Jak ubierać niemowlę na spacery? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-29, 12:09   #121
Kalpana
Zakorzenienie

Dot.: Jak ubierać niemowlę na spacery?

Ja w te ciepłe dni chodziłam z krótkim rękawem i teraz muszę w domu siedzieć bo mam katar i gardło mnie boli. Synek też dostał katar (wcześniej niż ja więc się nie zaraził ode mnie) i pokaszluje. Pytałam mojego pediatrę i powiedział żeby jeszcze ubierać dziecko, bo pogoda jest zdradziecka, a to jeszcze nie jest lato. Oczywiście nie mówię żeby kurtkę zimową zakładać czy coś, ale jednak nie samo body z krótkim rękawkiem. Tak jak wcześniej pisałam u nas straszny wiatr był i jak rozpięłam małego to na drugi dzień już mu się z nosa lało. A nie jest wcale chorowitkiem.

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 12:12   #122
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ale choroba nie bierze się z przewiania przecież. Wirusa czy bakterie jakieś dziecko (i dorosły!) może złapać i w domu będąc, i ubrane ciepło, i w samym środku upalnego lata.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 12:30   #123
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Ja w te ciepłe dni chodziłam z krótkim rękawem i teraz muszę w domu siedzieć bo mam katar i gardło mnie boli. Synek też dostał katar (wcześniej niż ja więc się nie zaraził ode mnie) i pokaszluje. Pytałam mojego pediatrę i powiedział żeby jeszcze ubierać dziecko, bo pogoda jest zdradziecka, a to jeszcze nie jest lato. Oczywiście nie mówię żeby kurtkę zimową zakładać czy coś, ale jednak nie samo body z krótkim rękawkiem. Tak jak wcześniej pisałam u nas straszny wiatr był i jak rozpięłam małego to na drugi dzień już mu się z nosa lało. A nie jest wcale chorowitkiem.
NIE MA czegoś takiego jak zdradziecka/zdradliwa pogoda. Ale u nas ten pogląd jest tak zakorzeniony, że często ludzie przy 20 stopniach ubierają zimowe płaszcze 'bo marzec' 'bo pogoda zdradliwa'. A że lekarze rozpowszechniają takie bzdury to się dziwię.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 12:34   #124
glamourous
Zakorzenienie

ja mam wrzucone do kosza do wozka sweterki cienkie - jak sie robi cieplej to zdejmujemy kurtki i zakladamy sweterki. w piatek bylo mega ochlodzenie nagle- wracalam z pracy i bylo cieplo, potem sie nagle rozpadalo i jak wyszlam po poludniu to okazalo sie ze zimno- i wtedy sweterki nam spacer uratowaly. na krotki rekaw jeszcze u nas pogody w tym roku nie bylo

a u nas lekarz mowi ze jak dziecko zmarznie to najwyzej katar mu grozi. ale jak sie przegrzeje, spoci i to "przewieje" to bedzie o wiele gorzej
Stary 2013-04-29, 13:56   #125
kotek81
Zakorzenienie

to sobie wyobraźcie jak dziś na mnie ludzie patrzyli jak przy 17 stopniach i umiarkowanym wietrze moje dziecko jako jedyne "na mieście" nie miało na sobie kurtki/grubej bluzy i czapki tylko cienką bawełnianą bluzkę z długim rękawem i na dodatek... jadło loda
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 14:49   #126
glamourous
Zakorzenienie

aaa lody to tez jeden z naszych ulubionych komentarzy (zeby nie bylo- jadla je czterolatka)
Stary 2013-04-29, 18:56   #127
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
A ja się podepnę trochę pod temat: do jakiego wieku zakładacie body? Przerażają mnie odkryte plecy. Ja nienawidzę jak mam gole, jest mi zimno i moja 2latka nadal je nosi. Podkoszulki mnie nie przekonują, chyba że wsadzone do majtek
Starsza córka koło roku przestała nosić Młodsza jak miała 6 m-cy, ale to dlatego, że było wtedy lato i te body to wszystkie takie obcisłe a koszulka pod spodem czy na ramiączkach czy tshirt to nie wierciły się i baaardzo lubiły zakładać.

Jesień-zima czasem zakładałam, ale jako taką dłuższą koszulkę, nie zapinałam już.

Nigdy mi ze spodni/getrów nie wychodziło nic w majtki nie wkładam, rajtuz nie używamy

Wszelkie tsihirty/podkoszulki, na ramiączkach - takie rzeczy zamawiam od Marcinkowskiego -polecam, świetne produkty majtki mają bardzo fajne, bawełna porządna, nie rozciąga się mam stąd większość piżamek http://marcinkowski.home.pl/pl/c/T-shirt/25

Moje dzieci po domu chodzą w getrach i tshirtach ja też tak chodzę, wyglądamy jak 3 klony poza tym jak mamy piżamy w praniu to zdarza się spać w majtkach i tshirtach ja sama uwielbiam chodzić w tshirtach mojego męża

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 19:31   #128
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Jak ubierać niemowlę na spacery?

A wlasnie, tak mi jeszcze przypomniala Seona dla mojego syna wszystkie wlasciwie body to strasznie szerokie sa i niewygodne do wkladania pod spod czegos.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 19:35   #129
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A wlasnie, tak mi jeszcze przypomniala Seona dla mojego syna wszystkie wlasciwie body to strasznie szerokie sa i niewygodne do wkladania pod spod czegos.
ale pod spód body? czy jak chyba na wierzch na body? Może są za duże albo mały chudzinka?

moje znowu body zawsze są obcisłe, przeróżnych firm mam i tańsze i droższe, a dzieci mam szczypiorki zawsze taka to obcisła kiszka i w pewnym wieku uciekały i nie chciały się w to ubierać, a w zwykły tsihirt, podkoszulek normalnie się ubierały, bez problemu

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 20:17   #130
_vixen_
Zakorzenienie

Też mamy body z firmy o malowniczej nazwie Marcinkowski, bo proste białe bez bzdetów są.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 20:18   #131
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Moj chudzinka bardzo i dlugi bardzo, (ubrania na 9-12 lub 80 rozmiar a wazy 7300) wiec sa zdecydowanie za szerokie i ramiona mu wylaza i zwiska brzuch, kiedy raczkuje. Niewygodnie mi nakladac rzeczy na body, bo nie lubie jak pod spodem jest mocno luzno a jednoczesnie musi byc to wlozone w spodnie. wyglada bardzo nieestetycznie u niego Koszulki maly nosi czesto mniejsze rozmiarowo, bo nawet jak jest krotsza przy brzuchu to nie zaszkodzi. Ja sie jakos nie boje tych golych plecow. Sama mam czesto, syn ma ciagle od urodzenia, bo prawie od poczatku byl ubierany w koszulki plus spodenki.
Stary 2013-04-29, 20:52   #132
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
to sobie wyobraźcie jak dziś na mnie ludzie patrzyli jak przy 17 stopniach i umiarkowanym wietrze moje dziecko jako jedyne "na mieście" nie miało na sobie kurtki/grubej bluzy i czapki tylko cienką bawełnianą bluzkę z długim rękawem i na dodatek... jadło loda
Eeee, moze tego loda zazdroscili

Ja jestem fanka bodziakow
Wiadomo, ze latem to tylko do spania, w dzien nie, ale w innych miesiacach to zawsze No ale wiadomo, ze to kwestia preferencji i upodoban, ja z kolei nie trawie ogrodniczek, tak lubianych przez glam

Ostanim wlasnie hitem u mojego dwulatka to czarne dzinsy, biale body z dlugim rekawem i na to czarna koszulka z krotkim rekawem z czaszka na przodzie
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 08:52   #133
glamourous
Zakorzenienie

Moona ja ogrodniczki dopiero w tym miesiacu zakupilam najpierw 2 pary a potem dokupilam jeszcze 2. bo u nas zimno, dzieci mam bardzo ruchliwe i na placu zabaw po prostu dwoje sie z obledem w oczach pomiedzy zjezdzalniami, drabinkami, hustawkami i innymi. nie chce tracic czasu na poprawianie gaciow a ja z kolei osobiscie nienawidze golych plecow lubie miec nerki opatulone
a poza tym wygladaja uroczo i tyle

Ilonka np carters ma bardzo waskie bodziaki. moja corka jest tez chudzina a te byly fajnie dopasowane. tyle ze na all majatek kosztuja. a w hameryce taniocha

Moona maly goth ci rosnie

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2013-04-30 o 08:53
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 09:12   #134
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Tak mi mowiono o mothercare, ale nie z poslkich sklepow tylko bezposrednio sprowadzane, kupilam i wisza w brzuchu chyba je zweze zwyczajnie.
Wlasnie mysle nad maskotka z metkami i sznurkami, bo je uwielbia maly, ale nie iwem, gdzie moge metki kupic.
Chce tez zrobic taka materialowo skrzynke na "narzedzia", ale to moze poczekac, bo synowi nic z tego na razie nie przyjdzie
Stary 2013-04-30, 09:39   #135
ewelinka2210
Rozeznanie

Cytat:
Tak mi mowiono o mothercare, ale nie z poslkich sklepow tylko bezposrednio sprowadzane, kupilam i wisza w brzuchu chyba je zweze zwyczajnie.
Wlasnie mysle nad maskotka z metkami i sznurkami, bo je uwielbia maly, ale nie iwem, gdzie moge metki kupic.
Chce tez zrobic taka materialowo skrzynke na "narzedzia", ale to moze poczekac, bo synowi nic z tego na razie nie przyjdzie
Ilonka a próbowałaś body z Auchan? Mój synek waży 6500 a na długość juz nawet 74 mu zakładam i w miarę ok. 68 już bardzo na styk. Ja z tych jestem zadowolona, bo pozostałych firm straaasznie wiszą
ewelinka2210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 09:57   #136
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
mothercare mialam kupowane w irlandii i wcale nie byly szczuple. takie normalne
ja w bodziakach nie lubie tych z "kopertowym" dekoltem bo dziecko wlasnie zawsze rozchlystane chodzi. tylko takie zapinane na ramionku o np h&m takie ma i to dosc szczuple

a metki z tasiemki czy wstazki porobisz
Stary 2013-04-30, 10:04   #137
ilonkaczapela
Zakorzenienie

No tak, z tasiemki to nieglupi pomysl
Auchana nie probowalam, bo mam kilka kilometrow do niego a internetowo stmatad zamawiam zwykle, ale moze sie przejade i zerkne
No wlasnie nie widze, zeby mothercare byl jakkolwiek szczuplejszy, ale ladne przynajmniej sa mam ze trzy bodziaki z ciucha, firm mi nieznanych i sa dobre, wiec uzywam ich na noc. Za to dziwne jest, ze wiekszosc rampersow na malego pasuje. Co to za dziwo, skoro one od bodziakow roznia sie tylko posiadaniem krotkich nogaweczek?
A ostatnio zrobilam sobie eksperyment, wymuszony czekaniem na dostawe proszku, czyli brakiem czystych pajacow rozcielam stopki w pajacu starszym i wlozylam malemu. Ladnie na nim lezal i w brzuszku i rece a nogawki siegaly tylko do kolan
Stary 2013-04-30, 10:58   #138
glamourous
Zakorzenienie

Ilonka ja zawsze obcinak stopki w pajacach z dlugimi jakos mi sie wydaja te stopki niewygodne a obciete spoko
mialam bodziaki z firmy gerber, takie ichnie promocyjne gratisy i byly wyjatkowo waskie- na moje kluseczki to az przyciasne ale w sprzedazy chyba niedostepne
i mialam jeszcze bluzeczki z mayoral i tez byly ciasnawe- ale nie wiem czy to ta firma tak ma czy zbieg okolicznosci

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2013-04-30 o 11:01
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 16:03   #139
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Kupilam tasiemki, kupilam guziki
Stary 2013-04-30, 16:18   #140
Ninquelote
Wtajemniczenie

Ilonka a próbowałaś z przedłużką do body?
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 19:10   #141
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Nigdy az tak mi nie zalezalo na body, zeby szukac jakos. W koncu sa koszulki itd i nie mam z tym problemu. Ale jesli kiedys spotkam bodziaki, ktore podobaja mi sie okropnie to poszukam i przedluzek
Stary 2013-04-30, 20:27   #142
_vixen_
Zakorzenienie

Przedluzka do body? Pierwsze slysze
Stary 2013-04-30, 20:38   #143
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Przedluzka do body? Pierwsze slysze
Ja też, dlatego wygooglałam, a tak to wygląda:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg przedl.jpg (37,2 KB, 17 załadowań)
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-30, 20:57   #144
_vixen_
Zakorzenienie

Na chude i długie niemowlaki.
Stary 2013-04-30, 21:30   #145
Ninquelote
Wtajemniczenie

Do pieluszek wielorazowych, jak się body na dużą pupkę nie mieszczą.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 21:31   #146
Konto usunięte

Cytat:

Popatrz na to - prawdziwe, fajne metki
http://www.decopas.pl/?1168,naszywki-br-active-training
http://www.decopas.pl/?866,naszywki-br-helikopter
http://www.decopas.pl/?1181,naszywki-br-lew
http://www.stoklasa.pl/naszywka-bear-little-x130939
http://www.stoklasa.pl/naszywka-elephant-x130891

Cytat:
Napisane przez ewelinka2210 Pokaż wiadomość
Ilonka a próbowałaś body z Auchan? Mój synek waży 6500 a na długość juz nawet 74 mu zakładam i w miarę ok. 68 już bardzo na styk. Ja z tych jestem zadowolona, bo pozostałych firm straaasznie wiszą
To samo miałam pisać - są BARDZO wąskie, moja Agatka chudzina a zdarzało się, że były ciasnawe zresztą nawet tu na fotkach widać:

http://www.auchan.fr/bebe--puericult...achat2/8841660

Nawiasem mówiąc, mają rewelacyjną serię ubranek In Extenso - cudne są, i jakość też świetna.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 06:05   #147
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Z wami nie zgine czyli trzeba sie do auchana przejechac jak zaczna mi sie ubranka konczyc. A spodnie tez maja takie waskie?
Te bodziaki wygladaja na akurat dobre- mam jedne kupione w pepco, ktore tak wygladaja i sa idealne
Stary 2013-05-01, 08:55   #148
Konto usunięte

Jak mloda skoncxy ssac to ci zmierze szer body z auchan

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ----------

Bodziak z długim rozmiar 6 szerokość 18cm - czyli obwód 36cm. Długi dość. Marka auchan mini mome. Inextenso też wąskie ma. Oni często mają też takie... bezmarkowe jakieś, za grosze (p0 3-5zl sztuka), jakość niezła (nie rozciągają się, nie odbarwiają, jedynie wzornictwo średnie) i te już są mega wąskie
Stary 2013-05-02, 21:04   #149
Ekodamian
Przyczajenie

GG do Ekodamian Send a message via Skype™ to Ekodamian

My stosowaliśmy zasadę nasze ubranie + jeden tzn. jeśli jest ciepło i my jesteśmy w krótkim rękawku dziecku zakładaliśmy długi. Jeśli my jesteśmy w długim dziecku zakładamy długi + podkoszulkę itd. Jest to bardzo dobra metoda, zważywszy na to, że dziecko ma cieńszą skórę
Stary 2013-05-02, 21:44   #150
Konto usunięte

Ale bzdura.

Skoro jest tak ciepło, że dorosły ma krótki rękawek, to niby dlaczego dziecko ma mieć długo powyżej 20 stopni mam krótki, najczęściej - i niby co, dziecko w długim ma się kisić bo ma być 1 warstwa więcej? A przy 30 stopniach to co?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości