Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-18, 16:53   #1321
malinOla1
Wtajemniczenie

Dot.: Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V

Cytat:
Napisane przez Ewunia_01 Pokaż wiadomość
Jestem
Dopiero bo rano trochę mdłości a teraz mam pana do sprzątania i mycia okien z racji tego ze sama w ciąży nie mogę tego zrobić

U mnie jeszcze siostra ma problemy z małym i biedna lata po lekarzach i przejmuje się
A wczoraj i dziś chyba poczułam puknięcie dzidziusiowe raczej to było to bo inne zupełnie uczucie niż dotychczas
Mógłby jeszcze tak po porodzie sprzątać co nie?
a ile lat ma siostrzeniec? co się dzieje?
no i oczywiście zazdroszczę puknięcia

Cytat:
Napisane przez Franka321 Pokaż wiadomość
Hej z psem lepiej. Ale tylko z psem
a co się z Tobą dzieje?

malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 16:58   #1322
Franka321
Zadomowienie

Dot.: Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V

Aaaa moj zwiazek to jakas fikcja. ale spokoo daje rade.jeszcze troche
Franka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 17:14   #1323
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
A poza sprawami dzieciowymi co jest nie tak? Jeśli nie chcesz, to nie pisz
izasalamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 17:37   #1324
aneczka2238
Zakorzenienie

Madziu

Aniu Annasar, wyniki napewno ok, to i jutro można zobaczyć
Też mi się podoba to co kupiłam

Ewunia Ale fajowo

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Wykończy mnie ta zgaga Chyba mały będzie miał długie włosy, dlatego mnie tak męczy

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 17:46   #1325
ANNASAR
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka2238 Pokaż wiadomość
Madziu

Ewunia Ale fajowo

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Wykończy mnie ta zgaga Chyba mały będzie miał długie włosy, dlatego mnie tak męczy
Aniu to chyba kolejny zabobon ,bo ja z synem nir mialam zgagi a mlody urodzil sie z taka czupryna czarna

LIA
18.12.2014
ANNASAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 17:51   #1326
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANNASAR Pokaż wiadomość
Aniu to chyba kolejny zabobon ,bo ja z synem nir mialam zgagi a mlody urodzil sie z taka czupryna czarna
Hehehe wiem, że zabobon W pierwszej ciąży też mnie tak męczyła i babcia zawsze mi powtarzała, że włosy rosną Dlatego jak podczas porodu położna powiedziała że widać już główkę, to od razu wypaliłam "A włosy ma?" I miał

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-09-18, 17:52   #1327
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
Madziu

Ewunia Ale fajowo

Hahahaha. Też o tym słyszałam, ale nie wierzę wcale

Mąż stwierdził, że oszalałam, kupując 2 patelnie za 200 zł. To mu powiedziałam, że te nigdy się nie zużyją

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 17:57   #1328
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izasalamon Pokaż wiadomość
Ja jak usłyszałam od lekarza, że TŻ ma zrobić badania załamałam się. Całą drogę zastanawiałam się jak i kiedy mu o tym powiedzieć. Bo byłam przekonana, że się nie zgodzi. Ale odważyłam się i mówię, że lekarz powiedział, by zbadać nasienie w pierwszej kolejności, bo czasami to też jest przyczyną. I już w głowie myślałam co by tu dalej mówić. A ten odpowiedział "Ok. Skoro trzeba, to zrobię". Byłam w szoku
A widzisz?
Jednak wcale nie musi być ciężko z faectami. Ja przy ostatnim cyklu jak się nie udało i byłam smutna, Tż sam zaproponował, że musi sie przebadać. I świadomie mówi, że zdaje sobie sprawę, że to z nim może być problem

Cytat:
Witam sie z laboratorium jestem na krzywej cukrowej. Okropnie sie czuje i Panie musialy mnie polozyc jeszcze godzina
Mam nadzieję, że jakoś dałaś radę. Ale straszne to jest

Cytat:
Ty jestes bardzo dzielną dziewczynką więc wiem że dasz radę

A ja się Wam muszę pochwalić, że wczoraj kupilismy panele do pokoiku za.... 9zł/m2 Trafilismy na końcówkę serii i wyprzedawali to co zostało, a akurat siwe takie jak sobie wymyśliliśmy

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Aniu, a wyniki będziesz miała dzisiaj czy dopiero na wizycie?
Bedzie ślicznie Ja też w pokoju dzieciowym mam siwo szare panele

Cytat:
Ale fajnie az ci zazdroszcze ,bo tez bym juz chciala robic pokoik maluszka. Terax jestem na etapie wyboru kuchni .Nie mam pojecia czy brac polysk czy nat i jakie kolory ? Moze ktoras na jakis pomysl ...
Ładniejsza połsk, choć trudniejsza w utrzymaniu czystości. Osobiscie mam matową. Połysk mam w salonie i łazience u góry

Cytat:
Napisane przez malinOla1 Pokaż wiadomość
Trudno wraz z odbiorem wyników Tż zacznę wędrówkę z sobą

Biduleczka

Cytat:
Napisane przez kasica_89 Pokaż wiadomość
[
india ja przy clo w tym cyklu gdzie brałam po 2 tabletki czułam kłucie w podbrzuszu i jajniki, ale tylko w tych cyklach kiedy rósł pęcherzyk i pękał potem
No ja ból poczułamw pierwszym dniu brania. Teraz jest ok

Cytat:
Napisane przez _Aniutka_ Pokaż wiadomość
Aneczko pochwalę się trochę nam zeszło z tym remontem, ale efekty nas zadowalają robiliśmy wszystko od podstaw, podłoga zerwana, boazeria była na ścianach, kasetony na suficie itd. teraz nowości same

Wam też tak mrygają posty? wkurza mnie to...
oo ja też chcę zobaczyć. Uwielbiam oglądać wnętrza

Cytat:
Hej z psem lepiej. Ale tylko z psem
Oj a u Ciebie zapowiada się na lepiej czy raczej marne perspektywy?

Byłam u gina... powiedziałam o tych bólach. Powiedział, ze to mozliwe, ze po clo. Od razu chciał robić usg, ale zaprotestowąłam (mam jeszcze końcówkę @). Więc wizytę mam jeszcze w ndz. A od nowego tygodnia czeka mnie monitoring, niestety mojego gina nie będzie, ale powiedział, że tym nie mam się martwić. Choć ja już cała w stresie, ze będę musiała się przed innymi rozbierać
Stary 2014-09-18, 18:00   #1329
dorotape1987
Wtajemniczenie

A mnie zmolglo i spalam jak dziecko teraz wszsytko mnie boli ehhhh czuje ze to bedzie ciezka nocka siostra mi kupila te leki dla ciezarnych prenalen syrop i na gardelko i juz sobie zjadlam sa bez cukru takze tyyyle dobrze bo hallsiki slabo widze po ostatnim razie kasiu wspolczuje strasznie ja tylko sprawdzam czy niema temperatury bo inaczej to bez sensu jechac do lekarza bo mnie odesle z kwitkiem i powie zeby herbatke z imbirem i soczkiem pic
Najadlam sie bigosu i wzielam zapobiegawczo espumisan i cisza ostatnio w reklamie mowili ze dla ciezarnych jak najbardziej to skorzystalam
Moj maz bujna czupryna nie grzeszy wiec szalu sie nie spodziewam no ale zobaczymy
Madzik ehhhh szkoda gadac z tym twoim starym sciskam mocno
annasar jaka nie bedzie kuchnia bedzie piekna i twoja takze za wybor noi bedziemy czekac na jakies fotosiki po remontowe
Tez sie martwie nasza Agnieszka oby dopadly ja mdlosci ciazowe i tylko to bylo powodem nieobecnosci
Ewunia Meliska niech Was juz opuszcza te wstretne mdlosci a kyyyysz
Stary 2014-09-18, 18:05   #1330
izasalamon
Wtajemniczenie

india - fajnie, że TŻ jest świadomy. Mój właśnie chyba też był, dlatego nie protestował. I całe szczęście. Zazdroszczę lekarza, choć ja na swojego też nie mogę narzekać. Najgorsze jest to, że przyjmuje tylko we wtorki i czwartki. Ale na monitoring do tego drugiego lekarza też mogę chodzić.

Ja też uwielbiam oglądać wnętrza. Sama bym już sobie remont przeprowadziła, ale pewnie jeszcze z 5 lat trzeba będzie czekać.
Stary 2014-09-18, 18:45   #1331
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Przykro mi, chyba bym dupsko zbiła temu facetowi

Cytat:
Dlatego jak podczas porodu położna powiedziała że widać już główkę, to od razu wypaliłam "A włosy ma?" I miał
: hahaha:
Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
Choć ja już cała w stresie, ze będę musiała się przed innymi rozbierać
Nie martw się u nich to codzienny widok

Cytat:
Napisane przez dorotape1987 Pokaż wiadomość
A mnie zmolglo i spalam jak dziecko teraz wszsytko mnie boli ehhhh czuje ze to bedzie ciezka nocka siostra mi kupila te leki dla ciezarnych prenalen syrop i na gardelko i juz sobie zjadlam sa bez cukru takze tyyyle dobrze
zdrówka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 19:07   #1332
india83
Zakorzenienie

Cytat:
india - fajnie, że TŻ jest świadomy. Mój właśnie chyba też był, dlatego nie protestował. I całe szczęście. Zazdroszczę lekarza, choć ja na swojego też nie mogę narzekać. Najgorsze jest to, że przyjmuje tylko we wtorki i czwartki. Ale na monitoring do tego drugiego lekarza też mogę chodzić.

Ja też uwielbiam oglądać wnętrza. Sama bym już sobie remont przeprowadziła, ale pewnie jeszcze z 5 lat trzeba będzie czekać.
No ja chyba na mojego nie mogę narzekać, ale w sumie chwalić przed czasem też nie chcę. A i dał mi jeszcze na wyniki, tylko tym razem mam porobić w 3 dc

Cytat:
Napisane przez malinOla1 Pokaż wiadomość
Przykro mi, chyba bym dupsko zbiła temu facetowi

: hahaha:

Nie martw się u nich to codzienny widok

zdrówka
No tylko, że ja nie o nich się martwię tylko o siebie. Bo u mnie nie jest codziennościa rozbieranie sie przed obcymi facetami hihi

Aniu możesz mi zapisać wizyta 21.09. g.9
Stary 2014-09-18, 21:04   #1333
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
No tylko, że ja nie o nich się martwię tylko o siebie. Bo u mnie nie jest codziennościa rozbieranie sie przed obcymi facetami hihi

Aniu możesz mi zapisać wizyta 21.09. g.9
Pora to zmienić żarty żartami rozbierasz sie w szczytnym celu

Stary 2014-09-18, 21:19   #1334
india83
Zakorzenienie

I tak muszę do tego podchodzić

Nie ukrywam, że w pracy coraz trudniej mi kombinować z wyjściami.
Mój przełożony nawet zaczął podejrzewać, ze jestem...... w ciązy
I robi podchody z każdej strony żeby mu tylko coś wiecej powiedzieć.
Stary 2014-09-18, 22:32   #1335
larara123
Wtajemniczenie

Cytat:
larara123 - ale że na czym ta teoria polega? Bo nie zrozumiałam
Wiec tak: w tym cyklu kochamy sie 16 17 18 dc przed tymi dniami 5 dni przewrwy a po tych dniach kiedy tylko bedziemy chcieli
jak @ przyjdzie to w nastepnym cyklu te trzy dni zaczyna sie dzien pozniej czyli od 17 dc i tak pol roku...
mam nadzieje ze dobrze wyjasnilam? bo zbytnio nie umiem tlumaczyc

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Bardzo się cieszę, że już jest ok Tobie również życzę miłego dnia

Tak, dałam 450zł ale widać nie trzeba było aż tyle

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

Justynka Zmolestuj dzisiaj porządnie męża
zadanie wykonalam juz rano moze jeszcze poprawie jak sie polozymy

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

a co do badan tz to moj tez sie zgodzil bez niczego ze je zrobi ale jakos przeciaga od slubu
no ale teraz gin kazal mi przyniesc wyniki pod koniec pazdziernika wiec bedzie musial w koncu zolnierzyki wziac na wycieczke do labo
uciekam nynynyny papapap

07.11.2010 jesteśmy razem
14.08.2013 zaręczyny
07.06.2014 ślub
12.10.2014 II kreseczki
19.06.2015 urodził się mój skarb Michaś
larara123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 05:41   #1336
Guerka
Wtajemniczenie

Cześć dziewczynki Jutro testuję narazie tylko cyce bolą niemiłosiernie muszę Was nadrobić odrobinkę, bo ostatnio w pracy mam urwanie głowy i nie mam czasu na nic
Buziaki dla każdej
Stary 2014-09-19, 06:22   #1337
india83
Zakorzenienie

Guerka no trzymam kciuki Coś wrzesień ubogi wII kreseczki. Czas to zmienić!!!!

Zmykam zaraz do pracy, jak dobrze, ze już piątek
Stary 2014-09-19, 07:05   #1338
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez larara123 Pokaż wiadomość
Wiec tak: w tym cyklu kochamy sie 16 17 18 dc przed tymi dniami 5 dni przewrwy a po tych dniach kiedy tylko bedziemy chcieli
jak @ przyjdzie to w nastepnym cyklu te trzy dni zaczyna sie dzien pozniej czyli od 17 dc i tak pol roku...
mam nadzieje ze dobrze wyjasnilam? bo zbytnio nie umiem tlumaczyc
Rozumiem No to właściwie podobną teorię miał ten lekarz, u którego teraz byłam. Kazał kilka dnia przed owu i kilka dni po. Ale go nie posłuchaliśmy No i efekt będzie taki, że ... wiadomo co

Cytat:
Napisane przez Guerka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki Jutro testuję narazie tylko cyce bolą niemiłosiernie muszę Was nadrobić odrobinkę, bo ostatnio w pracy mam urwanie głowy i nie mam czasu na nic
Buziaki dla każdej
Musi się udać!

Cytat:
Guerka no trzymam kciuki Coś wrzesień ubogi wII kreseczki. Czas to zmienić!!!!

Zmykam zaraz do pracy, jak dobrze, ze już piątek
Ja też się cieszę, że piątek. Ale dziś będę miała intensywny dzień w pracy.
Stary 2014-09-19, 07:18   #1339
Sarrai
Wtajemniczenie

Ja to kurna nie wytrzymam jeszcze tydzień, by czekać z testowaniem... echhhhhhhhhh.... no ale będę musiała.................
Na razie tylko mam bardzo bolesne piersi...
A powiedzcie mi - czy betę trzeba robić na czczo???
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 07:25   #1340
aneczka2238
Zakorzenienie

Dzień dobry

Wczoraj przed zaśnięciem właśnie myślałam o Agnieszce Guerce, że już lada moment testuje Nie mogę się doczekać jutra

Sarrai betę można robić o dowolnej porze dnia i nie trzeba być na czczo. A wybierasz się? Który masz dpo?

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-09-19, 07:38   #1341
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
Ja to kurna nie wytrzymam jeszcze tydzień, by czekać z testowaniem... echhhhhhhhhh.... no ale będę musiała.................
Na razie tylko mam bardzo bolesne piersi...
A powiedzcie mi - czy betę trzeba robić na czczo???
To ja mam bolesność tylko jednej - jak zawsze co miesiąc. I już powoli tracę nadzieję....
Stary 2014-09-19, 08:48   #1342
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Guerka Pokaż wiadomość
Buziaki dla każdej
no to

miłego dnia kochane

Stary 2014-09-19, 08:54   #1343
kordelka85
BAN stały

Cytat:
[/COLOR]Wykończy mnie ta zgaga Chyba mały będzie miał długie włosy, dlatego mnie tak męczy
Ja mialam zgage okrutna, a maly mial i wlasciwie manadal dosc skape owlosienie.

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Cytat:
Napisane przez dorotape1987 Pokaż wiadomość
A mnie zmolglo i spalam jak dziecko teraz wszsytko mnie boli ehhhh czuje ze to bedzie ciezka nocka siostra mi kupila te leki dla ciezarnych prenalen syrop i na gardelko i juz sobie zjadlam sa bez cukru takze tyyyle dobrze bo hallsiki slabo widze po ostatnim razie kasiu wspolczuje strasznie ja tylko sprawdzam czy niema temperatury bo inaczej to bez sensu jechac do lekarza bo mnie odesle z kwitkiem i powie zeby herbatke z imbirem i soczkiem pic
Najadlam sie bigosu i wzielam zapobiegawczo espumisan i cisza ostatnio w reklamie mowili ze dla ciezarnych jak najbardziej to skorzystalam
Moj maz bujna czupryna nie grzeszy wiec szalu sie nie spodziewam no ale zobaczymy
Madzik ehhhh szkoda gadac z tym twoim starym sciskam mocno
annasar jaka nie bedzie kuchnia bedzie piekna i twoja takze za wybor noi bedziemy czekac na jakies fotosiki po remontowe
Tez sie martwie nasza Agnieszka oby dopadly ja mdlosci ciazowe i tylko to bylo powodem nieobecnosci
Ewunia Meliska niech Was juz opuszcza te wstretne mdlosci a kyyyysz
Tato moj jutro przyjezdza i mam nadzieje, ze mama nie zapomniala mu dac bigosu

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
Napisane przez kasica_89 Pokaż wiadomość
[

Kordelka ja też mam dosyć spore kapsułki, ale łykam wieczorem bo inaczej mnie mdli, ale może dlatego, że pachną czekoladą to nie jest najgorzej
Zazdroszcze, moje smierdza starymi rybami.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 09:41   #1344
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Sarrai betę można robić o dowolnej porze dnia i nie trzeba być na czczo. A wybierasz się? Który masz dpo?
dpo - to jest skrót od "dni po owulacji", tak? jeśli tak, to dzisiaj jest 8 dzień.... a jeżeli "dpo" to jest skrót od "dni przed okresem" to ciężko stwierdzić... bo poprzedni cykl mi trwał 50 dni... poprzedni 30 dni. A wcześniej to brałam tabletki..
No ale nic.. testować powinnam w czwartek 25 tego września albo w piątek 26.... chyba im później tym lepiej. A o Betę to się pytam tak po prostu, bo mnie zawsze to zastanawiało. Nie będę jej robić, zrobię normalnie test na mocz. Chyba, że @ przyjdzie... dziś mam 24 dzień cyklu..

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
To ja mam bolesność tylko jednej - jak zawsze co miesiąc. I już powoli tracę nadzieję....
No ja sama nie wiem.. czy to objaw okresu czy jak... ale, czuję się baaaaaardzo normalnie - niestety.
Nadzieje mi się tli - jeszcze.. ale wydaje mi się, że jednak - to wszystko byłoby za piękne, żeby było możliwe Najgorsze niestety to to nieustające czekanie..
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 09:46   #1345
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
dpo - to jest skrót od "dni po owulacji", tak? jeśli tak, to dzisiaj jest 8 dzień.... a jeżeli "dpo" to jest skrót od "dni przed okresem" to ciężko stwierdzić... bo poprzedni cykl mi trwał 50 dni... poprzedni 30 dni. A wcześniej to brałam tabletki..
No ale nic.. testować powinnam w czwartek 25 tego września albo w piątek 26.... chyba im później tym lepiej. A o Betę to się pytam tak po prostu, bo mnie zawsze to zastanawiało. Nie będę jej robić, zrobię normalnie test na mocz. Chyba, że @ przyjdzie... dziś mam 24 dzień cyklu..

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

No ja sama nie wiem.. czy to objaw okresu czy jak... ale, czuję się baaaaaardzo normalnie - niestety.
Nadzieje mi się tli - jeszcze.. ale wydaje mi się, że jednak - to wszystko byłoby za piękne, żeby było możliwe Najgorsze niestety to to nieustające czekanie..

Dokładnie. Też takie myśli krążą mi po głowie.

A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz - czy po owulacji musi być widać to ciałko żółte? Bo u mnie lekarz nic takiego nie stwierdził (tzn. nie mówił nic na ten temat czy jest, czy nie ma), a wspomniał tylko o tym płynie.

Edytowane przez izasalamon
Czas edycji: 2014-09-19 o 09:49
Stary 2014-09-19, 09:46   #1346
ANNASAR
Zakorzenienie

Witam was kochane ale tu u nas ostatnio mało piszemy Żanetka i Natalka nie beda miały czego nadrabiać

LIA
18.12.2014
Stary 2014-09-19, 09:55   #1347
kordelka85
BAN stały

No wlasciwie przez brak Zanetki ten zastoj na watku chyba.
Wie ktos cos o Agolandii?
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 09:55   #1348
izasalamon
Wtajemniczenie

Moja bratowa (która jest w 11 tc) pociesza mnie, że miała wszystkie objawy okresowe. A jednak okazało się, że zafasolkowała.
Stary 2014-09-19, 09:59   #1349
ANNASAR
Zakorzenienie

Cytat:
Moja bratowa (która jest w 11 tc) pociesza mnie, że miała wszystkie objawy okresowe. A jednak okazało się, że zafasolkowała.
ja tez tak miałam

LIA
18.12.2014
Stary 2014-09-19, 10:05   #1350
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
ja tez tak miałam
Czyli to, że boli mnie lewa pierś - jak zawsze, wcale nie musi oznaczać okresu?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości