Perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-02, 23:36   #91
felicja34
Przyczajenie

Dot.: Perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach

Tak, znam i używam kosmetyków nietestowanych na zwierzętach, ale wpadły mi w ręce perfumy Jimmy Choo i chciałam się czegoś więcej dowiedzieć o tej firmie.
Mnie się też wydaje, że testują na zwierzątkach, ale jestem ciekawa co mi napiszą
felicja34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-03, 03:49   #92
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Aggis Pokaż wiadomość
Wiesz, moim zdaniem firma, która obdziera ze skóry egzotyczne zwierzęta (węże, krokodyle itd.) po to żeby zrobić buty czy torebki ma z etyką niewiele wspólnego.
Celna uwaga.

Co do Jimmy Choo i testowania.
Jimmy Choo to część JAB - Joh A Benckiser GmbH - współudziałowca Coty i Reckitt Benckiser. Dlatego nie ma o nich danych w sieci. Są dane dotyczące firm - matek.

Dane wskazują, że testują aż furczy i unikają tematu:

Worst ECRA rating for animal testing policy

The Reckitt Benckiser website, (www.reckittbenckiser.com), viewed by ECRA in February 2012, was found to contain a copy of the company's Global Policy Statement on Animal Testing, which the company's website stated was dated October 2009, although the document itself bore the date June 2001. This stated that the company would use animal tests where required by law, but also actively supported research into developing new methods for testing without the use of animals. It also said it would conduct animal testing for new products where no safety information was available.
Reckitt Benckiser Group PLC Corporate Communications:Gobal Policy Statement on Animal Testing (October 2009)

Worst ECRA rating for animal testing policy

Ethical Consumer searched the Coty Inc website (www.coty.com) in June 2012 for the company's animal testing policy. No such document, nor any mention of animal testing, could be found. As it operated in a sector where animal testing was common, it received Ethical Consumer's worst rating in this category.
Coty Inc Corporate Communications:www.coty.com (28 June 2012)

Animal testing not required by law

A pdf called 'Companies that test on animals' produced by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) was downloaded from the organisation's website (www.peta.com) in February 2012. The document had last been updated on 15 February 2012. Reckitt Benckiser was listed. The company was on the list because it manufactured cosmetic and household products that were tested on animals even though it was not required by law. Reckitt Benckiser brands in the UK as of 11th July 2011 were: Air Wick, Bonjela, Brasso, Codis, Clearasil, Cillit Bang, Calgon, Dettol, Disprin, Durex, E45, Finish, Fybogel, Gaviscon, Harpic, Karvol, Lemsip, Mr Sheen, Nurofen, Optrex, Strepsil, Scholl, Senokot, Steradent, Sweetex.
PETA - Companies that test on animals:CompaniesDoTest.p df (15 February 2012)

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2015-03-03 o 03:56
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 20:10   #93
felicja34
Przyczajenie

Dzięki za cenne info.
Jestem na bieżąco z listą kosmetyków, aktualizowaną przez PETA i nie ma tam info np. o Adidasie czy Oriflame, pomimo, że info o tym, że testują można znaleźć w necie. I tak sobie myślę, że nie do końca można wierzyć tym informacjom i trzeba samemu się dowiadywać.
felicja34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-07, 11:15   #94
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez felicja34 Pokaż wiadomość
Dzięki za cenne info.
Jestem na bieżąco z listą kosmetyków, aktualizowaną przez PETA i nie ma tam info np. o Adidasie czy Oriflame, pomimo, że info o tym, że testują można znaleźć w necie. I tak sobie myślę, że nie do końca można wierzyć tym informacjom i trzeba samemu się dowiadywać.
No niestety. Firmy nie chwalą się taką działalnością. Przynajmniej tyle się zmieniło w ostatnich latach - że świadomość naganności takich działań jest powszechna. To dobry krok ku zmianom.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 18:33   #95
Goya22
Przyczajenie

Witam
Czy możecie polecić jakieś perfumy nie testujące na zwierzętach?
Mam również pytanie dotyczące perfum Prada. Zauważyłam, że informacje co do tej firmy są sprzeczne na różnych listach. Domyślam, że fakt iż znalazła się ona na liście marek testujących, jest spowodowany wejściem firmy na rynek chiński?

Pozdrawiam
Goya22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 22:00   #96
Sharlottka
Raczkowanie

Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten wątek. Sprawa jest skomplikowana i bez wielu godzin spędzonych nad googlem trudno się samemu zorientować
Mam przy okazji pytanie o dwie marki, których nie widzę na liście: Lanvin i Paul Smith. Znalazłam gdzieś info, że Lanvin jest na czarnej liście jako własność L'Oreal. Ale z aktualnej informacji na Fragrantice wynika, że właścicielem marki jest obecnie Inter Parfums. Czy ktoś coś wie?
Sharlottka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości