|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oklejanie szafek kuchennych tapetą
z tym,że jesli to jest tapeta winylowa, zmywalna, to lakier nie jest potrzebny. A jeśli jeszcze jest taka typowo kuchenna, z efektem wypułości to może wręcz zaszkodzić
natomiast ramkę (tutaj nazwaną kątownikiem) należałoby czymś zabezpieczyć
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
|
Nazwy i ceny kleju nie pamiętam, na pewno nie bardzo drogi, jest to klej typowy do tapet winylowych, fioletowe pudełko (jest w proszku, do rozrobienia z wodą), chyba niemiecki, kupowałam w którymś z hipermarketów. Jeśli klei sie zgodnie z zaleceniami - tapeta nie ma prawa odpaść. U mnie w łazience wisiała 5 lat !!! i musieliśmy mocno moczyć ścianę,żeby zdjąć starą tapetę. Może z szafek nie trzeba zdzierać farby (ja ze ściany też nie zdzierałam, tylko lekko "podrapałam" ostrą szczotką farbę). Nie mam doświadczenia z szafkami, swoje oklejałam okleiną samoprzylepną.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
|
|
|
|
#125 |
|
Przyczajenie
|
renowacja
cześć
Mam do odnowienia komodę. Uparłam się że to zrobię i zrobię... Ale pomocy..... Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać???? Jakie farby najlepsze bo chcę żeby wyszła kremowa, poza tym jaki papier ścierny . A i może macie namiar na stronkę z szablonami
|
|
|
|
|
#126 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: komoda do odnowienia
i bardzo dobrze ,że to zrobisz
)farby akrylowe do drewna, możesz kupić gotowy kolor, albo białą i uzyskac kolor pigmentem ( wtedy mozna eksperymentowac i zrobić taki jaki się chce - ale, uwaga! jak już zrobisz to najperw coś pomaluj na próbę, bo mokra farba ma nieco inny kolor niż po wyschnięciu ![]() ewentualnie mozesz pójść do jakiegos sklepu gdzie mieszają farby, (ja kupowalam takie o żelowej konsystnencji, z mieszalnika właśnie) i sobie wybierasz odcień z palety.W każdym sklepie większym Ci poradzą... papier ścierny taki żeby zmatowił powierzchnię,to zależy co masz teraz na taj komodzie (własnie,co?) a jej nie zniszczył, ja bym wzięła jakis średni a malowac najlepiej wałeczkiem, bo sie równo naklada. kilka warstw, w zalezności jaki kolor pokrywasz.a z szablonami jest watek na forum i tam sa różne wzorki i linki poszukaj wyszukiwarką
|
|
|
|
|
#127 |
|
Przyczajenie
|
DZięki
A myślisz że jak mebel ma okleinę to też go można potraktować papierem ściernym??? |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj nie nie nie, zniszczysz mebel, zrobią się grudy z okleiny.
|
|
|
#129 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba nie chodzilo o taka okleinę foliową,powiedz Ania? zasadniczo matowi się glądkie powierzchnie żeby farba miala lepszą przyczepność. ja malowalam juz biurka i szafki w kuchni i z trwałością farby różnie bywa(najgorzej na blatachm gdzie się różne rzeczy przesuwa, dobrze sobie zostawić na zapas farby w razie potrzeby pomalowania jeszcze raz, gdyby się porysowało lub przetarlo. Ania, opowiesz jak ma ta komoda wyglądać?może jakieś zdjecia?
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Zaryczałam, bo pomyślałam, że ta okleina jest papierowa, sama tak zadziałam i spartoliłam więc dlatego ryczałam, że nu nu
|
|
#131 |
|
Wtajemniczenie
|
no wierzę, ale mi się skojarzylo z inną okleiną (słyszalam określenie np meble w okleinie bukowej) dlatego się dopisalam... Nie ma to jak korzystać z cudzego doświadczenia, szkoda tylko że Ty mebelek zniszczylaś....
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Przyczajenie
|
Bu
nie mam możliwości zrobienia zdjęcia. Chcę pomalować ją na kolor ecru i ozdobić bluszczem z szablonu. Mam nadzieję zue mój zamysł się powiedzie pozdrawiam i wielkie dzięki
|
|
|
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
Ania,
to jaka ta okleina? taka trwala? czy foliowa? |
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy się przyda, ale może warto rzucić okiem:
http://www.audiostereo.pl/Jak_zdjac_...yty_11388.html
|
|
#135 |
|
Wtajemniczenie
|
beaux, oni chyba w jakichś dziwnych celach się tej okleiny pozbywali ...
nysle że do pomalowania komody wystarczy zmatowić, powiem więcej, plyta paździerzowa bez okleiny lekko dziwnie by sie prezentowala ![]() Ania, a nie pomyslalas, żeby tą komode zdekupażować???? ze spękaniami i bluszcz, to by pięknie wyglądało....
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
trojka, powiedz jaka okleinę Ty zniszczylas, bo wprowadzimy dziewczynę w blad i komody nie tknie wogóle
)
|
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Taką "fabryczną" okleine co na meblach jest można matowić papierem jak najbardziej delikatnym i nic się nie dzieje, już nie raz coś takiego robiłam, ale nie wiem jak to jest z taką przyklejaną samemu
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Regał z płyty gipsowo-kartonowej
Ostatnio wymyśliłam, że zrobię sobie (nie sama oczywiście) w pokoju regał z płyty gips-kartonowej. Bardzo mi sie podoba takie rozwiązanie. Może macie jakieś zdjęcia z takimi regałami, półkami, podwieszanymi sufitami. Interesują mnie też praktyczne instrukcje jak to wykonać. Jeśli macie cokolwiek z wykorzystaniem płyty gipsowo-kartonowej to wrzućcie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Regał z płyty gipsowo-kartonowej
jest taki program na mtv,w ktorym jedna osoba(chlopak albo dziewczyna)wybiera jednego z posrod trzech chlopakow/dziewczyn z ktorym sie umowi na randke ,na podstawie tego,ktorego pokoj jej sie najbardziej spodoba.program krecony byl w stanach,widzialam kilka odcinkow i wszyscy.Wszyscy!!maja tam takie szafy.nie wiem o ktorej to nadaja,ale raczej nie trudno trafic
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Ten program MTV nazywa się chyba "Penetratorzy".
Tu masz przykład zastosowania płyty gipsowo-kartonowej: http://www.muratordom.pl/7914_834.htm A tu praktyczne porady: http://www.muratordom.pl/8745_808.htm http://www.muratordom.pl/8745_824.htm http://www.muratordom.pl/6967_3697.htm http://www.muratordom.pl/8625_3649.htm http://www.muratordom.pl/6659_1532.htm
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Niestety nie mam MTV. A tu dla jasności o co mi chodzi wklejam zdjęcie...
Może macie podobne zdjęcia w swoich zbiorach |
|
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: renowacja przedpokoju
Wlasnie mam ten sam problem, mam mieszkanko, wszystko juz mniej wiecej wiem jak zrobie ale najgorsze to przedpokoj.Jest maly wiec niewiele tam mozna wlozyc jednak chcialabym go jakos fajnie zrobic, podzielcie sie jakimis pomyslami.
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: renowacja przedpokoju
Można poszaleć z kolorami: http://www.muratordom.pl/6952_972.htm
albo z szablonami: http://www.muratordom.pl/8726_1178.htm
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
renowacja
przed...
|
|
|
|
|
#146 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: moje meble przed i po małym remonciku
i po...
mam problem z ławą co zrobić żeby pasowała do reszty??? |
|
|
|
|
#147 |
|
Zadomowienie
|
nieźle !!! ile czasu się męczyłaś ??? fronty - nakleiłaś folię a ramiaki z czego ??? ławę proponuje ci nóżki i dół pomalować w kolorze segmentu a blat jak fronty
|
|
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie nie da się bo fronty są z tapety i to takiej przemakalniej przy małym dziecku nierealne
to nie folia to tapeta o takim naturalnym splocie. czas trwania remontu = 2 dni koszt ok 70 zł
|
|
|
|
|
#149 |
|
Wtajemniczenie
|
bosko, naprawde jestem pod wrazeniem
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Świetnie Ci to wyszło! Co do ławy, to zrobiłabym tak jak masz teraz, tylko zmieniłabym kolory (to co jest kremowe przemalować na kolor segmentu, a ten prostokąt potraktować na biało)
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.

natomiast ramkę (tutaj nazwaną kątownikiem) należałoby czymś zabezpieczyć

a co do lodówki to bardzo dobry pomysł tylko muszę znaleść inny patent na przyklejenie
. Na pewno okleję sobie puszki bo mam kilka ale każda inna i jak je okleję to będą wyglądać jak komplet

and nothing else matters 

koszt ok 70 zł