|
|
#91 | |
|
wańka wstańka
|
Dot.: Brzydkie traktowanie dzieci
Cytat:
A sytuacja faktycznie przykra.
|
|
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś w sklepie, dziewczynka na oko 3 lata, podnosiła spódniczkę, próbowała ją zdjąć (ale miała inne ciuszki na sobie, nie było widac majtek ani żadnej bielizny), matka z babcią do niej "ty mała pipo wołowa" (w ogóle co to za okreslenie?!), zobacz, pani będize się śmiała, tam pan się z ciebie śmieje".
Przy kasie małej nudziło się w kolejce i nogą stawała do koszyka. Matka ją szarpnęła i dość brzydkim tonem, że ma tak nie robić, bo ludzie tam wkladają jedzenie. I pomyślałam sobie - nie można łagodniej? Spokojnie? Na koniec zdenerwowana wsadziła ją do wózka, coś burknęła i dała buziaka. ![]() Tez bywam zmeczona zachowaniem mojego dziecka, które w dodatku rozumie jeszcze mniej, ale zawsze staram się mówić spokojnym głosem a jesli czuje irytację, głeboko oddycham aby zachować spokój.
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() biedna dziewczynka..... |
|
|
|
|
|
#95 |
|
kobieta za ladą
|
dziś w DDTVN pokazywano prowokacje na warszawskich ulicach
3 h matka"znęcała " sie nad dzieckiem,szarpała popychała wyzywała od gnoi nikt nie zareagował
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Jak matka rzeczywiście okropnie traktuje swoje dziecko, to nikt nie reaguje, boi się albo nie wiem co, udają ludzie że nie widzą, ale jak dziecko płacze, marudzi a matka na spokojnie próbuje "okiełznać" malca to raptem znajdują się ludzie którzy mają tysiąc rad, albo patrzą na matkę i dziecko z politowaniem czasami pod nosem komentując "co za nieudolna matka, a jakie niegrzeczne dziecko" albo "tak tak, bezstresowe wychowanie"
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
taaa jak rodzic sie pastwi to nikt nie reaguje. a jak maluch ma atak histerii w sklepie a rodzic wychowawczo stara sie opanowac sytuacje to milion rad
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Na histeryzujące dzieci nie zwracam uwagi, zazwyczaj są przy rodziach, którzy "nie zwracają uwagi" - uznaję, że jest ok, bo sama jak moja ma jakiś napad płaczu "bo chce", mówię "nie" i temat skończony. Owszem, przytulę, powtórzę na kolejną prośbę, jak płacze mówię spokojnym głosem jeszcze raz i tłumaczę dlaczego (choc i tak nie rozumie). Staram się odwrócić uwagę. Bywa róznie.
Nie wiem jak zachowalabym się widząc matkę wyzywającą dziecko, naprawdę. Z jednej strony może zwrociłabym jej uwagę ale bałabym się, że może mnie zaatakować. Życie zweryfikuje.
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Brzydkie traktowanie dzieci
Scenka w knajpie na obiedzie:
Na oko 4/5 latka, zachowująca się jak normalne dziecko, czyli badająca otoczenie dookoła, ale po cichu i spokojnie, podchodzi do mamy i mówi "ja też chciałabym lody". Na co mamusia szorstkim tonem (drugie dziecko lody jadło) "nie dostaniesz, bo lody są tylko dla grzecznych dzieci". Ręce opadają... |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to w ogóle nie przepadam za słowem "grzeczne" dziecko.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Grzeczne - czytaj - nie zwracające na siebie uwagi, niewidzialne - takie czasem mam wrażenie.
|
|
|
|
|
#103 |
|
wańka wstańka
|
zwłaszcza wkontekscie niemowlęcia
|
|
|
#104 |
|
Konto usunięte
|
Ja jeszcze dodam co mnie bardzo irytuje ,i mozna podciagnąć pod brzydkie traktowanie dzieci. Niedotrzymywanie obietnic.
![]() Obiecywanie dzieciom bóg wie czego by tylko uzyskać to co się w danym momencie chce, a potem 'strojenie głupka'; niestety ale takie sytuacje są nagminne:a bo to tylko dziecko i nie trzeba na powaznie sie z nim liczyć Na pewno każda z Was była świadkiem czegoś takiego Moja córka jest wyjątkowo pamiętliwa ,zresztą przypuszczam jak każde dziecko ),jak jej coś obiecam to wiem że ona czy prędzej czy później wróci do tematu;zawsze dotrzymuję obietnic ,a jak staje się to niemozliwe (z przyczyn nieprzewidzianych) to tłumaczę jej to i nigdy nie zbywam |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Oj Lajka, znam i nienawidze. Sama pamietaam kazda obietnice, ktora mi dano i pamietalam w dziecinstwie wszystkie, ktore potem byly lamane, z byle powodu. Tez bardzo sie staram (bede starac, bo jeszcze nic malemu nie obiecuje), zeby dotrzymywac slowa.
To jeden z elementow rodzicielstwa tych, ktorzy dzieci nie uwazaja za ludzi. |
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A kiedyś mnie pod blokiem wkurzyła nasza pani sprzątaczka. Córka nie chciała z placu zabaw iść do domu (rzecz u nas normalna) a kobieta do niej "idź do domu, mama da ci lody". Kucze, ryk był potem nieziemski jak córce tłumaczyłam, że lodów nie ma i nie będzie, że pani żartowała itd. Tak mi "pomogła", że szkoda gadać...
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie będę się rozpisywać, ja też nie lubię określeń "grzeczne", "niegrzeczne", a "kary" uznaję tylko w formie naprawiania szkody, a nie odebrania przywilejów.
Edytowane przez gda Czas edycji: 2013-06-10 o 20:39 |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to nic dziwnego. Nie lubię przesady w żadną ze stron. Zaraz ktoś opisze jak to matka się krzywo na dziecko popatrzyła i jaka to zła i wyrodna. Dzieci są różne, rodzice mają różne dni bo to też ludzie. Raczej nie oceniam po 1 sytuacji, szczególnie gdy nie dzieje się nic strasznego, bo nie kupienie dziecku lodów czy to w ramach kary czy tez po prostu "nie, bo nie" to wg mnie nic strasznego. Ja też nie kupuję córce wszystkiego co by chciała, i to nie w ramach kary, tylko zwyczajnie, bo nie uważam, że musi dostać wszystko co sobie akurat wymyśli.
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio byłam świadkiem takiej sytuacji: Chłopiec 4 lata, mama z ciocią wybierały sie do CH,młody ma fazę na wszelakie zegary i zegarki ,pytał czy mu jakiś kupią ,obiecały ze tak. Po ich powrocie dziecko pędzi jak na skrzydłach i pyta o ten obiecny zegarek i co słyszy? "nie kupiłam bo nie muisz miec wszytskiego co chcesz" "nie zawsze jak idę na zakupy to musisz coś dostać". Młody w płacz. Nastepny krok matki -odniesienie go do pokoju i zamknięcie dopóki się nie uspokoi. Zegarek obiecała na odwal się,nie miała zamiaru mu go kupować. Jak najbardziej zgadzam się z tym,ze dziecko nie musi dostac tego,na co ma ochotę ,pozostaje jednak kwestia uczciowsci i otwartego stawiania sprawy.
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to w ogóle za "kara", przecież to jest zwyczajne poniżenie dziecka. |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie dać karę mojemu dziecku np. nie jesz lodów i jednocześnie sama je jeść na oczach dziecka. Tak samo jak dać karę np. nie możesz oglądać tv po czym włączyć sobie nie wiem dajmy na to serial. Tak się dzieciom nie robi. A już totalnie nie do przyjęcia, że na coś pozwalam jednemu dziecku a drugiemu nie. Inaczej zrozumiałam opisaną sytuację.
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy teraz takie kary mają w ogóle rację bytu, jak byłam dzieckiem były tylko wieczorynki, dopiero później pojawiło sie Cartoon Network i był szał
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla mnie temat tego rodzaju kar to abstrakcja,na dluzszą mete nie nadająca się do stosowania,bo ok,3 latkowi zabronisz oglądać bajkę,14 latkowi wyjść do kolegów,a 17-latkowi? szlaban? a co jesli i tak wyjdzie?siłą zatrzymywać?
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też po lekturze Juula nie widzę specjalnie sensu takich kar.
|
|
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przez jakiś czas nawet działało. Ale raz jak tak wyszłam to na 2 lata, ale to miałam już wtedy 19 lat
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, no jasne, że dziecko należy wychowywać tak, aby kary czy inne zakazy (okresowe) nie były potrzebne.
Późno już, nie mogę ubrać myśli w słowa może jutro będzie ze mna lepiej to napisze to, co chodzi mi po głowie aby było zrozumiałe
|
|
#118 |
|
kobieta za ladą
|
my chodzimy do poradni pedagogiczno psychologicznej i własnie taki system kar poradziła mi pani psycholog i o dziwo u nas to działa
kara adekwatna do winy tzn była młoda niegrzeczna i za karę zamiast dwóch bajeczek do przeczytania czytamy tylko jedną jak dziecko np ogląda bajki w TV i dziennie załużmy 5 to za karę może obejrzeć dwie lub nie będzie oglądać wieczorynki kiedyś tesciowa odebrała młodą z przedszkola i taki jej cyrk odstawiła na mieście (bo sie na coś uparła) ze teściowa zgłupiała i nie wiedziała co zrobić stała i patrzyła a ludzie sie oglądali![]() wieczorem młoda sama stwierdziła ze była niegrzeczna i nie będzie ani wieczorynki ani bajki na dobranoc bo była niegrzeczna i sama poszła spać! także u nas to działa
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
kobieta za ladą
|
no widzisz na moim dziecku to sie sprawdza na twoim może niekoniecznie,jakby na moim nie działało spytałabym sie psychologa jeszcze raz
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.