|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uniwersytet Śląski
Cytat:
A ja mam szope trochę bo 5 będę mieć szkolenie BHP i znając życie nie zdążę do domu na 12 i wszystkie fajny wf-y już będą zajęte
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Wtajemniczenie
|
No to chyba zależy od planu, ale fakt faktem, że na tych najciekawszych dyscyplinach (basen, joga, aerobik, pilates itp) jest zawsze najmniej miejsc. I właśnie dlatego ja do logowania zatrudniam brata/tatę/chłopaka, ewentualnie każdego kto będzie w tym czasie w domu
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
ja zadam pytanie z innej beczki czy trzeba własną pościel do akademika? chodzi mi o Sosnowiec ;D
A co do inaguracji na wydziale filologicznym jestem zielona xdd a sport wybierają także pierszaczki? ;p |
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
mam wejść na tę stronę https://ul.us.edu.pl/ obowiązkowo? tyle że ja 5 października bedę w akademiku a tam nie ma neta chyba...
bee xddd |
|
|
|
|
#97 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Ja poluję na jogę ale wątpię, że się załapię
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiecie, czy duże korki na siatkówkę?
Hm. Studenci I roku rejestrujący się na lektoraty języka obcego winni uprzednio samodzielnie przeprowadzić test sprawdzający poziom znajomości języka, dostępny na stronie https://ul.us.edu.pl. Tym sposobem określony poziom kompetencji językowej należy uwzględnić przy wyborze docelowego poziomu grupy lektoratowej oznaczonego odpowiednio: A1, A2, B1, B2, C1, C2. W praktyce oznacza to, że student zapisujący się na lektorat na przykład do grupy na poziomie A2 może oczekiwać, że po całym cyklu nauczania w ramach lektoratu osiągnie poziom A2 (czyli podstawowy) i uzyska odpowiednią na tym poziomie ocenę końcową. Myślałam, że przy wyborze lektoratów określa się aktualną znajomość języka, a nie jaką chce się osiągnąć? A tu widzę inaczej. I jestem zaskoczona.
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Też mnie to zdziwiło i sama nie wiem na jaki poziom się zapisać.. ale słyszałam, że warto na poziom wyżej bo lektoraty są na strasznie niskim poziomie, no ale ile w tym prawdy?
|
|
|
#101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie lektorzy zdają sobie sprawę z tego, że studiujemy coś co nas interesuje a lektorat jest tylko dodatkiem, więc nigdy nie robią problemów z kolosami ani zaliczeniami. Poza tym zawsze lepiej iść na wyższy poziom, trochę bardziej przysiąść i się nauczyć czegoś więcej zamiast iść na niższy i nudzić się przez cztery semestry...
|
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie wiem, kto go układał, ale jest strasznie tendencyjny, więc raczej nie radzę się nim sugerować. Na spotkaniu organizacyjnym nasza opiekun roku powiedziała, że oni to szacują mniej więcej tak: matura podstawowa z angielskiego - >50% - A2 matura podstawowa z angielskiego - <50% - B1 matura rozszerzona z angielskiego - >70% - B2 matura rozszerzona z angielskiego - <70% - C1 a C2 jest dla osób znających język w stopniu biegłym, zresztą z tego co zauważyłam jest bardzo niewiele grup A1 i C2. Najwięcej chętnych jest zawsze na B2 - B1 nie opłaca się wybierać, bo wtedy nie można podejść do egzaminu językowego
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
Czy ktoś, kto ma zwolnienie z wf na cały rok od lekarza musi się zjawiać na zajęciach czy w czasie wf ma wolne?
|
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
a zadna z was nie myśli o AZS? ; ) jest to akademicki związek sportowy i działa w paru dyscyplinach sportowych ; ) jak sie jest dobrym, to mozna nawet uczelnie reprezentowac i dostac stypendium sportowe ; D sądze, że na 1 wf każdy wfista powinien o tym poinformowac ; ) i nie chodzi sie wtedy normalnie na wf tylko na trening z AZS ; )
|
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W teście wyszło mi, że powinnam się zapisać na poziom C1 i w sumie sama już nie wiem co mam zrobić
|
|
|
|
#109 |
|
Przyczajenie
|
Ok,to w takim razie będe musiala już polowac od 12 ;D Jaka jest szansa,że uda mi się dostać na pilates albo jogę?
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale możesz tam sobie każdy inny podstawić
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nie, ja chyba źle się wyraziłam
Ja mam maturę z francuskiego ale chcę iść na lektorat z angielskiego. I w teście z angielskiego wyszedł mi poziom C1. A Ty pisałaś że C1 to matura R <70 i się przestraszyłam, że oni biorą maturę pod uwagę przy podziale a ja tej matury nie mam
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Ja myśle o karate i pływaniu chociaż nie chciałabym moczyć włosów chyba że są czepki?? ;d
tańca nie ma nie? |
|
|
|
|
#113 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
A czy można się zalogować na kilka dyscyplin jednocześnie??
Orientuje się ktoś ile jest mniej więcej wolnych miejsc na pilates i czy warto w ogole na to iść?
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Hm. Chciałabym wziąć lektorat z francuskiego, ale ciągle się zastanawiam, na jakim poziomie. Uczyłam się języka dwa lata, potem miałam długą przerwę, z testu na stronie wyszedł mi poziom A2.
Warto sie odważyć i wybrać B2 czy za bardzo szaleję? Biorę pod uwagę możliwośc zdobycia certyfikatu, a to jest chyba tylko możliwe przy B2? Albo wezmę B1? Już jestem skołowana. No i... puff. Dostałam miejsce w dwójce w DS4. Marzylam o 2 lub 5, 3 jest po remoncie. Wychodzi na to, że przypadł mi najgorszy (pod względem standardu, bo słyszałam, że najlepsze imprezy właśnie w czwórce ) akademik... Ech.
|
|
|
#116 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale na szczęście jest AZS, no i uczelnia organizuje mnóstwo fakultetów - czyli otwartych zajęć, teoretycznie dla studentów od drugiego roku, którzy nie mają już wfu, ale ja będąc na pierwszym chodziłam na aerobik i na siłownię, nikt nie robił problemów. Na pilates jest bodajże 14 lub 20 miejsc, zajęcia odbywają się w Sosnowcu i oczywiście sa jednymi z najbardziej rozchwytywanych zajęć![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
Aerobik też dobra rzecz,może na to uda mi się dostać
Jest w Katowicach czy też w Sosnowcu?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Zaraz poszuakm, dzięki
Niech mi ktoś powie, jakie warunki sanitarne są w DS4? Wyczytałam, że jedna kuchnia na piętro (o zgrozo!), a łazienki? ;< Żałobny dzień dzisiaj Na dodatek paskudnie pada za oknem. Muszę się poskarżyć.Edit: Egzaminy certyfikujące: http://www.spnjo.us.edu.pl/?egzamin-certyfikujacy-b2,6 jest tam tez francuski
Edytowane przez aubergine_k Czas edycji: 2010-09-15 o 16:02 |
|
|
|
|
#119 |
|
BAN stały
|
A czy można gdzieś przeczytać, sprawdzić, gdzie odbywają się poszczególne zajęcia z wf? Ile godzin tygodniowo jest wfu?
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aubergine_k, rzeczywiście masz rację, przepraszam za wprowadzenie w błąd |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.

A ja mam szope trochę bo 5 będę mieć szkolenie BHP i znając życie nie zdążę do domu na 12 i wszystkie fajny wf-y już będą zajęte 

Generalnie lektorzy zdają sobie sprawę z tego, że studiujemy coś co nas interesuje a lektorat jest tylko dodatkiem, więc nigdy nie robią problemów z kolosami ani zaliczeniami. Poza tym zawsze lepiej iść na wyższy poziom, trochę bardziej przysiąść i się nauczyć czegoś więcej zamiast iść na niższy i nudzić się przez cztery semestry...