|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
BAN stały
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
Dewi urlop macierzyński nie przysługuje jeśli umowa się skończyła, a jesli trwa dalej to tak
no a zasiłek macierzyński się oczywiście dostaje ![]() O jaaaa, zapomniałam że dziś Dzień Ojca!!! Dobrze że czytam forum... Molalala genialny pomysl z tą kartką... Muszę coś wymyślić
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-06-23 o 12:50 |
|
|
|
#1322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz zrobić tez sama w labo test PAPPA czy jakoś tak. Oczywiście każde to padanie t badanie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób. A o płatności przez ZUS to wiem. Chodziło mi raczej o podejście. Trochę się bałam bo ma funkcję kierowniczą w pracy i lekki stresik. Nie wiem jak wytrzymam tyle miesięcy;-)
|
|
|
#1323 |
|
Raczkowanie
|
A tak z innej beczki, chciałam zapytać czy stosujecie coś przeciw rozstępom? Mi ginka poleciła krem Fissan, ale dopiero po 16 tyg. Ktoś już stosował we wcześniejszych ciążach może ten krem? Mam bardzo powazne obawy co do tych rozstępów, u mnie to chyba genetycznie bo mamie po moim urodzeniu się straszne zrobiły, a ja mimo że jestem bardzo szczupła już mam rozstępy na nogach od kilku lat, chciała bym się jakoś zabepieczyć żeby nie mieć tego samego na brzuchu, albo chociaż jakoś to ograniczyć, bo obawiam się że u mnie to tak łatwo nie przejdzie
|
|
|
|
#1324 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...ara-wersja.htm slyszalam rowniez o Musteli - ale na razie szkoda mi kasy. A ten olejek jak dla mnie jest git-fajna konsystencja i ladny zapach. Dosc dobrze sie wchlania, z tymze ja go stosuje raz dziennie ...
|
|
#1325 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas trochę gorzej bo ja się uparłam na Julkę a coś nam się chłopak myśli do pary dla Amelki
|
|
|
|
|
#1326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wolałabym jednak Joannę od Danieli ![]() ![]() Julia bardzo ładne imię
|
|
#1327 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
My dla chłopaka wybraliśmy imię Wojtuś... dla dziewczynki nie mamy wybranego... to co podoba sie mi nie podoba sie Tż i odwrotnie i juz nawet mysle ze dziewczynka nie bedzie miala imienia hihi
|
||
|
|
|
#1328 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam amerykańśkiego Palmer'sa z masłem kakaowym na brzuch i ogólny, skoncentrowany. Jest super, u nas chyba niedostępny, kupuję na alle, wcześniej miałam z Wielkiej Brytfanii i był świetny. U mnie nie ma skłonności do rozstepów, tfu tfu, zresztą mam nadzieję przytyć umiarkowanie;-) Jak mam ochotę na fryty jem serek z warzywami. ALe wiem, ze nie każdy daje radę.
Dobre są też w aptekach Pharmacis, antyalergiczne dodatkowo chyba
|
|
#1329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
).tak więc wieczorem zaczynam kuracje
ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2010-06-23 o 16:09 |
|
|
|
|
#1330 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i mam dylemat: czy wziąć zaświadczenie od lekarza i zanieść (czy wtedy przedłuża mi automatycznie) czy najpierw podanie o przedłużenie a później ewentualnie zaświadczenie ![]() Cytat:
pracodawcą jest burmistrz i nie wiem, gdzie nas dadzą, boję się, że nie będzie nam chciał przedłużyć, umowa pierwsza, jakbym wiedziała, że jestem w ciąży to nawet bym nie szła do pracy Cytat:
Cytat:
![]() smaruje raz dziennie... tak delikatnie niestety mam skłonności do rozstępów, poleciła mi go koleżanka, która w ciąży miała bardzo ogromny brzuch, a nie ma po nim śladu ani jednego rozstępu...
Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2010-06-23 o 16:13 |
||||
|
|
|
#1331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest cos takiego ze nie moga rozwiazac z taba umowy nawet jak ci si e konczy , tylko jest warunek ze musisz byc w 3 m-ce ciazy... nie wiem tylko czy w 3 czy ukonczonym 3 to juz w ustawach doczytaj wtedy masz przedluzona umowe do dnia porodu
|
|
#1332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój Tż wyszedł dziś jak jeszcze spałam, więc wysłalam mu sms-a :Kochany Tatusiu! Wszystkiego najlepszego w Dniu Ojca. Chociaż jestem jeszcze bardzo malutki to już bardzo Cię kocham. Twój Dzidziuś. P.S. Nie mów mamie, bo piszę z jej telefonu ![]() A co do imion. Na razie obstawiam Izabelę lub Kamila, ale podejrzewam, że jeszcze z 5 razy zmienimy zdanie
|
|
|
|
|
#1333 |
|
Raczkowanie
|
haha Asia też ładne tylko słyszałam (oczywiście to jakieś babcine historie ), że jak się już zaczyna mówić do fasoliny po imieniu a później się przy porodzie okaże, że nie ta płeć (kiedyś nie było usg) to dziecko nabiera cech płci przeciwnej (namieszałam: jeśli mówiłaś do dziecka Daniel a potem się okaże, że urodziła się dziewczynka, to nabiera męskich cech )zresztą ostatnio słucham i czytam różne jakieś takie przesądy i urojenia i pomimo, że z ogromnym dystansem do tego podchodzę, to jakoś mi ta płeć i imię zakodowało się na amen swoją drogą naprawdę, te przesądy, co ludzie w nie wierzą związane z ciążą, narodzinami to jakaś masakra ![]() :brzyda l:
|
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja sobie to zawsze tłumaczyłam posiadaniem starszego brata, którego chciałam naśladować we wszystkim![]() w sumie nie miałabym nic przeciwko, gdyby córka miała kilka typowo męskich cech (no może prócz zarostu
|
|
#1335 |
|
Przyczajenie
|
A ja się jeszcze boję używać tych na rozstępy. Na większości jest napisane od 4 miesiąca - więc na razie smaruję tylko twarz moim starym kremem do twarzy, a brzuch i piersi czasami zwykłym nivea.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1336 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak ja |
|
|
|
|
#1338 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dopisuję się do Was, jestem nowa, jestem w 10 tygodniu i mam już syna Alana, który ma 5,5 lat, a ja mam 30,5
|
|
|
|
#1339 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, w poniedziałek zaobserwowałam u siebie jasnobrązowy śluz...pisałam zresztą tutaj o tym, jedna z wizażanek napisała, ze też ma taki tylko z krwią i idzie do gina...okazało się, że straciła dzidzię
strasznie się wtedy wystraszyłam i zadzowniłam do swojego lekarza, niestety on jest na urlopie do przyszłego tygodnia, kazał mi wypoczywac i iśc na L4...śluz jest już biały, ale pojawiły się bóle brzucha (może to przez nerwy) i wczoraj z Tżtem pojechaliśmy na IP, pielęgniarka powiedziała mi, że nie powinno się tak często badac maleństwa i ona radzi poczekac na nast. wtorek na wizytę u swojego gina, a przez ten czas mam leżec i nic nie robic...no chyba, że upieram się na badanie, to wtedy przyjmą mnie do szpitala, ale będę tam musiała zostac nie wiadomo jak długo, a i tak nic więcej poza luteiną mi nie podadzą...pojechałam więc do domu i leżę...martwię się okropnie ale staram się nie czytac netu...chciałabym tylko wiedziec czy serduszko nadal bije...na szczęście nadal mam wszystkie objawy, któe miałam - nudnośc, zmęczenie, często siusiam i bolą mnie piersi, więc może nie jest tak źle...
|
#1340 |
|
Raczkowanie
|
ja tak samo miałam ale nie wiedziałam że jestem w ciąży i szczerze nawet nie myślałam, poszłam do lekarza dlaczego mam taki dziwny śluz a on do mnie że jestem w ciąży to było 5 dni temu i byłam w 9 tygodniu, i z dzidzią wszystko w porządku,
trzymam kciuki że u ciebie też tak będzie |
|
|
|
#1341 |
|
BAN stały
|
hej hej dziewczyny, ufff jaki bajzel mamy na górze w pokojach, szkoda gadać
prace wooolno posuwają sie naprzód, mamy wybrane kolory farby do naszego pokoju gruszkowa jesień i indiańskie lato a dla mój mąż tak właśnie się pytał czy on już łapie się na święto taty, więc powiedziałam mu że jak najbardziej więc dostał po ciężkiej pracy ojcowskiego browarka swego ulubionego wiecie co dziewczyny tak się cieszę, bo moja starsza sis wyszła dziś w końcu ze szpitala ze swoim Maleństwem. Byli tam od dnia narodzin mojego siostrzeńca Leosia 14 kwietnia, czyli ponad 2 miesiące spędzone dzień i noc w szpitalu. W 12 tyg na usg genetycznym okazało się,że bejbik ma wadę rozwojową-wytrzewnienie. Dużo przeszli, mały miał 3 operacje, przetoczenia krwi, problemy z wątrobą, ulewaniem, ale jest bardzo dzilelnym rycerzykiem i pokonał wszystko ![]() Tak więc z powyzszego przykładu widać jak ważne jest to badanie usg w okolicach 12 tygodnia. milego wieczoru ![]() I ju ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- kma trzymamy kciuki wszystkie oby było dobrze
|
|
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
SzAnGaLa, bedny mały, ale też dzielny. Dobrze, że jest już wszystko ok
![]() kma1982, wiem, że mogę pisac, byś się nie martwiła ale i tak będziesz, nie dziwię Ci się. Plamienie może być złym znakiem ale często też nie jest niczym groźnym. Już wiele razy pisałam o swoim przypadku, przez pierwsze 1,5 miesąaca ciąży miałam plamienia chyba we wszystkich możliwych kolorach, mocniejsze, słabsze, z bólami podbrzusza, bez bólów itp I na szczęście wciąż dzidzia mieszka sobie u mnie w brzuszku i już 14 tc Wiem, co przechodzisz, ja płakałam, stawiałam sobie najgorsze diagnozy, modliłam się no i na razie jest dobrze, plamienia ustały u mnie to była kwestia kosmówki, jakieś przedarcia, przerwy w kosmówce, tam gromadziła się krew no i sobie uchodziła ze mnie. Najwazniejsze to brać leki i leżeć. Ja nawet miałam taki etap, co myłam się z pomocą mamy lub męża, przynosili mi miskę, gąbkę i ja szuru buru , no a mycie pleców gąbką przez męża bezcenne Jak mi się pojawiły bóle z plamieniami to musiałam brac też nospę, zwykłą nospe to od razu 2 tabletki, bo 1 to za mała dawka. Moja gin powiedziala, że w razie bóli, zwłaszcza skurczów, mam bez obaw siegać po nospe. Trzymam kciuki, by wszystko było dobrze
|
#1343 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1344 |
|
Zakorzenienie
|
kma
pozytywne myślenie dużo daje głaskaj maleństwo ono to czuje i nigdzie sobie nie pójdzie jak zobaczy jak mama kocha |
|
|
|
#1345 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was serdecznie! Chciałam Wam życzyć dużo zdrówka, spokojnej ciązy i zdrowych dzieciaczków
Sama miałam termin na 24 stycznia 2010 Jak ten czas leci... dopiero co malsuzek był w brzuszku a już będzie kończył pół roczku... Trzymajcie się cieplutko!!!Mamusia grudniowa 2009 |
|
|
|
#1346 |
|
Raczkowanie
|
Dziękujemy
Pozdrowienia dla Maluszka![]() Buuuu, dałam na poprzedniej stronie linka do najpiękniejszej piosenki o Mamusiach oczekujących na Dzidziusia,a tu cisza... ja słucham jej na okrągło i ryczę ze wzruszenia ))
Edytowane przez izus123 Czas edycji: 2010-06-23 o 22:27 |
|
|
|
#1347 |
|
BAN stały
|
izus sluchalam piosenki juz dzis kilkanascie razy, lubilam ja od chwili gdy kilka lat temu kupilam pierwsza kaste (!) arki noego
moje serce juz dawno bije, dziekuj ci mamo, za to ze zyje lezka sie kreci w oku ze wzruszenia i szczescia
|
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
izus dziękuję
wiem, że to może nie na czasie ale ja w ciąży słuchałam kołysanek, bo szukałam odpowiednich dla małego i ta najbardziej mnie wzrusza i mały ją lubi(pewnie się jej nasłuchał) http://www.youtube.com/watch?v=0ESQsR6qvtE |
|
|
|
#1349 |
|
Raczkowanie
|
ja już siedzę i wcinam pączusia, oj tata to chyba ma rację że to dzieczynka będzie bo mnie tak na słodke bierze, a na kwasne ani tyci tyci. Tż mnie trochę wkurza, jego brak zainteresowania i wogóle takie olewanie, twierdzi że jest zmęczony i czeka na urlop bo ma już dość pracy (wiem że jest zmęczony, ale czy nie może być troche słodszy). Ja mu powiedziałm kiedyś że teraz to by mi się przydał pantoflarz żeby robił cały czas to co ja chce
a on do nich nie należy (na szczęsicie zresztą). Kurcze wydaje mi się że do czasu aż on nie pójdzie ze mną na usg i nie zobaczy jak ten dzidzius faktycznie fika w bzuszku to dla niego jest to jakaś abstrakcja, ale ma iść dpiero za 8 tyg. Wczoraj mówił jak mówiłam żeby pocałował brzuszek że nie bo jest jeszcze za mały, że taki to czasem miałam jak się nażarłam frytków i że będzie całował jak będzie większy. No ewidentnie szuka jakiegoś namacalnego dowodu , albo jeszcze to do niego nie dotarło, ah te chłopy
|
|
|
|
#1350 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja cały czas mam albo mdłości, albo wymioty (jak wczoraj po czeresienkach ), albo wieczorem zawroty głowy i takie poczucie, ze mogłabym zemdleć. poza tym na nic nie mam siły, nic mi się nie chce, czasem to nawet nie chce mi się wstać z kanapy, a raczej lubię się krzątać, coś pogotować , pójść na spacer. i dopóki takie objawy mam, to wiem, że jest ok, bo w normie. i w ten jeden dzień, jak czułam się super, to właśnie zaczęłam sie martwić, co się dzieje i wtedy spanikowałam. mój małż. to się śmieje ze mnie, że zamiast się cieszyć, to zepsułam sobie jedyny dzień dobrego samopoczucia. bardzo już chciałabym, żeby był wtorek i zobaczę te małe nóżki i rączki. chciałabym wiedzieć, że jest dobrze.a'propos bijącego serduszka - ja też je chciałam usłyszeć, znalazłam w domu słuchawki lekarskie i kazałam małżonkowi słuchać brzucha potem sama słuchałam, coś tam się przelewało w tym brzuchu, ale nic jednak nie usłyszałam ![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

no a zasiłek macierzyński się oczywiście dostaje

ale macie fajne pomysły

strasznie się wtedy wystraszyłam i zadzowniłam do swojego lekarza, niestety on jest na urlopie do przyszłego tygodnia, kazał mi wypoczywac i iśc na L4...śluz jest już biały, ale pojawiły się bóle brzucha (może to przez nerwy) i wczoraj z Tżtem pojechaliśmy na IP, pielęgniarka powiedziała mi, że nie powinno się tak często badac maleństwa i ona radzi poczekac na nast. wtorek na wizytę u swojego gina, a przez ten czas mam leżec i nic nie robic...no chyba, że upieram się na badanie, to wtedy przyjmą mnie do szpitala, ale będę tam musiała zostac nie wiadomo jak długo, a i tak nic więcej poza luteiną mi nie podadzą...pojechałam więc do domu i leżę...martwię się okropnie ale staram się nie czytac netu...chciałabym tylko wiedziec czy serduszko nadal bije...na szczęście nadal mam wszystkie objawy, któe miałam - nudnośc, zmęczenie, często siusiam i bolą mnie piersi, więc może nie jest tak źle...