Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:) - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-26, 13:32   #1261
Admira07
Raczkowanie

Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ech, mam nadzieję, że mi Mikołaj przeczytał mój list i znajdę pod choinką ten obiecany, jeszcze od moich ostatnich urodzin, namiot bezcieniowy
Mój list został przeczytany i zrozumiany, Mikołaj się nieźle spisał, dostałam taki 40x40 cm
Ale żeby nie było tak słodko, przy pierwszej próbie rozłożenia namiotu dostałam nim całkiem solidnie w twarz
Nie mam pretensji do Mikołaja, nawet oglądałam filmik jak się taki namiot składa, natomiast prędkość "rozkładu" prawie dosłownie powaliła mnie na ziemię
Ostrzegam zatem - rozkładając namiot z formy zwiniętego "kółka" odsuńcie go trochę od siebie...
Admira07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 22:36   #1262
staska_stasia
Zakorzenienie

Admira, a jakiej wielkości masz ten namiot? Mój Mikołaj się wykpił, powiedział, że się nie zna, dał kasę i powiedział, żebym sama kupiła. Za to dostałam kolejne piżamki i kilogram mandarynek
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 00:10   #1263
Admira07
Raczkowanie

40x40x40 cm. Taki sześcian.
Coś w tym stylu:
http://www.afe.pl/498.html
Jeszcze muszę wymyślić jakieś rusztowanie na reflektorki. Na razie grzecznie czekają w szafie.
Próbowałam póki co focić w namiocie podświetlając tym, co mam na biurku - czyli lampką z zimnoświetlną żarówą. Nie oczekiwałam rewelacji, więc się nie rozczarowałam, to były tylko próby.
Parę wniosków jednak udało mi się wysnuć:
- dobrze byłoby podświetlić namiot z obu stron i z góry,
- wyprasować tła (oczywiście ostrożnie - tkanina wygląda na łatwo topliwą) bo widać na zdjęciu różne odcienie przy załamanych kantach,
- używać statywu,
- kupić jeszcze szary karton na tło - nie wszystko dobrze wygląda na białym,
- świetna jest ta dziurka z przodu na obiektyw - nie odbijam się ani ja ani aparat w fotografowanym przedmiocie
No i naprawdę uważać przy rozkładaniu. Ja profilaktycznie nawet już nie składam do wymiaru 13x4 cm zostawiam złożony tylko po przekątnej.
Stary 2011-12-28, 15:42   #1264
staska_stasia
Zakorzenienie

Kupiłam na razie karton: szary, czarny i ecru. Będę jutro eksperymentować

edit. Admira- a może zamiast kartonu kupić tło fotograficzne? Widziałam na allegro (co prawda wymiary znacznie za duże, ale 8zł sztuka- to jeszcze jakoś przejdzie). Z jednej strony są matowe, a z drugiej błyszczące (tak są opisane) więc efekt może być ciekawszy niż przy zastosowaniu kartonu.
Mnie korci, żeby przy zamawianiu namiotu bezcieniowego, zamówić sobie jeszcze jeden kolor tła (kawowy lub ecru).

Edytowane przez staska_stasia
Czas edycji: 2011-12-28 o 16:47
Stary 2011-12-28, 19:57   #1265
Admira07
Raczkowanie

Moje tła też podobno mają różne strony, na oko jednak niewielka różnica obie wyglądają jak ortalion
Wystarczy mi - póki co - karton. Tła są dobre jak się foci "w trójwymiarze" - np. coś na ekspozytorze. Natomiast jak robię zdjęcie leżącej bransoletki, robię je jakby z góry, ew. z boku z góry, więc ważna jest "podłoga". Tak mi się wydaje, bo żaden ze mnie ekspert.
Gosiu, chwal się efektami
Stary 2011-12-28, 20:06   #1266
staska_stasia
Zakorzenienie

Spokojnie, najpierw musiałam upleść coś, co będę fotografować i stwierdziłam, że bransa jest ciut za ciemna, żeby ją na ciemnym tle dodatkowo focić

Edit. a chwilowo czekam na brata (pracuje w Wawie, ale dziś przyjeżdża do domu) żeby mi pomógł, bo nie wiem jakie żarówki sobie zamówić Gotowe lampy są ciut drogie, zwłaszcza, że mogę skorzystać z lampek na biurko, które mam już w domu

Edytowane przez staska_stasia
Czas edycji: 2011-12-28 o 20:10
Stary 2012-01-10, 15:31   #1267
staska_stasia
Zakorzenienie

Moje pierwsze próby z namiotem bezcieniowym i żarówkami 5500K.
Myślicie, że lepiej?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gwiazdka1.jpg (26,4 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg gwiazdka2.jpg (26,8 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg gwiazdka3.jpg (26,9 KB, 27 załadowań)
Stary 2012-01-11, 00:04   #1268
dagus_gd
Zakorzenienie

GG do dagus_gd

blog

niewędraś: 1. Joanwi 4. Kamyk 5 Glinka121 6 bila 7 10 hoe

preferencje
dagus_gd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 20:39   #1269
staska_stasia
Zakorzenienie

A mam jeszcze jedno takie pytanie Otóż jak już wyłączam lampki (nawet wyjmuję wtyczkę z prądu) to po pewnym czasie jeszcze coś w żarówce błyśnie. Zdarza się to u Was?
Stary 2012-01-12, 22:49   #1270
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Czasem się zdarza. Ale nie ma to wpływu na ich działanie.
Stary 2012-01-13, 10:22   #1271
staska_stasia
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedź, bałam się właśnie, że może to coś się psuje albo przepala (ech, humanistka jedna ze mnie).
Stary 2012-01-23, 23:10   #1272
Ruda Emilka
Raczkowanie

Tym razem ja mam pytania dotyczące oświetlenia do namiotu.
Ustaliłam już, że potrzebne są żarówki 5400-5500K Domyślam się, że dwie, ale może więcej? Tylko po bokach namiotu czy z góry też? No i jaką powinny mieć moc?
Nie wiem czy dobrze kombinuję, że potrzebna ilość światła jest zależna od rozmiaru namiotu? Ja mam taki 40x40 cm, ale zastanawiam się nad zakupem mniejszego (30x30). I tu kolejne pytanie - czy istnieją namioty jeszcze mniejsze, np. 25x25 cm? Szukałam i nie widziałam, ale może źle szukam...
Do tej pory oświetlałam namiot trzeba lampkami biurkowymi z dodatkiem lampy sufitowej, ale to rozwiązanie przestało mnie zadowalać no i nie wiem co miałabym kupić...
Pomożecie?
Ruda Emilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 23:44   #1273
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Ruda Emilka Pokaż wiadomość
Tym razem ja mam pytania dotyczące oświetlenia do namiotu.
Ustaliłam już, że potrzebne są żarówki 5400-5500K Domyślam się, że dwie, ale może więcej? Tylko po bokach namiotu czy z góry też? No i jaką powinny mieć moc?
Nie wiem czy dobrze kombinuję, że potrzebna ilość światła jest zależna od rozmiaru namiotu? Ja mam taki 40x40 cm, ale zastanawiam się nad zakupem mniejszego (30x30). I tu kolejne pytanie - czy istnieją namioty jeszcze mniejsze, np. 25x25 cm? Szukałam i nie widziałam, ale może źle szukam...
Do tej pory oświetlałam namiot trzeba lampkami biurkowymi z dodatkiem lampy sufitowej, ale to rozwiązanie przestało mnie zadowalać no i nie wiem co miałabym kupić...
Pomożecie?
nie wiem czy znajdziesz taki mini namiot...uważam,że ten 40 x 40 jest ok... ja mam 60 x 60 i nie wyobrażam sobie mniejszego
Światełko tak jak piszesz jest ok - barwa dzienna Aktualnie mam takie o barwie 5500k ale poprzednio miałam jakieś dziwne 6400 czy jakoś tak - ale też dawały światło dzienne. Moc - przedtem 40 W teraz mam 30 W ( ale mowa o świetlówkach) i oświetlam nimi namiot 60x 60.2 lampki dają radę, ale czasem brak trzeciej, jeśli projekt jest skomplikowany i przydałoby się rozjaśnić trochę "środek" od góry... choć ja tam do tej pory dawałam radę z 2 I chyba tragedii nie bylo. To tak z własnego doświadczenia...

Generalnie- teraz mam taki zestawik Ale to droga impreza....
Z tańszych rozwiązań doskonale sprawdzą się natomiast oprawki od lampek biurkowych w które wkręcisz świetlówki

Także dobrze kombinujesz A mniejszego namiotu nie kupuj,szkoda kasy na kolejny

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2012-01-23 o 23:46
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 00:30   #1274
Ruda Emilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
nie wiem czy znajdziesz taki mini namiot...uważam,że ten 40 x 40 jest ok... ja mam 60 x 60 i nie wyobrażam sobie mniejszego
Światełko tak jak piszesz jest ok - barwa dzienna Aktualnie mam takie o barwie 5500k ale poprzednio miałam jakieś dziwne 6400 czy jakoś tak - ale też dawały światło dzienne. Moc - przedtem 40 W teraz mam 30 W ( ale mowa o świetlówkach) i oświetlam nimi namiot 60x 60.2 lampki dają radę, ale czasem brak trzeciej, jeśli projekt jest skomplikowany i przydałoby się rozjaśnić trochę "środek" od góry... choć ja tam do tej pory dawałam radę z 2 I chyba tragedii nie bylo. To tak z własnego doświadczenia...

Generalnie- teraz mam taki zestawik Ale to droga impreza....
Z tańszych rozwiązań doskonale sprawdzą się natomiast oprawki od lampek biurkowych w które wkręcisz świetlówki

Także dobrze kombinujesz A mniejszego namiotu nie kupuj,szkoda kasy na kolejny
Dzięki, sporo mi się rozjaśniło
Ja z kolei nie mogłabym mieć namiotu 60x60 bo moje biurko ma 50 cm głębokości, więc te 40 cm to jest maksimum, muszę mieć jeszcze możliwość oparcia statywu, przynajmniej na jednej nodze. Obecnego namiotu sobie nie wybierałam, dostałam w prezencie i już trochę czasu mi służy, ale mikroskopijność mojego pokoju i wszystkich powierzchni zmusza do kombinowania. No a do fotografowania kolczyków to nawet 25x25 by wystarczył
Lampkę biurkową na szeroki gwint mam tylko jedną, więc tak czy inaczej coś będę musiała dokupić - albo kolejną lampkę albo normalne oprawki ze statywami.
Ruda Emilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 08:20   #1275
dagus_gd
Zakorzenienie

GG do dagus_gd

Cytat:
W teraz mam 30 W ( ale mowa o świetlówkach) i oświetlam nimi namiot 60x 60.2 lampki dają radę,
jak ty dajesz radę z taką słabą żarówką. ja w końcu myślałam o takiej bo te nie chciały oświetlać. no ale ja to juz tak mam że ciągle pod górkę....
blog

preferencje

Edytowane przez dagus_gd
Czas edycji: 2012-01-24 o 08:23
Stary 2012-01-24, 10:37   #1276
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja mam dwie takie żarówki:
http://www.afe.pl/1200.html
60w/325W. Do oprawek takich, jak lampki biurkowe, 60W to maks. co można wkręcić. Tylko że ona jest dosyć duża (niby wymiary są na zdjęciu, ale nie zwróciłam uwagi i myślałam, że to taka zwykła żarówka). Więc moje biurkowe oprawki od razu odpadły, miałam tylko jedną która się nadawała (taka lampka z prl-u, wygląda jak takie do przesłuchiwań- co się czasami na filmach widzi ), ale się zgina pod ciężarem żarówki. Drugą oprawkę dokupiła mi tata i jest taka:
http://www.kanlux.pl/pl/1/anazwa/ofe...k-i-swietlowek
I się nie ugina pod żarówką.
Stary 2012-01-24, 12:51   #1277
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez dagus_gd Pokaż wiadomość
jak ty dajesz radę z taką słabą żarówką. ja w końcu myślałam o takiej bo te nie chciały oświetlać. no ale ja to juz tak mam że ciągle pod górkę....
Słabe?? Wystarczy dobrze sobie ustawię opcje w aparacie - przesłonę i czas I jest ok Focę na najniższym ISO, nie muszę podbijać go do wysokich wartości bo jest wystarczająco "jasno"

Oczywiście im mocniejsze tym lepsze... sama miałam wątpliwości co do tych 30tek..... wiedząc,że pracowałam na 40tkach i bałam się,że będą za ciemne, ale jednak nie
Stary 2012-01-24, 14:48   #1278
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Ja mam dwie takie żarówki:
http://www.afe.pl/1200.html
60w/325W. Do oprawek takich, jak lampki biurkowe, 60W to maks. co można wkręcić.
Oj tam, oj tam. Teoria. Ja zamontowałam 80W. Nie wybuchły
Stary 2012-01-24, 14:57   #1279
dagus_gd
Zakorzenienie

GG do dagus_gd

Cytat:
Słabe?? Wystarczy dobrze sobie ustawię opcje w aparacie - przesłonę i czas I jest ok Focę na najniższym ISO, nie muszę podbijać go do wysokich wartości bo jest wystarczająco "jasno"

Oczywiście im mocniejsze tym lepsze... sama miałam wątpliwości co do tych 30tek..... wiedząc,że pracowałam na 40tkach i bałam się,że będą za ciemne, ale jednak nie
aa to fajnie to popracuje nad ustawieniami. wiedzialam ze to jednak moja nieudolnosc,,,,
blog

preferencje
Stary 2012-01-24, 15:24   #1280
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Może nie, ale jak nam kiedyś instalacja w domu pierdyknęła w niedzielę, to nie wiedziałam czy atmosfera jest romantyczna czy grobowa- rodzice pili kawę przy blasku zniczy cmentarnych, bo świeczek w domu nie było
Stary 2012-01-24, 17:36   #1281
heurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Może i nie wybuchną ale w zależności od tworzywa użytego do produkcji lampki może się elegancko wysmażyc

Cytat:
Może nie, ale jak nam kiedyś instalacja w domu pierdyknęła w niedzielę, to nie wiedziałam czy atmosfera jest romantyczna czy grobowa- rodzice pili kawę przy blasku zniczy cmentarnych, bo świeczek w domu nie było

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 10:01   #1282
Rusa48
Wtajemniczenie

Monika, ja mam podobny namiot tylko chyba ciut mniejszy 40 x 60 czy jakoś tak, ale 3 lampy jak na zdjęciu. Tylko aparatu (bo małż nadal nie oddał go do naprawy) i umiejętności brak. Fakt, drogi był, ale na szczęście służbowy i mogę go pożyczać (aparat i namiot)
Rusa48 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 11:37   #1283
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Rusa48 Pokaż wiadomość
Monika, ja mam podobny namiot tylko chyba ciut mniejszy 40 x 60 czy jakoś tak, ale 3 lampy jak na zdjęciu. Tylko aparatu (bo małż nadal nie oddał go do naprawy) i umiejętności brak. Fakt, drogi był, ale na szczęście służbowy i mogę go pożyczać (aparat i namiot)

Kochane podaję Wam namiar na mój "mega wypasiony" aparat Tadam! Lampki mam teraz 3, ale zazwyczaj i tak używam 2
Rupieć ten kupowałam niedawno i dałam AŻ `180 zł, haha za używany, bo nowych już nie ma, nie produkują A na lustro i obiektyw do makro mnie nie stać Więc ja proszę nie marudzić na Wasze aparaty tylko czule do nich podchodzić i nie bać się,ze je spsujemy Po to ustawienia i guziczki są by z nich korzystać

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2012-01-25 o 11:40
Stary 2012-01-25, 11:59   #1284
dagus_gd
Zakorzenienie

GG do dagus_gd

Cytat:
Kochane podaję Wam namiar na mój "mega wypasiony" aparat Tadam! Lampki mam teraz 3, ale zazwyczaj i tak używam 2
Rupieć ten kupowałam niedawno i dałam AŻ `180 zł, haha za używany, bo nowych już nie ma, nie produkują A na lustro i obiektyw do makro mnie nie stać Więc ja proszę nie marudzić na Wasze aparaty tylko czule do nich podchodzić i nie bać się,ze je spsujemy Po to ustawienia i guziczki są by z nich korzystać
no ja się bawię guziczkami. ale u mnie widze ok na ekranie aparatu a jak na komp wrzucam to wielka d... z tego wychodzi. Moni a jaki ev najczęściej masz i jasnosc jaka ekranu aparatu.
blog

preferencje
Stary 2012-01-25, 12:50   #1285
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez dagus_gd Pokaż wiadomość
no ja się bawię guziczkami. ale u mnie widze ok na ekranie aparatu a jak na komp wrzucam to wielka d... z tego wychodzi. Moni a jaki ev najczęściej masz i jasnosc jaka ekranu aparatu.
Najczęściej używane przeze mnie ustawienia aparatu:
ISO 80
przesłona f /3,2 do f/4.0
szybkość migawki 1.4 a 1.8
EV - domyślam się,że u mnie do się nazywa kompensacja ekspozycji - nie wiem Tego nigdy nie ustawiam - to się samo dostosowuje

Biorę za to poprawkę na to,że to co wygląda za jasno na wyświetlaczu - po zrzuceniu na komputer wcale za jasne nie jest
Stary 2012-01-26, 18:52   #1286
staska_stasia
Zakorzenienie

Powiedzcie mi jak obrabiać zdjęcia na czarnym tle. I co wziąć jako tło. Ja na razie mam czarny karton, który na zdjęciach wychodzi szarawy ciut.
Poniżej wstawiam zdjęcia tego samego breloczka. białe rozjaśniłam najpierw na aparacie (+1,7), a potem jeszcze w gimpie, czarne było pykane w ustawieniach jasności na aparacie 0, a w gimpie przyciemniłam.
Dałam zdjęcia na różnym tle, żeby można było porównać kolory koralików.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg candy1.jpg (57,8 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg candy3.jpg (39,8 KB, 35 załadowań)
Stary 2012-01-26, 19:55   #1287
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Powiedzcie mi jak obrabiać zdjęcia na czarnym tle. I co wziąć jako tło. Ja na razie mam czarny karton, który na zdjęciach wychodzi szarawy ciut.
Poniżej wstawiam zdjęcia tego samego breloczka. białe rozjaśniłam najpierw na aparacie (+1,7), a potem jeszcze w gimpie, czarne było pykane w ustawieniach jasności na aparacie 0, a w gimpie przyciemniłam.
Dałam zdjęcia na różnym tle, żeby można było porównać kolory koralików.
Jeśli chodzi o czarne tło to zawsze można spróbować podciągnąć ciut kontrast
Stary 2012-01-26, 20:15   #1288
Rusa48
Wtajemniczenie

Robiłam zdjęcia na białym tle i wyszło mi w kompie błękitnawe. Co zrobić, żeby wróciło do białości? Używam Corela PHOTO PHAINT-a 7
Stary 2012-01-26, 20:46   #1289
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Rusa48 Pokaż wiadomość
Robiłam zdjęcia na białym tle i wyszło mi w kompie błękitnawe. Co zrobić, żeby wróciło do białości? Używam Corela PHOTO PHAINT-a 7
A masz dobrze ustawiony balans bieli??
I jaki masz aparacik??

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2012-01-26 o 20:55
Stary 2012-01-26, 21:19   #1290
Rusa48
Wtajemniczenie

robiłam Olympusem i małż nastawiał mi na pochmurny dzień bo światło rozproszone na balkonie było, ISO 100. Jak trochę rozjaśniłam w Corelu to z szarawego błękitnawe tło się zrobiło
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości