|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
norka to mnie pocieszylas. Bo jeden juz prawie rokmi nie kwitnie, ale ja daje mu czas. Wiem, ze kiedys znow pokaze swoje piekne kwiaty. No i ja ze swoimi storczmenami co dzien gadam.
Dolaczam zdjecie tego nieszczesnego dendtrobium, ktorego mi tarczniki zjadaja. Tak wygladal jakies 2 tyg temu. Teraz kwiatka juz nie ma. Ale zwalam to na tarczniki wlasnie. Kwiata bral, ale corac wiecej lisci sie pojawia i ma duzo zielonych korzeni powietrznych. Chyba za te gadanie do niego i zdejmowanie tych paskudztw odwdzieczyl mi sie kwiatkiem na dzien kobiet.
|
#1322 |
|
Przyczajenie
|
Ja dziś dopiero udałam się do biedronki (dzisiejsza data była w gazetce reklamowej) a tam w jednym sklepie zero, nic masakra. W dwóch pozostałych były jeszcze jakieś, ale wiele jednopędowych, takich młodziutkich i maleńkich
po super długim oglądaniu z mężem wybrałam białego... ale dwa pędy, dużo pączków i ładne korzenie. Bez sensu, że powystawiali tak wcześnie mimo informacji w gazetce |
|
|
|
#1323 |
|
Zakorzenienie
|
Jaga czy to nie jest przypadkiem dendrobium nobile? Powinien miec jakas naklejke na doniczce. Tu juz mialysmy podobny problem - doczytalam sie ze to wlasnie dendrobium lubi sobie liscie zgubic. Te tarczniki no to masakra - proponuje udac sie do zwyczajnego ogrodniczego - w kazdej miescinie jest i zapytac o oprysk na tarczniki. Mysle ze tu trzeba zabic chemicznie wszystko od jaj po larwy. Pociesze ciebie - moje dendrobium falenopsis nie kwitlo rok ponad w koncu sie zmobilizowalo i puscilo 2 pedy z kwiatkami i je zasuszylo
masz tu rybcia i poczytaj o tym swoim moze pomoze http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
|
|
|
|
#1324 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam na swoim storczyku wełnowce ale go naprawiłam przemywając wodą z mydłem bardzo dokładnie i teraz po nich ani śladu
Miałam tez kiedyś śliczną miltonię ale jak przekwitła to ją diabli wzięli ;/
|
#1325 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w kwiaciarni nie maja zadnego paskudztwa na robale wiec chyba tez sie zabiore za mycie mydlinami w sobote - roslinka jako taka jest ok ale to co w korzeniach
Welna ktora zrobila sie zoltawa, obrzydlistwo Na szczescie tylko 1 zaatakowany. Ale moje drogie poradzcie - dodatkowo kolo tego z welnowcem pojawily sie male czarne muszki. Co to?
|
|
|
|
#1326 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,czy to normalne,ze moje storczyki od lipca ur nie chcą kwitnąć?Kupiłam 5 ślicznych kwiatów w maju (biedronka) kwitły pięknie,przekwitły i nic!Wyrosły nowe listk a pędu z kwiqtem jak nie było tak nie ma.Możliwe ,że pisałyście coś wcześniej ,ale dostęp do netu mam ograniczony i biegnę tak na skróty.Może coś podpowiecie.
W tym tygodniu kupiłam nowego w Biedronce,może bym jeszcze zaszalała ale boję się,że moje usilne próby by zakwitły znów się nie powiodą,Dzięki z góry |
|
|
|
#1327 |
|
Zakorzenienie
|
Ola one sobie odpoczywaja, regeneruja sie a ty im nie zrobilas zimowania co wyraznie sprzyja kwitnieniu. Spokojnie to normalne, moze pomoze jak wstawisz je do pokoju gdzie nie bedzie ogrzewania w nocy i go zamkniesz - obnizenie nocnej temperatury - tak do 15 stopni min, ograniczenie nawozenia i podlewania przez okolo miesiac powinno pomoc. Rano otworz drzwi od tego pomieszczenia co sie nagrzeje i na noc znowu. U niektorych kwitna same z siebie u innych trzeba im zime zrobic.
|
|
|
|
#1328 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1330 |
|
Zakorzenienie
|
jaga witam w temacie storczykowych maniaczek.
U mnie cisza, śpiochy nie kwitną
|
|
|
|
#1331 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
i wygląda naprawde fajnie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1332 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj kapie moje storczyki... patrze na parapet, na mojego kuracjusza który puscił pęd i coś mi nie gra... za chwile olśnienie: BRAK MU LIŚCIA!!
był nadłamany i trzymał sie tylko na kawałku tkanki lisciowej ale nic mu sie nie działo... zresztą radziłam sie Was w poprzedniej części co z nim zrobic... i mówiłyscie ze zostawić... a dzisiaj patrze liścia nie ma .. mama chyba go dorwała ranka juz przyschła, i nie wiem czy teraz jest sens potraktowac ją jeszcze cynamonem... no nic... jakoś przezyje... na 1 fotce jest ten urwany liśc... na 2: mój nowy pędzik .. musze zacząc go już podpierac chybateraz mój 2 storczyk: zrobiłam fotke tego co mu tam rośnie.. na moje niewprawne oko to wyglada na pędzik.. jedna łodygę juz ma i nic z niej nie puszcza...heh.. moze potem sie ocknie i przedłuzy i bede miała 2 pędy?? ![]() i mam z nim mały problem (fotka nr 4) dolne liscie mu sie tak marszczą .. pomyslałam ze to moze od przenawożenia i nie kąpie juz go woda z nawozem..a moze za ciepło mu tam?? bo to parapet przy kaloryferze jest... i chyba korzonkami muszę sie tez juz zająć....a z dobrych wieści: ciaptek otworzył 2 kwiatka .. coraz weselej na parapecieale sie rozpisałam
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-20 o 10:24 |
|
|
|
#1333 |
|
Zakorzenienie
|
Frida przegladalam wiele forw storczykowych w tym te`profesjonalne jak stroczyki.pl i orchidanarium - i tam tez takie newsy sa - najwczesniej zakwitaja w drugim roku zycia ( zalezy to tez od gatunku ale u falkow czesto) a u chodowcow jest czesto wymuszane kwitnienie po 9 miesiacach zycia roslinki - nie wiem czy to prawda czy nie - zwyczajnie chcialam pocieszyc nas - bo to nie nasza wina ze one czesto padaja po ustaniu kwitnienia - zwyczajnie sa wymeczone. Nie wiem jak tam polscy hodowcy ale holenderscy i cala reszta produkuje masowo i stosuje hormonalne wspomagacze. Rosliny klonowane przez pobranie czesci rosliny matecznej - kwitna wczesniej.
Isis - czas ped podeprzec
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-20 o 10:47 |
|
|
|
#1334 |
|
Zakorzenienie
|
własnie podpieram
![]() a co z tymi pomarszczonymi liścmi?? macie moze jakies teorie od czego może to być??
|
#1335 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() teraz zaczyna mi się tak dziać z drugim który dopiero ponad miesiąc temu został kupiony... nie wiem jaka przyczyna bo ten pierwszy zaczął się marszczyć jak jeszcze nie nawoziłam storczyków więc napewno nie z przenawożenia Podejrzewam że ten pierwszy przemarzł przy otwartym oknie a teraz ten drugi to nie mam pojęcia.... :con fused:
Edytowane przez kamilkaa25 Czas edycji: 2009-03-20 o 12:19 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1336 |
|
Raczkowanie
|
Norka dzięki,dzięki.Wprawdzie pokoje mam bez drzwi ale chociaż przykręcę grzejnik pod parapetem na którym stoją storczyki.Może zdejmę i postawię je na podłogę?Niżej zawsze powietrze chłodniejsze,potrzymam je parę tygodni nisko a póżniej hop do światła?Chyba przesadzę je w świeżą ziemię.Spróbuję
|
|
|
|
#1337 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obejrzyj go dokładnie może nie zauważyłaś jakiegoś paskudztwa? |
|
|
|
|
#1338 |
|
Zakorzenienie
|
mój zadnego paskudztwa nie ma
![]() trzymam go w osłonce z ceramiki.. to mozliwe ze to marszeczenie przez to ze korzonki nie dostaja słońca??
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-20 o 12:55 |
|
|
|
#1339 |
|
Raczkowanie
|
Myśle że to nie dlatego że je trzymasz w ceramicznych osłonkach, ja swoje kwiatki tez trzymam w osłonkach.Mnie na początku tak więdły liście w poim pierwszym kwiatku bo chyba za czesto go podlewałam, na poczatku nie wiedziałam co i jak i jak tylko zobaczyłam ze 2, 3 srebne kozonki to juz go podlewałam i liscie zaczeły sie robic takie jasnozielone i wiotkie, no i teraz podlewam dopiero jak juz podłoze jest zupełnie suche i wszystkie widoczne korzenie sa srebrne.Mniej wiecej to tak co 10-12 dni je podlewam i ten moj pierwszy wraca do formy liscie nie sa juz wiotkie ale nadal sa jasnozielone.Moim zdanie pielegnacja storczyków opiera sie na metodzie prob i błedow, nie zawsze jest tak jakbysmy chciały.Powodzenia
))
|
|
|
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
karolina- dzieki
spróbuje może rzeczywiscie mniej go podlewac... zobaczymy co to bedzie dalej
|
#1341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Nalej wody i troszkę płynu do naczyń na mały spodeczek i ustaw w pobliżu kwiatków może zechcą się wykąpać. Zaobserwowałam że lubią kąpiele w płynie do naczyń o zapachu owoców .Ja też potrzebuję porady Martwię się o niego bo ślicznie kwitnie i wypuszcza dodatkowe pędy od pędu głównego a coś czuję że może mi padnie. Edytowane przez Nanusia76 Czas edycji: 2009-03-20 o 14:28 Powód: błąd |
|
|
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
wpadłam sie pochwalic - zakupiłam miltonię
|
|
#1343 |
|
Zakorzenienie
|
norka, tak, to dendrobium nobile.
masz oko. No moj to mysle liscie stracil przez te tarczniki, bo jak ich zaczelam sie pozbywac to mi kwiat momentalnie odzyl, a bylo juz z nim bardzo zle. Nie mial w zasadzie juz wogole lisci i korzenie powietrzne mu usychaly. Po pozbyciu sie tych paskudztw (ktore mi nawet parapet zaatakowaly, a ze sie stopily koloerm z parapetem to ich nie widzialam, zauwazylam dopiero jak potraktowalam go pronto i mi je zabarwilo...) zaczal puszczac nowe pedy i liscie. Teraz ma ich na prawde sporo w porownaniu z tym co bylo.Ktoras pisala, ze lataja wokol kwiatka owady. JA stawiam na to,ze to latajace samce tych owadow np. welowca juz tarcznika (w zaleznosci co atakuje). U mnie bylo to samo. A musza jakos przeciez sie przemieszczac z kwaitka na kwiatek, nie? U mnie tez takie meszki lataly. Wsadzilam paleczki i juz nie lataja, za to teraz mam ich pelno zwlok w oslonce. ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Dziewczyny, sie pomylilam, mam jednego cymbidium, jeden phalaenopsis i dwa dendrobium, ale jeden typ nobile a drugi to typ phalaenopsis. Oczywiscie zaden nie kwitnie a boje sie, ze w zwyklym phalaenopsisie pak usycha.
Każdy z Nas jest "białym krukiem"! Współżyjesz = jesteś gotowy na potomstwo! A.A.B.-P. AV by jaga_2001 Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-03-20 o 14:37 |
|
|
|
#1344 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2492 Norka - nie podważam tego, co piszesz, że storczyki są szprycowane przeróżnymi wspomagaczami wzrostu i kwitnienia, ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę, że ktoś w 9 miesięcy doprowadzi storczyka do kwitnienia (od siewki do dorosłego okazu). ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Powodzenia w uprawie. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-03-20 o 15:42 |
|
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
frida jakies niemiłe doswiadczenia w uprawie?
|
|
#1347 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, tak tylko slychalam - tez znajoma w holandii w storczykach przez jakis czas pracowala. Nie wazne, fakt jest ze one sa mega wymeczone i jak przekwitna to wlasnie te marszczenia lisci, zolkniecie itp. I niestety nature w nowoczesnych super laboratoriach - jakie teraz wiekszas krajow juz ma -da sie oszukac - ale i tez sa producenci uczciwi i nie. To tak jak z owocami z holandii czy hiszpani - nikt mi nie wmowi ze to natura jest, czy kurczaki farmiane ktore maja byc mega w kilka tygodni.
Miltonie prosze mi tu zaraz pokazac i to migiem Ok juz sie poprawiam / wiem skad mi sie to 9 miesiecy wzielo / po przesadzeniu siewki w doniczke mija wlasnie tyle czasu kiedy roslina trafia na rynek / razem czas produkcji minimum wynosi 19 miesiecy / dla mnie i tak malo.Jaga moje dendrobium falenopsis tez mega leniwe, dostalo czas do konca roku by zakwitnac Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-20 o 16:25 |
|
|
|
#1348 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1349 |
|
Raczkowanie
|
Może jak dołącze zdjęcia, coś wiecej będzie można powiedzieć co im dolega.
Pierwsze trzy zdjęcia - wszystko byłoby z nim w porządku, gdyby nie to że te pąki robią się żółte i lada dzień odpadną. Natomiast kolejne trzy - ehh, chyba juz jest po nim Tak jak pisałam wcześniej, wypuścil piękny pęd, ale pąki jeden po drugim opadły i pęd usechł, niewiem czy dbrze zrobiłam, ale go ściełam. No i te zwiędnięte liście
|
|
#1350 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.

Ale zwalam to na tarczniki wlasnie. Kwiata bral, ale corac wiecej lisci sie pojawia i ma duzo zielonych korzeni powietrznych. Chyba za te gadanie do niego i zdejmowanie tych paskudztw odwdzieczyl mi sie kwiatkiem na dzien kobiet.

po super długim oglądaniu z mężem wybrałam białego... ale dwa pędy, dużo pączków i ładne korzenie. Bez sensu, że powystawiali tak wcześnie mimo informacji w gazetce
masz tu rybcia i poczytaj o tym swoim moze pomoze 
Welna ktora zrobila sie zoltawa, obrzydlistwo
Na szczescie tylko 1 zaatakowany. Ale moje drogie poradzcie - dodatkowo kolo tego z welnowcem pojawily sie male czarne muszki. Co to?

i wygląda naprawde fajnie

macie moze jakies teorie od czego może to być??