|
|
#1261 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)
Cytat:
![]() Ale żeby nie było tak słodko, przy pierwszej próbie rozłożenia namiotu dostałam nim całkiem solidnie w twarz ![]() Nie mam pretensji do Mikołaja, nawet oglądałam filmik jak się taki namiot składa, natomiast prędkość "rozkładu" prawie dosłownie powaliła mnie na ziemię ![]() Ostrzegam zatem - rozkładając namiot z formy zwiniętego "kółka" odsuńcie go trochę od siebie... |
|
|
|
|
|
#1262 |
|
Zakorzenienie
|
Admira, a jakiej wielkości masz ten namiot? Mój Mikołaj się wykpił, powiedział, że się nie zna, dał kasę i powiedział, żebym sama kupiła. Za to dostałam kolejne piżamki i kilogram mandarynek
|
|
|
|
|
#1263 |
|
Raczkowanie
|
40x40x40 cm. Taki sześcian.
Coś w tym stylu: http://www.afe.pl/498.html Jeszcze muszę wymyślić jakieś rusztowanie na reflektorki. Na razie grzecznie czekają w szafie. Próbowałam póki co focić w namiocie podświetlając tym, co mam na biurku - czyli lampką z zimnoświetlną żarówą. Nie oczekiwałam rewelacji, więc się nie rozczarowałam, to były tylko próby. Parę wniosków jednak udało mi się wysnuć: - dobrze byłoby podświetlić namiot z obu stron i z góry, - wyprasować tła (oczywiście ostrożnie - tkanina wygląda na łatwo topliwą) bo widać na zdjęciu różne odcienie przy załamanych kantach, - używać statywu, - kupić jeszcze szary karton na tło - nie wszystko dobrze wygląda na białym, - świetna jest ta dziurka z przodu na obiektyw - nie odbijam się ani ja ani aparat w fotografowanym przedmiocie ![]() No i naprawdę uważać przy rozkładaniu. Ja profilaktycznie nawet już nie składam do wymiaru 13x4 cm zostawiam złożony tylko po przekątnej.
|
|
|
|
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam na razie karton: szary, czarny i ecru. Będę jutro eksperymentować
![]() edit. Admira- a może zamiast kartonu kupić tło fotograficzne? Widziałam na allegro (co prawda wymiary znacznie za duże, ale 8zł sztuka- to jeszcze jakoś przejdzie). Z jednej strony są matowe, a z drugiej błyszczące (tak są opisane) więc efekt może być ciekawszy niż przy zastosowaniu kartonu. Mnie korci, żeby przy zamawianiu namiotu bezcieniowego, zamówić sobie jeszcze jeden kolor tła (kawowy lub ecru). Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2011-12-28 o 16:47 |
|
|
|
|
#1265 |
|
Raczkowanie
|
Moje tła też podobno mają różne strony, na oko jednak niewielka różnica
obie wyglądają jak ortalion ![]() Wystarczy mi - póki co - karton. Tła są dobre jak się foci "w trójwymiarze" - np. coś na ekspozytorze. Natomiast jak robię zdjęcie leżącej bransoletki, robię je jakby z góry, ew. z boku z góry, więc ważna jest "podłoga". Tak mi się wydaje, bo żaden ze mnie ekspert. Gosiu, chwal się efektami
|
|
|
|
|
#1266 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie, najpierw musiałam upleść coś, co będę fotografować
i stwierdziłam, że bransa jest ciut za ciemna, żeby ją na ciemnym tle dodatkowo focić ![]() Edit. a chwilowo czekam na brata (pracuje w Wawie, ale dziś przyjeżdża do domu) żeby mi pomógł, bo nie wiem jakie żarówki sobie zamówić Gotowe lampy są ciut drogie, zwłaszcza, że mogę skorzystać z lampek na biurko, które mam już w domu
Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2011-12-28 o 20:10 |
|
|
|
|
#1267 |
|
Zakorzenienie
|
Moje pierwsze próby z namiotem bezcieniowym i żarówkami 5500K.
Myślicie, że lepiej? |
|
|
|
|
#1269 |
|
Zakorzenienie
|
A mam jeszcze jedno takie pytanie
Otóż jak już wyłączam lampki (nawet wyjmuję wtyczkę z prądu) to po pewnym czasie jeszcze coś w żarówce błyśnie. Zdarza się to u Was?
|
|
|
|
|
#1270 |
|
Zadomowienie
|
Czasem się zdarza. Ale nie ma to wpływu na ich działanie.
|
|
|
#1271 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź, bałam się właśnie, że może to coś się psuje albo przepala (ech, humanistka jedna ze mnie).
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1272 |
|
Raczkowanie
|
Tym razem ja mam pytania dotyczące oświetlenia do namiotu.
Ustaliłam już, że potrzebne są żarówki 5400-5500K Domyślam się, że dwie, ale może więcej? Tylko po bokach namiotu czy z góry też? No i jaką powinny mieć moc? Nie wiem czy dobrze kombinuję, że potrzebna ilość światła jest zależna od rozmiaru namiotu? Ja mam taki 40x40 cm, ale zastanawiam się nad zakupem mniejszego (30x30). I tu kolejne pytanie - czy istnieją namioty jeszcze mniejsze, np. 25x25 cm? Szukałam i nie widziałam, ale może źle szukam...Do tej pory oświetlałam namiot trzeba lampkami biurkowymi z dodatkiem lampy sufitowej, ale to rozwiązanie przestało mnie zadowalać no i nie wiem co miałabym kupić... Pomożecie?
|
|
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Światełko tak jak piszesz jest ok - barwa dzienna Aktualnie mam takie o barwie 5500k ale poprzednio miałam jakieś dziwne 6400 czy jakoś tak - ale też dawały światło dzienne. Moc - przedtem 40 W teraz mam 30 W ( ale mowa o świetlówkach) i oświetlam nimi namiot 60x 60.2 lampki dają radę, ale czasem brak trzeciej, jeśli projekt jest skomplikowany i przydałoby się rozjaśnić trochę "środek" od góry... choć ja tam do tej pory dawałam radę z 2 I chyba tragedii nie bylo. To tak z własnego doświadczenia...Generalnie- teraz mam taki zestawik Ale to droga impreza.... Z tańszych rozwiązań doskonale sprawdzą się natomiast oprawki od lampek biurkowych w które wkręcisz świetlówki ![]() Także dobrze kombinujesz A mniejszego namiotu nie kupuj,szkoda kasy na kolejny
Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2012-01-23 o 23:46 |
|
|
|
|
|
#1274 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja z kolei nie mogłabym mieć namiotu 60x60 bo moje biurko ma 50 cm głębokości, więc te 40 cm to jest maksimum, muszę mieć jeszcze możliwość oparcia statywu, przynajmniej na jednej nodze. Obecnego namiotu sobie nie wybierałam, dostałam w prezencie i już trochę czasu mi służy, ale mikroskopijność mojego pokoju i wszystkich powierzchni zmusza do kombinowania. No a do fotografowania kolczyków to nawet 25x25 by wystarczył ![]() Lampkę biurkową na szeroki gwint mam tylko jedną, więc tak czy inaczej coś będę musiała dokupić - albo kolejną lampkę albo normalne oprawki ze statywami. |
|
|
|
|
|
#1275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez dagus_gd Czas edycji: 2012-01-24 o 08:23 |
|
|
|
|
|
#1276 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dwie takie żarówki:
http://www.afe.pl/1200.html 60w/325W. Do oprawek takich, jak lampki biurkowe, 60W to maks. co można wkręcić. Tylko że ona jest dosyć duża (niby wymiary są na zdjęciu, ale nie zwróciłam uwagi i myślałam, że to taka zwykła żarówka). Więc moje biurkowe oprawki od razu odpadły, miałam tylko jedną która się nadawała (taka lampka z prl-u, wygląda jak takie do przesłuchiwań- co się czasami na filmach widzi ), ale się zgina pod ciężarem żarówki. Drugą oprawkę dokupiła mi tata i jest taka:http://www.kanlux.pl/pl/1/anazwa/ofe...k-i-swietlowek I się nie ugina pod żarówką. |
|
|
|
|
#1277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jest ok Focę na najniższym ISO, nie muszę podbijać go do wysokich wartości bo jest wystarczająco "jasno" Oczywiście im mocniejsze tym lepsze... sama miałam wątpliwości co do tych 30tek..... wiedząc,że pracowałam na 40tkach i bałam się,że będą za ciemne, ale jednak nie
|
|
|
|
|
|
#1278 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1280 |
|
Zakorzenienie
|
Może nie, ale jak nam kiedyś instalacja w domu pierdyknęła w niedzielę, to nie wiedziałam czy atmosfera jest romantyczna czy grobowa- rodzice pili kawę przy blasku zniczy cmentarnych, bo świeczek w domu nie było
|
|
|
|
|
#1281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Może i nie wybuchną ale w zależności od tworzywa użytego do produkcji lampki może się elegancko wysmażyc
![]() Cytat:
|
|
|
#1282 |
|
Wtajemniczenie
|
Monika, ja mam podobny namiot tylko chyba ciut mniejszy 40 x 60 czy jakoś tak, ale 3 lampy jak na zdjęciu. Tylko aparatu (bo małż nadal nie oddał go do naprawy)
i umiejętności brak. Fakt, drogi był, ale na szczęście służbowy i mogę go pożyczać (aparat i namiot)
|
|
|
|
|
#1283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochane podaję Wam namiar na mój "mega wypasiony" aparat Tadam! Lampki mam teraz 3, ale zazwyczaj i tak używam 2 ![]() Rupieć ten kupowałam niedawno i dałam AŻ `180 zł, haha za używany, bo nowych już nie ma, nie produkują A na lustro i obiektyw do makro mnie nie stać Więc ja proszę nie marudzić na Wasze aparaty tylko czule do nich podchodzić i nie bać się,ze je spsujemy Po to ustawienia i guziczki są by z nich korzystać
Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2012-01-25 o 11:40 |
|
|
|
|
|
#1284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ISO 80 przesłona f /3,2 do f/4.0 szybkość migawki 1.4 a 1.8 EV - domyślam się,że u mnie do się nazywa kompensacja ekspozycji - nie wiem Tego nigdy nie ustawiam - to się samo dostosowuje Biorę za to poprawkę na to,że to co wygląda za jasno na wyświetlaczu - po zrzuceniu na komputer wcale za jasne nie jest
|
|
|
|
|
|
#1286 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi jak obrabiać zdjęcia na czarnym tle. I co wziąć jako tło. Ja na razie mam czarny karton, który na zdjęciach wychodzi szarawy ciut.
Poniżej wstawiam zdjęcia tego samego breloczka. białe rozjaśniłam najpierw na aparacie (+1,7), a potem jeszcze w gimpie, czarne było pykane w ustawieniach jasności na aparacie 0, a w gimpie przyciemniłam. Dałam zdjęcia na różnym tle, żeby można było porównać kolory koralików. |
|
|
|
|
#1287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1288 |
|
Wtajemniczenie
|
Robiłam zdjęcia na białym tle i wyszło mi w kompie błękitnawe. Co zrobić, żeby wróciło do białości? Używam Corela PHOTO PHAINT-a 7
|
|
|
|
|
#1289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jaki masz aparacik?? Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2012-01-26 o 20:55 |
|
|
|
|
|
#1290 |
|
Wtajemniczenie
|
robiłam Olympusem i małż nastawiał mi na pochmurny dzień bo światło rozproszone na balkonie było, ISO 100. Jak trochę rozjaśniłam w Corelu to z szarawego błękitnawe tło się zrobiło
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

Domyślam się, że dwie, ale może więcej? Tylko po bokach namiotu czy z góry też? No i jaką powinny mieć moc?