|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Obywatelska inicjatywa ustawodawcza ws zaprzestania finansowania religii w szko
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Obywatelska inicjatywa ustawodawcza ws zaprzestania finansowania religii w szko
Cytat:
Już teraz lekarze mają problem z doktorem google.
|
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
Ja na 3 klasę LO wypisałem się z religii, gdy w drugiej klasie dali nam nowego księdza, który opowiadał nam teksty w stylu: homoseksualizm to choroba, in vitro to grzech śmiertelny, apostaci to embriony które nie dożyją porodu itp. I mimo, że było osób nie chodzących około 7-10 (nie pamiętam dokładnie) to nic nam nie organizowano, po prostu musieliśmy siedzieć na korytarzu, podczas gdy na lekcji religii była ''imprezka''.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
Mnie religia nic nie wadzi, w końcu nie jest obowiązkowa. Skoro jest tylu ludzi, jak sądze większość, uważa ją za potrzebną, to nie widzę powodu, żeby ją likwidować. Byleby nie utrudniać życia tym, którzy nie chcą na nią chodzić, przez np. umieszczanie zajęć w środku dnia.
Osobiście mam nawet dobre wspomnienia z lekcji religii, co prawda tylko z liceum, ale choćby dla tego krótkiego okresu było warto. Zajęcia prowadzili u nas dominikanie, jak się okazało inteligentni ludzie. Zdanie każdej osoby było szanowane, można było przedstawić swój punkt widzenia, w lekcjach w dużej mierze chodziło o dyskusje. Można się było sporo nauczyć o życiu, do dziś wspominam te lekcje. Jeśli chodzi o sprawdzanie wiedzy, nie było żadnego recytowania regułek na ocenę, jedyne co było wymagane to znajomość ewangelii i jej rozumienia. U mnie w klasie frekwencja była 100%, bo po prostu warto było przyjść i posłuchać. Szkoda tylko, że moja szkoła najwyraźniej była wyjątkiem :/ |
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
A znasz jakiś lekarzy? Wiesz jaki mają problem z przychodzącymi pacjentami bez żadnych objawów skutków ubocznych, którzy uroili je sobie po przeczytaniu ulotki. Oczywiście lekarze nie widzą takiego problemu w prywatnych przychodniach bo mogą robić za psychologa choć wolą za lekarza ale w państwowych przychodniach to odbieranie miejsca naprawdę chorym.
Ulotka dla pacjenta to tylko dupochron dla firm farmaceutycznych
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-03-24 o 19:55 |
|
|
|
|
#96 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- A jakie to są lekcje o tolerancji? Wychowanie do życia w rodzinie gdyby było rzetelnie prowadzone przez biologów czy psychologów byłoby ok, ale jest na odwal się, podobnie jak religia. |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to naprawdę chore że PO zajmuje naprawdę malutką cząstkę bo u mnie było prowadzone znakomicie i zdecydowanie przydalaby się większa wiedza życiowo medyczna. |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie Cię zdziwię, ale ja akurat najlepsze, najbardziej merytoryczne zajęcia z WDŻwR miałem właśnie z katechetką, w podstawówce. Nie robiła nam prania mózgu, że seks to zło, że prezerwatywy to zło, że homoseksualizm to zło tylko edukowała nas co jest czym i tyle.
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na skalę ogólnopolską to 24 godziny w cąłym cyklu kształcenia (razem niecałe 2000 godzin lekcyjnych) zmarnowane na twoje "było miło posłuchać" xD ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- nom. wiedza o kulturze to tylko godzina w tygodniu przez rok. moznaby zwiększyć do dwóch godzin przez rok i voila z palcem w nosie zmieściłby się calutki blog religioznawczy. |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Konto usunięte
|
nas też nikt nie uczył
nauczyło mnie tego czytanie ze zrozumieniem ulotek, czego nauczylam sie na polskim ;p |
|
|
|
|
#104 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą WOK to kolejny przedmiot realizowany na odwal się, przynajmniej u mnie tak było. Tak samo przedsiębiorczość. Ale w gimnazjum mieliśmy co roku 1 godzinę sztuki tygodniowo i tam były faktycznie konkrety, do dziś co nieco z tych zajęć pamiętam.
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wok trochę słabiej bo zaczynasz od guanianego antyku i maglujesz go do grudnia a potem nie zostaje czasu na nic innego wiec lecisz po baroku i renesansie nie docierając do aboslutnie niczego ciekaego ;p |
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do tego powszechny brak wiedzy, że przy antybiotyku i po trzeba brać probiotyk, a często się spotykam z tym, że sami lekarze o tym nie informują, zwalając chyba całą odpowiedzialność na bardziej świadomych w tym temacie farmaceutów. ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Kiedyś usłyszałem od kogoś o podobnym toku rozumowania ''ulotki są dla nudziarzy'' .Co do podpisów, można wysłać swój jak i zbierać od innych: http://liberte.pl/swiecka-szkola-projekt-ustawy/ Link wrzucę też w pierwszy post. Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-03-24 o 20:16 |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uhm. Ty chyba nie wiesz, czym są enelpezety. Serio jestes żywym przykładem na potwierdzenie mojej tezy. Juz lepiej nic nie pisz, bo każdym postem tylko podsuwasz mi argumenty pod "Polacy nie mają bladego pojęcia, co zażywają" |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a miałam i na licencjacie i na mgr i to dość obszerny przedmiot, za każdym razem kończył się egzaminem ![]() NIC, ale to NIC nie wyniosłam z tego przedmiotu. notatek masa, ale wszyscy się uczyliśmy na pamięć tego, kto jakie wyznawał poglądy i na tym koniec. Nie powtórzyłabym teraz tego, czego się 'nauczyłam'. Taki to super przedmiot. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
Cóż, ja sobie robię screeny, przydadzą się na blogowe memy itp., by humorystycznie edukować tych, którzy swoje braki wiedzy chcą uzupełniać, a nie chwalić się swoją ignorancją, jak nasz rozmówca. Przy okazji, polecam załącznik :-D.
|
|
|
|
|
#111 |
|
Biała Dama
|
Zależy jak rozumiesz filozofię i jak była prowadzona u Ciebie na uczelni. Dobrze prowadzone zajęcia pomagają zebrać do kupy wiedzę przyrodniczą, o sztuce, kulturze, religii, wosu, elementy psychologii, wiedzy o uzależnieniach, jeśli to polega na dyskusjach jest okazja do wyrobienia sobie własnych poglądów i wyrażenia ich. Taka jedna godzina tygodniowo poświęcona na myślenie, nie wkuwanie, no i jednak jakieś normy etyczne powinny być wpajane w dobrym systemie edukacji.
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak dla kogoś to strata czasu jednak, to nie musi chodzić. Nie widzę tego, że religia kradnie czas innym przedmiotom, jest raczej dodatkiem dla chętnych, dla niektórych zapewne bardzo ważnym jako, że ponieważ wiąże się z istotnym aspektem życia.
|
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz mam zawsze problem z farmaceutami. Mówię "proszę paracetamol a słyszę nie ma ale jest apap". Więc mówię "ok, mi chodziło o substancję czynną".
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-03-24 o 20:32 |
|
|
|
|
|
#114 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
przypominam że: sale lekcyjne nie spadają z nieba plany lekcji nie spadają z nieba trzeba mieć i opłacić katechetę, plus ogarnąc dzieciom salę, plus ułożyć plan lekcji. |
||
|
|
|
|
#115 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Pomaranczorange Czas edycji: 2015-03-24 o 20:39 |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
Nie, to farmaceuci mają problem z tobą. Mów od razu, że szukasz czegoś z paracetamolem, a nie "poproszę paracetamol", a nie będziesz miał problemu.
|
|
|
|
|
#117 |
|
BAN stały
|
Myślę, że program WDŻ śmiało można zrealizować na biologii i WOSie. Naprawdę szkoda czasu na takie głupoty jak WDŻ, etykę, religię czy "tolerancję" (tak - na Zachodzie jest takie cudo) i warto zrobić więcej matematyki, polskiego, historii czy biologii.
A jeszcze większym kretynizmem od samej religii będzie religioznawstwo. Miałem u siebie 2 godziny religii w tygodniu od zerówki do 3 klasy szkoły średniej. Naprawdę było to zmarnowanie czasu. Podobnie jak WDŻ (tylko było go mało). Swoją drogą sztuka czy WOK też były zapchajdziurami i nikt normalny nie brał tych przedmiotów na poważnie. Największym skandalem w polskiej edukacji jest liczenie średniej. Sztuka czy religia miała taką samą wartość jak polski czy matma. Przecież powinno być jak na studiach - średnia ważona. |
|
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
jeśli będzie gdzieś taka petycja/inicjatywa to na pewno ją podpisze
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50793229]Nie, to farmaceuci mają problem z tobą. Mów od razu, że szukasz czegoś z paracetamolem, a nie "poproszę paracetamol", a nie będziesz miał problemu.[/QUOTE]
Nie szukam czegoś z paracetamolem a paracetamol jest to po prostu nazwa tej substancji którą chcę. Nie mam zamiaru pamiętać nazw marketingowych. Natomiast kiedyś użyłem sformułowania "czegoś z paracetemolem" to dostałem propozycję mixu kofeiny i jeszcze jednej substancji z paracetamolem - nie dziękuje chcę tylko paracetamol.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-03-24 o 20:43 |
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- W pierwszym poście tego wątku jest link ;-). |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

.

A jak dla kogoś to strata czasu jednak, to nie musi chodzić. Nie widzę tego, że religia kradnie czas innym przedmiotom, jest raczej dodatkiem dla chętnych, dla niektórych zapewne bardzo ważnym jako, że ponieważ wiąże się z istotnym aspektem życia.