Maturzystki 2006 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-09-13, 18:00   #91
gaga87
Zakorzenienie

Dot.: Tegoroczne maturzystki

dzieki Roksanko, wlewasz we mnie nadzieje
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 18:01   #92
Szczepcio
BAN stały

No właśnie wstyd się przyznać, ale się nie dostałam. We Wrocku na psychologię było 45 osób na jedno miejsce, a miejsc przeznaczonych na I rok było 45. Na pedagogice też mnie nie chcieli, no cóż tak bywa. Jestem na psychologii prywatnej we Wrocławiu. Jeżeli chcesz iść na pedagogike to tam w tym roku punktowali biologię i polski, ze szczególnym naciskiem na poziom rozszerzony.
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 18:05   #93
Szczepcio
BAN stały

Dziewczyny, naprawdę język obcy nie jest taki trudny. Ja też się bałam jak cholera i głupia wybrałam do tego poziom rozszerzony, kiedy na lekcji miałam problemy z poziomem podstawowym. I tak jak pisała roksanka, raczej jest mała możliwość, żebyś nie zrozumiała obu tematów. Ponoć w 2 zadaniu trzeba na wybrany temat mówić 2 min, a ja nawet nie mówiłam 1 Ale warto powiedzieć parę bardziej skomplikowanych i bogatszych zdań i to też już jest plus. No i się można wyratować jak nie wiemy co dalej mówić
Stary 2005-09-13, 18:07   #94
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
No właśnie wstyd się przyznać, ale się nie dostałam. We Wrocku na psychologię było 45 osób na jedno miejsce, a miejsc przeznaczonych na I rok było 45. Na pedagogice też mnie nie chcieli, no cóż tak bywa. Jestem na psychologii prywatnej we Wrocławiu. Jeżeli chcesz iść na pedagogike to tam w tym roku punktowali biologię i polski, ze szczególnym naciskiem na poziom rozszerzony.
biologie planuje zdawac podstawowa... z moja nauczycielka i 1 godzina tygodniowo, bez korkow nie poradze sobie z poziomem rozszerzonym. W koncu nie wiem czy teraz poziom rozszerzony wplywa na zdanie matury (podobno ma sie to teraz zmienic i wplywac ) - gdyby to nie mialo wplywu to zaryzykowalabym...
Stary 2005-09-13, 18:12   #95
Szczepcio
BAN stały

Cytat:
Napisane przez gaga87
biologie planuje zdawac podstawowa... z moja nauczycielka i 1 godzina tygodniowo, bez korkow nie poradze sobie z poziomem rozszerzonym. W koncu nie wiem czy teraz poziom rozszerzony wplywa na zdanie matury (podobno ma sie to teraz zmienic i wplywac ) - gdyby to nie mialo wplywu to zaryzykowalabym...
Naprawdę ma wpływać na zaliczenie matury? Faktycznie, przy 1 godzinie nie dasz sobie rady, a materiału jest tyle, że musiałabyś zacząć się uczyć juz w tamtym roku :/ Ale do podstawowej spokojnie się przygotujesz, materiał jest raczej prosty i dotyczy przede wszystkim człowieka. Jak pisałam maturkę z biologii to niektóre pytania były banalne, np. "jakie są różnice między kobietą a mężczyzną?", ale zaraz zostało to nadrobione 3 innymi, dość skomplikowanymi. Jeżeli mogę jakoś podpowiedzieć, z własnego doświadczenia, naucz się dobrze budowy tkanek i poszczególnych narządów. Też tego jaka witamina za co odpowiada i co powoduje jej niedobór. Jak i również o substancjach obecnych w organiźmie. To z tych bardziej szczegółowych.
Stary 2005-09-13, 18:25   #96
tulipanka
Zakorzenienie

Ja też w tym roku
jak sobie pomyślę o maturze, to już mnie zaczyna trząść w środku...
z przedmiotów CHYBA polski podst., i rozszerzone angielski, historia i WOS (nie wiem jakim cudem )
Nawet nie wiecie ile ja bym dała, żeby móc mieć dodatkowe fakultety... Mam tylko 2 godziny historii i nic więcej... Mogłabym wstawać na 7 do szkoły i wychodzić z niej o 18 byle tylko je mieć... A tak muszę się sama przygotować, więc będzie ciężko...
Plan lekcji mam fajny, bo kończę 3 razy o 13.30, raz o 14.25, a raz (w piątek) o 12.35
co potem? wymyśliłam politologię ale będzie ciężko... Czy wie ktoś ile tam było ludzi na 1 miejsce w tym roku we Wrocławiu?

co do ustnej, dopiero dzisiaj dostałam tematy. Kusi mnie "Język i styl wystąpień polityków. Omów zjawisko na wybranych przykładach i dokonaj analizy samodzielnie zebranego materiału" ale boję się, że strasznie ciężko będzie zrobić coś na temat... Tak jak i na: "Omów funkcję motywu kamieni szlachetnych, analizując celowo wybrane utwory literatury polskiej lub/i obcej" temat absolutnie wspaniały ale nie przychodzi mi absolutnie żadna książka na myśl...
Nie piszę już nic, bo zaraz się popłaczę...

pozdrawiam
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 18:39   #97
roksanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tulipanka
,co potem? wymyśliłam politologię ale będzie ciężko... Czy wie ktoś ile tam było ludzi na 1 miejsce w tym roku we Wrocławiu?
w zeszłym ruku było 6, w tym chyba ok 10 ale tem jest też (a przynajmiej była w tym roku) rozmowa kwalifikacyjna a ona podobno jest decydująca. Zawsze możesz też próbować dodatkowo na europeistykę. program studiów podobny a nie wymagają wosu . powodzenia
roksanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 18:42   #98
Natuskaa
Raczkowanie

GG do Natuskaa

gaga87 ja też wybieram się na AP w Krakowie na ten sam kierunek co ty
Stary 2005-09-13, 18:47   #99
tulipanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksanka
w zeszłym ruku było 6, w tym chyba ok 10 ale tem jest też (a przynajmiej była w tym roku) rozmowa kwalifikacyjna a ona podobno jest decydująca. Zawsze możesz też próbować dodatkowo na europeistykę. program studiów podobny a nie wymagają wosu . powodzenia
dzięki ogromne
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 18:54   #100
noemi18
Raczkowanie

Witajcie dziewczynki i nie tylko dziewczynki ja tez zdaje w tym roku mature i szczerze mowiac na sama mysl ,dostaje nerwicy żołądka strasznie sie tego boje i nawet nie myslałam,że te latka w liceum tak szybko zlecą

ja zdaje polski, geografie i angielski i wszystko na podstawowym

Temat na ustna juz wybralam, ale nie jestem do konca przekonana.Temat jest taki:
- "Polscy pisarze na obczyźnie- ich rola w literaturze polskiej. Omow zagadnienia w oparciu o wybrane utwory".

a co wy myslicie ??

na sama mysl o tym ze mam przez 15 min gadac nogi mi sie trzęsa.
strasznie sie stresuje jak mam odpowiadac ( chyba przez to,że moja polonistka to taka kosa jakich mało )

Życze Wam wszystkim powodzenia
pozdrowionka i caluski
noemi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 19:52   #101
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuskaa
gaga87 ja też wybieram się na AP w Krakowie na ten sam kierunek co ty
no to oby DO ZOBACZENIA Skad jestes? z Krakowa?

ja chyba juz ostatecznie wybralam na polski temat: przedstaw 3 odslony milosci w 3 epokach literackich. Wskaz roznice w sposobie ich pojmowania. Mam nadzieje ze juz mi sie nie odwidzi, a moze sobie z tym jakos poradze (gorzej bedzie z rozmowa... )
Stary 2005-09-13, 19:59   #102
Szczepcio
BAN stały

Gaga87, dasz sobie radę!!! Trochę wiary w siebie, a będzie Ci o wiele łatwiej Trzymam kciuki 26kwietnia (miałam ustny polski) przeżywałam ten sam stres co Ty teraz, a po wejściu na sale (byłam pierwsza) wszystko odeszło. Jeżeli sumiennie i samodzielnie przygotujesz tą prezentacje żadne pytanie nie powinno być dla Ciebie straszne
Stary 2005-09-13, 20:06   #103
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Gaga87, dasz sobie radę!!! Trochę wiary w siebie, a będzie Ci o wiele łatwiej Trzymam kciuki 26kwietnia (miałam ustny polski) przeżywałam ten sam stres co Ty teraz, a po wejściu na sale (byłam pierwsza) wszystko odeszło. Jeżeli sumiennie i samodzielnie przygotujesz tą prezentacje żadne pytanie nie powinno być dla Ciebie straszne
Raczej zwykle przykladam sie do pracy, wiec teraz tez dam z siebie wszystko w przygotowaniach dziekuje
Stary 2005-09-13, 20:55   #104
lil' sexy
Zadomowienie

gaga jeśli chodzi o ustną z angielskiego to moja nauczycielka stwierdziła, że lepiej zdawać podstawowy niż rozszerzony, bo z podstawowego można z łatwością uzyskać bardzo dobry wynik. Nawet jeśli na uczelniach biorą pod uwagę ustne i np. przy przeliczaniu procentów na punkty 'bardziej wartościowe' są te rozszerzone to efekt końcowy jest podobny, a mniej stresu

MD
lil' sexy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 21:00   #105
Carrie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_
jestem niedlugo po maturce i powiem ci,ze mialam podobnie,nic mnie szczególnie nie pasjonowalo.w koncu wybralam biologię i wos,oczywsicie do tego polski i angielkski.powiem wam kochanieńkie ze bardziej stresowalam się na próbnej niz w maju.bylo ok.doabel nie jest taki straszny jak go malują.wszystko oprócz biologii zdawałam na poziomie rozszerzonym i choc nigdy orłem nie byłam i na swiadectwie nie mialam samych czwórek i piątek to poszło mi super.
wazne to nie stresowac się niepotrzebnie.
Iza ja tez zdaje biologie i w sumie Wos tez bym moze zdawała ale zastanawia mnie czy takie połączenie ma w ogole sens ?
Na jaki kierunek dalej ? Prosze odpisz mi bo moze tez sie zdecyduje

No a tak w ogole to dzisiaj sie dowiedziałam ze juz do 30 wrzesnia trzeba sie zdefiniowac czy zdaje sie na rozszerzonym czy tylko na podstawie - inaczej jak w poprzednim roku ze decydowało sie po wyjsciu z podstawy....
Tragedia, koszmar i w ogole

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-13, 21:07   #106
malena18
Rozeznanie

ej, a nie lepiej wybrac sobie interesujace nas kierunki studiow, sprawdzic co jest wymagane do zdawania ,a potem wybrac i zadeklarowac te przedmioty? a nie dostosowywac kierunek do zdawanych przedmiotow?
malena18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 21:18   #107
Carrie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malena18
ej, a nie lepiej wybrac sobie interesujace nas kierunki studiow, sprawdzic co jest wymagane do zdawania ,a potem wybrac i zadeklarowac te przedmioty? a nie dostosowywac kierunek do zdawanych przedmiotow?
Malenko kiedy ja sie zastanawiam czy w ogole chce isc na studia, nie mysl ze jestem "nieukiem" wrecz przeciwnie zawsze duzo sie ucze ale nie ma NIC co mnie interesuje panstwowo a to co mnie interesuje jest tylko prywatnie wiec takie ceny ze hoho...
w ogole jestem załamana pod tym wzgledem, bo dla własnej satysfakcji chciałabym zdawac wiecej przedmiotów, ale .... ojej juz mi sie ryczec chce
mam taką popieprzona szkołe ktora nie chce mnie przygotowac do matury ze nie wiem co to bedzie
Stary 2005-09-13, 21:20   #108
Szczepcio
BAN stały

Carrie, ja też zdawałam biologię i wos. Wybrałam te przedmioty pod względem dwóch kierunków: pedagogiki i psychologii.
Stary 2005-09-13, 21:25   #109
Carrie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Carrie, ja też zdawałam biologię i wos. Wybrałam te przedmioty pod względem dwóch kierunków: pedagogiki i psychologii.
hmmm... pedagogika nie, ale psychologia niegdys bardzo mnie interesowała
hmmm... nalezy Ci sie buziak
Stary 2005-09-13, 21:39   #110
aniess
Zadomowienie

GG do aniess

Czy u Was też dzisiaj czytano list od OKE?
U nas wychowawczyni przyszła do klasy i odczytała nam list o malutkich zmianach w maturze.
Pierwsza dotyczy matury ustnej (prezentacji z polskiego), nie pamiętam dokładnie w jaki sposób zmieniła się punktacja, w każdym razie teraz bardziej liczyła się będzie rozmowa, niżeli sama wypowiedź (prezentacja) dużo więcej punktów dostajemy za odpowiadanie na pytania

Druga zmiana dotyczy matury pisemnej z j. polskiego na poziomie rozszerzonym. Mianowicie w wypracowaniu na rozszerzonym będzie się teraz mniej liczył styl, język, bardzo wiedza, konrety. Uznano, że styl, język zostanie wystarczająco sprawdzony na wypracowaniu na maturze podstawowej.

i jak Wam się podoba?
Stary 2005-09-13, 22:01   #111
Szczepcio
BAN stały

Co do tej pisemnej z polskiego to teraz również liczyły się konkrety, jeśli coś napisałaś musiałaś to udowodnić chociażby słowami z zamieszczonego tekstu. A co do ustnej, moja nauczycielka ciągle powtarzała, że za samo wygłoszenie prezentacji dostajemy niewiele, a to jak odpowiemy na pytania zadecyduje o wyniku Jak dla mnie, wiele się nie zmieniło
Stary 2005-09-13, 22:01   #112
niebieskaa
Rozeznanie

Ja tez sie dopisuje do listy maturzystek, zdaje polski, angielski i WOS. Plan lekcji mam okropny nie taki jaki powinien miec maturzysta - wracam do domu o 16 raz nawet o 18 w glowie sie nie miesci normalnie kiedy ja mam sie uczyc chyba w nocy poza tym z fakultetami tez marnie wiec pozostaje liczyc na sama siebie i uczyc sie w domu, marnie to widze a strach mnie zzera....
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 22:46   #113
mrufka
Raczkowanie

Zgłaszam się i ja
Zdaję biologię, chemię (rozszerzone) i angielski, prawdopodobnie rozszerzony ale jeszcze nad tym myślę
Ech, idę się uczyć

mrufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-14, 16:01   #114
Bassienkaa
Raczkowanie

GG do Bassienkaa

Witam ja tez zaliczam sie do tgorocznych maturzystek zadaje polski rozszerzony niemiecki i WOS... jak narazie nie biore sobie tego zabardzo do glowy ze mam mamture pewnie przed samym egzminem dojdzie to do mnie ze to juz matura Pozdrawiam Was maturzystki/ści Bedzie dobrze
Ten się do żywych nie liczy.

Bassienkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-21, 20:20   #115
LnK
Wtajemniczenie

i jak tam maturzystki ?

juz macie powybierane przedmioty? tematy na polski?
ehhh.. my jutro musimy oddac deklaracje ;\
tematu na polak jeszcze nie mam..
myslalam o modzie w jezyku.. cos takiego ale nie jestem do konca przekonana..
tak samo sama juz nie wiem czy ta biologie zdawac;\
metlik w glowie.. wszystko mnie przytlacza juz
jestem na to za mala jeszcze
LnK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-21, 21:06   #116
Natuskaa
Raczkowanie

GG do Natuskaa

A ja w końcu zdecydowałam się na temat prezentacji który brzmi: Świat dziecka w literaturze polskiej i obcej.Przedstaw na utworach dawnych i współczesnych". Mam nadzieje że jakoś sobie dam z nim rade
Stary 2005-09-21, 21:30   #117
gaga87
Zakorzenienie

A wie ktos moze w koncu, czy poziom rozszerzony z biologii bedzie mi wplywal na zdanie matury? Bo jesli nie to jestem sklonna sprobowac tylko po to, zeby bylo tam napisane: poziom rozszerzony. Nikt nie raczyl nam nic powiedziec do tej pory i niby skad ja mam to wiedziec?

etorebkowy kod się zmył
Stary 2005-09-21, 22:11   #118
Dorota_Ka
Raczkowanie

GG do Dorota_Ka

gaga87 dzisiaj właśnie pytalismy się dyrektorki,czy poziom rozszrzony wpływa na zdania matury i okazało sie ,że NIE! Dyrektorka mówiła, że wczoraj dzwonila do OKE i tak jej powiedzieli. Mam nadzieje, że to sie nie zmieni, bo może myć niezbyt ciekawie.
Dorota_Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-21, 22:18   #119
LnK
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dorota_Ka
gaga87 dzisiaj właśnie pytalismy się dyrektorki,czy poziom rozszrzony wpływa na zdania matury i okazało sie ,że NIE! Dyrektorka mówiła, że wczoraj dzwonila do OKE i tak jej powiedzieli. Mam nadzieje, że to sie nie zmieni, bo może myć niezbyt ciekawie.
nam dzisiaj dyrektor tez powiedzial ze rozszerzony to tylko dodatek..
dodatkowe punkty i nie wplywa na zdanie matury..
tez mam nadzieje , ze to sie nie zmieni bo inaczej musialabym poprawiac ta deklaracje.. a mowili, ze niechetnie beda pozwalac na takie poprawki ..
bo chcem angielski sprobowac na rozszezonym pisemnym.. niby tam gdzie chcem isc nie wymagany ale tak dla samej siebie chcem zobaczyc czy sobie poradzilabym

dobra ide dalej.. rzegladac te tematy z polaka;\ grrr..
LnK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-21, 22:49   #120
witch_18
Zakorzenienie

zauważyłam,ze większosć osób zdaje mature z historii,biologii a rzadko kto z geografii.. czyzbym była wyjatkiem?

co do poziomu rozszerzonego i przedmiotów dodatkowych to czy ktos wie czy jesli szkola podaje ze bierze pod uwage 'pisemny egzamin maturalny poziom podstawowy:przedmiot obowiazkowy :polski,j.nowozytny i jeden do wyboru z:geografi,historia,itd.' to czy za zdawanie poziomu rozsz. albo dodatkowego przedmiotu sa dodatkowe punkty albo cos?

i
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości