Allegro - czarna lista sprzedawców perfum - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-23, 18:41   #121
Basia39
Zakorzenienie

Dot.: Allegro - czarna lista sprzedawców perfum

Cytat:
Napisane przez chamelieu Pokaż wiadomość
a propos zaznaczonego - jak to Przy okazji którejś awantury wizażowej Zło stwierdził, chyba na Technicznym, że nie ma możliwości wglądu w wiadomości prywatne. Coś się zmieniło, czy źle pamiętam?
Przyłączam się do pytania, natii4 - znawczyni regulaminu, jesteś w stanie odpowiedzieć, po konsultacjach?
Basia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 18:54   #122
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

czy prywatna korespondencja, nie ma byc przypadkiem ....prywatna ???

Wydaje mi się, że opcja taka - technicznie - jest możliwa, ale nie sądzę, aby Złoś z niej korzystał., a tym bardziej wyciagał konsekwencje z prowadzonych tam rozmów. Taki stan rzeczy powodowałby totalną inwigilację ... i to bez adnotacji "rozmowa kontrolowana"

mulier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 19:09   #123
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basia39 Pokaż wiadomość
Przyłączam się do pytania, natii4 - znawczyni regulaminu, jesteś w stanie odpowiedzieć, po konsultacjach?
To zabrzmiało trochę ironicznie. Nie jestem znawczynią regulaminu,a jedynie taka sama sytuacja miała miejsce kilka dni temu na modzie i tam dziewczyny bez szemrania stwierdziły,że jak nie można to nie można i wątek został zamknięty. Chodzi mi o podawanie nicków.

Cytat:
Napisane przez mulier Pokaż wiadomość
czy prywatna korespondencja, nie ma byc przypadkiem ....prywatna ???

Wydaje mi się, że opcja taka - technicznie - jest możliwa, ale nie sądzę, aby Złoś z niej korzystał., a tym bardziej wyciagał konsekwencje z prowadzonych tam rozmów. Taki stan rzeczy powodowałby totalną inwigilację ... i to bez adnotacji "rozmowa kontrolowana"
Masz rację,że jest taka opcja, nie napisałam, że Zło z niej korzysta,ale kto wie czy jeżeli np. w wątku zaczniecie się umawiać co do kogo trafi albo kto co komu wyśle dany produkt nie wykorzysta tego. Przecież byłoby to totalną głupotą posiadanie wiedzy o wątku łamiącym regulamin, w którym byłoby wiadomo,że na PW odbywają się wymiany-rzecz za towar- i pozwalanie na takie coś i udawanie,że się tego nie widzi To są tylko moje dywagacje,a nie stwierdzanie faktów Sprzedaż na Targowisku została zabroniona tylko i wyłącznie dla naszego dobra i sprzedaż poprzez PW z tego samego powodu nie może mieć miejsca. Ja rozumiem,że wy się tutaj znacie i macie zaufanie do siebie,ale dlaczego z tego powodu ma być naginany specjalnie dla was regulamin?

Poczekajmy aż się Zło tutaj zjawi i odpowie na wszystkie wasze pytania.

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=49167 Polecam lekturę regulaminu Targowiska

Jeśli oferujesz pieniądze za produkt w wątku typu "Szukam..." oznacza to, że łamiesz zakaz sprzedaży produktów.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 22:27   #124
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Na forum nie można sobie samemu robić reklamy. Link, o którym mowa to była jak dobrze pamiętam Kate30. Ona sama sobie tego linku nie umieściła i tym samym sama sobie nie zrobiła reklamy. Ona również nie podała swojego nicku allegrowego publicznie na forum,więc nie naruszyła jakiekolwiek z zasad,a to,że ma nick prawie taki sam i wy się domyśliłyście,że to ona no to nie jest problem i ona ma rączki czyste

To,że ktoś wkleja link ze swoją zdobyczą i tym samym znamy jego nick to również nie jest naruszeniem zasad,bo ta osoba KUPIŁA,a nie SPRZEDAJE. Fakt,że znamy pewnie nicki, kojarzymy je to przecież nie łamanie regulaminu

Jasne? Czy jeszcze coś wyłumaczyć?
Wytłumaczyć, jak trzyletniemu dziecku...

Pani X co tydzień prezentuje link z nowym nabytkiem. Pani X co miesiąc coś sprzedaje i pisze o tym w jakimś wątku. Nie musi pisać co ani jaki ma nick - wejdę na jej post z ostatnim nabytkiem i sprawdzę co sprzedaje.

To takie niereklamowe jak prezentacja perfum w TVN Style przez Panią Anię O - odwróciła flaszkę nazwą do siebie, psiknęła się z pompeczki i ogłosiła, że wyszła nowa wersja trucizny. Nie, no skąd, nikt się nie domyślił...

Ja nie widzę różnicy. Równie dobrze pani X może napisać - sprzedaję wodę blablabla, mój nick to blablabla, link do aucji blablabla.
Nie widzę problemu. Ale może ślepa jestem...

Ps. Nie chodziło mi akurat o Kate30, ale to bez znaczenia...
Inna sprawa, że dziewczyna ma rację. Jeśli podanie własnego nicka lub linka do aukcji jakiejś wody jest reklamą, to czym jest podanie nicka do aukcji takiego np. roteza2 z tą samą wodą? Proszę o nazwanie mi tego zjawiska, bo coś nie kumam o czym mowa...
Reklamujemy tu masę sprzedawców, nie rozumiem więc czemu nie możemy reklamować siebie, zwłaszcza że nasze sprzedaże są sporadyczne.
I broń Boże nie chodzi mi o siebie, nigdy nie sprzedawałam kosmetyków i nie zamierzam tego robić.

A tak w ogóle - teraz będę upierdliwa - skoro nie można samemu siebie reklamować, to ja bardzo chętnie pomogę - jeśli któraś jest chętna, proszę mi wysłać linka mailem lub przez gg, wstawię w perełki.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2007-01-23 o 22:47
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 23:15   #125
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Wytłumaczyć, jak trzyletniemu dziecku...

Pani X co tydzień prezentuje link z nowym nabytkiem. Pani X co miesiąc coś sprzedaje i pisze o tym w jakimś wątku. Nie musi pisać co ani jaki ma nick - wejdę na jej post z ostatnim nabytkiem i sprawdzę co sprzedaje.

To takie niereklamowe jak prezentacja perfum w TVN Style przez Panią Anię O - odwróciła flaszkę nazwą do siebie, psiknęła się z pompeczki i ogłosiła, że wyszła nowa wersja trucizny. Nie, no skąd, nikt się nie domyślił...

Ja nie widzę różnicy. Równie dobrze pani X może napisać - sprzedaję wodę blablabla, mój nick to blablabla, link do aucji blablabla.
Nie widzę problemu. Ale może ślepa jestem...

Ps. Nie chodziło mi akurat o Kate30, ale to bez znaczenia...
Inna sprawa, że dziewczyna ma rację. Jeśli podanie własnego nicka lub linka do aukcji jakiejś wody jest reklamą, to czym jest podanie nicka do aukcji takiego np. roteza2 z tą samą wodą? Proszę o nazwanie mi tego zjawiska, bo coś nie kumam o czym mowa...
Reklamujemy tu masę sprzedawców, nie rozumiem więc czemu nie możemy reklamować siebie, zwłaszcza że nasze sprzedaże są sporadyczne.
I broń Boże nie chodzi mi o siebie, nigdy nie sprzedawałam kosmetyków i nie zamierzam tego robić.

A tak w ogóle - teraz będę upierdliwa - skoro nie można samemu siebie reklamować, to ja bardzo chętnie pomogę - jeśli któraś jest chętna, proszę mi wysłać linka mailem lub przez gg, wstawię w perełki.
Nie wiem, dlaczego tak trudno jest zrozumieć, że:
- podawanie własnego nicka na aukcjach
- podawanie linków do własnych aukcji
jest tutaj zabronione lub też (słono!) płatne?
Czy to naprawdę takie trudne?

Poza tym, mamy grubo ponad 100.000 użytkowników. Naprawdę sądzisz, że gdziekolwiek w internecie śledzi się wszystkie poczynania użytkowników jednego forum? W tym ich uczestnictwo w aukcjach?

Odnośnie ostatniego zdania - tutaj łamiesz regulamin Spamujesz na otwartym forum...

Opłata za reklamę wynosi 1000 zł za tydzień reklamy na forum. Tak tanio, bo nie chcemy reklamy na forum. I nie lubimy dorobkiewiczów, zarabiających na znajomościach z naszego forum...

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-24, 01:19   #126
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Ja nie rozumiem tej dyskusji jest gazeta, jest allegro , wiekszość z nas tam funkcjonuje, dlaczego ktoś się upiera na hadlowanie czy ogłaszanie na wizazu ?
Stary 2007-01-24, 08:04   #127
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Nie wiem, dlaczego tak trudno jest zrozumieć, że:
- podawanie własnego nicka na aukcjach
- podawanie linków do własnych aukcji
jest tutaj zabronione lub też (słono!) płatne?
Czy to naprawdę takie trudne?

Poza tym, mamy grubo ponad 100.000 użytkowników. Naprawdę sądzisz, że gdziekolwiek w internecie śledzi się wszystkie poczynania użytkowników jednego forum? W tym ich uczestnictwo w aukcjach?

Odnośnie ostatniego zdania - tutaj łamiesz regulamin Spamujesz na otwartym forum...

Opłata za reklamę wynosi 1000 zł za tydzień reklamy na forum. Tak tanio, bo nie chcemy reklamy na forum. I nie lubimy dorobkiewiczów, zarabiających na znajomościach z naszego forum...

Że co ja robię?

Tak gwoli ścisłości - spam to rozsyłane do innych użytkowników wiadomości, których ci sobie nie życzą. Jego istotą jest jednakowa treść, komercyjność i duża liczba. Nie zarabiam na tej wiadomości i jest ona tylko jedna, w dodatku publiczna na forum, więc wypraszam sobie...

Reszty nie komentuję, bo dalsza dyskusja o tym nie ma sensu, jak widzę.

Stary 2007-01-24, 08:28   #128
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Że co ja robię?

Tak gwoli ścisłości - spam to rozsyłane do innych użytkowników wiadomości, których ci sobie nie życzą. Jego istotą jest jednakowa treść, komercyjność i duża liczba. Nie zarabiam na tej wiadomości i jest ona tylko jedna, w dodatku publiczna na forum, więc wypraszam sobie...

Reszty nie komentuję, bo dalsza dyskusja o tym nie ma sensu, jak widzę.
Ja również nie skomentuję całej reszty, może poza tym, że są tutaj tacy, co aż się trzęsą, żeby napędzić klientów na swoje aukcje...

EOT.
Stary 2007-01-24, 08:49   #129
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Ja również nie skomentuję całej reszty, może poza tym, że są tutaj tacy, co aż się trzęsą, żeby napędzić klientów na swoje aukcje...

EOT.
Aj, aj, aj... nicka to Ty masz ideolo po prostu.

A co do tych co się tak trzęsą - jeśli się trzęsą, zapewniam Cię, że ich nicki lub linki setki razy zostały na forum przemycone i będzie tak nadal.
To że coś nie jest jawne, nie znaczy że nie ma miejsca. Ale oczywiście, możemy udawać, że jest inaczej... Tylko po co.

Mnie chodziło o ludzi sprzedających coś sporadycznie, za cenę wyjątkowo okazyjną, jak np. Basiowa Euphoria, która przeszła mi koło nosa.
Co do zarobkowania na znajomych - Basia sporo na niej straciła biorąc pod uwagę kiedy ją kupiła i ile jej zużyła.

Stary 2007-01-24, 08:58   #130
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:

EOT.
Bez komentarza...
Przykro tylko, że w taki sposób...

EOT

Stary 2007-01-24, 11:49   #131
Basia39
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie chodziło o ludzi sprzedających coś sporadycznie, za cenę wyjątkowo okazyjną, jak np. Basiowa Euphoria, która przeszła mi koło nosa.
Co do zarobkowania na znajomych - Basia sporo na niej straciła biorąc pod uwagę kiedy ją kupiła i ile jej zużyła.
No cóż moją Euphorię zapewne kupił ktoś spoza wizażu, bo ani ja ani nikt inny na tym forum linka do aukcji nie podawał. Ja nie wiedziałam, że kropka jej szuka, a kropka nie wiedziała, że jej się pozbywam z powodu braku informacji właśnie. Dlatego uważałam, że taki wątek informacyjny na Perfumach byłby przydatny i znacznie ułatwił życie wszystkim perfumomaniaczkom. Nie sądziłam, że którakolwiek z nas mająca podobne odczucia zostanie posądzona w związku z tym o chęć zarobkowania na innych. Przykre naprawdę.

Cytat:

EOT.
Takich tu nie zauważyłam. Wszystkie osoby, które wypowiadały się w temacie to osoby, których jedynym celem była chęć wzajemnej pomocy. Twój tekst świadczy jedynie o braku szacunku do wizażanek i skutecznie zniechęcił mnie do dalszego brania udziału nie tylko w tej dyskusji, ale w ogóle udzielania się na Wizażu. Na szczęście jest wiele innych miejsc w sieci przyjaznych dla użytkowników o podobnej temtyce, gdzie bezstresowo można wymieniać się poglądami.

Tak więc z mojej strony również EOT zlosiu.
Basia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-24, 12:23   #132
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
No cóż moją Euphorię zapewne kupił ktoś spoza wizażu, bo ani ja ani nikt inny na tym forum linka do aukcji nie podawał. Ja nie wiedziałam, że kropka jej szuka, a kropka nie wiedziała, że jej się pozbywam z powodu braku informacji właśnie. Dlatego uważałam, że taki wątek informacyjny na Perfumach byłby przydatny i znacznie ułatwił życie wszystkim perfumomaniaczkom. Nie sądziłam, że którakolwiek z nas mająca podobne odczucia zostanie posądzona w związku z tym o chęć zarobkowania na innych. Przykre naprawdę.

Takich tu nie zauważyłam. Wszystkie osoby, które wypowiadały się w temacie to osoby, których jedynym celem była chęć wzajemnej pomocy. Twój tekst świadczy jedynie o braku szacunku do wizażanek i skutecznie zniechęcił mnie do dalszego brania udziału nie tylko w tej dyskusji, ale w ogóle udzielania się na Wizażu. Na szczęście jest wiele innych miejsc w sieci przyjaznych dla użytkowników o podobnej temtyce, gdzie bezstresowo można wymieniać się poglądami.

Podpisuję się pod tym postem i dalszy komentarz uważam za zbędny

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-24, 12:48   #133
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Aj, aj, aj... nicka to Ty masz ideolo po prostu.

A co do tych co się tak trzęsą - jeśli się trzęsą, zapewniam Cię, że ich nicki lub linki setki razy zostały na forum przemycone i będzie tak nadal.
To że coś nie jest jawne, nie znaczy że nie ma miejsca. Ale oczywiście, możemy udawać, że jest inaczej... Tylko po co.

Jestem być może i za bardzo bezpośredni, ale nie będę zmieniać zasad na całym forum tylko i wyłącznie dlatego, że kilka osób sobie tego życzy. Istnieją takie kanały jak GG, email - zachęcam do ich użycia. Tutaj takie sytuacje łamią zakaz reklamy i zakaz sprzedaży, które to istnieją u nas od momentu otwarcia forum.

Ja, moderatorzy i wiele użytkowniczek miałoby po prostu dość spamu na forach, gdybyśmy dopuścili możliwość umieszczania tutaj linków do swoich aukcji. I proszę nie oczekiwać, że ktoś poświęci pół życia na śledzenie, czy ktoś wystawia aukcje sporadycznie, czy też ma np. status super sprzedawcy. Nikt nie ma na to czasu.

Dodatkowo - nie rozumiem, dlaczego wypowiedź ogólna pod adresem handlarek z allegro wywołała żywiołową reakcję kilku użytkowniczek. Zwykłem uwagi do konkretnych osób kierować bezpośrednio i na pewno tak zrobię, jeśli będzie mi coś wiadomo o sprzedaży w aukcji poprzez reklamę na otwartym forum. Tymczasem nie kierowałem wypowiedzi o "trzęsących" się do nikogo. A tu proszę - na wypowiedź do "oni" mamy reakcję "co? ja?". Hm. Cóż, widocznie tak musiało być.

Dodatkowo mam od kilku lat dość dyskusji na temat "podawać-nie podawać linki", prowadzoną na forum, w PW i mailach. Od lat prezentujemy tę samą, niezłomną zasadę - linkom mówimy NIE. Nie zmienia to jednak faktu, że temat ma charakterystykę bumerangu i wraca ciągle, ciągle też wywołując ferment, trzaskanie drzwiami i odejścia obrażonych. Widocznie tak będzie również w przyszłości.

Odnośnie przemycania nicków - jak już pisałem, jest to zakazane na otwartym forum. Dostajemy pewną ilość zgłoszeń złych postów z takimi sytuacjami i osoby te otrzymują ostrzeżenia (2 pkt karne). Stąd też bardzo szybko mogą uskładać sobie kapitał punktów na bana.

Odnośnie zarabiania - patrz wyżej. Nikt nie będzie analizować finansów osoby wklejającej linka - proszę o litość i chwilę zastanowienia...

p.s. A już myślałem, że to naprawdę EOT.
Stary 2007-01-24, 12:52   #134
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Nie rozumiem czegoś. Gdzie ja napisałem choć słowo o Tobie, że jest Tobie nagle przykro?

Cytat:
Takich tu nie zauważyłam. Wszystkie osoby, które wypowiadały się w temacie to osoby, których jedynym celem była chęć wzajemnej pomocy.
W jaki sposób rozpoznać linka wstawionego z chęci niesienia pomocy od tego linka wklejonego z chęci zarobienia?
Cytat:
Twój tekst świadczy jedynie o braku szacunku do wizażanek i skutecznie zniechęcił mnie do dalszego brania udziału nie tylko w tej dyskusji, ale w ogóle udzielania się na Wizażu. Na szczęście jest wiele innych miejsc w sieci przyjaznych dla użytkowników o podobnej temtyce, gdzie bezstresowo można wymieniać się poglądami.

To Twoje zdanie - masz do niego prawo. Ja natomiast mam prawo (bo jest to forum dyskusyjne) nie zgodzić się z Twoim, zapewne poprzedzonym długą analizą, wnioskiem o tym, że nie szanuję ludzi mnie otaczających.

Stary 2007-01-24, 14:36   #135
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
W jaki sposób rozpoznać linka wstawionego z chęci niesienia pomocy od tego linka wklejonego z chęci zarobienia?
Oświeć mnie zatem...

Jeśli wstawiam linka z czyjąś znalezioną ciekawą aukcją automatycznie uznajesz, że to z mojej strony chęć pomocy?

Cytat:
Ja, moderatorzy i wiele użytkowniczek miałoby po prostu dość spamu na forach, gdybyśmy dopuścili możliwość umieszczania tutaj linków do swoich aukcji. I proszę nie oczekiwać, że ktoś poświęci pół życia na śledzenie, czy ktoś wystawia aukcje sporadycznie, czy też ma np. status super sprzedawcy. Nikt nie ma na to czasu.
A co z czasem na Katalog Rękodzieła. On też zajmuje Ci pół życia?
Na czym polega różnica?
Jeśli zamiast linka i nicka napiszę "sprzedam blabla" i wrzucę zdjęcie tak jak tam inni wrzucają kolczyki, to będzie ok?
A jeśli nie to dlaczego?

Pytam poważnie i oczekuję poważnej odp. bez złośliwości.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-24, 14:46   #136
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Dodatkowo - nie rozumiem, dlaczego wypowiedź ogólna pod adresem handlarek z allegro wywołała żywiołową reakcję kilku użytkowniczek.

Odnośnie zarabiania - patrz wyżej. Nikt nie będzie analizować finansów osoby wklejającej linka - proszę o litość i chwilę zastanowienia...
Pozwolę sobie na jeszcze jedno wyjaśnienie...
Wypowiedź ogólna wywołała reakcję właśnie ze względu na to, że zabrzmiała jak wypowiedź pod adresem handlarek.
Osoba sprzedająca pół flaszki perfum raz na 5 lat nie jest handlarką i jako taka nie chce być postrzegana, zwłaszcza gdy ktoś z góry zakłada, że chce zarobkować na innych wizażankach.
Szkoda,że Wasza Złośliwość nie widzi tego co widzimy my, czytający ten fragment.

Stary 2007-01-24, 14:49   #137
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Oświeć mnie zatem...

Jeśli wstawiam linka z czyjąś znalezioną ciekawą aukcją automatycznie uznajesz, że to z mojej strony chęć pomocy?
Jeżeli jest to link do Twojej aukcji, to będziesz mieć problem. Niezależnie od intencji, jest to zakazane.
Jeśli natomiast jest to link do aukcji innej osoby - nie widzę problemu.

Cytat:
A co z czasem na Katalog Rękodzieła. On też zajmuje Ci pół życia?
Na czym polega różnica?
Jeśli zamiast linka i nicka napiszę "sprzedam blabla" i wrzucę zdjęcie tak jak tam inni wrzucają kolczyki, to będzie ok?
A jeśli nie to dlaczego?

Pytam poważnie i oczekuję poważnej odp. bez złośliwości.

Nie rozumiem, co ma katalog rękodzieła do tej dyskusji. Proponuję zapoznać się z tym dokumentem (regulamin Katalogu Rękodzieła) oraz odpowiedzieć mi, co ma to wspólnego z linkami do aukcji - notabene zakazanych również tam...

Wspomniane "blabla" wrzucone na katalog niekoniecznie się tam pojawi (wątki są moderowane przed ich pojawieniem się w katalogu), ponieważ musi pasować do "rękodzieła" - a za takowe trudno uznać perfumy.

KR jest jedynym forum ogłoszeniowym, gdzie dopuszczamy sprzedaż produktów (rękodzieł) przez ich twórców i twórczynie. Tym być może różni się od reszty ogłoszeń, ale jest to różnica zamierzona i zatwierdzona przez właścicielkę portalu.
Stary 2007-01-24, 19:15   #138
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli jest to link do Twojej aukcji, to będziesz mieć problem. Niezależnie od intencji, jest to zakazane.
Jeśli natomiast jest to link do aukcji innej osoby - nie widzę problemu.
No to tu jesteśmy w domu. Wolno mi reklamować kogoś, nie wolno siebie. Kumam. Mi to gra, bo ja nic nie sprzedaję.

Cytat:
Nie rozumiem, co ma katalog rękodzieła do tej dyskusji. Proponuję zapoznać się z tym dokumentem (regulamin Katalogu Rękodzieła) oraz odpowiedzieć mi, co ma to wspólnego z linkami do aukcji - notabene zakazanych również tam...
A ma wspólnego i to sporo. Np. to, że jeśli tam dało się zmodernizować zasady i regulamin to można i na perfumach.
Trzeba tylko chcieć. I nikt nie wymaga podciągania perfum pod rękodzieło.
A co do linków - napisałam wyraźnie, że może być bez nich tak jak i tam, tylko produkt i fotka - byłoby dokładnie tak jak na KR.
I tego nie rozumiem, dlaczego na jednym podforum może być taki handel, że inny regulamin, fotka, produkt, a na drugim nie.

Cytat:
Wspomniane "blabla" wrzucone na katalog niekoniecznie się tam pojawi (wątki są moderowane przed ich pojawieniem się w katalogu), ponieważ musi pasować do "rękodzieła" - a za takowe trudno uznać perfumy.

KR jest jedynym forum ogłoszeniowym, gdzie dopuszczamy sprzedaż produktów (rękodzieł) przez ich twórców i twórczynie. Tym być może różni się od reszty ogłoszeń, ale jest to różnica zamierzona i zatwierdzona przez właścicielkę portalu.
I rozumiem, że tych różnic nie może być dwie? Tylko KR i koniec.
No trudno...

Stary 2007-01-24, 20:57   #139
natii4
Zakorzenienie

Kropko nie wiem do czego ty zmierzasz,bo opinie na temat wątku z nickami, sprzedaży, wstawiania linków do swoich aukcji już poznaliśmi i znając Zło nic się zmieni w tej kwestii.

Bardzo mądre słowa w tym wątku napisała ROZ-ter-KA
Cytat:
Ja nie rozumiem tej dyskusji jest gazeta, jest allegro , wiekszość z nas tam funkcjonuje, dlaczego ktoś się upiera na hadlowanie czy ogłaszanie na wizazu ?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2007-01-24, 21:51   #140
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropko nie wiem do czego ty zmierzasz,bo opinie na temat wątku z nickami, sprzedaży, wstawiania linków do swoich aukcji już poznaliśmi i znając Zło nic się zmieni w tej kwestii.

Bardzo mądre słowa w tym wątku napisała ROZ-ter-KA
Chyba zatrzymałaś się stronę albo dwie temu, doczytaj do końca to będziesz widziała.

Jeszcze raz - i ostatni - to napiszę, jasno i wyraźnie.
Na KR można wpisać nazwę towaru, dać fotkę, podać cenę i sprzedać. Jest do tego działu inny regulamin.
Pytałam dlaczego taki sam nie może funcjonować na perfumach, bez linków, nicków, bo to zostało określone przez Złośliwca już parę postów temu.
Dlaczego tam jest i działa, a tu wymaga poświęcenia połowy życia...

Roz-ter-ka ma rację. Jeśli będzie tak dobra i będzie śledzić aukcje i uświadamiać mnie, że ta i ta pozycja jest ok i dotyczy wizażanki, to ja chętnie pozostnę w niewiedzy w tych antyhandlowych kwestiach na wizażu.

Dla mnie koniec tematu, znudziło i zmęczyło mnie powielanie tych samych pytań i czytanie odpowiedzi z zupełnie innej bajki...

Stary 2007-01-25, 00:52   #141
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Na szczęście jest wiele innych miejsc w sieci przyjaznych dla użytkowników o podobnej temtyce, gdzie bezstresowo można wymieniać się poglądami.
Tak na mój prosty rozum, nigdzie nie można się wypowiadać bezstresowo - trzeba się liczyć z tym, że nie każdy zgodzi się z czyimś zdaniem. I przepraszam, ale takie ostentacyjne odchodzenie czy trzaskanie drzwiami, obrażanie się... na mnie w każdym razie nie robi wrażenia (za dużo takich akcji moje oczy widziały ), tym bardziej że temat jest wyjątkowo błahy, a tylko niepotrzebnie rozdmuchany.

Zło na początku przedstawił swoje stanowisko, i to dość dobitnie. Dla mnie oznaczało to koniec dyskusji, ale widzę że temat drążyłyście, a moja propozycja została w ferworze walki pominięta...

Część z Was już się kojarzy po nickach, czasami nietrudno do tego dojść, obserwując wątek "Co ostatnio upolowałaś"... Więc naprawdę nie widzę problemu ze stworzeniem listy naszych nicków z allegro, może nawet nie imiennie - ale żeby wiedzieć, którzy allegrowicze to Wizażanki.

Dziewczyny, no nie ma co kruszyć kopii. Zło jest nieugięty, więc po prostu wymyślcie inne rozwiązanie.

Pozdrawiam bezkonfliktowo

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 07:37   #142
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
Część z Was już się kojarzy po nickach, czasami nietrudno do tego dojść, obserwując wątek "Co ostatnio upolowałaś"... Więc naprawdę nie widzę problemu ze stworzeniem listy naszych nicków z allegro, może nawet nie imiennie - ale żeby wiedzieć, którzy allegrowicze to Wizażanki.

Dziewczyny, no nie ma co kruszyć kopii. Zło jest nieugięty, więc po prostu wymyślcie inne rozwiązanie.

Pozdrawiam bezkonfliktowo
Inne rozwiązanie to właśnie nie podawanie linków i nie przemycanie nicków, z zdublowanie zasad ogłaszania z KR.
Odp. jeszcze nie ma w tej kwestii. Nikt niczego nie kruszy.

Stary 2007-01-25, 08:12   #143
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Pytałam dlaczego taki sam nie może funcjonować na perfumach, bez linków, nicków, bo to zostało określone przez Złośliwca już parę postów temu.
Dlaczego tam jest i działa, a tu wymaga poświęcenia połowy życia...
Uczepiłaś się tego katologu rękodzieła,a przecież to sprzedaż perfum to nie rękodzieło,a kosmetyki i powinno się patrzeć na targowisko kosmetyczyne i tam istniejący regulamin. Fakt,że na katalogu rękodzieła zezwolono na sprzedaż,ale nie zezwolono na sprzedaż na targowisku. Rękodzieło jak sama nazwa wskazuje to coś co stworzyłaś sama, własnymi rękoma,a nie rzecz nabyta jak perfumy, kosmetyki, ciuchy czy książki. Sprzedaż kosmetyków została zakazana z powodu oszustw do jakich doszło. Perfumy to nie jest towar, który kosztuje kilkanaście zł i jeżeli ktoś Cię oszuka to niestety,ale staraty będą spore. Czy nie rozumiesz tego,że to jest zrobione tylko i wyłącznie dla naszego dobra?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2007-01-25, 08:26   #144
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Uczepiłaś się tego katologu rękodzieła,a przecież to sprzedaż perfum to nie rękodzieło,a kosmetyki i powinno się patrzeć na targowisko kosmetyczyne i tam istniejący regulamin. Fakt,że na katalogu rękodzieła zezwolono na sprzedaż,ale nie zezwolono na sprzedaż na targowisku. Rękodzieło jak sama nazwa wskazuje to coś co stworzyłaś sama, własnymi rękoma,a nie rzecz nabyta jak perfumy, kosmetyki, ciuchy czy książki. Sprzedaż kosmetyków została zakazana z powodu oszustw do jakich doszło. Perfumy to nie jest towar, który kosztuje kilkanaście zł i jeżeli ktoś Cię oszuka to niestety,ale staraty będą spore. Czy nie rozumiesz tego,że to jest zrobione tylko i wyłącznie dla naszego dobra?
Matko... gadka jak do ściany...

Gdzie ja napisałam, że perfumy to rękodzieło????? Pokaż mi ten fragment!

Ja pytam dlaczego nie może tu istnieć wątek podobny do tego z KR, z miejscem na info, że ktoś pozbywa się np. Code. I tyle. Amen. Koniec. Null. Nie ma tematu linka, nie ma tematu rękodzieła, nie ma tematu handlu na forum - ze sprzedającym można się skontaktować przez e-mail, poza forum. Chodzi tylko o info, że ktoś coś ma i się pozbywa...

A dla mojego dobra to może wpadnij do Gliwic o 15-ej i zaprowadź mnie do domu, bo mnie coś przejedzie nie daj Bóg.

Jeśli chodzi o problemy modów i admina w temacie reklamacji, problemów i pretensji, bo ktoś kiedyś kogoś oszukał, to proszę napisać, że taki jest powód, a nie opowiadać bajki o rękodziełach, o zmarnowanej połowie życia czy o tym, że ktoś się tu aż trzęsie żeby zarobić.

Niby sami dorośli ludzie, a dyskusja jak w przedszkolu.

Mam dziwne wrażenie, że Wam się po prostu nie chce i dlatego usilnie czytacie coś innego niż my tu piszemy. Innego wytłumaczenia na odpowiedzi do niezadanych pytań oraz brak odpowiedzi na zadane, nie ma...

Pozdrawiam i kończę temat, bo widzę, że i tak się nie dowiem o co naprawdę biega. Chociaż coś mi tam już świta...

Stary 2007-01-25, 08:39   #145
natii4
Zakorzenienie

Cytat:

Nigdzie tak nie napisałaś,ale nie wiem dlaczego porównujesz jedno z drugim,bo to się nijak ma do siebie. Powinnaś patrzeć na regulaminy targowisk,bo to one dotyczą transakcji rzeczy, które nie zostały przez nas stworzone,a nie patrzeć na rękodzieło.

Cytat:
Ja pytam dlaczego nie może tu istnieć wątek podobny do tego z KR, z miejscem na info, że ktoś pozbywa się np. Code. I tyle. Amen. Koniec. Null. Nie ma tematu linka, nie ma tematu rękodzieła, nie ma tematu handlu na forum - ze sprzedającym można się skontaktować przez e-mail, poza forum. Chodzi tylko o info, że ktoś coś ma i się pozbywa...
Ja też mam wrażenie,że wszystko w próżnię trafia...
Piszesz,że nie ma tematu handlu na forum, a czym innym jest napisanie,że pozbywasz się jakiś perfum? Przecież to jest informacja o sprzedaży jaką zamierzasz dokonać,a informacje na temat sprzedaży, wszystkiego co nie jest wykonane pracą Twoich rąk, są zabronione. Handel to sprzedaż i nie ważne czy chcesz się pozbyć jednej flaszki raz na rok czy sprzedajesz 500 butelek tygodniowo.

Ja się poddaje i dalszej dyskusji prowadzić nie mam zamiaru-EOT.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2007-01-25, 09:04   #146
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Matko... gadka jak do ściany...

A dla mojego dobra to może wpadnij do Gliwic o 15-ej i zaprowadź mnie do domu, bo mnie coś przejedzie nie daj Bóg.

Jeśli chodzi o problemy modów i admina w temacie reklamacji, problemów i pretensji, bo ktoś kiedyś kogoś oszukał, to proszę napisać, że taki jest powód, a nie opowiadać bajki o rękodziełach, o zmarnowanej połowie życia czy o tym, że ktoś się tu aż trzęsie żeby zarobić.

Niby sami dorośli ludzie, a dyskusja jak w przedszkolu.

Mam dziwne wrażenie, że Wam się po prostu nie chce i dlatego usilnie czytacie coś innego niż my tu piszemy. Innego wytłumaczenia na odpowiedzi do niezadanych pytań oraz brak odpowiedzi na zadane, nie ma...

Pozdrawiam i kończę temat, bo widzę, że i tak się nie dowiem o co naprawdę biega. Chociaż coś mi tam już świta...
Zgadza się - nie chcemy. Gdybyś uważnie przeczytała moją wcześniejszą odpowiedź, wiedziałabyś, że nie chcemy zezwolić na handel perfumami.
Jeżeli uważasz, że tak prowadzoną argumentacją zmienisz nasze stanowisko, muszę poinformować, że nic nie wskórasz. Więcej - utwierdziłaś mnie w słuszności mojej decyzji.

p.s. Uważam wypowiedź "do ściany" za lekko niegrzeczną...
Stary 2007-01-25, 11:15   #147
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Uczepiłaś się tego katologu rękodzieła,a przecież to sprzedaż perfum to nie rękodzieło,a kosmetyki i powinno się patrzeć na targowisko kosmetyczyne i tam istniejący regulamin.
1. Z góry zaznaczam ze ja nic nie zamierzam sprzedawać.

2. Nasyneło mi sie takie dziwne pytanie. Czy jezeli sprzedawałabym recznie malowany (niepusty) flakon perfum nadal by to były perfumy czy (już mogło to byc podciągniete pod) rekodzielo?

3. Pytanie jest czysto teoretyczne
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-25, 11:42   #148
khy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
1. Z góry zaznaczam ze ja nic nie zamierzam sprzedawać.

2. Nasyneło mi sie takie dziwne pytanie. Czy jezeli sprzedawałabym recznie malowany (niepusty) flakon perfum nadal by to były perfumy czy (już mogło to byc podciągniete pod) rekodzielo?

3. Pytanie jest czysto teoretyczne
Eenax .

Umiesz rozladowac sytuacje ;P.
khy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 13:53   #149
_Lunka_
Raczkowanie

Dziewczyny przecież mamy targowisko, osoba, która chce się pozbyć perfum umieszcza tam swoją ofertę wymiany, a jeśli ktoś ma ochote je odkupić (a ufa drugiej stronie) niech się skontaktuje przez email i dogada poza wizażem. Chyba najprostsze rozwiazanie. Wtedy wizażu to nie interesuje i nie bierze odpowiedzialności za nic.

P.S. często zawartość wizażowych kramików wisi na gazecie tylko z ceną, jaki problem przejrzeć sobie czasem oferty?

_Lunka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 14:00   #150
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Dziewczyny, myśle, że czas już skończyc tą dyskusję, ponieważ wszystko jest jasne.
Co zostało powiedziane ... to zostało powiedziane, i tego nic już nie zmieni.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości