|
|
#91 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: TO Imie w Polsce.
Ekeem...Amelia rzadka? 2 osoby z mojej klasy tak nazwały swoje córki, teraz trzecia zamierza...
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#93 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
Co do Syriusza, to znam jednego i mówią na niego od dłuuugiego już czasu "serek"
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale te imiona ktore ty napisalas... wedlug mnie po prostu tragedia. Ale jak kto lubi, ja te imie ledwo umialam przeczytac a co dopiero wypowiedziec... Ja przy wyborze imienia dla córki nie kierowałam sie modą, teraz widze ze znowu sa Maje, Oliwie, Wiktorie, Roksany... Ja mam corke o imieniu Natalia i nie zmienilabym na zadne inne. Syn jak bedzie kiedys bedzie Sebastian i juz. Nie lubie tak samo spolszczonych zagranicznych imion Znajoma ma na imie Nicolletta czyli Nikola. Przez imie w kazdym dokumencie ma inaczej wpisane. Raz jest Nicolletta raz Nicola , innym razem znowu Nikola potem Nicoleta itd... I badz tu madry :/
|
|
|
#96 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No ok, ale boom na te imiona był już wcześniej. Koledze córka się urodziła w 2008 chyba, koleżance 2010 bodajże.
Ogólnie dużo małych Nikoli, Julii, Amelek(mam jakąś alergię na to imię ).Co do pisowni... Mam siostrę Wioletę(Wioleta, tak jej napisali w urzędzie), a modyfikowali jej na: Wiolettę, Violete, Violettę...
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
Imię Syriusz jest w Polsce imieniem jak najbardziej dozwolonym. pozwolę sobie przytoczyć opinię Rady Języka Polskiego:
,,Syriusz to polskie imię, odpowiednik łacińskiego Sirius. Notuje je „Słownik imion” W. Janowowej i in. […]. Nie jest zbyt popularne w Polsce (w 1995 roku nosiło je 5 osób; takie dane podaje „Słownik imion współcześnie w Polsce używanych” K. Rymuta […]), jednak nic nie stoi na przeszkodzie temu, by nadać je dziecku.'' Syriusz to moim zdaniem bardzo ładne imię, a także bardzo oryginalne. A co do ewentualnego wysmiewania przez rówieśników - noszę bardzo tradycyjne imię, a takze tego nie uniknęłam np. Agata-armata itp. Do kazdego praktycznie imienia można dopasować jakąś złośliwość, jeśli się tylko chce - bez względu na to czy jest ono ,,zwykłe'' czy oryginalne. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tzn. nie umiesz przeczytać imienia Sade i jego wypowiedzieć? bo jak zaznaczyłam Ifeoluwa to drugie imię....i chciałabym abyś nie komentowała w taki sposób, że są tragiczne! PS : Dobrze, że nie znasz mojego nazwiska, bo napewno też byś miała z tym problem
Edytowane przez djerba Czas edycji: 2011-01-04 o 19:16 |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok. ale masz mieszaną rodzine i to jest ok ,gdybys była polska rodziną imię Sade byłoby dziwaczne i nie ma co sie czarować. Szkoda tylko ,ze ma 2 imiona nie polskie. Emmanuel ,strasznie długie i trudne to wymówienia i kojarzy mi sie z firmami erotycznymi ![]() Kermit ,rządzi ![]() smutne jest robienie ze swojego dziecka pośmiewiska od początku.
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sade nazwałam też w związku z tym, że uwielbiam piosenkarkę Sade (pewnie wiesz o którą chodzi). Ona jest w połowie nigeryjką. Sade to oczywiście prawdziwe imię a nie pseudonim artystyczny ![]() Emmanuel, mój kolega tak się zwie i wolają go maniek albo emi
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
Emanuela też znam, Emek
|
|
|
|
|
#102 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi się podoba imię Syriusz, ale rzeczywiście Syrek jest w stanie obrzydzić to imię
.Sama mam dosyć dziwne imię, jak się urodziłam pani w urzędzie nie chciała się zgodzić, a teraz co czwarta mała dziewczynka ma takie imię . Na szczęście imię pasuje mi do nazwiska, bo i jedno i drugie obcobrzmiące, ale czuję się nieswojo jak się przedstawiam. Właśnie częściowo przez to, że takie imiona kojarzą się albo z paniami lekkich obyczajów , albo z jakąś patologią. Żeby było śmieszniej, jak byłam w podstawówce poznałam moją imienniczkę - i ona rzeczywiście była z patologicznej rodziny, nie czytała, chodziła brudna i w wieku 15 lat zaszła w ciążę . Teraz zawsze mam wrażenie, że innym moje imię tak samo się kojarzy, chociaż nie pochodzę z patologicznej rodziny, moi rodzice są po studiach i wszyscy w rodzinie czytają . Zdecydowanie bardziej podobają mi się imiona w miarę neutralne. W życiu nie nazwałabym swojego dziecka Żyraf, Kermit, Pamela czy Calineczka.
|
|
#103 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisalam ze wedlug mnie sa tragiczne. Tzn Sade jeszcze ok ale to drugie koszmar. Zaznaczam ze to TYLKO I WYLACZNIE MOJE ZDANIE na ten temat. ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
Wolałabym nie pisać, bo nie chcę, żeby mnie ktoś przypadkiem rozpoznał
. Ale niestety to imię w stylu Nikoli, tyle że nie ma tam przynajmniej żadnej litery do spolszczenia .
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Z imionami obco brzmiącymi jest często kłopot. Moja koleżanka fajnie skwitowała imię Nicola ..... Ni pepsi, ni cola
|
|
|
|
|
#106 |
|
Konto usunięte
|
Poszkodowane. Dzieci nie rozumieja co to bycie wyjatkowym czy oryginalnym, jak to mamusie lubia nazywac kiedy dziecko jest zwyczajnie inne. Beda mu dokuczac, bedzie sie musial 5 razy przedstawiac zanim ktos dojdzie do wniosku ze dobrze uslyszal, w urzedzie mu nie uwierza, policja mu nie uwierzy, nikt mu nie uwierzy gdy bedzie podawal dane, beda twierdzili ze zmysla. Bo mamusi sie zachcialo.
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi np. nie podoba się imię Sebastian, które planowałabyś nadać swojemu przyszłemu synkowi, jednakże nie skomentowałabym tego w taki sposób jak Ty ![]() Ps : Ifeoluwa w języku nigeryjskim (yoruba) - znaczy miłość Boga, więc jest to dla nich i dla mnie piękne imię
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego, gdyby właśnie kolejność imion była odwrotna... W przedszkolu dzieci rzeczywiście miałyby niezły powód do wyśmiewania, a przecież nikt nie będzie tłumaczył każdemu 4-latkowi po kolei, że to imię znaczy miłość Boga
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam na myśli stosunek innych dzieci do tego imienia... Dzieci są szczere i bywają okrutne. Dla swoich upodobań nie skazałabym swojego dziecka na traumy w dzieciństwie np. nadając mu imię Żyraf . A Ifeoluwa brzmi obco (czy brzydko, to już kwestia gustu), więc na pewno nie umknęłoby to uwadze innych dzieci, młodzieży, dorosłych...Oczywiście piszę o sytuacji, kiedy to imię jest pierwsze, nie drugie
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2011-01-05 o 08:49 |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Wtajemniczenie
|
Tym którym się nie podoba - nie musi
ale dziękuje również za miłe słowa myszka ![]() Moje dziecko jest mieszane tak? Mulatka Tak czy siak będzie zwracać na siebie uwagę..Będzie chodzić do innego przedszkola, do przedszkola, w którym dużo jest takich dzieci, bo to przedszkole z naciskiem na język angielski (takie akurat mi wpadło w oko)... Tak samo również będą zwracać uwagę na jej nazwisko..Dodatkowo również tak jak już pisałam - nie wiem czy zostaniemy w Polsce, jest duża szansa, że wyjdziemy stąd do Nigerii, więc z imieniem nie będę miała żadnego problemu ![]() PS : moich znajomych dzieci z mieszanych związków mają na imię : Idara, Taofik, Rukiyat, Zeinab, Nafisat i nigdy nie spotkali się z opinią, że imiona są okropne - bo ludzie to rozumieją, że dzieci są mieszane ![]() PS2 : Takich dzieci, ludzi (obcokrajowców) jest coraz więcej u nas w Polsce. U mnie na osiedlu (małym) mieszkają 4 takie rodziny...a co dopiero ile w centrum Gdyni
Edytowane przez djerba Czas edycji: 2011-01-05 o 10:43 |
|
|
|
|
#113 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Tobie życze wiele siły do przezwyciężania trudów i problemów w życiu codziennym
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się skojarzyło z Tabalugą
|
|
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Za moich czasow w podstawowce przerabane mial Anton, Anastazja, Krystyna, Stanisław, Jarosław, Damian, czyli wlasciwie normalne imiona ale malo spotykane. Najgorzej chyba mialy Kingi, jakos ludzi smieszylo to imie.
Teraz znam jedna mala Miriam, wszyscy jej mowia ze jest transwestyta. Teraz to nie mam pojecia co sie dzieje bo juz tak wymyslaja, co druga dziewczynka to Nikola. Tez kiedys chcialam dac takie imie ladne, ale w oryginalnej pisowni, podobalo mi sie Nicole, Nicky jakos tak fajnie brzmi, ale Nikola? Dżesika? Pamietam jak sie lalkami bawilysmy to czesto kolezanki im dawaly na imie Caithlyn, ciekawe jak by to bylo po naszemu, Kejtlin? Litosci. Ja rozumiem gdyby nie pozwalali znakow spechalnych dawac typu niemieckie umlauty ale ta pisownia fonetyczna to przesada. To moze jeszcze Rydż powinien zaistniec, i Brók i Tejlor. |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Swoją drogą, w imieniu Ariel nie można określić czy to chłopiec czy dziewczynka więc nie powinno być "dostępne" w Polsce. Ostatnio czytałam właśnie o tym że żeby w Polsce nadać imię musi określać
A Solidariusz był jakoś w grudniu w DDTVN i opowiadał o imieniu, skąd u niego takie imię i jak wołali na niego.
|
|
|
#117 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
A to przecież ładne imię. Takie anielskie. Też Roksana, Natasza, Tania(... to chyba wiadomo dlaczego) ale to pewnie dlatego że Rosjanki tak często mają na imię, i nie wiem czemu Jolka i Ilona, mają jakiś taki wydźwięk (z góry przepraszam dziewczyny o tym imieniu).Żyraf
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
Mam na studiach Ariela jednego, to jest imie meskie, zawsze bylo, to imie waznego archaniola. Stary Testament byl o wieele wczesniej niz Disney i jego Arielka.
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Syriusz bardzo mi się podoba
. Sama dałaby tak dziecku na imię.Ja też mam rzadko spotykane imię. Tylko raz usłyszałam, że się nie podoba. A wiele osób (zwłaszcza facetów) mówi, że jest piękne .
|
|
|
#120 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Syriusz ładne, ale zdrobnienie Syrek jest wprost obrzydliwe
Ariel niestety mnie się kojarzy silniej z proszkiem do prania, niż archaniołem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.

Teściu chciał nadać Ifeoluwa jako pierwsze, ale się nie zgodziłam, bo w dalszym ciągu mieszkamy w Polsce i nie wiem jak długo tu zostaniemy 

.
, albo z jakąś patologią. Żeby było śmieszniej, jak byłam w podstawówce poznałam moją imienniczkę - i ona rzeczywiście była z patologicznej rodziny, nie czytała, chodziła brudna i w wieku 15 lat zaszła w ciążę