|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odbieranie dzieci za biedę
Reportaże są robione pod pewna tezę, rozumny człowiek umie sam ocenić, to co widzi. Z mojego dzieciństwa pamietam podobna rodzine, doszło do tego, ze starsze dziewczynki uprawiały seks z pijanymi kolegami tatusia.
|
|
|
|
|
#122 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale gdzie mają iść, gdzie pomieścisz w jakimże to apartment 15 osobową rodzinę? Propozycje? Ile znasz mieszkań socjalnych po 8 pokoi? ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już nie udawaj, że kobieta z dziećmi nie ma w takiej sytuacji absolutnie żadnego wyboru, jak tylko siedzieć na kupie i kisić się w brudzie
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Co z tego, ze będzie adaptacja poddasza, jak dzieciom przekazuje się wzorzec pijanego ojca, skrajnie niezaradnej matki, syfu i brudu, skrajnej bezmyślności życiowej, braku pracy zarobkowej, wagarowania, dopalaczy?
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie wiem, czy Ty w ogóle ogarnęłaś, że w tej sprawie zostało przeprowadzone postępowanie sądowe, zapewne sędzia nie wydał wyroku siedząc na klopie i rozmyślając nad marnością ludzkiej natury, a zapoznał się z opiniami różnych instytucji mającymi do czynienia z tą rodziną. Fajnie, że teraz strażacy chcą im odremontować dom, a sąsiedzi bronią matki jak Rejtan. Gdzie byli wszcześniej kiedy jeszcze w sprawę nie wmieszał się Wójcik i telewizja ? Ja tam im życzę powodzenia, ale obawiam się (chociaż chciałabym się mylić), że za jakiś czas wszystko wróci do punktu wyjścia. |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Konto usunięte
|
chleb 585 (3 x 6,5 x 30)
jabłka 900 (15 osób x 2 zł x30 dni ) jajka 270 (po 4 jajka tygodniowo) serduszka 630 (15 x 0,2kg x 7 zł x 30) marchew 450 (da się kupić za 2ł, więc liczę po 1 zł na osobę) mleko 126 (6 osób x szklanka) zupa, 2 serki topione i przecier - 30x6=180 za resztę kaszę, mąkę, ser, makaron, bez soli bo nie zdrowo |
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to luuuuuuz, skoro ludzie zrobili zrzutkę, to to całkowicie zmienia sprawę
|
|
|
|
|
|
#129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;87636852]chleb 585 (3 x 6,5 x 30)
jabłka 900 (15 osób x 2 zł x30 dni ) jajka 270 (po 4 jajka tygodniowo) serduszka 630 (15 x 0,2kg x 7 zł x 30) marchew 450 (da się kupić za 2ł, więc liczę po 1 zł na osobę) mleko 126 (6 osób x szklanka) zupa, 2 serki topione i przecier - 30x6=180 za resztę kaszę, mąkę, ser, makaron, bez soli bo nie zdrowo[/QUOTE] W rodzinach patologicznych zwykle się jednak nie gotuje obiadów. |
|
|
|
|
#131 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
kobieta miała szansę wyprowadzić się do mieszkania socjalnego, ale nie chciała, bo ona chce wychowywać dzieci w domu rodzinnym. to wg Ciebie poważny argument? to wskazuje, że kobieta myśli racjonalnie o zapewnieniu dzieciom lepszego bytu? oni dostają szanse... zasiłki, dodatki, możliwość mieszkania socjalnego - ale nie korzystają. co jeszcze można zrobić Twoim zdaniem? dodatkowo, skoro dom jest własnością rodziców faceta, myślisz, że się tak łatwo zgodzą na wyrzucenie z niego syna? |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jasne lepiej dać dzieci do domu dziecka i testować kolejnych 5 lat czy mogą wrócić. Słowo się rzekło kobyłka u płota. A wszystko w imię społecznej miłości do dzieci. Miłości pań które popijają kawkę przy literaturze codziennie forum, do wczoraj o tej rodzinie nie słyszały, i myślą ale o swoich dzieciach i co im dać na obiad. Oj, lol.
|
|
|
|
|
|
#133 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Więc po co wypisujesz te bzdety o pańci z warszafki i że opieka społeczna widzi sens żeby tej rodzinie pomóc ? Wyrok wydał sąd, a opieka społeczna z pewnością była proszona o opinię czy pomoc udzielona tej rodzinie do tej pory dała podstawę do poprawy jej sytuacji. Domyślam się, że opieka stwierdziła, że szanse na to są marne. Stąd decyja sądu, taka a nie inna. To, że ludzie teraz się skrzyknęli i zrobią zrzutkę na remont domu dla tej rodziny, mnie - jak chodzi o meritum tej sprawy i główne problemy rodziców - nie zachwyca, bo moim zdaniem jest już na to za późno. A zgadzam się z Tobą, że szkoda realnego czasu jakie dzieci spędzają dalej w tej patologii. ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
No i po co tak się wyzłośliwiasz ? Więcej racji przez to nie masz. Słabe. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2020-03-05 o 11:18 |
||
|
|
|
|
#135 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Bo ci pokazali w gazetce brudek i malutki domek to na pewno się nie odbiliby od dna inaczej niż w biedulu. Mur marmur. Yhy. |
|||
|
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Opieram się na wyniku postępowania sądowego i decyzji sądu, który tę sprawę badał. Ty też nie byłaś, nic nie wiesz, a zgrywasz tu bardziej od innych oświeconą i z miękkim serduszkiem. Fajnie, że sobie poprawiasz samoocenę kreując się na kogoś kto więcej czuje i współczuje - na jakimś damskim forum, popijając kawkę. Dodam jeszcze twoją ulubioną emotkę ![]() Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nasze gdybania oparte są przynajmniej ja informacjach ogólnodostępnych i na decyzji sądu. Twoje gdybania oparte są jedynie na Twoich pobożnych życzeniach. ale faktycznie, Ty masz rację. nie sąd, nie opieka społeczna - Ty |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cały ten wątek został zainspirowany artykułem i tylko dzięki niemu w ogóle o tej sprawie rozmawiamy, ale jak ktoś powoła się na info z artykułu, to nagle po co gdybasz, nic tak naprawdę nie wiesz a co do remontu, to już widzę rozmowę z teściami - Wiem, że to Wasz dom i chcę wyrzucić z niego Waszego syna, ale zrozumcie, że remont jest dla dzieci i podniesie wartość domu. - A tak, to całkowicie zmienia postać rzeczy, róbta remont i wyrzućcie naszego syna na bruk, no problemo. W końcu ludzie zrzutkę zrobili! Edytowane przez motyla Czas edycji: 2020-03-05 o 11:25 |
|
|
|
|
|
#139 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
I skoro nie ty jesteś od wyroków to po co ta dyskusja? W szczególności co się ''robi '' w rodzinach patologicznych jak np. Vixen znawca zapodała. ![]() A może ta konkretna kobita tym dzieciom te ziemniaki na obiad gotuje. I kotlet w panierce. Czego nie rozumiesz w zdaniu że dzieci są nakarmione/najedzone. |
||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#141 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A ja uważam że jeśli chodzi o np. zabieranie komuś dzieci to jednak liczy się zdanie opieki społecznej nie twoje. Ci ludzie (pracownicy socjalni) z założenia nie są kretynami o co tak się z koleżankami martwisz. (Do tego zresztą dla nich to byłoby raczej mniej pracy, jedna rodzina ze stanu mniej?) Sami opiekunowie społeczni dobrze wiedzą że to jest dramat z odbieraniem dzieci z patologicznych rodzin, że dzieci w domach dziecka latami czekają na adopcję bo wystarczy że matka raz przed upływem ustalonego terminu pojawi się w biedulu z wizytą i dalej nieodbierane są prawa rodzicielskie i dziecko nie trafia do adopcji. A po 2 stronie barykady są rodzice którzy na adopcję też czekają. Możesz sobie o tym poczytać to nie jest wiedza tajemna. Gdyby opieka społeczna chciała być przeciwko tej kobiecie to by powiedziała fajnie ale sorki. Wyremontuj domek, potem się zobaczy. Ale Ty i reszta koła gospodyń wiesz najlepiej.
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Hultaj, ale tak na poważnie - przeczytałaś gdzieś może, jaka była opinia opieki społecznej? będę wdzięczna, jeśli powiesz gdzie, bo ja nie kojarzę, żeby wyrazili wprost opinię o tej rodzinie.
|
|
|
|
|
#143 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a) ojciec alkoholik, współmieszkaniec b) warunki, głównie ciasnota (po 2m2 na osobę). To jakie pracownicy socjala mogli mieć zdanie jeśli np widzieli przez tych 20 lat że matka się stara ale nie ma tego hajsu na zrobienie łazienki kuchni i reszty poddasza? Czy mieli zakładać, wygraną w totka w marcu'20. Hajs jest tzw. jeden problem solved. Ojciec się teleportował to i ponoć 2. |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
te dzieci nie mają byc odebrane tylko za biedę ale taże za nieporadność, brak warunków i syf. można być biednym ale mieć czysto.
w bidulu nigdy nie byłam, ale tam każde dziecko ma swoje łóżko, ma dostęp do łazienki, wc, bieżącej wody, kuchni, miejsce do nauki, ma czysto i ciepło i pewnie więcej uwagi wychowawców niż matki, która ma 17 dzieci i męża pijaka. poza tym odebranie dzieci może być tymczasowe, matka może się ogarnąć (i chałupę) i dzieci mogłyby wrócić.
|
|
#145 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja też oglądałam materiał w tv i tam z kolei pani kierownik (chyba?) mówiła tylko o tym, że ośrodek wywiązuje się ze swoich obowiązków i nigdy nie odmówił pomocy tej rodzinie. będę więc wdzięczna, jeśli podrzucisz mi więcej szczegółów, żebym mogła odnaleźć materiał, o którym mówisz. |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
że zawsze przecież potem znowu opieka socjalna może pokierować na terapię. ![]() Wiesz ja nie zakładam że opcja z powstrzymaniem decyzji i zostawieniem dzieci byłaby na pewno dobra. Prześcieradłem nie jestem. Tylko dziwi mnie z jaką łatwością ferujecie swoje własne prywatne wyroki w oparciu o jakieś zajawki i zdjęcia ignorując to na każdy przypadek składają się określone zmienne i że wcale nie musi to tak wyglądać jak wam się przedstawia. Bo skoro patologia to bardzo często właśnie nie tyle bieda co totalne w dupiemanie dzieci to w tym konkretnym przypadku tez tak jest. Wystarczyła nieporadność jednej osoby no i ten pijak, niezaprzeczalnie. To jest dokładnie to samo co rujnowanie komuś kariery czy życia w oparciu o same tylko oskarżenia. |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zauważ, że wszystko co, co zarzucasz nam, robisz również i Ty. zarzucasz nam, że dyskutujemy tylko na podstawie info z neta i tv - sama też dyskutujesz na podstawie info z neta i tv, no chyba że przegapiłam Twojego posta, w którym tłumaczysz, że znasz tę rodzinę osobiście? zarzucasz nam też, że łatwo ferujemy wyroki - ale sama przecież wydałaś swój wyrok, czyli że dzieci powinny zostać przy matce. Ty nie próbujesz nas przekonać, że laski, nic nie wiemy o tej rodzinie, media mogą kłamać, nie wiadomo, która decyzja jest lepsza. Ty wydałaś swój własny wyrok (nie odbierać dzieci), ale nam wyrzucasz, że robimy to samo. |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mówię Ci to po raz enty i (na pewno) ostatni: w tej sprawie zapadł prawomocny wyrok po przeprowadzeniu postępowania sądowego. Opieka społeczna (jak zawsze w takich postępowaniach) z pewnością była pytana o opinię w sprawie tej rodziny. Czego jeszcze tu nie rozumiesz ? Przestań wciskać, że ferujemy tutaj jakieś swoje prywatne wyroki. Sprawa wypłynęła na forum publiczne po tym jak wmieszał się w nią pisi minister Wójcik - ten politycznie mianowany do walki z 'sędziowską kastą'. Poza dekleracjami składanymi przez niego - że zaingeruje w wyrok sądu i kilku zapaleńców deklarujących, że wyremontują dom - nic się w sytuacji tej rodziny nie zmieniło. Podobno ojciec alkoholik wytrzeźwiał jednego dnia, wstał i poszedł. Czy wróci ? To możesz wiedzieć tylko wszechwiedząca Ty. Jak dla mnie - koniec tej jałowej dyskusji. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2020-03-05 o 12:00 |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
Co do przekazów medialnych, to pojawiają się tam sprzeczne informacje. Czytałam że ma 14 dzieci (3 dorosłych plus 11 nieletnich które maja być odebrane), potem że ma 15 (4 dorosłych plus 11 nieletnich). Czytałam również że jedno dziecko było już jej odebrane kiedyś i trafiło do rodziny zastępczej, a potem wróciło do niej (to była wypowiedź tej kobiety). Nie wiem jaka jest prawda, ale staram się opierać na wypowiedziach tej matki (dodatkowo oglądam te wypowiedzi na filmikach, żeby nie były wycięte z kontekstu czy zmanipulowane). Nie byłabym taka odważna żeby po obejrzeniu jednego reportażu wyrabiać sobie zdanie na ten temat. Dużo czytałam i oglądałam aby zobaczyć sprawę z różnych stron. To wszystko nie jest tak czarno białe (złe ojciec alkoholik, którego wystarczy wyrzucić, wyremontować domek i wszystko będzie pięknie). Tam jest mnóstwo problemów nakładających się na siebie od lat. A tak przy okazji wypowiedzi tego prawnika, który zajął się sprawą też są dostępne i jego nazwisko również jest podawane. I bardzo mnie ciekawi czemu ci wszyscy ludzie postanowili pomóc dopiero teraz jak zrobił się szum medialny, a ta kobieta żyje w takich warunkach kilkanaście lat.
Mogę tylko powtórzyć kobieta, która mieszka w takich warunkach w jakich mieszka i która odmawia przeprowadzki tylko dlatego że chce wychować dzieci w domu rodzinnym (a nie dlatego że proponowany dom był gorszy), kobieta która od 20 lat korzysta z pomocy społecznej, która od wielu lat żyje pod jednym dachem z alkoholikiem, a pomimo tych dwóch rzecz co roku rodzi dziecko, kobieta która do zakupu mebli i nauki higieny potrzebuje pomocy osoby z ośrodka (wypowiedź pracownicy ośrodka) nie jest w stanie wychować dzieci na mądrych, samodzielnych i dojrzałych ludzi. Czy odebranie jej dzieci to idealne wyjście? Nie, ale ona od bardzo wielu lat żyje w taki sposób i niewiele zrobiła żeby to zmienić (nie przeprowadziła się mimo propozycji, nie próbowała wywalić męża alkoholika, nie wpadła na to aby zrobić cokolwiek żeby nie zachodzić w kolejne ciąże, a to że dzieci były w miarę czyste to raczej zasługa pomocy społecznej, to że dzieci miały meble do spania to zasługa pomocy społecznej). To co się teraz dzieje, czyli zmiany na lepsze (remont, wywalenie alkoholika) to nie jej zasługa, nie jej inicjatywa. Ok. Jeśli ten remont będzie zrobiony, będą mieli więcej miejsca, ale to nie zmieni mentalności tej kobiety, nie zmieni jej sposobu życia, nie zmieni jej bezradności życiowej, nie wpłynie na jej umiejętności wychowawcze. Nadal będzie potrzebować pomocy, aby zajmować się dziećmi, bo sama tego nie umie. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2020-03-05 o 12:25 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.

Zastanów się. Co może zahukana kobita i dzieciaki jak mieli takiego trutnia i jego dwór.