|
|
#91 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: wykroje spodniczek
Cytat:
). Ale ostatnio wykrój na spodnie powiększałam wg poradnika Burdy (ale nie wiem co wyszło bo jak skroiłam dwa miesiące temu tak leży...); w tymże poradniku napisane było, żeby nie powiększać lub pomniejszać wykrojów o więcej niż dwa rozmiary bo model traci fason. A oto ten poradnik tzn. to jest wersja jakaś skrócona, mam gdzieś jeszcze rozszerzoną jak znajdę to dodam ale już mi się nie chce grzebać dzisiaj w tych gazetach bo już je dzisiaj pięć razy obracałam i nie mogę znaleźć więc poszukam jutro. A na razie jest ten:
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze dwa rysunki przykładowe
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
mirka75 blagam cie, powiedz, z jakiego nr burdy wzielas te wykroje spodnic i spodni?
|
|
|
|
|
#94 |
|
Wtajemniczenie
|
a macie takich spodniczek rozszerzanych u dołu? przed kolana
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
![]() przyłączm się do prośby jagi_2001, zafascynowala mnie ta pierwsza plisowana spódnica.. a znając numer burdy latwiej jej szukać po antykwariatach pozdrawiam swoją drogą baaaaardzo ciekawe to forum, podpatrzylam juz tyle ciekawych rad i informacji za które serdecznie dziękuję
|
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsze zdjęcie - 6/98; drugie (ta z plisowanym dołem) nie ma formy, było samo zdjęcie jako przykład ale ja robiłam wykrój i po prostu spódnicę lekko rozszerzaną skróciłam i pasek bedzie doszyty na dole. Tylko ten pasek wymaga plisowania, fałdki nie są zaprasowane.
Zdjęcia w drugim poście: 11/2002 (te z ozdobami na przodzie). trzeci post: 1/2003 (spódnica ze sznureczkami na dole) i 6/2004 (z falbankami). Spódnica ze "ślimaczkiem" pochodzi z numeru 2/2003 a ta obok z pojedynczą falbana z 8/2002. |
|
|
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo
![]() oby teraz te numery byly dostepne w antykwariacie.. pozdrawiam |
|
|
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
a masz może wykrój na spódnice z koła? taką troche za kolana, w stylu lat 50. byłabym wdzięczna gdybyś coś znalazła.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, poszukajcie burd w bibiliotece jak nie znajdziecie w antykwariacie. Kiedyś byłam i pytałam, mają i nie ma problemu z robieniem u nich wykrojów. Chciałabym tylko zobaczyć miny osób w czytelni jak przyjdę robić wykrój i chyba sprawdzę bo szalenie spodobała mi się ta spódniczka ze ślimaczkiem
|
|
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
skad macie te gazety ??
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
miesięczniki "Burda" są do kupienia w prawie każdym kiosku z gazetami
|
|
|
|
|
#102 |
|
Rozeznanie
|
łeeee ja tez chce szyc sobie ciuchy takie odjazdowe a nie umiem
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
a macie wykroje takich dlugaśnych spodnic
yyy cyganskich? plissss
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Boshh ta plisowana spódniczka w kratkę jest przepiekna!
Musze ją mieć
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Nie powiem. Się na to szycie troszku napaliłam. Będę piękna i oryginalna
![]() Btw. nie macie czasem jakichś pomysłów <czyt-> wykrojów> na torebki ?
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
mi tez ta spodniczka starsznie sie podoba
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
oh, oh! przepraszam za zasmiecanie tąymi torebkami... już znalazłam wą
tek o wykrojach sie zakochałam... lece po materaił CU
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry, ja też poszukuję wykroju spódnicy, trochę za kolano z 3 równych falban. może mogłabyś mi jakoś pomóc..? myślałam żeby zrobić ją na gumce (jak najprościej) nie wiem tylko jakie proporcje zachować przy falbanach,...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Witam, dołączam się do tej prośby. Myślę jednak, że na pasku spódnica ładniej leży. Ja chciałabym jeszcze, jeśli ktoś ma, wykrój taki u góry nie marszczony, tylko np.z klinów.a potem falbana albo dwie. Niw jestem pewna, jak z tymi klinami, czy to ma być ze skosu materiału, żeby ładnie leżalo? Jak dużowtedy trzeba materiału kupić? Ja jestem bardzo początkująca krawcowa,więc wybaczcie może naiwne pytania,ale dla mnie to b.ważne.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Hello
A ja mam pytanko... czy do takiej spódniczki (dolaczam obrazek) trzeba fliselinę ? Jesli tak to gdzie powinna się ona znajdować?
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
mysle ze nie trzeba, ona jest bez paska wiec zbytnio nie ma co usztywniac, ewentualnie podkleic miejsca na dziurki
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#113 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja spódniczka (o ile dam rade ją uszyć) będzie chyba na sam zameczek... ale w razie czego pytam: jak je podkleić? no i najważniejsze... pasek na samej górze powinien być zagięty i podszyty, tak?Cytat:
jak stworzę to zaraz to tu umieszczę ![]() Pozdrowionka
|
||
|
|
|
|
#114 |
|
Rozeznanie
|
no to trzymam kciuki i z niecierpliwoscia czekam na efekty
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Aaaa i jeszcze jedno pytanko... jeśli wiece to doradźcie jak mam uszyć tą spódniczkę, tzn czy tam gdzie są falbany trzeba ten materiał podgiąć? Boję się to zrobić bo nie wiem jak potem falbana sie będzie układac... a chyba sama obróbka na owerloku nie będzie wyglądała zachwycająco. Szyję tą spódniczkę ze śliskiego materiału i nie wiem naprawde jak to ma wyglądać... :/ Doradźcie pliskaa!!!
Dolaczam inne ładne kroje spódniczek mini... może akurat wam się coś spodoba
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Interesują mnie najbardziej spódnice rozszerzane, ale jednocześnie z takim gładkim pasem u góry, żeby całośc nie poszerzałasą ferie więc będzie duuużo czasu na szycie
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
No bo ta spudnica ma szarfe wiec chodzilo mi o dziurki zeby jakos przeszla
No ale jesli ma byc na pasku to mozesz go podkleic i tak pasek ma byc zgiety i podszyty
|
|
|
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
czarnuska te spodniczki sa poprostu świetne! moja babcia powiedziala ze jesli bedzie miala czas to sprobuje cos w tym stylu uszyc
|
|
#119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorrki że tak ciągle pytam jak głupek
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
moja babcia mowi, ze tak musisz nastawic maszyne na najrzadszy scieg i ciagniesz poznije za koniec tej nitki marszczac material i na sam koniec overlokiem przejedziesz(mam nadzieje ze wiesz ocb
)
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.

cos musze robic zle
). Ale ostatnio wykrój na spodnie powiększałam wg poradnika Burdy (ale nie wiem co wyszło bo jak skroiłam dwa miesiące temu tak leży...); w tymże poradniku napisane było, żeby nie powiększać lub pomniejszać wykrojów o więcej niż dwa rozmiary bo model traci fason. A oto ten poradnik tzn. to jest wersja jakaś skrócona, mam gdzieś jeszcze rozszerzoną jak znajdę to dodam ale już mi się nie chce grzebać dzisiaj w tych gazetach bo już je dzisiaj pięć razy obracałam i nie mogę znaleźć więc poszukam jutro. A na razie jest ten:

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Moja spódniczka (o ile dam rade ją uszyć) będzie chyba na sam zameczek... ale w razie czego pytam: jak je podkleić?