Koniec handlu odlewkami - Allegro - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-19, 12:13   #91
LillyS
Zadomowienie

Dot.: Koniec handlu odlewkami - Allegro

Się kurcze na Świstaka przenieśmy z odlewkami, Świstak się ucieszy - jak nic. No nie wiem ale jakoś na razie wymiany mi się na Wizażu nie udają, jedynie Allegro mi zostawało.
LillyS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 12:50   #92
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
Napisane przez pozzzziomka Pokaż wiadomość
Odlewki, dekanty usuwają, a próbki robione z flakonu zostawiają.
nie, wszystkie próbki też usunęli ;]

Cytat:
Napisane przez Decadence Pokaż wiadomość
Mi na drugiego maila odpisali to:

Dziękuję za kontakt.

Stanowisko Serwisu w przedmiotowej sprawie poznała Pani już w poprzedniej korespondencji i pozostaje ono niezmienione.

Przypominam, że sprzedaż przedmiotów nieoryginalnych jest niezgodna z prawem i odpowiedzialność za to ponosi tylko i wyłącznie Sprzedający.

Zaznaczam, że sprzedaż oferowanych przez Panią przedmiotów nie może być kontynuowana za pośrednictwem naszego Serwisu. Tego typu przedmioty naruszają postanowienia Regulaminu Allegro, a także polskiego prawa (wymóg dotyczący właściwego oznakowania produktów kosmetycznych).

Nie są to oryginalne próbki i jak pisałam w poprzednim liście, forma ich sprzedaży budzi zastrzeżenia oraz daje możliwość wielu nadużyć.

Z poważaniem,

--
Marta Nowicka
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl

.
heh, dostałam słowo w słowo to samo od innej osoby, czyli jednak kopiuj-wklej ;] mają kilka gotowych maili i wysyłają wszystkim jak leci...

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 13:32   #93
studentkaAM
Zakorzenienie

GG do studentkaAM Wyślij wiadomość przez MSN do studentkaAM

Hoł hoł hoł nowe wiadomości z frontu Aukcje z pustymi falkonami po perfumach też usunęli Posłużę się przykładem...
http://allegro.pl/show_user_auctions...281&gr_id=1429

Klikając na aukcję pojawia sie piękna informacja, że str z przedmiotem została usunięta przez pracownika Allegro
Zaczyna mnie to bawić.

Szukam odlewki N. Ricci Love in Paris. Proszę o PW
studentkaAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 13:40   #94
liv87
Guerlain Lover

Idioci
I skąd ja teraz te cuda zdobędę????
Ha... straganik został
I widzę, że przybyło tam baaardzo dużo nowych postów

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:25   #95
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez studentkaAM Pokaż wiadomość
Hoł hoł hoł nowe wiadomości z frontu Aukcje z pustymi falkonami po perfumach też usunęli Posłużę się przykładem...

Klikając na aukcję pojawia sie piękna informacja, że str z przedmiotem została usunięta przez pracownika Allegro
Zaczyna mnie to bawić.
nie, no to juz przesada
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:27   #96
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Hoł hoł hoł nowe wiadomości z frontu Aukcje z pustymi falkonami po perfumach też usunęli
Sami rycerze pracują w tym allegro - takich zakutych łbów dawno nie spotkałam

Ciekawe, jaki "paragraf" znaleźli na puste flakony...
aileenn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:28   #97
Natalia 1
Zakorzenienie

takie same próbki jak wizazowe , a jeszcze nie usuneli
http://allegro.pl/hypnose-cartier-gu...318624312.html
Natalia 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:34   #98
LillyS
Zadomowienie

Może nie usuwają próbek oryginalnych, nie ręcznie robionych...
Stary 2010-11-19, 14:37   #99
Natalia 1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LillyS Pokaż wiadomość
Może nie usuwają próbek oryginalnych, nie ręcznie robionych...
tam wyraźnie pisze , że nie sa orginalne , a żeby bylo śmieszniej , to orginalną próbke temu samemu sprzedawcy zablokowali .
Ale aukcja z lanymi probkami kończy się temu sprzedawcy za godzine , więc może takich nie usuwają , i liczą jeszcze na zysk .
Natalia 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:41   #100
pin3ska
Zakorzenienie

Nienawidze jak ktos tak na siłe chce mi utrudnic zycie Ja wprawdzie odlewki jeszcze zadnej nie sprzedałam, ale próbek to kilka kupiłam i nie narzekam.

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:43   #101
LillyS
Zadomowienie

Lane próbki w takich opakowaniach jak fabryczne?
Z pustymi flachami już przegięcie na maksa.
Stary 2010-11-19, 14:47   #102
2016070953
Konto usunięte

lepiej niech zablokują aukcje ze "smeisznymi rzeczami" które są bardziej obscenincze niż zabawne a do tego made in china.
Jak all blokuje podróby to może pasowałoby żeby jacys madrzy rycerze zrobili nalot na sklepy i stragany stacjonarne, bo tam aż się roi od podróbek.
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 14:54   #103
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:

Zaczyna mnie to bawić.
no te akurat usunęli (ciekawe dlaczego) ale inne aukcje są czym sie w takim razie kieruja to niewiadomo
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:05   #104
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
no te akurat usunęli (ciekawe dlaczego) ale inne aukcje są czym sie w takim razie kieruja to niewiadomo

usuna wszystko-tylko po koleji
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:23   #105
Paolo87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LillyS Pokaż wiadomość
Się kurcze na Świstaka przenieśmy z odlewkami, Świstak się ucieszy - jak nic. No nie wiem ale jakoś na razie wymiany mi się na Wizażu nie udają, jedynie Allegro mi zostawało.
Świstakiem warto by się było zająć jeszcze z innego powodu - kwitnie tam handel "Diorami", "Calvinami" po 70 parę zł/100 ml (a 250 ml "Fahrenheita" to spotkałem tylko tam). Zresztą w ogóle mam wrażenie, że tamten portal jest opuszczony a już na pewno jest opuszczony przez administrację.
Allegro strzela sobie w stopę. Z jednej strony pozwala na handel ewidentnymi podróbkami (i to nie tylko perfum, ale i np. cygar, telefonów komórkowych, iPodów - długo by wymieniać) a z drugiej zabrania handlu odlewkami. Z podróbkowiczami, mającymi nierzadko na koncie sprzedaż po kilkanaście sztuk, nie robi nic a co za tym idzie nie robi nic, aby potencjalny kupujący czuł się bezpiecznie robiąc zakupy na Allegro. Jak dla mnie osoba, która wystawia kilkanaście szt. tego samego zapachu powinna musieć przedstawić fakturę na zakup w hurtowni, aby móc je w ogóle wystawić, jeśli jest zarejestrowana jako osoba prywatna. Na Allegro spotkałem się tylko raz z przypadkiem aby podróbkowicz występował na Allegro jako firma - perfumeria.

Edytowane przez Paolo87
Czas edycji: 2010-11-19 o 15:25
Paolo87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-19, 15:25   #106
sotie
Zadomowienie

no, żeby im tylko do głowy nie przyszło usuwać używek...
sotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:26   #107
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość

Czy oni przypadkiem nie skopiowali znowu w tym temacie ebaya?

Cytat:
Napisane przez kolciag Pokaż wiadomość

Zakładamy nowy portal aukcyjny
A wiesz, że jakiś czas temu o tym myślałam - strona netowa z samymi odlewkami Chyba trzeba będzie to zrealizować

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
dokladnie to napisalam...moze jakis zbiorowy proces im wytoczymy
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:29   #108
kasienkie
Rozeznanie

Cytat:
ale w sumie mozna zaczac do dystrybutorow pisac. mozna byloby nawet stworzyc wzor takiego listu i kazdy z nas by wysylal.
Właśnie, niestety dystrybutorzy nie będą raczej po naszej stronie. Sprzedaż odlewek, tak naprawdę też nie jest do końca w porządku. My sprzedając i kupując odlewki wchodzimy w podwórko dystrybutorom perfum. Oczywiście ja odlewkowanie jak najbardziej popieram, szczególnie, że wielu zapachów nie ma gdzie u nas powąchać, przetestować. Ale na wsparcie dystrybutorów perfum to ja bym nieliczyła - odlewki i tak nie przetrwają na allegro Co innego jeśli chodzi o walkę z szanelkami po 100zeta łoryginalnymi tu można coś pokombinować i w pewien sposób zaszkodzić allegro. Proponuję napisać do http://www.siroscan.pl/pl to chyba największy w Polsce dystrybutor perfum (zaopatruje w znaczną część asortymentu wszystkie sephory, douglas'y superpharmy itp...).
kasienkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:36   #109
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkie Pokaż wiadomość
Właśnie, niestety dystrybutorzy nie będą raczej po naszej stronie. Sprzedaż odlewek, tak naprawdę też nie jest do końca w porządku. My sprzedając i kupując odlewki wchodzimy w podwórko dystrybutorom perfum. Oczywiście ja odlewkowanie jak najbardziej popieram, szczególnie, że wielu zapachów nie ma gdzie u nas powąchać, przetestować. Ale na wsparcie dystrybutorów perfum to ja bym nieliczyła - odlewki i tak nie przetrwają na allegro Co innego jeśli chodzi o walkę z szanelkami po 100zeta łoryginalnymi tu można coś pokombinować i w pewien sposób zaszkodzić allegro. Proponuję napisać do http://www.siroscan.pl/pl to chyba największy w Polsce dystrybutor perfum (zaopatruje w znaczną część asortymentu wszystkie sephory, douglas'y superpharmy itp...).
Kasienko, ale z tym 'podpuszczaniem' dystrybutorow, to wlasnie o to chcodzi, zeby sie wzieli za podrobki na allegro, przy okazji pociagajac do odpowiedzialnosci serwis, jako posrednika umozliwiajacego handel nielegalnym towarem

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

nie wiem na ile ta firma (a w zasadzie jej strona) jest wiarygodna...weszlam na aktualnosci, a tam....jedna informacja...z kwietnia 2009

http://www.siroscan.pl/pl?com=content&id=193
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:45   #110
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez kolciag Pokaż wiadomość

Zakładamy nowy portal aukcyjny
taaaak
odlewkowo.pl
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:49   #111
kasienkie
Rozeznanie

Nie wiem czemu mają zaniedbaną stronę internetową. Firma jest wiarygodna na 100%, trochę się obracam w handlu kosmetycznym także, jeśli pisać w sprawie podrób to do nich. Kiedyś głównym dytrybutorem większości marek perfumeryjnych było Proter&Gamble Prestige Products, czyli część wielkiego koncernu Procter&Gamble poźniej ktoś ich kupił i się nazywają teraz Siro Scan, ale to wciąż ta sama firma tu jest wykaz ich marek http://www.pg.com/en_US/brands/beaut...ng/index.shtml
Jak widać CK, Gucci, Lacoste, Hugo Boss... to wszystko ich "broszka".

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

a odlewkowo.pl jak najbardziej popieram
kasienkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:56   #112
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
taaaak
odlewkowo.pl
swietna nazwa
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 16:10   #113
halcia211
Zadomowienie

dostałam odpowiedź na moje pismo:

Dziekuję za ponowny kontakt.
>
> Chciałabym zaznaczyć, że Serwis Allegro nie sprawdza każdej wystawionej aukcji pod kątem zgodności jej przedmiotu z Regulaminem. Informację na ten temat znajdzie Pani w Regulaminie (artykuł 8.2):
>
> http://www.allegro.pl/regulamin
>
> Dlatego też udostępniona została naszym Użytkownikom opcja "Zgłoś naruszenie zasad", która umieszczona jest w prawym górnym rogu strony z każdą trwającą aukcją.
>
> Przedmiot naruszający Regulamin może Pani zgłosić również poprzez formularz kontaktowy: Zasady na Allegro > "Chcę zgłosić niedozwolony przedmiot":
>
> http://www.allegro.pl/kontakt
>
> Zaznaczam, że sprzedaż oferowanych przez Panią przedmiotów nie może być kontynuowana za pośrednictwem naszego Serwisu. Tego typu przedmioty naruszają postanowienia Regulaminu Allegro, a także polskiego prawa (wymóg dotyczący właściwego oznakowania produktów kosmetycznych).
>
> Nie są to oryginalne próbki i jak pisałam w poprzednim liście, forma ich sprzedaży budzi zastrzeżenia oraz daje możliwość wielu nadużyć.
>
> Proszę w przyszłości o przestrzeganie zasad obowiązujących w serwisie Allegro.
>
> Z poważaniem,
>
> --
> Marta Nowicka
> Zespół Allegro
> http://www.allegro.pl
>
> QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o kapitale zakładowym w wysokości 1 142 232 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257
>
>

odpisałam :

Witam ponownie

ależ ja użyłam opcji "Zgłoś naruszenie zasad" zgłaszając podróbki perfum, wiadomo mi również że inne osoby za pośrednictwem tej opcji zgłaszały tą samą aukcję z podróbkami a mimo to aukcja nie została usunięta przez kilka dni.Moje odlewki zostały właściwie opisane, są w 100% oryginalne a w tej chwili zostałam przez serwis Allegro potraktowana jak sprzedawca podróbek i osoby odwiedzające moje aukcje po prostu straciły do mnie zaufanie.W postanowieniach Regulaminu Allegro na temat odlewek nie znalazłam żadnych informacji zakazujących ich sprzedaży
z poważaniem

i czekam co mi teraz pani Marta Nowicka napisze
halcia211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-19, 16:22   #114
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halcia211 Pokaż wiadomość
i czekam co mi teraz pani Marta Nowicka napisze
To samo .
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 16:31   #115
halcia211
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
To samo .
no tak, ale zauważ że już mnie nie oskarżyła prosto w twarz o handel podróbkami jak w pierwszym mailu na moje pytanie kto i na jakiej podstawie określił moje odlewki jako podróby i jako towar nieoryginalny usunął aukcje
halcia211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 16:58   #116
cbr
never say no to panda

GG do cbr

halciu - imho to oni powinni Ci udowonić winę, a nie Ty im swoją niewinność.
Poza tym, co to ma być za tłumaczenie "Chciałabym zaznaczyć, że Serwis Allegro nie sprawdza każdej wystawionej aukcji pod kątem zgodności jej przedmiotu z Regulaminem."? Wystarczy zgłosić obojętnie co, a Allegro posłusznie usuwa aukcję? Chyba coś im się we łbach popitoliło.
I może wytłumaczy, czemu z All zniknęły masowo wszystkie odlewki / dekanty, a nie podpiera się wyssanymi z palca argumentami, że ktoś zgłosił to jako podróbki?

Allegro to banda kretynów i podpisuję się obiema łapkami pod inicjatywą zgłoszenia sprawy podrób oferowanych w ich serwisie. W tym przypadku nie musimy słowem wspominać o odlewkach - to zupełnie inna sprawa, po prostu trzeba wysłać "uprzejmy donos", że ogromna platforma aukcyjna ma w dupsku przepisy prawa i zajmuje się pośrednictwem w dystrybucji podrób.

popieram pomysł odlewkowo.pl
jakby ktoś miał zacięcie informatyczne, to można cuś takiego zorganizować, tylko nie można byłoby obciążać właścicieli serwisu za ewentualne oszustwa dokonane za pośrednictwem portalu
jednym słowem - gruba sprawa
Stary 2010-11-19, 17:23   #117
zeldee
Raczkowanie

Sytuacje na allegro przyjelam ze smutkiem i lekka paniką (jak wiekszosc z nas uwielbiam polowania na probki i odlewki na allegro). Sytuacja jest kiepska, prikaz pewnie przyszedl z gory, jakis menager sie "wykazal", a moze jakis prawnik ? Ludzie z obslugi klienta w allegro pewnie maja zwiazene rece, od nich nic nie zalezy. Moga tylko zameldowac gdzies wyzej, ze jest mnostwo protestow, ale czy to cos da ? Same protesty i maile pewnie nic nie dadza.
I mi rowniez przyszlo do glowy, czy pewnego pieknego dnia nie przyczepia sie do uzywanych flakonow. Dla nich to proste - zweryfikowac, ze flakon jest nie pełny, odlewka wlana do atomizera, probka wlana do fiolki - to rozpoznac kazdy potrafi, nawet ktos kto zupelnie nie zna sie na perfumach, a po prostu pracuje w allegro. Rozpoznac podrobke - to juz wieksza sztuka, na tym nie muszą sie znac.

A tak z innej beczki - czy ktos probowal wystawic dekanty czy odlewki gdzie w dziale perfumy/pozostale, ale jako "fiolka" lub "atomizer". Z dopiskiem, ze "przedmiotem sprzedazy jest praktyczny atomizer na perfumy, ktory na zyczenie kupujacego zostanie gratis wypelniony perfumami XY w ilosci 1 czy 5 ml "

Edytowane przez zeldee
Czas edycji: 2010-11-19 o 17:24
zeldee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 17:41   #118
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cbr Pokaż wiadomość
popieram pomysł odlewkowo.pl
jakby ktoś miał zacięcie informatyczne, to można cuś takiego zorganizować, tylko nie można byłoby obciążać właścicieli serwisu za ewentualne oszustwa dokonane za pośrednictwem portalu
jednym słowem - gruba sprawa
A gdyby tak zrobic to w formie tylko dla nas? Tzn. dostep tylko za zaproszeniem kogoś kto juz jest zarejestrowany?

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 17:45   #119
ropuszka
Zakorzenienie

Nie przebrnelam przez wszystkie posty, ale tak jak Wy jestem oburzona. Wprawdzie sama nie sprzedaje odlewek, ale czasem kupuje, bo przeciez zdobycie zapachu niszowego graniczy z cudem. Niby racja, ze mozna do byle fiolki wlac wode a nie oryginalny zapach, ale watpie, zeby komus to przyszlo do glowy Mogliby sie wziac za prawdziwe podroby - twierdza, ze atomki z odlewkami sa na 100% podrobione, a niby te szanele za 4 dychy sa ok i nie zbudzaja watpliwosci Rzeczywiscie maja cos z glowa
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 17:47   #120
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Napisane przez zeldee Pokaż wiadomość
A tak z innej beczki - czy ktos probowal wystawic dekanty czy odlewki gdzie w dziale perfumy/pozostale, ale jako "fiolka" lub "atomizer". Z dopiskiem, ze "przedmiotem sprzedazy jest praktyczny atomizer na perfumy, ktory na zyczenie kupujacego zostanie gratis wypelniony perfumami XY w ilosci 1 czy 5 ml "
bardzo dobry pomysł
tylko wszelkie "gratisy" są chyba niezgodne z regulaminem All (ale słabo coś ten punkt regulaminu egzekwują)

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
A gdyby tak zrobic to w formie tylko dla nas? Tzn. dostep tylko za zaproszeniem kogoś kto juz jest zarejestrowany?
na pewno nie na Wizażu, bo tutaj reguły są jasne i już niejednokrotnie była omawiana odpsrzedaż odlewek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości