|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podzielenie się radością(uzdrowienia)
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;86887803]Z jakich plotek
Z ksiazki o nim przez niego dyktowanej podobno .niby ludzie ktorzy wyznaja jakas wiare na czyms ja opieraja. Biblia ponoc daje te wiedze[/QUOTE] A masz pewność, że czegoś nie pokręcili? Przecież to nie było takie szast prast zapisanie i gotowa Biblia. Biblia nie była podyktowana... (rozumiejąc podyktowanie jako bezpośrednie zapisanie tego, co zostało objawione) Powstała podobno w ten sposób: w pierwszym etapie było objawienie Boga. Bóg objawił się określonym ludziom i oni to mieli zapamiętać i przekazać dalej. W drugim etapie Izraelczycy przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie opowieści o Bogu i próbowali odnosić do swojego życia. Przekazywali i przekazywali. I to było USTNE przekazywanie. Dopiero w trzecim etapie ludzie spisali to wszystko w księgach. Stary Testament był przekazywany ustnie od XVII w. p. n. e. a zapisywany między XIII a I w. p. n. e. Biblia jest więc nie tylko dziełem Boga, ale i człowieka, jest przefiltrowana przez ludzki język, sposób postrzegania świata, skłonność m.in. do idealizowania, pamięć.
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2019-06-08 o 20:14 |
|
|
|
|
#92 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Załóżmy, że jesteś lekarzem. Twój pacjent ma zaawansowane stadium choroby X i wiesz, że szansa na powodzenie danej terapii nie jest za wysoka ( i w ogóle jakiejkolwiek terapii) . W rozmowie z pacjentem: a) " no cóż... w pana/pani stanie to i tak ma pan niewiele szans, że terapia zadziała, no ale spróbujmy. W sumie i tak nie mamy nic do stracenia" b) " owszem, stan jest poważny ale znane są przypadki, gdy terapia, którą panu/pani proponuję pomogła wrócić do zdrowia". Którą wersję wybierasz w takim przypadku? Tak, wiem, drastyczny przykład. Inny, z mojego podwórka: Masz do czynienia z osobą "po przejściach", silnie zaburzoną, po próbie samobójczej. Czy taka osoba podejmie terapię, która jest codzienną walką z wewnętrznymi demonami, jeśli nie będzie wierzyć, że farmakologia, którą przepisuje jej psychiatra i seanse ze mną pomogą jej w walce i w osiągnieciu sukcesu/ zmian na lepsze? Bo to zadanie psychiatry i psychologa, żeby taka osoba w to uwierzyła. Jeśli nie uwierzy- możesz ją otumaniać lekami, wygłuszyć ale problem pozostanie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#95 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#96 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze przypomnę co napisalas: Cytat:
I drugie pytanie: czy uwazasz że pacjent, który slyszy od lekarza że wiara w powodzenie jest bardzo ważna, nie czuje że powinien myslec optymistycznie? Nie czuje sie do tego zobowiązany? Nie czuje presji? I w koncu, jesli nie jest w stanie wykrzesac z siebie tej wiary, a choroba nie cofa sie, to nie czuje się winny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2019-06-08 o 21:05 |
||
|
|
|
|
#97 | ||
|
Panaroja
|
Cytat:
Cytat:
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||
|
|
|
|
#98 | |||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tyle tylko, że tutaj, w przypadku choroby to nie chodzi o NAS. Chodzi o chorego. Generalnie, jeśli cokolwiek pomaga pajentowi i daje mu siły do walki to nie naszą rzecza jest krytyka tego. Ja jestem apostatą, z katolickim kościołem naprawdę nie jest mi po drodze, ale jeśi widzę, że wizyty księdza katolickiego pomagają choremu, niosą mu ulgę/umacniają, to w tej chwili nie liczy się MOJE zdanie a dobro chorego. Ja sobie mogę myśleć, co chcę. To, co w tej chwili jest dla mnie ważne to nastrój chorego. Nawet, jeśli MI się to wydaje irracjonalne. ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
Wiara w powodzenie leczenia jest jednak ważna. Mimo, że NIE gwarantuje sukcesu terapii. Jednak potrzebna jest wiara w powodzenie tejże, by chory widział sens i cel swojej codziennej walki. Za studenkich czasów robiłam wolontariat na onkologii. Ludzie bardzo chcą żyć. Podziwiam natomiast personel i wolontariuszy hospicjów. Jeśli ktoś ma mocne nerwy, niech sobie poszuka na YT dokumentu "Dying at Grace" ale uprzedzam, że to nie jest dokument, po którym wraca się do codziennych zajęć. ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|||
|
|
|
|
#99 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To człowiek grzeszy nie bog , a ma wybór jednak jak postępować ten człowiek i co dla kogo grzechem też inna sprawa Ale takie rzeczy to na religii w podstawówce dzieciom pani odpowiada Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
||||||
|
|
|
|
#100 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze,że jednak tak nie jest
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#104 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Każdą chorobę ropatrujemy z punktu widzenia stanu fizycznego chorego i jego stanu psychicznego. Ja się zajmuję tym drugim i takie jest moje zadanie. Stanem fizycznym zajmuje się lekarz specjalista. Mnie interesuje dobrostan psychiczny pacjenta. Akurat nie mam do czynienia z pacjentami terminalnie chorymi. Mam do czynienia z ludźmi poranionymi przez życie i własne wybory, po traumach itp. Dlatego mówię Ci, że sama farmakologia (choć nieodzowna) nie rozwiąże problemu i nie sprawi, że życie takiego człowieka ulegnie istotnej zmianie. Leki go wygłuszą, otępią a sam problem pozostanie. I dlatego do farmakologii dołącza się także terapię. A to jest ciężka praca dla takiego człowieka Dlatego musi widzieć jej sens, cel by skutecznie sie w nią zaangażować. ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#105 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do terapii: widzieć jej sens i cel to wierzyć, że się uda. Cały czas mówię o tym, czym się zajmuję, o psychicznym dobrostanie chorego. Można się z tym nie zgadzać. Jednak- gdyby nie nadzieja i wiara, że terapia odniesie skutek to jaki byłby sens poddawania się jej nieprzyjemnym, często, aspektom?
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Doszliśmy do wniosku, że choroby itd są następstwem grzechu, którzy popełnili pierwsi ludzie. Czaję. Ale to twój bóg jest wszechwiedzący, więc na pewno wiedział, że jak stworzy ludzi, to oni zgrzeszą. A mimo to ich stworzył. A teraz ich karze. DLACZEGO. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Cały czas odwracasz kota ogonem. Wiadomo, że człowiek się czuje lepiej, kiedy ma nadzieję. I kiedy myśli, że to, co robi, ma sens. Szczególnie wtedy, kiedy czuje się bardzo źle. To lepiej, żeby czuł się choć trochę lepiej. Duhhh. Równie dobrze może adoptować kota, jeśli mu to pomoże w stanie psychicznym. Ale Ty twierdziłaś, że wiara w wyleczenie albo w boga POMAGA w leczeniu i ma znaczenie w skuteczności. Nie ma. Edytowane przez stewardesa Czas edycji: 2019-06-09 o 08:29 |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Pięć razy tłumaczyłam na jakiej zasadzie wiara w sukces terapii POMAGA choremu. Szósty raz nie zamierzam. Zrozumiałas to, co chciałas zrozumieć. Trudno.
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Miałam "nieprzyjemność" pracy z psychoterapeutą, który mieszał swoją wiarę w terapię i niestety więcej robił złego niż dobrego. Niestety nauka z religią nigdy nie idzie w parze. Psychoterapia to realna praca nad myślami, emocjami, konfliktami, relacjami, traumami, przekonaniami. Metody pracy każdego nurtu są poparte szeregiem badań. Tam nie ma cudów uzdrowienia, tylko są realne postępy oparte na pracy. Bardziej określiłabym, że liczy się nastawienie do samej terapii i gotowość do jej podjęcia i prawidłowa relacja terapeutyczna. Poza tym pacjenci "trudni", to nie osoby niewierzące. To się nie przekłada, chociaż zawsze można zrobić badanie na ten temat
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziemy i chorować i mieć wypadki, nie wiem czemu jedni bardziej , drudzy mniej, ale jeśli komuś w takim przypadku jest ciut lżej, bo się pomodli to co z tego ?
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś twierdzi "moja babcia wyzdrowiała dzięki modlitwie"/zdałam egzamin dzięki modlitwie /ominie mnie katastrofa bo się modlę - to jest złe. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- [1=fcd2e403d74287f117e7a50 6dac96c8726e1bb0f_6088977 2e2e8a;86886206]Bóg nie stworzył chorób i żadnych na nikogo nie zsyła. Jedyne co zesłał na człowieka to wolną wolę. W Edenie byliśmy doskonali i mieliśmy życie wieczne. Grzech popełniony przez człowieka w akcie wolnej woli wszystko zniszczył i skaził naturę człowieka. A że w raju wszystko było wieczne, Bóg wypędził Adama i Ewę z raju, by ten stan nie trwał na zawsze, została jednak permanentna skłonność do grzechu. Wszelkie choroby i zło czynione przez człowieka są następstwem tego grzechu. I są winą człowieka. To tak po krótce, odpowiadając na pytania dlaczego Bóg pozwala na choroby i śmierć matek, wojny, itd. I że twierdzenia "Bóg tak chciał" nie mają w sobie kszty słuszności. Bo Bóg tak nie chciał, człowiek wszystko zniszczył. Bóg jest wszechmogący ale nie interweniuje w wolną wolę z miłości która jest nieskończona. Dlatego też warto się modlić, bo to nie jest Boży plan, że ktoś zachorował.[/QUOTE]O, tu jest napisane to, co napisałam. Czyli - wszechwiedzący bóg wiedząc, że ludzie zgrzeszą i wypedzi ich z raju, będą cierpieć, umierać i tak ich tworzy. Dlatego proszę o wytłumaczenie dlaczego? Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo z ta katastrofa? Co w tym złego?
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twierdzenie, że się zdało egzamin tylko i wyłącznie dzięki modlitwie jest po prostu głupie. Nie - dzięki mojej wiedzy i wsparciu boga. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: anoreksja bulimiczna i Miłosierdzie Boże
To ty nie rozumiesz o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że wiara w to, że coś się dzieje TYLKO I WYŁĄCZNIE dzięki modlitwie jest złe. Nie - modlitwa o coś tam mi pomogła. Tylko - jak bym się nie modlił to bym nie zdał/umarł.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.