|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tegoroczne maturzystki
dzieki Roksanko, wlewasz we mnie nadzieje
|
|
|
|
#92 |
|
BAN stały
|
No właśnie wstyd się przyznać, ale się nie dostałam. We Wrocku na psychologię było 45 osób na jedno miejsce, a miejsc przeznaczonych na I rok było 45. Na pedagogice też mnie nie chcieli, no cóż tak bywa. Jestem na psychologii prywatnej we Wrocławiu. Jeżeli chcesz iść na pedagogike to tam w tym roku punktowali biologię i polski, ze szczególnym naciskiem na poziom rozszerzony.
|
|
|
|
#93 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, naprawdę język obcy nie jest taki trudny. Ja też się bałam jak cholera i głupia wybrałam do tego poziom rozszerzony, kiedy na lekcji miałam problemy z poziomem podstawowym. I tak jak pisała roksanka, raczej jest mała możliwość, żebyś nie zrozumiała obu tematów. Ponoć w 2 zadaniu trzeba na wybrany temat mówić 2 min, a ja nawet nie mówiłam 1
Ale warto powiedzieć parę bardziej skomplikowanych i bogatszych zdań i to też już jest plus. No i się można wyratować jak nie wiemy co dalej mówić
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) - gdyby to nie mialo wplywu to zaryzykowalabym...
|
|
|
|
|
#95 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też w tym roku
jak sobie pomyślę o maturze, to już mnie zaczyna trząść w środku... z przedmiotów CHYBA polski podst., i rozszerzone angielski, historia i WOS (nie wiem jakim cudem )Nawet nie wiecie ile ja bym dała, żeby móc mieć dodatkowe fakultety... Mam tylko 2 godziny historii i nic więcej... Mogłabym wstawać na 7 do szkoły i wychodzić z niej o 18 byle tylko je mieć... A tak muszę się sama przygotować, więc będzie ciężko... ![]() Plan lekcji mam fajny, bo kończę 3 razy o 13.30, raz o 14.25, a raz (w piątek) o 12.35 co potem? wymyśliłam politologię ale będzie ciężko... Czy wie ktoś ile tam było ludzi na 1 miejsce w tym roku we Wrocławiu? co do ustnej, dopiero dzisiaj dostałam tematy. Kusi mnie "Język i styl wystąpień polityków. Omów zjawisko na wybranych przykładach i dokonaj analizy samodzielnie zebranego materiału" ale boję się, że strasznie ciężko będzie zrobić coś na temat... Tak jak i na: "Omów funkcję motywu kamieni szlachetnych, analizując celowo wybrane utwory literatury polskiej lub/i obcej" temat absolutnie wspaniały ale nie przychodzi mi absolutnie żadna książka na myśl... Nie piszę już nic, bo zaraz się popłaczę... ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
|
gaga87 ja też wybieram się na AP w Krakowie na ten sam kierunek co ty
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki i nie tylko dziewczynki
ja tez zdaje w tym roku mature i szczerze mowiac na sama mysl ,dostaje nerwicy żołądka strasznie sie tego boje i nawet nie myslałam,że te latka w liceum tak szybko zlecą![]() ja zdaje polski, geografie i angielski i wszystko na podstawowym Temat na ustna juz wybralam, ale nie jestem do konca przekonana.Temat jest taki: - "Polscy pisarze na obczyźnie- ich rola w literaturze polskiej. Omow zagadnienia w oparciu o wybrane utwory". a co wy myslicie ?? na sama mysl o tym ze mam przez 15 min gadac nogi mi sie trzęsa. strasznie sie stresuje jak mam odpowiadac ( chyba przez to,że moja polonistka to taka kosa jakich mało )Życze Wam wszystkim powodzenia pozdrowionka i caluski |
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skad jestes? z Krakowa? ![]() ja chyba juz ostatecznie wybralam na polski temat: przedstaw 3 odslony milosci w 3 epokach literackich. Wskaz roznice w sposobie ich pojmowania. Mam nadzieje ze juz mi sie nie odwidzi, a moze sobie z tym jakos poradze (gorzej bedzie z rozmowa... )
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
Gaga87, dasz sobie radę!!! Trochę wiary w siebie, a będzie Ci o wiele łatwiej
Trzymam kciuki 26kwietnia (miałam ustny polski) przeżywałam ten sam stres co Ty teraz, a po wejściu na sale (byłam pierwsza) wszystko odeszło. Jeżeli sumiennie i samodzielnie przygotujesz tą prezentacje żadne pytanie nie powinno być dla Ciebie straszne
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje |
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
gaga jeśli chodzi o ustną z angielskiego to moja nauczycielka stwierdziła, że lepiej zdawać podstawowy niż rozszerzony, bo z podstawowego można z łatwością uzyskać bardzo dobry wynik. Nawet jeśli na uczelniach biorą pod uwagę ustne i np. przy przeliczaniu procentów na punkty 'bardziej wartościowe' są te rozszerzone to efekt końcowy jest podobny, a mniej stresu
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na jaki kierunek dalej ? Prosze odpisz mi bo moze tez sie zdecyduje ![]() No a tak w ogole to dzisiaj sie dowiedziałam ze juz do 30 wrzesnia trzeba sie zdefiniowac czy zdaje sie na rozszerzonym czy tylko na podstawie - inaczej jak w poprzednim roku ze decydowało sie po wyjsciu z podstawy....Tragedia, koszmar i w ogole
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
ej, a nie lepiej wybrac sobie interesujace nas kierunki studiow, sprawdzic co jest wymagane do zdawania ,a potem wybrac i zadeklarowac te przedmioty? a nie dostosowywac kierunek do zdawanych przedmiotow?
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wrecz przeciwnie zawsze duzo sie ucze ale nie ma NIC co mnie interesuje panstwowo a to co mnie interesuje jest tylko prywatnie wiec takie ceny ze hoho... ![]() w ogole jestem załamana pod tym wzgledem, bo dla własnej satysfakcji chciałabym zdawac wiecej przedmiotów, ale .... ojej juz mi sie ryczec chce ![]() mam taką popieprzona szkołe ktora nie chce mnie przygotowac do matury ze nie wiem co to bedzie
|
|
|
#108 |
|
BAN stały
|
Carrie, ja też zdawałam biologię i wos. Wybrałam te przedmioty pod względem dwóch kierunków: pedagogiki i psychologii.
|
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hmmm... nalezy Ci sie buziak
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
Czy u Was też dzisiaj czytano list od OKE?
U nas wychowawczyni przyszła do klasy i odczytała nam list o malutkich zmianach w maturze. Pierwsza dotyczy matury ustnej (prezentacji z polskiego), nie pamiętam dokładnie w jaki sposób zmieniła się punktacja, w każdym razie teraz bardziej liczyła się będzie rozmowa, niżeli sama wypowiedź (prezentacja) dużo więcej punktów dostajemy za odpowiadanie na pytania Druga zmiana dotyczy matury pisemnej z j. polskiego na poziomie rozszerzonym. Mianowicie w wypracowaniu na rozszerzonym będzie się teraz mniej liczył styl, język, bardzo wiedza, konrety. Uznano, że styl, język zostanie wystarczająco sprawdzony na wypracowaniu na maturze podstawowej. i jak Wam się podoba?
|
#111 |
|
BAN stały
|
Co do tej pisemnej z polskiego to teraz również liczyły się konkrety, jeśli coś napisałaś musiałaś to udowodnić chociażby słowami z zamieszczonego tekstu. A co do ustnej, moja nauczycielka ciągle powtarzała, że za samo wygłoszenie prezentacji dostajemy niewiele, a to jak odpowiemy na pytania zadecyduje o wyniku
Jak dla mnie, wiele się nie zmieniło
|
|
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez sie dopisuje do listy maturzystek, zdaje polski, angielski i WOS. Plan lekcji mam okropny nie taki jaki powinien miec maturzysta - wracam do domu o 16 raz nawet o 18 w glowie sie nie miesci normalnie kiedy ja mam sie uczyc chyba w nocy poza tym z fakultetami tez marnie wiec pozostaje liczyc na sama siebie i uczyc sie w domu, marnie to widze a strach mnie zzera....
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Zgłaszam się i ja
![]() Zdaję biologię, chemię (rozszerzone) i angielski, prawdopodobnie rozszerzony ale jeszcze nad tym myślę Ech, idę się uczyć
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Witam
ja tez zaliczam sie do tgorocznych maturzystek zadaje polski rozszerzony niemiecki i WOS... jak narazie nie biore sobie tego zabardzo do glowy ze mam mamture pewnie przed samym egzminem dojdzie to do mnie ze to juz matura Pozdrawiam Was maturzystki/ści Bedzie dobrze
|
#115 |
|
Wtajemniczenie
|
i jak tam maturzystki ?
juz macie powybierane przedmioty? tematy na polski? ehhh.. my jutro musimy oddac deklaracje ;\ tematu na polak jeszcze nie mam.. myslalam o modzie w jezyku.. cos takiego ale nie jestem do konca przekonana.. tak samo sama juz nie wiem czy ta biologie zdawac;\ metlik w glowie.. wszystko mnie przytlacza juz jestem na to za mala jeszcze
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
A ja w końcu zdecydowałam się na temat prezentacji który brzmi: Świat dziecka w literaturze polskiej i obcej.Przedstaw na utworach dawnych i współczesnych". Mam nadzieje że jakoś sobie dam z nim rade
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
A wie ktos moze w koncu, czy poziom rozszerzony z biologii bedzie mi wplywal na zdanie matury? Bo jesli nie to jestem sklonna sprobowac tylko po to, zeby bylo tam napisane: poziom rozszerzony. Nikt nie raczyl nam nic powiedziec do tej pory i niby skad ja mam to wiedziec?
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
gaga87 dzisiaj właśnie pytalismy się dyrektorki,czy poziom rozszrzony wpływa na zdania matury i okazało sie ,że NIE! Dyrektorka mówiła, że wczoraj dzwonila do OKE i tak jej powiedzieli. Mam nadzieje, że to sie nie zmieni, bo może myć niezbyt ciekawie.
|
|
|
|
#119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dodatkowe punkty i nie wplywa na zdanie matury.. tez mam nadzieje , ze to sie nie zmieni bo inaczej musialabym poprawiac ta deklaracje.. a mowili, ze niechetnie beda pozwalac na takie poprawki .. bo chcem angielski sprobowac na rozszezonym pisemnym.. niby tam gdzie chcem isc nie wymagany ale tak dla samej siebie chcem zobaczyc czy sobie poradzilabym ![]() dobra ide dalej.. rzegladac te tematy z polaka;\ grrr.. |
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
zauważyłam,ze większosć osób zdaje mature z historii,biologii a rzadko kto z geografii..
czyzbym była wyjatkiem?![]() co do poziomu rozszerzonego i przedmiotów dodatkowych to czy ktos wie czy jesli szkola podaje ze bierze pod uwage 'pisemny egzamin maturalny poziom podstawowy:przedmiot obowiazkowy :polski,j.nowozytny i jeden do wyboru z:geografi,historia,itd.' to czy za zdawanie poziomu rozsz. albo dodatkowego przedmiotu sa dodatkowe punkty albo cos? i |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

) - gdyby to nie mialo wplywu to zaryzykowalabym...

)

Pozdrawiam Was maturzystki/ści