|
|
#1201 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Frido,witaj!!!
a ja od razu mam pytanie: co jest przyczyną zrzucania przez storczyki pąków, choć są w domu długo i nie chodzi o aklimatyzację?Nikki,najważniejsze są korzenie....on ma nadal zielone?
|
|
#1202 |
|
Zakorzenienie
|
ciężko mi powiedzieć, bo nie mam przeźroczystej doniczki z dziurkami, czy to może być przyczyna? odkopałam go trochę i zajrzałam i w sumie te korzenie mimo, że ubrudzone ziemią to wyglają na zielone...
|
|
#1203 |
|
Rozeznanie
|
ja bym przesadziła do przezroczystej
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
ja myślałam, że lepiej będzie w takiej normalnej i chyba jej krzywdę zrobiłam...
|
|
#1205 |
|
Zakorzenienie
|
Aille - piękny jest Twój storczyk. Na takiego poluję
Na mazurach płaciłam z mężem 400 zł za 6 dni. (Byliśmy w 6 osób, w miejscowości Wilkasy, niedaleko jezioro Niegocin, las tak samo. Mieszkaliśmy w części domku jednorodzinnego - mieliśmy 3 pokoje do dyspozycji + salon z aneksem kuchennym) Jeżeli chcesz wiedziec wiecej to napisz na pw. Nikki999 - co to znaczy "ziemia" - piszesz o podłożu do storczyków, czy o czarnej ziemi do kwiatów? Jak wygląda stożek wzrostu, jest zielony? Platynko - mogą mu nieodpowiadac warunki, np. gwałtowne zmiany w wilgotności otoczenia ( obecnie lato i w mieszkaniach sucho). Przeciągi raczej nie - przeciągi najbardziej szkodzą w okresie zimy i jesieni, kiedy na storczyka który stoi w pomieszczeniu gdzie jest około 20 st dmucha powietrze znacznie zimniejsze. Rozumiem, że nie był przestawiany. Aha - czy gdzieś w okolicy nie ma patery z owocami? Owoce wydzielają jakiś związek, który powoduje zrzucanie pąków. |
|
|
|
#1206 |
|
Rozeznanie
|
Frido,zapytam,bo to nie u moich... miały podobno nowe pędy, pąki, niektóre rozkwitły, a dwa pąki opadly. A spryskiwanie mogło zaszkodzić? albo przestawianie do zdjęcia?
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
przesadziłam ze sklepowej kory do normalnej ziemi i doniczki te kwiaty...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1208 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko - to raczej nie wpłynęło na opadnięcie pąków.
Nikki - chyba sobie już odpowiedziałaś sama na swoje pytanie. Storczyki (phalaenopsisy) nie mogą stac w normalnej ziemi, dla nich jest specjalne podłoże, które pozwala korzeniom oddychac, a im większe tym lepsze (oczywiście bez przesady).Ziemia zatrzymuje wodę, korzenie nie przesychają, nie oddychają, zaczynają gnic, co objawia się pogorszeniem wyglądu i stanu liści. Musisz jak najszybciej przesadzic storczka w odpowiednie podłoże. I dla Twojej wygody, zmień doniczkę na przeźroczystą plastikową, żebyś mogła podpatrywac korzenie. Pozdrawiam
|
|
|
|
#1209 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, Pisałam niedawno o babcinym storczyku, teraz kupiłam swojego pierwszego storczyka ale mam nadzieje ze kolekcja sie powiekszy
![]() Mam kilka pytań: Jak podlewać stoorczyka? Czy wlewać mu w osłonke?? moze stać w wodzie i sam pobierac sobie wode? jak Czesto go podlewać i ile?? Czy moze stac na oknie ale w cieniu? Pozdrawiam |
|
|
|
#1210 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje za pomoc
|
|
#1211 |
|
Zakorzenienie
|
Smutna Myszko - najczęściej "podlewa" się storczyka przez namaczanie. Tzn. wlewasz do jakiegoś pojemnika wodę i wstawiasz tam storczyka. Ja wlewam tyle wody, żeby było równo z górną obwódką. I zostawiasz na 15-30 minut. Potem wyciągasz, czekasz aż nadmiar wody odcieknie i gotowe. Ja swoje najpierw wstawiam do pojemnika i potem wlewam wodę od góry ( przelewam korzenie powietrzne). Najlepsza jest deszczówka, woda destylowana, ale też może byc przegotowana odstana kranówka. Możesz używac nawozów dla storczyków, ale w proporcjach mniejszych niż podają producenci.( nawozy tylko wtedy, gdy storczyki kwitną)
Pamiętaj korzenie suche są białe ( wtedy dopiero się podlewa) - korzenie zielone - storczyk ma wystarczająco dużo wody. Podlewamy w zależności od warunków w lecie częściej, w zimie rzadziej, ale przyjmuje się, że raz na tydzień wystarczy (a nawet raz na 10-14 dni). Storczyki potrzebują rozproszonego światła. To że stoi w cieniu raczej mu nie zaszkodzi. Bardziej zaszkodzi ostre południowe słońce. A zapomniałam napisac - bardzo ładny storczyk ![]() Nikki - proszę. Zmieniając podłoże przyjrzyj się korzeniom, jeżeli są jędrne, twarde, to storczyk za jakiś czas się "podniesie" - urosną liście, pędy kwiatowe i z czasem przybędą pąki
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1212 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kliknij w zakładkę FAQ i tam znajdziesz odpowiedź na te pytania ...Frido - miło że wróciłaś do nas;* od razu zrobiło się jakoś "rozmowniej" ![]() u mnie jest problem z miltonią jednej pani z orchidarium.pl wygląda to na gnicie... prawdopodobnie doniczka była zła (nieprzezroczysta) oraz podłoże te pierwsze no i chyba go wtedy trochę przelałam teraz idę za sekundkę i wyciągam go stamtąd i nie wiem czy po prostu włożę do jakiejś cienkiej siatki z korą obwiążę i tak zostawię na podstawku...
|
|
|
|
|
#1213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1214 |
|
Rozeznanie
|
zrobiłam to co chciałam... zamiast siatki znalazłam "kotnik" dla rybek i w nim posadziłam miltonię... większość w środku kotnika to jej podłoże i kora, choć po lewej stronie włożyłam kilka kamieni by się trzymała... miltonia jest w najcieplejszym pokoju - moim
nie będzie podlewana... zobaczę czy jej się poprawi... stan na dziś: 2 liście odpadły....![]() Zdjęcia w załączniku |
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
Zapytaj w kwiaciarni, ale z pewnością znajdziesz w sklepach ogrodniczych. Pamiętaj doniczka nie może byc za duża. Najlepiej, żeby miała wymiar taki jak ta poprzednia. Możesz kupic też osłonkę na doniczkę - są przeróżne. Tylko pamiętaj, że pomiędzy brzegiem doniczki a osłonką musi byc dużo miejsca, żeby zachowac cyrkulację powietrza. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
Frida dziękuje jesteś wspaniała
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny potrzebuje porady.. jeden z moich storczyków ma już drugi zżółkły liść.. co robię nie tak
![]()
|
|
#1218 |
|
Rozeznanie
|
Kulbit, gdzie on stoi? to dolne liście? nie za dużo podlewania?
Liście koloru jasnozielonego przechodzącego w zółć- Słabe oświetlenie i niedostatek azotu,powodują przedwczesne żółknięcie liści i ich opadanie.Może to też być spowodowane silną inwazją przędziorków i tarczników.Charakterystyc zną cechą jest zwieszanie się liści pomimo wilgotnego podłoża.
Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-07-16 o 00:53 |
|
|
|
#1219 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętacie, śpiocha, którego wystawiłam na balkon? Pisałam już że wypuścił listka, a wczoraj zauważyłam, że w trakcie mojej nieobecności wypuścił 2 korzonki - w tym jeden powietrzny
A bordowy, któremy opadły dwa pąki i kwiaty zrobiły się takie zwiędłe zwyczajnie potrzebował wody (pomimo tego, że korzenie były jeszcze zielone). Po wczorajszym podlaniu dziś kwiaty mają się o wiele lepiej |
|
|
|
#1220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może za mało słonca???? Nie podlewam w ogole tylko stoi na wilgotnym drenazu.. Jeden liś dolny drugi górny ![]() Dziekuję za info. Martwię się nim
|
|
|
#1221 |
|
Rozeznanie
|
Frido, super!cieszymy sie z Toba
ja bym chciala uratowac ten kolezanki... moze sie uda? nie wiem tylko, czy on naprawde przesuszony, czy moze jednak przelany... niby nie byl podlewany,a gdy go wyjelam z tej glinianej donicy, woda lala sie strumieniami...
|
|
#1222 |
|
Zakorzenienie
|
Kulbit, a pozostałe liście są twarde? Jak się mają korzenie? Storczyk jest w trakcie kwitnienia?
|
|
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
Frido storczyk przekwitły i reszta liści jakby miększa niż w innych moich egzemplarzach.. Korzenie ładne.
|
|
#1224 |
|
Rozeznanie
|
frido, przyznaj, ze na mazurach tesknilas za nami i naszym stosem pytan o WSZYSTKO
oczywiscie, o storczykach nie wspomne
|
|
#1225 |
|
Rozeznanie
|
fajny mi prezent dzień przed urodzinami dowiedzieć się że twoja miltonia w 90% umrze
![]() ![]() buuuu.... czemu wcześniej nic nie zrobiłam ![]() ![]() ![]() co za dzień....
|
|
|
|
#1226 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ponownie - zaglądam od czasu do czasu i widzę same piękności
Dziś pokażę Wam mojego który jeszcze ma stare suche kwiatki i juź piękny nowy pęd /pierwszy raz widzę/ Oraz storczyka który mnie niepokoi ma jeszcze piękne kwiaty /4 zdj./ale liście zaczynają być takie i te korzenie - może za mała doniczka? - proszę o radę
|
#1227 |
|
Rozeznanie
|
mój różowiutki przekita a ten najnowszy rozwija kolejno pąki juz chyba dwa zostały a reszta to juz piękne kwiaty ![]() jeżli jutro będzie pogodato zrobie im sesje zdięciową |
|
|
|
#1228 |
|
Raczkowanie
|
Witaj o Wielka Frido, dobrze że już jesteś z nami
Moje dwa storczyki przekwitają, jednemu wyrastają korzonki a temu łysemu badylowi wyrasta liść Wygląda na to, że chyba nie jest z nimi najgorzej
|
#1229 |
|
Rozeznanie
|
Adelko, na urodziny bedzie kolejna miltonia, nie martw tak<przytul>
glinko! Czerwienienie lisci=za duzo slonca, kwiaty ogolnie tego nie lubia!sciagnij storczyki z okna,ja w ostatniej chwili uratowalam swoje schlumbergery ...
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
Witam jeszcze raz
Platynko rzeczywiście troszkę mi się tęskniło. Pisałam już, że cały czas na urlopie zaglądałam ludziom w okna, żeby zobaczyc jakiegoś storczyka. Ale było ich przerażająco mało ![]() Kulbit - nie napisałaś nam które liście żółkną - jeżeli dolne to nic się nie dzieje, storczyk pozbywa się w ten sposób najstarszych. Jeżeli możesz to wstaw zdjęcia. Glinko można spróbowac z większą doniczką. Przy okazji sprawdzisz jak się mają korzenie w środku. Storczyk79 - zawstydzasz mnie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

a ja od razu mam pytanie: co jest przyczyną zrzucania przez storczyki pąków, choć są w domu długo i nie chodzi o aklimatyzację?

teraz idę za sekundkę i wyciągam go stamtąd i nie wiem czy po prostu włożę do jakiejś cienkiej siatki z korą obwiążę i tak zostawię na podstawku...

- zawstydzasz mnie