|
|
#121 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR o co z tym chodzi? wątek dla wszystkich pytających
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań.Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To oczywiste, masz rację tylko trochę inaczej Cię zrozumiałam- tzn myslałam, ze masz na mysli, ze jak weźmiesz 2 z rzędu, to juz dodatkowego zabezpieczenia nie trzzeba
|
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
Ech....
dziwicie się że te, które są ZA NPRem (jak np. ja) jak to nazwałyście "uciekają" z takich wątków? jestem trochę zawiedziona poziomem wypowiedzi tutaj.... bo zapowiadał się naprawdę ciekawy wątek, myślałam, że jak sam tytuł wskazuje, będziemy wyjaśniać zawiłości NPRu... bez sensu jest kłócenie się i wzajemne wyśmiewanie, bo i tak każda z nas stosuje tą metodę, którą chce i tyle ![]() Aaa dla mnie argumenty za NPRem to akurat nie tylko te religijne, ale raczej zdrowotne - chodzi mi tu o pigułki. Ale to mój wybór i oceniam innych. no
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak masz racje , chodzi mi o to ze wymienia sie czesto same zalety a zapomina o wadach tych tabletek .Nawet na wizazu jest watek o skutkach ubocznych, jak przecyztałam kilka stron to sie przeraziłam ![]() 16latce która zaczyna wspołzycie przepisuje sie tabletki , bo uwaza sie ja za gowniare która nie rozpozna prawidłowo swojej płodnosci i wpadnie . Może jest w tym troche racji.. jednak myśle w tym wieku organizm sie dopiero rozwija i nie mozna bez powaznej przyczyny ingerowc w niego sztucznymi hormonami . Czy rzeczywscie nastolatce nie wystarcza prezerwatywy a w okresie rozpoznanego dzieki NPR 'zwieksoznego ryzyka' zastosowanie np. dodatkowo globulek albo prezerwatyw +stosunku przerywanego? Mysle ze po kilku latach oberwacji swojego organizmu mozna smialo uzywac samego NPR nie tylko jako antykoncepcyjnej ale własnie zeby zaplanowac poczęcie
Edytowane przez Kerka Czas edycji: 2010-07-11 o 23:05 |
|
|
|
|
|
#125 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie znaczy że umrzemy od razu, ale jeśli wykonamy wszystkie możliwe badania to możliwe że te skutki uboczne mogą nie wystąpić wcale. Z resztą w dużej mierze jest to metoda prób i błędów, nawet jak się zna profil hormonalny kobiety, nie dobierze się nigdy idealnie i trzeba próbować. Jak przy npr. Niektórym nie dzieje się nic inne nie mogą znieść. Dlatego nie jest to metoda dla wszystkich. Cytat:
) żeby uregulować gospodarkę hormonalną która w tym wieku może być rozregulowana do granic możliwości. Cytat:
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-11 o 23:11 |
||||
|
|
|
|
#126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja tez jestem zawiedziona sposobem wyjasnienia przez zwolenniczki NPR, podawaniem przez nie sprzecznych zrodel, argumentami ktore nie maja rzeczowego poparcia-nic dziwnego ze autorka watku sie wycofala
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jesli chodzi o urzywanie tego jako metody zabezpieczajacej przed ciaza to ja i trojka mego rodzenstwa jestesmy zywymi przykladami tylko siostra jedna jest ze zle zalozonej pokomunistycznej spirali. Co do szacunku dla kobiety i powsciagliwosci to blagam co z moim szacunkiem do faceta w takim razei kiedy mi sie chce i jest ta chwila to ja mam sie powstrzymac bo mam dni plodne ludzie ilez to by bylo frustracji w tym. Jestem tylko z tego calego watku pelna podziwu dla muszynianki , w zasadzie dla jej ogromu wiadomosci. I jeszcze jedno moge sobie obserwowac swoje cialo, ale jakbym miala o tym 3-4 razy dziennie myslec to bym sfixowala czy dobrze wydedukowalam czy zle i jaka wtedy przyjemnosc z sexu, gdy sie ma to ciagle w glowie, a od obserwacji i dedukcji mysle, ze sa specjalisci ginekolodzy bo ja se sama tam nie zajrze i sa odpowiednie srodki, nie koniecznie tabletki. Co do sterylizacji tzw. podwizania jajnikow to to tez nie jest 100% metoda, niestety. Dziekuje
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wciskaj kitu. NPR to po prostu jedyna metoda antykoncepcji dopuszczona przez kościół. I celem jej stosowania przez katolików jest właśnie unikanie poczęcia. Stosują NPR tylko dlatego, ze muszą, bo pewnie z chęcią przerzuciliby się na gumki. Argumenty religijne za NPR sprowadzają się przede wszystkim do tego, że metoda jest najmniej skuteczna, więc para ma duże szanse na dzidziusia ("stało się, Bóg tak chciał"). Bo jakakolwiek antykoncepcja jest po prostu sprzeczna z polityką rodzinną kościoła. Powiedzmy sobie szczerze, gdyby Bog rzeczywiście aż tak bardzo interesował się płodnością kobiet i ich macierzyństwem, to para zaszła by w ciąże nawet gdyby ze sobą nie współżyła - patrz przykład Maryi i Józefa.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2010-07-12 o 14:23 |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z drugą częścią sie oczywiście zgadzam... smutna prawda.
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja z ciekawości zapisałam się na forum dla ortodoksyjnych katolików w kategorii npr i zostałam zwalona na kolana. Jedna prawie pożarła mnie żywcem. Reszta rozmawia normalnie :P |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
muszynianka, nie mogę się przyzwyczaić zmiany avatara
![]() Z mojej strony : uważam, że NORMALNA antykoncepcja jest zwyczajniej łatwiejsza. Jeżeli ktoś chce - niech jej używa, bądź też niech stosuje normalne metody. Dziewczyny - nie obrażajcie się, nie fochajcie, nie kończcie dyskusji. Przecież forum to właśnie wymiana argumentów, a przegrywa ten który się poddaje
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ehe, a ja chyba wracam do poprzedniego avatara
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Za wszelką cene chodzi mi - gdy wali się pali mąż chce odejść nas zabija frustracja.
Ale nie, ortodoksyjny npr i koniec. Po co? ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego gdyby był temat pt: "NPR - metoda na poczęcie dziecka" A we wątku o NPR dziewczyny chwalą się jaki jest wysoki współczynnik uniknięcia ciąży i jak długo im się "udaje"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kazdym razie faktem jest, że NPR stosowac mozna również by dziecko szybciej począc, i jesli o mnie chodzi, to tylko w takich okolicznościach bym się za tę kwestię wzięła
|
|
|
|
#139 |
|
nyan nyan ^^
|
Dodam jeszcze od siebie, że uważam NPR za dobrą metodę dla tych kobiet, które są ciekawe funkcjonowania swojego organizmu, natomiast w życiu nie uznałabym tego sposobu za metodę antykoncepcyjną! A już na pewno nie jest to metoda skuteczna w przypadku osób, które prowadzą intensywny i często stresujący tryb życia. Wyobrażacie sobie panią doktor na ostrym dyżurze sprawdzającą śluz w pochwie? Albo policjantkę mówiącą kolegom: "ej słuchajcie, nie możemy jechać teraz do tego rabowanego kantoru, co z tego, że złodziej zaraz ucieknie, ja muszę sobie wsadzić termometr w tyłek"
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic co ludzkie nie jest nam obce
|
|
|
|
|
|
#141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego pisałam, że to jest metoda dla katechetki i urzędnika ![]() Znalazłam takie coś, obrazujące paranoję tej oto metody: Cytat:
|
||
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
_vixen_
ja do podobnych wniosków doszłam w gimnazjum, kiedy nastąpił mój przełom wiary ![]() weszłam do kościoła i stwierdziłam że ci ludzie na prawdę dziwnie wyglądają klęcząc płacząc i śpiewając do pana w sukni który trzyma książkę To tak z boku. Cytat:
kto osobiście zna księdza który em no cudzołoży? palec do budki albo takiego co ma dziecko? ![]() ja, trzech znam osobiście kochankę jednego z nich
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie to nie przeszkadza, a nawet wręcz cieszy, gdy ksiądz proboszcz ma kobitę u boku. Często jest to kobieta określana kryptonimem "gosposia"
. Przecież to dla zdrowia psychicznego jest dobre. Byle tylko nie moralizował wtedy wiernych i nie pouczał, jak mają żyć, podczas gdy sam - fakt, że bzdurnych - reguł nie przestrzega. Słyszałam też RAZ o dobrym księdzu, który potrafił nawet kupić obrączki ludziom, których nie było stać na ślub. Tacy też się zdarzają.
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-07-12 o 15:31 |
|
|
|
|
#144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Ludzie są dziwni. Zawsze wymagają więcej od innych niż od siebie.
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Patrząc na twoją zaciekłość w tym wątku widać właśnie, że masz problem z szacunkiem tżeta, to się tutaj trochę powyżywałaś na stosujących npr, co nie?
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znam takiego, co wystraszył swoja gosposię specyficzną hmm.... wideoteką.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba Wy
|
|
|
#149 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ! Każda może mieć swoje zdanie.
Nie bądźcie złośliwe.
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
?
to był mój pierwszy post w tym wątku, z którego nic do tematu wątku nie wynika, więc daruj sobie
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.