3:3,95 ft4:1,77. Wszystko ze mną w porządku oprócz bardzo wypadających włosów( wypadają jeszcze mocniej od kiedy się leczę- czyli już 7 miesięcy). Pani doktor powiedziała żebym zamieniła euthyrox na letrox- że może to pomoże. Powiedziała żebym 3 razy w tyg brała ta dawkę 62,5 ug a 4 razy dawkę 50 ug. Szczerze mówiąc to się boję.. czuję się już dobrze, nareszcie żyję jak człowiek a nie jak leniwiec. Czy taka zmiana może przynieść zamiast polepszenia pogorszenie? Czy komuś z Was zmiana na letrox pomogła jeśli chodzi o wypadanie włosów? A jeśli chodzi o Panią doktor to ja już nie liczę na to że znajdę lekarza z prawdziwego zdarzenia. Nie chciała mi wypisać skierowania na badania ft3 i ft4- powiedziała że one określają mieszankę hormonów czyli te które produkuje moja tarczyca plus te które zażywam. I jest to niekonieczne i za 3 miesiące przyjść tylko z tsh. Wyprosiłam skierowanie na badania innych hormonów- progesteron, testosteron itp ( ale w sumie za to i tak zapłacę bo byłam prywatnie- dostanę tylko 15 % zniżki). |
|
|
|
#1098 |
|
Zakorzenienie
|
I ja tak ogólnie mam pytanie odnośnie euthyroxu i letroxu: jakie zmiany zauwazalyscie po zmianie na L? Kóz emniejsza opuchlozna czy coś?
|
|
|
|
#1099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
babybluee czy letrox wpłynie pozytywnie na stan włosów jeśli eutyrox tego nie zrobił? moim zdaniem nie, ale spróbować możesz, ja twierdzę że to żelazo, u mnie się potwierdziło, biorę końską dawkę żelaza i wypada ich coraz mniej do tego ścięłam włosy za szyję by nie zahaczały o wszystko i jest lepiej.
|
|
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyniki coraz lepsze, czuję się super, tylko te włosy |
|
|
|
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli w zasadzie w ciemno mogę suplementować żelazo, skoro włosy lecą? |
|
|
|
|
#1104 |
|
Raczkowanie
|
ogólnie przy hashi bardzo leci ferrytyna dlatego trzeba ją zbadać, natomiast ja bym na Twoim miejscu zbadała poziom ferrytyny i dopiero wtedy brała żelazo. u mnie ferrytyna była na poziomie 3,7% przy idealnych wynikach morfologii (hemoglobina itd) i żelaza więc coś w tym jest...
|
|
#1105 |
|
Konto usunięte
|
Odebrałam dziś wyniki badań, które zrobiłam przed wtorkową wizytą u endo. Pisałam tu wcześniej ale przypomnę się: mam szalejącą prolaktynę, przekroczony androstendion, TSH miesiąc temu było 2,7.
Dzisiejsze wyniki: TSH 4,44 (norma: 0,4-4) FT4 29.79% [ wynik 14.5, norma (10.3 - 24.4)] (wrzuciłam do kalkulatora tarczycy, stąd procenty ![]() FT3 46.75% [ wynik 4.17, norma (2.3 - 6.3)] anty-TPO <10 (norma 0-35) Z objawów: czuję się jak emerytka, przesypiam całe dnie, nie mam siły na nic, zimno mi nawet w lecie, włosy lecą, trądzik, nieregularne miesiaczki, wahania nastrojów, płaczliwość. Zmiany wagi nie zauważyłam, waha się +/- 2kg więc to nic szczególnego. Czy to już niedoczynność? Moja mama na nią choruje. Jak jej pokazałam wyniki to powiedziała, że o co mi chodzi, TSH lekko przekroczone a reszta w normie, nic mi nie jest wg niej |
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale chyba trzeba będzie, bo zgubię wszystkie włosy |
|
|
|
|
#1107 |
|
Raczkowanie
|
tak to jest niedoczynność, masz prawo czuć się dobrze, i każdy ma inne objawy niedoczynności, jeśli nie tyjesz to gratuluję i zazdroszczę
lekarz napewno dobierze leczenie, przydałoby się zrobić usg by określić wielkość płatów bo możliwe że masz małą tarczycę lub niedobory pierwiastków (jod, selen) oraz suplementuj wit. D
|
|
#1108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję cieszę się, że w koncu wyszło że coś jest nie halo, bo mama cały czas twierdziła, że nic mi nie jest i wymyślam, mam się wziąć do roboty a nie spać cały dzień, i że po prostu jestem leniwa . Czy po takich wynikach TSH i FT4 endo już stwierdzi niedoczynność? FT4 nie musi być poniżej normy?
|
|
|
|
|
#1109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1110 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To w takim razie mam nadzieję, że endo już we wtorek da mi jakieś leki objawy mam chyba wszystkie poza tyciem. Przypuszczam, że jakbym tyła to szybciej by się ktoś zainteresował A tu nic, więc muszę być zdrowa, bo przecież PRZY NIEDOCZYNNOŚCI SIĘ TYJE I KONIEC KROPKA Dobre porównanie z tym niedźwiedziem, u mnie kilka ostatnich lat to jeden dłuuuugi sen
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.

I oczywiście trzeba dużo pić.
Twój poziom TSH nie jest bardzo wysoki, a jeżeli konwersja ulegnie poprawie to TSH też zacznie spadać
lekarz napewno dobierze leczenie, przydałoby się zrobić usg by określić wielkość płatów bo możliwe że masz małą tarczycę lub niedobory pierwiastków (jod, selen) oraz suplementuj wit. D
. Czy po takich wynikach TSH i FT4 endo już stwierdzi niedoczynność? FT4 nie musi być poniżej normy?