|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grzybek Tybetański
Witam ponownie.widze ze nie ma wielu ochotnikow by udzielic odp na moje pytanie dot laczenia grzyba i drozdzy...ok
zadam inne..poniewaz przerwa 10cio dniowa zbiegla sie w czsie z wyjazdem,zostawilam grzyba pod opieka narzeczonemu w wodzie z cukrem w sloiku w lodowce.nakazalam mu zmieniac wode co drugi dzien.po powrocie z urlopu reaktywowalam grzyba w mleku.ale wydaje mi sie ze on jest taki dziwny jakis.kefir jakis bardziej wodnisty i albo mi sie wydaje bo w koncu go nie pilam i zapomnialam albo sie zepsol..nie smierdzi plesnia. Mialyscie jakies dosw z zepsutym grzybem?jak wyglada? Czy nawet zepsuty produkuje kefir?? Jak to poznac? A cha..moja mama ktora jest mikrobiologiem mowi ze na studiach juz profesor im dawal tego grzyba ale i ostrzegal ze zle traktowany sie skoguci albo zkoguci![]() ![]() i bedzie wydzielal toksyny i szkodzil. Malo wiadomosci jest na ten temat.---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Witam ponownie.widze ze nie ma wielu ochotnikow by udzielic odp na moje pytanie dot laczenia grzyba i drozdzy...ok zadam inne..poniewaz przerwa 10cio dniowa zbiegla sie w czsie z wyjazdem,zostawilam grzyba pod opieka narzeczonemu w wodzie z cukrem w sloiku w lodowce.nakazalam mu zmieniac wode co drugi dzien.po powrocie z urlopu reaktywowalam grzyba w mleku.ale wydaje mi sie ze on jest taki dziwny jakis.kefir jakis bardziej wodnisty i albo mi sie wydaje bo w koncu go nie pilam i zapomnialam albo sie zepsul..nie smierdzi plesnia. Mialyscie jakies dosw z zepsutym grzybem?jak wyglada? Czy nawet zepsuty produkuje kefir?? Jak to poznac? A cha..moja mama ktora jest mikrobiologiem mowi ze na studiach juz profesor im dawal tego grzyba ale i ostrzegal ze zle traktowany sie skoguci albo zkoguci![]() ![]() i bedzie wydzielal toksyny i szkodzil. Malo wiadomosci jest na ten temat.---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Loj co to. Chcialam edytowac straszny blad ortograficzny a tu caly tekst sie skopiowal..chyba grzyb sie s/zkogucil i juz sa tego efekty...ehehehe
|
|
#122 |
|
Rozeznanie
|
ja tez grzyba czasem zostawilam na jakies 2-3 dni i rzeczywiscie po tym byl jakis dziwny, wolnista gora i gesty dol, nie byl taki jak kiedys wiec go po prostu wyrzucilam...
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
O to juz jaks podpowiedz
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć. Od jakiegoś czasu (bardzo krótkiego) hoduję grzybka i zauważyłam, że jest trochę taki - nie wiem jak to nazwać - obśluziony. Wcześniej nie zwróciłam uwagi czy grzybek wydziela śluz, a nigdzie też nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Tak ma być?
|
|
|
|
|
#125 |
|
Rozeznanie
|
jak sie go plucze woda to ta woda z grzybka jak przesypujesz z sitka do naczynia jest ciagnaca, jakby ze sluzem wiec tak, wszystko ok
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
lalka3 - jesli chodzi o pozostawienie grzybka w lodówce z woda i cukrem - to pierwsze słyszę, żeby tak robić.
Grzybka tybetańskiego zalewa się tylko i wyłącznie mlekiem!!! Podczas przerwy 10-cio dniowej również zalewamy go mlekiem - można wtedy akurat zredukować ilość grzybka i zalewać tylko taką ilością mleka aby grzybek był zakryty. Ale mleko należy wymieniać a grzybka płukać codziennie Co do pozostawienia w lodówce - obniżona temperatura spowolni jedynie proces tworzenia się kefiru. Wodą i cukrem to zalewa się tzw. algi czy kryształki ( czyli tibicos). Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
A ja wyczytalam ze mozna woda i do lodowki bo wtedy grzyb sie hibernuje czy przenosi w inny wymiar czy cus.....ehehehe taki zart ,ale z ta woda to naprawde. Ale chyba wraca do normy bo kefirek dobry.czy wasz kefir jest rowniez jest troche czasem kwasnawy?? Moze to zalezy od porcji mleka;
)) pzdr!---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Acha. W jednym artykule bylo ze w samej wodzie w innym ze z cukrem pewnie po to by mial pozywke.ale na logike to woda pewnie nie zaszkodzi po prostu proces produkcji ulega zatrzymaniu a grzyb...spi
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
lalka3 - żeby utrzymać grzybka i nie zmieniać mleka wystarczy opłukanego grzybka zamrozić.
Informacje z wodą i cukrem moim zdaniem nie są prawdziwe. Co do stopnia kwaśności - przyjęte jest, że należy 2 łyżeczki grzybka zalewać szklanką mleka. Im więcej grzybka i im mniej mleka - tym kefir robi się szybciej, przez co po odstaniu 24 h robi się kwaśniejszy. Aby nie był taki kwaśny należy zredukować ilość grzybka lub zwiększyć ilość mleka. |
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
No nie wiem czy nie prawdziwe ale takowe wyczytalam,nie chcialam mrozic bo mrozi sie na czas dluzszej przerwy wiec mysle ze woda mu nie zaszkodzila bo zyje,rosnie i produkuje teraz juz dobry kefir.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
A czy U Was podczas robienia kefiru znajduje sie na wierzchu troche jakby wody? Ja nie wycieram sloika po myciu to moze od tego? Musze sprobowac wytrzec i w ten czas obczaic
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
lalka3 - ta "jakby woda" to w uproszczeniu serwatka - tak bym to opisała - rzecz całkowicie normalna
"Robi się" nie tylko na wierzchu ale i w środku ![]() A czy możesz podać linka do tych informacji o wodzie - tak z czystej ciekawości bym przejrzała te rady
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
Prosze http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_...30,pozostalych nie moge znalezc w obecnej chwili.p.s dziekuje za odp
![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Wiem ze to opinia nie potwierdzona badaniami ale sam zbawienny grzybek rowniez nalezy do medycyny niekonwencjonalnej i nie znajdziemy opinii lekarzy,insytutow itp tylko opinie ze tak powiem uzytkownikow wiec czemu w tym wypadku nie pokierowac sie rowniez czyjas rada tym bardziej ze to nie pierwsza osoba ktora pisala o tym. pewnie woda nie moze zaszkodzic tak jak pisalam bardziej uspic grzybka.ale skoro wrocil do formy i produkuje kefir to chyba jest ok? Czy myslisz ze sie zepsol i truje nas toksynami? Sama nie wiem co o tym myslec. A sie rozchorowalam z synalkiem od wczoraj a on tez grzyba pije i mysle ze moze to od niego..tzn mam jakie przeziebienie a nie rozstroj zoladka
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
lalka3 - przeczytałam posty z linka i chociaż "arturek" pisze dosyć sensownie to ta jedna wiadomość o zalewaniu wodą zupełnie nie pasuje do pozostałych informacji. Może on wie coś czego my "grzybiarze" nie wiemy?
![]() A tak serio - moim źródłem wszelkiej wiedzy na temat grzybka była strona: http://grzybektybetanski.pl/ Co do stanu grzybka - nie spotkałam się z opinią aby ktoś zalewał wodą a zatem nie słyszałam też nic o skutkach takiego postępowania. Tak na zdrowy rozsądek - skoro kefir się robi i smakuje jak wcześniej, to chyba wszystko jest ok. Mnie też mimo wiedzy zdarzyło się dwa razy zlać kefir zamiast po 24 h dopiero po 48 h i jakoś wszystko jest jak należy
|
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Witam mam pytanie czy może jest ktoś kto chciałby się podzielić ze mną grzybkiem. Oczywiście zapłacę za przesyłkę. Proszę o kontakt.
|
|
#137 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Mam dużo grzybka bo już go mrożę gdyż tak rośnie ale skąd jesteś bo ja z Gdyni
|
|
|
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem z Kielc ale może da się jakos przesłać. U mnie w okolicy nie ma osób z nadwyżką niestety
|
|
|
|
|
#139 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
Mam trochę grzyba na wydaniu najlepiej osobiście warszawa / tarchomin jak by coś to kontakt nocopyonlywrite@gmail.com |
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
Kto z Lublina podzieli się grzybkiem?
|
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Podzielę się grzybkiem kefirowym, jak również algami/kryształami japońskimi. Możliwość osobistego przekazania w Poznaniu (wówczas bez kosztów) lub drogą przesyłki. Mail: dav7op@gmail.com |
|
|
|
|
#142 |
|
Rozeznanie
|
Cześć. Naczytałam się i chętnie bym spróbowała. Jest ktoś z Warszawy kto chciałby się podzielić?
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Dostalam i dzisiaj pilam po raz pierwszy. Lubie kefiry także mi smakuje
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Mam do oddania 2 porcje
w gdańsku lub ew. za koszty przesyłki .
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
jeżeli ktoś z wrocławia ma nadmiar grzybka tybetańskiego, chętnie przyjmę
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zadomowienie
|
Grzybka dostałam od sąsiadki i od piątku kuracja trwa
Nawet TŻ się wciągnął. Tak więc musiałam go podzielić i TŻ od jutra też zaczyna O dziwo, nie wiem, czy to zasługa grzybka czy czego, ale mam lepsze trawienie, a od małego mam z tym problem.
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Wam tez tak sie rozwarstwia i woda sie zabiera na gorze? Podejrzewam, ze to wina tego, ze za duzo jest grzybka i malo mleka, bo kefir wychodzi tak gesty ze az sztywny. Dzisiaj podzieliłam na kolejną porcje tak zeby bylo go mniej a wiecej mleka i zobaczymy.
Trawienie poprawia
|
|
#148 |
|
Przyczajenie
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kefir A kefir pijecie? wstręt do grzybków,strach a przecież żywe kultury bakterii to nic innego jak grzybki tybetańskie! Domowe kefiry są najlepsze
![]() polecam
|
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
Hej ☺️
Wiem, że to temat sprzed 3.5 roku, ale mam pytanie dotyczące grzybka tybetańskiego. Czy jeśli mleko nie było zmieniane przez 2 tygodnie, grzybek stał w plastikowym pojemniku w temperaturze pokojowej, to jest szansa jeszcze go uratować? Czy grzybek obumarł ze swych wartości? Grzybek pięknie się rozrósł - mleko w pojemniku zgestnialo i zrobił się taki żółty kożuch, jak na zsiadlym mleku 😌 Może ktoś był w podobnej sytuacji? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
zmiany... zmiany! ![]() i dbam o siebie ![]() * jem codziennie jeden owoc i jedno warzywo * robię brzuszki * piję pokrzywę Edytowane przez Aureli Czas edycji: 2017-02-17 o 21:34 |
|
|
|
|
#150 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

zadam inne..poniewaz przerwa 10cio dniowa zbiegla sie w czsie z wyjazdem,zostawilam grzyba pod opieka narzeczonemu w wodzie z cukrem w sloiku w lodowce.nakazalam mu zmieniac wode co drugi dzien.po powrocie z urlopu reaktywowalam grzyba w mleku.ale wydaje mi sie ze on jest taki dziwny jakis.kefir jakis bardziej wodnisty i albo mi sie wydaje bo w koncu go nie pilam i zapomnialam albo sie zepsol..nie smierdzi plesnia. Mialyscie jakies dosw z zepsutym grzybem?jak wyglada? Czy nawet zepsuty produkuje kefir?? Jak to poznac? A cha..moja mama ktora jest mikrobiologiem mowi ze na studiach juz profesor im dawal tego grzyba ale i ostrzegal ze zle traktowany sie skoguci albo zkoguci