|
|
#121 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zmęczone torby w autobusie
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71202001]Mnie szczerze mówiąc często jest trudno rozpoznać, czy kobieta jest w ciąży, czy po prostu ma nadwagę.[/QUOTE]
Tak, i czasem jeszcze można za to oberwać. |
|
|
|
|
#122 |
|
Biała Dama
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71202001]Mnie szczerze mówiąc często jest trudno rozpoznać, czy kobieta jest w ciąży, czy po prostu ma nadwagę.[/QUOTE]
Jeśli kobieta jest szczupła i ma brzuch jak piłka to raczej nie ma wątpliwości. Na szczęście rzadko widuję ostatnio przyszłe matki z misją jedzenia za dwoje, czy raczej za całe osiedle |
|
|
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
no ok, przecież nikt nie mówi, że wszystkie ciąże są ukryte. We wcześniejszhc fazach czasem naprawdę trudno odróżnić ciążę prawdziwą od spożywczej. A w fazie pawia to już w ogóle (a chyba wtedy jest najgorzej).
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przyszła matka nie musi jeść za dwoje. Wystarczy, że przed ciążą miała nadwagę. I tak, w 9 miesiącu jak widzę piłkę z przodu to się domyślę, ale trochę wcześniej niekoniecznie. |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7120260 6]no ok, przecież nikt nie mówi, że wszystkie ciąże są ukryte. We wcześniejszhc fazach czasem naprawdę trudno odróżnić ciążę prawdziwą od spożywczej. A w fazie pawia to już w ogóle (a chyba wtedy jest najgorzej).[/QUOTE]
Dla mnie najgorzej bylo nie w fazie pawie, a w fazie "zaraz urodzę" czyli ostatni trymestr. Jestem taką "szczęściarą", że mi w obu ciążach brzuch wyrósł dopiero w 8 miesiącu. Jestem szczupła i naprawdę widać, ze ten brzuch to brzuch ciążowy a nie ciąża spożywcza. Człowiekowi zmienia się środek ciężkości, ciężej mu się stoi, ciężej siada, podnosi, łapie równowagę itd. Nie mówiąc już o tym, że wystarczy trzepnąć o coś brzuchem i można zrobić krzywdę dziecku. Oczywiście nie wymagam, żeby ludzie mieli rentgena w oczach i wiedzieli, że wsiadająca do komunikacji miejskiej kobieta jest w 4 miesiącu ciąży, ale cholera jasna zbiorowe odwracanie głów na widok kobiety w wyraźnie już widocznej ciąży to po prostu buractwo. A to powszechne zjawisko, choć dopóki nie zaszłam w ciążę tego nie widziałam. Coś jest jednak nie halo, gdy miejsca ustępuje mi kobieta w wieku ok 70 lat, a siedząca na przeciwko niej parka młodych ludzi na mój widok nurkuje w smartfonach albo krajobrazie za oknem.
|
|
#126 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jedną z moich 'ulubionych' odmian buraków komunikacyjnych są te, które muszą na okrągło mleć jęzorem. Wiem, że można, wiem, że to nie pustynia ani niektóre kraje zachodnie, gdzie w zbiorkomie obowiązuje cisza, ale i tak mnie trafia. |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Biała Dama
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71203181]No właśnie, jeśli. Nie wszystkie kobiety są szczupłe.
Przyszła matka nie musi jeść za dwoje. Wystarczy, że przed ciążą miała nadwagę. I tak, w 9 miesiącu jak widzę piłkę z przodu to się domyślę, ale trochę wcześniej niekoniecznie.[/QUOTE] No to trudno żebym ustępowała sama z siebie dziewczynie w 4 miesiącu, jasnowidzem nie jestem. Jak potrzebuje usiąść to może powiedzieć |
|
|
|
|
#128 |
|
Konto usunięte
|
Ja czasem nie wiem, czy taka jest w ciąży czy nie.
I czy ustępować czy nie. A gapić się kilka przystanków na jej brzuch też głupio
|
|
|
|
|
#129 |
|
Biała Dama
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71205356]Ja czasem nie wiem, czy taka jest w ciąży czy nie.
I czy ustępować czy nie. A gapić się kilka przystanków na jej brzuch też głupio [/QUOTE]Jak mówiłam jak byłam młodsza i jeździłam zatłoczonym mpk to nawet nie siadałam bo się nie opłacało, teraz na mojej linii busa nie ma tragedii, zwykle są miejsca. Ale tak szczerze to nie przyglądam się komu by tu ustapić, jeśli ktoś bezsprzecznie wygląda na takiego co potrzebuje to jasne że wstanę ale przyznam się bez bicia że nie przyglądam się ludziom na tyle żeby rozważać czy dziewczyna jest tęga czy brzemienna, albo dlaczego jest blada - we wczesnej ciąży mdłości itp. czy piła cały weekend. Jak ktoś ma potrzebę siedzieć to niech powie
|
|
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
hm dziwią mnie pytania dlaczego ludzie wolą siedzieć z brzegu niż pod oknem. nie popieram takich zachowań w tłoku, ścisku, ale chyba każda z nas wie czemu wygodniej usiąść z brzegu? jak się władujesz pod okno, to ktoś puszysty może cię do niego dognieść, może ktoś z wielkimi siatami obok usiąść i ciężko będzie się wydostać, na miejscu dla 4 osób - ciężko ogólnie wstać i bezpiecznie wysiąść podczas jazdy autobusu (przygotowanie do wysiadania).
|
|
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie siadam z brzegu, jeśli nie muszę, ale naprawdę nie czaję, co to komu przeszkadza. Podchodzisz i mówisz "przepraszam" i siadasz. Jest milion innych zachowań w komunikacji miejskiej, które mi przeszkadzają. W kwestii toreb - mnie też obrzydza stawianie czegokolwiek na podłodze, gdy jest brudna. Zazwyczaj moje buty są czystsze, więc opieram siatkę o buty. A gdy stoję w ścisku torbę, którą noszę na ramieniu przytulam do brzucha
Innym pasażerom wygodniej, a ja chronię swoją własność.
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7120260 6]no ok, przecież nikt nie mówi, że wszystkie ciąże są ukryte. We wcześniejszhc fazach czasem naprawdę trudno odróżnić ciążę prawdziwą od spożywczej. A w fazie pawia to już w ogóle (a chyba wtedy jest najgorzej).[/QUOTE]
ja kiedyś zostałam głośno skomentowana. siedziałam w tramwaju. koło mnie stanęła młoda kobieta i miała lekki brzuszek ale myślałam że to taki normalny, przez chwilę się zastanawiałam czy to ciąża czy nie, ale wyglądało to na naturalny brzuszek i nie chciałam jej robić przykrości sugerując ciążę kiedy jej nie ma. więc siedzę dalej a ktoś przede mną siedzący jej ustąpił i zostałam głośno skomentowana że " no nikt tu nie ustąpi ah eh ...". mojej koleżance też ktoś chciał ustąpić a ma normalną budowę ciała i może akurat była po jedzeniu, troszkę wystający brzuch. ale przykro jej się zrobiło. |
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Ja osobiscie nie robie jakis wielkich gestow przy ustepowaniu miejsca, nie informuje o tym pasazera, ktorego podejrzewam o ciaze/zly stan zdrowia/wiekowosc. Zwyczajnie zwalniam siedzenie i ide gdzies tam w glab srodka lokomocji. Ta osoba sama sobie decyduje czy chce/potrzebuje usiasc. Unikam tak niezrecznych pomylek.
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie zmęczone torby w autobusie to czepianie się dla samego czepiania. Jeżdżę komunikacją miejską prawie codziennie i nigdy mi się nie zdarzyło żeby ktoś na mnie krzywo spojrzał, bo powiedziała, że chce usiąść na miejscu jego torby. Sama też kładę torbę na siłownię/zakupy na wolnym siedzeniu, jeśli nie ma ludzi. Nie widzę potrzeby żeby kłaść to na brudnej podłodze albo na kolanach tylko dla zasady. Jak wchodzą ludzie to, to zabieram i tyle. Czasem zdarza mi się zagapić, więc to, że ktoś tego nie zabiera nie oznacza od razy, że ma jakieś złe intencje.
Cytat:
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7119830 1]Jasne, nie musisz. Tyle że, zakładam, nie masz ani rentgena w oczach, ani szklanej kuli. I może z tej gówniary, która sobie siedzi cieknie jak z kranu i jest jej słabo, bo ona z kolei wygrala w loterii miesiączkowej (to też ja parę lat temu). Może ktoś oddawał krew/wraca z badań/zabiegu i też czuje, że niewiele brakuje żeby fiknąć. Może ktoś jest poważnie chory ale skoro tego po nim nie widać to na wszelki wypadek można pojechać jak po łysej kobyle. Po kobietach w ciąży w tzw. trymestrze pawia też wcale nie musi być widać ich stanu. Więc tych możliwości, wcale nie rzadkich i nie nieprawdopodobnych, jest zdecydowanie więcej niż dwie wymienione przez Ciebie.[/QUOTE] Dokładnie, zgadzam się. Powodów dla których ktoś siedzi może być tysiące. Miejsca siedzące są dla wszystkich i nigdy nie wiadomo dlaczego ktoś akurat siedzi. Ktoś może być przeziębiony, może mieć okres, może jakaś młoda dziewczyna dorabia sobie w galerii i przez 12h stała za ladą i pada z nóg, może jakiś młody chłopak tyra na budowie i właśnie wraca z pracy. Serio nie każdy jest chamem i burakiem.
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71174456]Mnie czasami do dzisiaj (zresztą nie tylko mnie, widuję takie sytuacje często) w Rossmannie wołają kasjerki, jak jestem z wózkiem. Wzrok ludzi w kolejce, jak idę pierwsza - zabić. Zresztą kłótnie o to (już nie tylko z udziałem ciężarnych, ale tak ogólnie), kto był pierwszy i że trzeba chwilę postać to jest norma, widuję to codziennie. [/QUOTE] W Niemczech tego w ogóle nie ma, ale - tutaj gdy w kolejce stoją dwie osoby ponad długość taśmy to już otwiera się następną kasę, nawet jeśli ma obsłużyć tylko trzech klientów i ponownie zostać zamknięta. Swoją drogą, jaka jest Wasza lista priorytetów w kwestii ustępowania? Załóżmy, że siedzicie, a do autobusu wchodzą: starsza pani, kobieta w ciąży i młody chłopak o kulach z nogą w gipsie. Komu ustąpicie?
Edytowane przez efflorescence Czas edycji: 2017-02-26 o 19:07 |
||||
|
|
|
|
#138 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do priorytetów - po prostu wstanę z miejsca. Przecież nie wskażę palcem i nie powiem "proszę, niech pani usiądzie. Nie, nie, nie pani, czego tu pani idzie, ja ustąpiłam komuś innemu". Na szczęście takie kombo, kiedy na dodatek wszyscy wchodzą tym samym wejściem i są tak samo blisko, raczej rzadko się zdarza. |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Rozeznanie
|
Sprytnie uniknęłyście odpowiedzi :P
To inaczej: cała trójka stoi w autobusie tyłem do was, wstajecie z miejsca, pytanie - kogo trącicie by się odwrócił i zobaczył wolne siedzenie?
|
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
Jak jest dużo wolnych miejsc i ktoś wsiada to nie zdejmuje torby z siedzenia obok, bo po prostu nienawidzę, jak pił autobusu wolne, a ktoś MUSI usiąść akurat obok ciebie. Natomiast jak autobus się zapełnia i brakuje miejsc do siedzenia, to oczywiście torbę zdejmuję.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#142 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na chłopski rozum - pierwszemu chłopakowi, bo się może wywalić zaraz po tym, jak autobus ruszy, z nadzieją, że pozostałej dwójce zaraz ktoś ustąpi. Ale to jest tak naciągane, że nie wiem, do czego może prowadzić moja odpowiedź i na pewno nie będę brnąć w żadne "a może babcia też się przewrócić". |
|
|
|
|
|
#143 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71731456]Nie rozumiem sensu tego pytania. Tak się wszędzie naśmiewa z ciężarnych, które się przekrzykują, która jest bardziej w ciąży, a tu sama prowokujesz tego typu dyskusję.
Na chłopski rozum - pierwszemu chłopakowi, bo się może wywalić zaraz po tym, jak autobus ruszy, z nadzieją, że pozostałej dwójce zaraz ktoś ustąpi. Ale to jest tak naciągane, że nie wiem, do czego może prowadzić moja odpowiedź i na pewno nie będę brnąć w żadne "a może babcia też się przewrócić".[/QUOTE] Normalne pytanie, nie wiem o co Ci chodzi. Ja takich dyskusji wyśmiewających ciężarne nigdzie nie widzę, więc nie wiem w czym problem. Też ustąpiłabym chłopakowi o kulach, ale w miejscu gdzie zobaczyłam to pytanie byłam jedyną osobą, która tak odpowiedziała, reszta podzieliła się na tych za babcią i za ciężarną. Co mnie mocno zdziwiło, przyznam szczerze...
|
|
|
|
#145 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#146 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() chłopak w gipsie czy dziewczyna w ciąży mogą poprosić innych pasażerów o ustąpienie miejsca. ![]() szczerze to trochę zadziwia mnie ten wątek ogólnie nie lubię zbytnio miejskiej komunikacji bo samochodem jest szybciej i wygodniej, ale za normalne uważam kładzenie rzeczy na siedzeniu bo tak jest wygodniej niż trzymać na kolanach (choćby dlatego, że torebką można np. zaciągnąć sukienkę; w samochodzie też kładzie się rzeczy obok a nie wozi pod brodą ) - inna osoba może po prostu poprosić o zabranie rzeczy (jeśli nie zwraca się uwagi na współpasażerów), nie ubędzie jej od tego, po 2 wyrosłam z wyrywania się do ustępowania miejsca dla zasady owszem pomogę ale trochę dziwi mnie takie wprowadzanie uprzywilejowanych grup to, że się nie jest w ciąży, nie ma gipsu i nie jest się starym nie oznacza, że nie można czuć się zmęczonym czy człowieka coś zwyczajnie nie boli. Bardzo by mnie obchodziła doprawdy paniusia komentatorka jak to nikt patrząc na nią i wróżąc z jej brzucha nie rwie się do wstawania (pomijając, że naprawdę nie można pogrążyć się we własnych myślach tylko trzeba obowiązkowo lampić się kto wsiada na przystankach? żart ), rozumiałabym jeszcze gdyby poprosiła i spotykała się z odmowami, ale tak? Jakiś obowiązek bo ktoś raczył zajść w ciążę? No sorry. Osobie o kulach to głupio wręcz nie pomóc, może i osobie w zaawansowanej ciąży też, starszej (schorowanej) ale na litość wystarczy się grzecznie odezwać a nie oczekiwać że naród będzie bił pokłony i rozwijał czerwony dywan do fotela ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- i tak wydaje mi się, że najgorsi w autobusach to są ludzie którzy nawijają przez telefony i nie mam tu na myśli zdawkowych komunikatów typu 'już dojeżdżam' czy 'oddzwonię za chwilę' tylko normalne konwersacyjki, uciec od tego nie ma jak i trzeba wysłuchiwać czyjegoś rzępolenia i wywodów.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-03-12 o 10:58 |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Biała Dama
|
Oj tak, jeśli się jedzie dwa przystanki to jeszcze można wytrzymać. Ale zdarzało mi się i na długich trasach, że w pobliżu siedział ktoś kto musiał p***lić przez telefon pół godziny i to wcale nie cicho
Też nie mogę znieść dzieci ok. dwuletnich które się wydzierają w autobusie bo chcą np. coś wymusić na rodzicach. Ja wiem że superniania polecała ignorować dziecko ale na bogów, chyba nie w sytuacji kiedy razem z tobą tego wycia słucha pół setki ludzi w jadącym pojeździe
Weź głęboki wdech Życie wokół ciebie słodkie jest jak bananowy dżem Webook Filmweb Last.fm Edytowane przez _Matilde_ Czas edycji: 2017-03-12 o 11:47 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 | |
|
Konto usunięte
|
Albo muzyka z telefonu...
Starsza pani innej starszej pani nierówna. Jedna jest sprawna i spokojnie może wystać albo pójść usiąść na miejscu z dala od wejścia, inna nie. Nie wyobrażam sobie, żeby moja babcia miała człapać w jadącym autobusie kilka metrów do wolnego miejsca, bo nikt nie ustąpi żadnego bliżej, bo tamto jest wolne. Tak samo kobieta w ciąży może czuć się rewelacyjnie i nie chcieć siadać (chociaż moim zdaniem to lekkomyślność nawet w superekstrahiper stanie). ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Ostatnio jechałam tramwajem, wszystkie miejsca zajęte, ale mało ludzi stało. Słabo się poczułam, i mówię do przyjaciółce, że mi słabo, i muszę usiąść. I wszyscy nagle wzrok w okno, niestety nie zdążyłam nikogo poprosić o ustąpienie miejsca, bo zemdlałam.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#150 |
|
Biała Dama
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;71792571]
Z tymi dziećmi problem jest taki, że te kilka razy niestety trzeba powkurzać współpasażerów, bo jeśli za każdym razem się ulegnie, żeby nie darło japy w miejscu publicznym, to dziecko za każdym razem będzie robić wiochę wśród tłumu, bo będzie 100% pewne, że wtedy dostanie co chce. Lepiej się wstydzić trzy razy, niż cały czas.[/QUOTE] Ja bym raczej wysiadła na najbliższym przystanku, głupio by mi było katować ludzi wrzaskami mojego dziecka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

i jeździłam zatłoczonym mpk to nawet nie siadałam bo się nie opłacało, teraz na mojej linii busa nie ma tragedii, zwykle są miejsca. Ale tak szczerze to nie przyglądam się komu by tu ustapić, jeśli ktoś bezsprzecznie wygląda na takiego co potrzebuje to jasne że wstanę ale przyznam się bez bicia że nie przyglądam się ludziom na tyle żeby rozważać czy dziewczyna jest tęga czy brzemienna, albo dlaczego jest blada - we wczesnej ciąży mdłości itp. czy piła cały weekend. Jak ktoś ma potrzebę siedzieć to niech powie
Innym pasażerom wygodniej, a ja chronię swoją własność.