|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Solarium od 18-go roku życia
plakaty informujące o szkodliwości solarium na nic się nie zdadzą, bo ludzie mają to po prostu gdzieś. Wiele osób na słońcu siedzi bez żadnego filtra, opala się na oliwkę
i żadne czerniaki nie są im straszne.w Polsce jest nadal moda na opaleniznę na czekoladkę
|
|
#122 |
|
Zadomowienie
|
A ja jestem za
|
|
#123 | |
|
Rozeznanie
|
Pomysła dobry. Oczywiście nie zlikwiduje problemu całkowicie ale na pewno nie zaszkodzi
Cytat:
uzależnienie się od solarium jest straszną rzeczą chociaż jak na razie mało sie o tym mówiludzie prawdopodobnie nie interesowali się ze dziecko chodzi na solarkę bo mało o solarium i jego skutkach wiedzieli
|
|
|
#124 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Zgadzam się z Wami dziewczyny w zupełności
|
|||
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja pamiętam jak swego czasu, miał powstać w Wielkiek Brytanii przepis, który miał odbierać/ograniczać prawa rodzicielskie, rodzicom dzieci bardzo spasionych (z wyjątkowo dużą nadwagą). I to jest genialny pomysł. Bo nic by się nie działo rodzicom, których dzieci mają potwierdzoną chorobę przez lekarzy, która powoduje tycie i nic nie da się z tym zrobić. Nie oszukujmy się - wygodne jedzenie jest tuczące i zawsze szybciej i łatwiej jest zapchać dzieciaka big mac'iem, czy innych burgerem, niż zrobić zdrowy, domowy obiad z surówką itp.
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
nie mam dzieci i jeśli będę kiedyś miała to nie dopuszczę, żeby myślały, że solarium jest dobre, bądź spokojn(a)y.
wybacz, nie wiem kim jesteś rapifen.
|
|
|
#127 |
|
Konto usunięte
|
Według mnie to dobry pomysł. Mam dość patrzenia, na spalone piętnastki, które są uzależnione od solarium. Ani to zdowe, ani ładne...
![]() Tak w ogóle to znam jedno solarium, gdzie trzeba mieć albo 18 lat albo przyjść z rodzicem, inaczej sie nie wejdzie(przynajmniej tak mówią, ja na solarium nie chodzę). Takie rozwiązanie jest jeszcze lepsze. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem za. Chociaż alkohol też sprzedają niby od 18 roku życia, a koleżanki mojej siostry (jest w gimnazjum) przeszły się po sklepach i tylko w jednym im nie sprzedano.
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
a może po prostu w ramach prewencji, obliczyć ile kosztuje leczenie raka skóry i nałożyć jakiś podatek na solaria, niech płacą NFZ na przyszłe pacjentki..
tak samo powinno być z fajkami. Ale palacze powinni płacić podwójnie, za siebie i tych, których biernie trują. |
|
|
|
|
#130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To juz prędzej powinnaś o narkotykach napisać, które nie sa opodatkowane. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2009-07-12 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;13224313]A wiesz ile pieniędzy trafia do skarbu państwa właśnie dzięki papierosom i alkoholowi? Wiec.. jakby nie patrzeć palacze płacą za swoje ew. przyszłe leczenie.
To juz prędzej powinnaś o narkotykach napisać, które nie sa opodatkowane.[/QUOTE] wyobraź sobie, że wiem ale jak zapewne zdajesz sobie sprawę, służba zdrowia jest niedofinansowana. a tak poza tym... jeżeli ktoś miałby opodatkować narkotyki to musiałby je najpierw ZALEGALIZOWAĆ, czyż nie? |
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwierz mi że człowiek który pali paczkę dziennie przez 20 lat zarobi na pobyt w megaluksusowym szpitalu :| Omg także to jest bardzo głupi argument by ludzie przestali palić bo z tych podwyżek państwo wykosi grubą kasę. Jak już się klocimy to polecam - http://www.parkiet.com/artykul/7,828...czesc_II_.html A co przepraszam właściciel solarium nie płaci podatków? :| On zarabia na tym że ktos tam chodzi i rozlicza się z zarobionych pieniędzy.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-12 o 22:45 |
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zadomowienie
|
wszyscy płacą podatki
i dzięki tym podatkom (także akcyzie) mamy cudownie wyposażone szpitale, wysoko specjalistyczne placówki, no i oczywiście wszyscy chorzy diagnozowani są na początku choroby a następnie podlegają szybkiemu i nowoczesnemu leczeniu. no dobra no comment
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
wybacz ja wiem ile mniej więcej płacą ludzie i staram się orientować jak to jest z tymi papierochami ale to już nie moja wina że nie zarządzam budżetem państwa.
|
|
|
#135 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Litosci.Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
jakby zniesiono te wszystkie przepisy dotyczące nieletnich (obowiązek szkolny, zakaz sprzedaży alkoholu/papierosów i inne), bo stwierdzono by, że to rodzice mają je wychowywać, pilnować, wywierać wpływ, to połowa dzieciaków nie kończyłaby nawet podstawówki, nie mowiac juz o tym co by sie dzialo z alk... niestety duża część rodziców nie interesuje się specjalnie wychowaniem swoich dzieci i to nie jest tych dzieci wina
a jesli od dziecka są tak wychowywane to trudno wymagac od nich żeby same miały jakieś zasady, ambicje itd mając powiedzmy 12 lat ale juz zdecydowanie jestem przeciwna próbom "wychowywania" ludzi dorosłych przez państwo (np. próby ograniczenia liczby palaczy przez kosmiczne ceny papierosów - niech wprowadzą i egzekwują zakaz palenia w miejscach publicznych, a to czy ktos siebie truje czy nie to jego sprawa) |
|
|
|
|
#137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, chce zabronić korzystania do 18 roku życia z solarium, po tej magicznej dacie niech każdy się smaży ile wlezie, tak samo walisz głową w mur , że do 18 lat nie można kupić alkoholu?
Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2009-07-13 o 11:30 |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze poczekamy aż wprowadzą zaostrzenia które wam nie będą pasować, wtedy stwierdzicie też że "państwo nie ma wychowywać a ja mogę robić co mi się podoba" punkt widzenia zależy też od punktu siedzenia. Mi nie robi to solarium ale uważam że to skrajny przesadyzm
|
|
|
|
#139 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
))))) Nie wydaje mi sie, żeby to było coś na co dzieci będa czekały do 18 lat. Przecież opalona skóra to towarzysz wakacji. Czy jezeli alkohol mozna spozywać i kupować dopiero po osiągnięciu pełnoletności, to nie robiłas tego wczesniej? Opisałas sytuacje, w której osoba siedzi w więzeieniu 18 lat nie mając dostępu do swiata zewnetrzenego- wychodząc rzuca się na wszystkie zabronione rzeczy. To nie są realia. Te wszystkie rzeczy sa ogólnodostepne ich uzycie nie stanowi problemu niezaleznie od wieku. Jeżeli uważasz, że każdy respektuje przepisy obejrzyj się dookoła siebie i zobacz co się na świecie dzieje. Tak jeszcze mysle, że człowiek 18 letni, czyli człowiek dorosły ma już swój rozum i na pewno zdaje sobie juz sprawe z konsekwencji- więc rzucac się raczej nie będzie, a to co robia inni dorosli ludzie to juz ich sprawa. Dyskusja dotyczy dzieci
|
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tej dyskusji chodzi mi głównie o ten odgórnie narzucony "wiek dojrzalości" oraz brak swobody w decydowaniu o własnej osobie, czy też ingerencji państwa w prywatne sprawy obywateli. Wybacz ale traktowanie 15, 16, 17 latków jako ciemną masę pozbawioną rozumu i mechanizmów samokontrolnych jest dla większości z nich krzywdzące. |
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przecież to dorosłe osoby , niech decydują same o sobie ,:/ w takim razie po co te wszystkie nakazy i zakazy do 18 roku życia
|
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko, że nikt im nie powie, że ta ich opalenizna to nie opalenizna z solarium tylko samoopalacz.
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że użyłaś skrótu myślowego, ale jednak wolę się upewnić. Czy uważasz, ze ustalenie pewnej granicy wiekowej, która odgranicza osoby z brakiem zdolności do czynności prawnych, osoby z ograniczoną zdolnością do czynności prawnych i osoby o pełnej zdolności do czynności prawnych jest równoznaczne z dyskryminacją, lekceważeniem tychże osób, czy też traktowaniem jako ciemną masę?
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2009-07-13 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Na jakiej podstawie twierdzisz, że on trenuje sumo i od kiedy to sumoków tuczy się w McDonalds? Sorry, ale żaden szanujący swój organizm sportowiec nie żre fast foodów, bo by szybciej padł niż zrobił karierę.
|
|
|
#146 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Jestem po prostu przeciwny probom wychowywania dzieci przez panstwo. Solarium, niezdrowe zarcie itd. - takie rzeczy naprawde powinny lezec w gestii rodzicow. Cytat:
W wielu krajach Europy alkohol/przynajmniej piwo jest sprzedawane od 16 roku zycia, no i? To tak nawiasem mowiac Nie mowie, ze granica 18lat jest w tym momencie zla, tylko nie widze zasadnosci porownania ? Co ma alkohol, ktorego picie ma okreslone skutki na zachowanie osoby, do solarki, ktora jest co najwyzej - niezdrowa dla skory? Mozesz mi wyjasnic to przejscie? Cytat:
Cytat:
Jak mozna alko porownywac do solarki ? Nie wspominajac o tym, ze ja nie mowie, ze te osoby powinny chodzic na solarium, tylo ze decyzja powinna lezec w gestii rodzicow ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
|
|
|
|
#147 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż...gdyby państwo chciało mnie wychowywać tak, jak bodajże we Włoszech (czyli państwo wypłaca tobie pieniężną nagrodę za schudnięcie), to również jestem "na tak".
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko, że rodzice są czasem gorsi od dzieci. Matka pozwalająca 10-latce chodzić na solarium, ojciec zabierający ciągle dzieciaki na fast foody? Skąd dziecko ma wiedzieć, jakim zagrożeniem dla jego skóry jest solarium, a dla jego zdrowia McDonalds, jeśli jego rodzice uważają, że to wszystko jest ok ? Odbierałabym prawa rodzicielskie w skrajnych przypadkach.
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sumocy tak jedza - ciezkostrawnie, duze posilki, na wieczor, bez sniadan, aby nabic jak najwiecej masy.
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak by nie było, statystyki w USA wskazują na to, że do roku bodajże 2020 w Stanach 2/3 ludzi będzie miało nadwagę, właśnie dzięki szybkiemu żarciu (było o tym jakiś czas temu w Wysokich Obcasach). Jest to spowodowane tym, że dziecko za młodu nasiąknie takim jedzeniem, a później z lenistwa i z uzależnienia żywi się głównie fast foodem. Piszę o Stanach, ale Polskę też to zapewne dosięgnie niebawem.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.

i żadne czerniaki nie są im straszne.

uzależnienie się od solarium jest straszną rzeczą chociaż jak na razie mało sie o tym mówi
Przydałoby się jakieś zainteresowanie ze strony pań obsługujących, może jakaś "rejestracja" solariów w Ministerstwie Zdrowia 
ale jak zapewne zdajesz sobie sprawę, służba zdrowia jest niedofinansowana. 

Każdy myślący człowiek jest ateistą"
? Jestem po prostu przeciwny probom wychowywania dzieci przez panstwo. Solarium, niezdrowe zarcie itd. - takie rzeczy naprawde powinny lezec w gestii rodzicow.
Nie mowie, ze granica 18lat jest w tym momencie zla, tylko nie widze zasadnosci porownania