|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Smutne perfumy...
zapachy smutne według mnie:
Black Kenneth Cole - cmentarna zjawa w białej sukni z naręczem białych lilii Fumidus - ponury listopad, dymy z ognisk snujące się po polach... z prochu powstałeś w proch się obrócisz... Marescialla - tu czuję ziemię z rozkopanego grobu i zwiędnięte kwiaty ze starego wieńca czasami też Black Tourmaline - spalenizna po stosie czarownicy
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-08-10 o 12:18 |
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
kiedyś zawiozłam do mamy flaszkę Soir de Lune. podobały się i owszem,ale mama stwierdziła,że są bardzo smutne właśnie
|
|
|
|
|
#93 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jakie piękne opisy Cytat:
Cytat:
Zgadzam się, Kenneth Cole Black to mój typ, jeśli chodzi o smutne zapachy Cytat:
Mój nowy nabytek- Halloween- wydaje się być trochę melancholijny, może nawet smutny. |
|||||
|
|
|
|
#94 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze Messe jest takim smętem i Zagorsk
|
|
|
#95 |
|
Konto usunięte
|
dla mnie smutne są: Zagorsk, Avinion, Cardinal Helley i File en auguilles - te zapachy są odpowiednie na pogrzeb
|
|
|
|
|
#96 |
|
Panaroja
|
Avignon - pusta , ciemna , chłodna gotycka katedra , sklepienia giną gdzieś w mroku , a w powietrzu unosi się zapach kadzideł . Świat został gdzieś daleko , tu jest tylko wieczność...
Natomiast Zagorsk nigdy w życiu
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Avignon uważam również za smutny zapach
![]() Jednak najsmutniejszym zapachem, jaki kiedykolwiek do tej pory dane mi było nosić, jest Black Orchid Toma Forda, cmentarny, zimny, odległy, emanujący smutkiem i osamotnieniem
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
skacze bryka i wiruje ...
|
Fumidus zdecydowanie! Sprawia, że łzy potrafią mi stanąć w oczach
Jak napisała Maja, szary, ponury listopad i dymy z ognisk na polach.I wg. mnie smutny jest też Sienne L'Hiver. Bardzo jesienny, czuć zbliząjącą się zimę...
|
|
#99 |
|
spin doctor
|
Smutne, (tzn. u mnie wywołujące smutek i chłód) są dla mnie:
Alien Halloween Lempicka klasyk Nu edt-edp nie znam Angel Dune natomiast wywołuje taką dziwną nostalgię...
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
Dodam dwa zdania od siebie:
Insolence edp -smutny i przytłaczający oraz niszowy warty choćby przetestowania klasyczny Puredistance .Melancholia ,smutek ,łzy ,mino że piękny to jednak wyciskacz łez .Może przez te zimne wodne akordy ? -nie wiem ...
|
|
#107 |
|
Zadomowienie
|
Musze w takim razie wyprobowac tego Fumidusa.Czy moze ma ktoras z Was ? Odlewka za cos weselszego
![]() Dla mnie wszelkie biale kwiaty sa smutne. |
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
Ponieważ nastrój mam dzisiaj zdecydowanie nieprzysiadalny, to proszę o kolejne propozycje
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie smutnym, wręcz cmentarnym zapachem jest Gloria Vandrebilt klasyczna (ta z łabędziem). Goździk (kwiat) brzmi w nim tak ponuro, tak beznadziejnie, jak to tylko Grojsman potrafi. Dól totalny
|
|
|
|
|
#110 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Dot.: Smutne zapachy
Alien i wszystkie jego wariacje...
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Smutne zapachy
Halloween: pustka i przeszywający chłód
Pure Poison: samotność i głęboka, niepokojąca cisza Midnight Poison: bezsilność i niepokój Poison: strach i wilgoć, zgnilizna Jak widać trucizny są dla mnie bardzo wymowne, nie potrafiłabym ich nosić (może poza Pure i Hypnotic). Z kolei Halloween swoją dziwnością mnie jakoś pociąga. Aż żałuję, że na mojej skórze się... ugrzecznia.
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie smutne są zapachy kwiatowe o chłodnej nucie, np. Black Kenneth Cole czy Haloween
kadzideł nie odbieram jako smutnych, testowany tylko Fumidus jest na mnie gęsty, kadzidlano-drzewny ale nie smutny kojarzy mi się z tlącym ogniskiem na skarju lasu, przy którym doświadczeni życiem wędrowcy snują własne długie opowieści albo odkopują w pamięci dawno zapomniane baśnie z dzieciństwa, to jesień dojrzała, szaro-brunatna z coraz szybciej zapadającym mrokiem, kolejna, ktora trzeba przejśc zanim znowu słońce zaświeci wysoko natomiast wspomniane Avinionkadzidło o lekko słodkiej nucie tworzy aurę spokoju, ta uspakajająca umysł pustka jest jasna - byc może za sprawą czystej nuty cytrusowę w tle - bezpieczna, to duchowe oczyszczenie, wyzwolenie z więzów ciała, Kadzidła kojarzą mi sie z oczyszczeniem, duchowością , są ponad religijnymi ograniczeniami niezaleznie od nazw im przypisanych ![]() Jako smutne, powodujące niepokój i skurcz zołądka taki jak wtedy kiedy się czegoś zlękniemy, odbieram niektore zapachy skórzane, czasem kojarzą mi się z pustką , martwą pustką, zpachem skórzanych butów wystających z trumny.
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
Przeglądam ten wątek i dumam sobie, ze chyba muszę być niezmiernie pogodną osobą.
Ponieważ znam wiele zapachów nostalgicznych, onirycznych, jesiennych, kojarzących się z zadumą, ale też nadmiernir silnych, agresywnych, sadystycznych (jak np. Brûlure de Rose), wulgarnych (I Love Love), ... Krótko mówiąc: nie sugerujących nawet cienia wesołości, ale nie znam perfum smutnych. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie ani jednego zapachu, który umiałby pogłębiać depresję, kusić do założenia stryczka na szyję bądź wsadzenia głowy w piekarnik. Prawdę mówić przeraża mnie sugestia, że perfumy mogłyby zrobić coś takiego. [właściwie jako gałąź sztuki mogą i niech to robią, ale jako produkt użytkowy..? Pachnidło dla emo? Zapach marki Twilight?? ]Przykładów, które przywołujecie najczęściej, jak Avignon, Fumidus, Messe, Czarny Turmalin czy kwiatkowe Halloween, w życiu nie zrównałabym ze smutkiem sensu stricto. Czy to dziwne? ![]() Chociaż czasem aż chciałabym zakrzyknąć: niech mnie wreszcie ktoś zasmuci! Właściwie.. jest jedno pachnidło, którego kontekst odbieram troszkę jako depresyjny. To Cuir Ottoman od Parfum d'Empire. Lecz nawet tam zaniku chęci do życia jest stosunkowo mało. Może to i dobrze...?
"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-02-18 o 14:56 |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie ona po takim czasie działa depresyjnie. ![]() Innych zapachów wpędzających w depresję - nie znam. Reszta, o ile je lubię, poprawia mi nastrój.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[ciekawe zdanie: jeden - dwa - trzy ![]() Hmm... na takiej zasadzie w deprechę wprawiałoby chyba wszystko, nawet twory od Britnej Spirs i pp. Beckham.
"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
Jedyny autentycznie smuty zapach jaki przychodzi mi do głowy to wspomniany juz nie raz i nie dziesięć Black Kennetha Cole'a - mokry wieniec fioletowych kwiatów w ziemnej, granitowej krypcie na jakimś starym cmentarzu, gdzie nagrobki mają jeszcze styl
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
mi się Zagorsk kojarzy z pustką i spokojem, ale żeby tak od razu smutki/zgony i inne twory z recenzji?
![]() Cytat:
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Sephora jest pełna smutnych zapachów- landrynkowo wykrzywionych, nieśmiesznych klaunów, którzy uciekają szybko, wstydząc się własnego przedstawienia, w pośpiechu zmywają jaskrawe barwy, aby jak najprędzej przestać się czymkolwiek wyróżniać
![]() Nie, no wiem, nie o to chodziło. Funeral Home! To mój typ - parter secesyjnej kamienicy, w której mury zawilgły, po nocach pałęta się były lokator (mówią, że troszkę stuknięty), właściciel już podjął decyzję o rozbiórce - bo tak zniszczona, że nie warto remontować
|
|
#119 |
|
Guerlain Lover
|
Chyba jeszcze nigdy nie poznałam smutnych zapachów...
Nawet kadzidła, które tu często się przewijają, nie uważam za smutne... nawet wręcz przeciwnie - niesamowicie mnie uspokajają, można by nawet powiedzieć, że uduchowiają
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie L'Heure Bleue- pełen melancholii i poczucia, że coś się kończy, ale niekoniecznie coś innego się zaczyna. Kiedy mam je na sobie, jakoś inaczej patrzę na świat. Trochę jakby z punku widzenia 100letniej babci, która wiele już widziała i ze smutkiem spogląda na świat, który jutro może (ale nie musi) się dla niej skończyć.
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.

Ale i tak go lubie.

Jak napisała Maja, szary, ponury listopad i dymy z ognisk na polach.

Pachnidło dla emo? Zapach marki Twilight?? 
Na mnie ona po takim czasie działa depresyjnie.