Turcja - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-10, 11:32   #121
sky1980
Rozeznanie

Dot.: Turcja

witam w lipcu 2006 razem z moim chlopakiem pojechalismy do Turcji Antaly na wakacje (10 dni).To jest piekny kraj,wszystko bylo super, mieszkalismy w hotelu Royal Wings wart swoich 5***** ,przez caly pobyt nie bylam wstanie wszystkiego skosztowac,a co posilek wybieralam nowe rzeczy,poprostu "niebo w gebie",wspanilale serwowane i wszystko czysciutkie!!Odwiedzilism y dyskoteke na powietrzu w Antali(super zorganizowana i bezpieczna)bazar i zwiedzalismy miasto. Troszke mnie zmeczyl ten bazar,bo wszyscy cie ciagna do siebie i tak po godzince troszke to zaczelo byc irytujace .
Mielismy tez wycieczke statkiem (calodniowa),plywanie w morzu,jedzenie na statku,opalanie sie, SUPER .
10 dni jest niewystarczajace,zeby przynajmniej polowe zwiedzic. To byly jedne z najpiekniejszych wakacji w moim zyciu,do dzis ogladam zdjecia i az cieplej mi sie na duszy robi

Aha opalilam sie poprostu cudownie,wygladalam jak czekoladka i nie spalilam sie ani nie przypieklam.Ciagle sie smarowalam kremami o wysokim faktorze,dzieki temu nie musialam wieczorami leczyc mojego ciala

Edytowane przez sky1980
Czas edycji: 2007-01-13 o 19:52
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-11, 13:12   #122
dana1
Przyczajenie

Ja w tym roku w czerwcu tez wybieram sie do Turcji tylko ze na 15 dniowy urlop. Nie wiem zupelnie co myslec o tym kraju. Niektorzy znajomi odradzali mi ten kraj twierdzac, ze Grecja jest duzo lepsza i bezpieczniejsza i ze jest lepsze jedzenie. A mnie tem jak narazie do Grecji nie ciagnie. Mi sie marzyly jakis dalej polozny kraj i dlatego wybralam Turcje.Dodam, ze jade teraz w czerwcu do 5***** gwiazdkowego hotelu Club Paradiso polozonego nie daleko miejscowosci Alanya.Slyszalam takie opinie ze bedac w Turcji trzeba tylko i wylacznie wziasc 5***** gwiazdkowy hotel, gdyz w hotelach o nizszym standardzie jest nie higienicznie i trzeba uwazac na jedzenie (zatrucia).Nie wiem czy to wogole prawda ale takie poslyszalam opinie. Czy ktos z was byl moze w hotelu Club Paradiso? Slyszalam, ze ten hotel ma bardzo dobra opinie w Turcji. Ale chcialabym sie dowiedziec cos bezposrednio od osob,ktore tam byly.A co z jedzenie w Turcji, jakie tam mozna spotkac najczesciej potrawy? I jeszcze jedno czy ktos moze wie ile trwa lot samolotem z Holandii do Turcji?
dana1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 19:55   #123
sky1980
Rozeznanie

Dana podroz z holandii do turcji (samolotem) trwa 2 godziny Zycze milego pobytu(bo napewno taki bedziesz miala). Wybralas super kraj
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 21:32   #124
Angi74
Wtajemniczenie

Turcja,ciekawy kraj,byłam w Istambule i Kusadasi.Do zwiedzenia oczywiście meczety no i moje ulubione ..bazary.
Polecam rowniez Efez.
Angi74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-18, 12:14   #125
terra
Przyczajenie

W Turcji tak samo lubią się na bazarach targować, jak w Egipcie?
terra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-18, 12:27   #126
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez terra Pokaż wiadomość
W Turcji tak samo lubią się na bazarach targować, jak w Egipcie?
Turcy są bardziej nachalni,ale niegroźni.Targowanie się tam było moją ulubioną "zabawą".Sprzedawca proponuje swoją sumę,ja swoją i efekt targowania jest taki,ze po paru minutach ja wychodzę ze sklepu bo -oczywiście nie jestem zainteresowana propozycją sprzedawcy- a on pędzi za mną z juz zapakowanym w reklamówkę przedmiotem targu i woła moją sumkę. To wywoływało podziw u moich znajomych
Stary 2007-01-18, 15:00   #127
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez Angi74 Pokaż wiadomość
Turcy są bardziej nachalni,ale niegroźni.Targowanie się tam było moją ulubioną "zabawą".Sprzedawca proponuje swoją sumę,ja swoją i efekt targowania jest taki,ze po paru minutach ja wychodzę ze sklepu bo -oczywiście nie jestem zainteresowana propozycją sprzedawcy- a on pędzi za mną z juz zapakowanym w reklamówkę przedmiotem targu i woła moją sumkę. To wywoływało podziw u moich znajomych
Angie przy okazji, miło mi Cię widzieć

Co do wątku- podpisuję się pod słowami Angie
Kocham Turcję i kocham Turków.
Mi w nich podoba się to, że popierają oni bardzo swoją kulturę.
Jak?
Np. muzyką.
Gdzie tylko się nie ruszysz, słyszysz ich muzykę, a nie tak jak u nas same zagraniczne artystki
To w nich jest fajne, a poza tym są naprawdę mili
W turcji wychodziliśmy po 23 w nocy i nie baliśmy się, w przeciwieństwie do wyjścia po 23.00 u nas w polsce, gdzie możesz w pysk dostać, za to że w ogóle śmiesz spacerować

Turcja jest po prostu piękna
a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana.
A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje...

Juda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-18, 15:56   #128
starsza pani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dana1 Pokaż wiadomość
Ja w tym roku w czerwcu tez wybieram sie do Turcji tylko ze na 15 dniowy urlop. Nie wiem zupelnie co myslec o tym kraju. Niektorzy znajomi odradzali mi ten kraj twierdzac, ze Grecja jest duzo lepsza i bezpieczniejsza i ze jest lepsze jedzenie. A mnie tem jak narazie do Grecji nie ciagnie. Mi sie marzyly jakis dalej polozny kraj i dlatego wybralam Turcje.Dodam, ze jade teraz w czerwcu do 5***** gwiazdkowego hotelu Club Paradiso polozonego nie daleko miejscowosci Alanya.Slyszalam takie opinie ze bedac w Turcji trzeba tylko i wylacznie wziasc 5***** gwiazdkowy hotel, gdyz w hotelach o nizszym standardzie jest nie higienicznie i trzeba uwazac na jedzenie (zatrucia).Nie wiem czy to wogole prawda ale takie poslyszalam opinie. Czy ktos z was byl moze w hotelu Club Paradiso? Slyszalam, ze ten hotel ma bardzo dobra opinie w Turcji. Ale chcialabym sie dowiedziec cos bezposrednio od osob,ktore tam byly.A co z jedzenie w Turcji, jakie tam mozna spotkac najczesciej potrawy? I jeszcze jedno czy ktos moze wie ile trwa lot samolotem z Holandii do Turcji?
Jak pięknie jest w Turcji i Alanyi napisały juz inne Dziewczęta.My tak się zachwyciliśmy wakacjami w tym mieście,że jedziemy ponownie.Nie byłam w tym hotelu ale odszukałam w internecie opinie ludzi,którzy spędzili w nim czas.Widzę,że są zadowoleni.Według mnie szkoda,że tak daleko do plaży i do centrum miasta.Oto przedruk;
(termin wyjazdu: październik 2006) - Położenie: Okolica 3, Atrakcje 4, Plaża 3, Komunikacja 5, Kameralność 4,
- Pokoje: Wielkość 5, Czystość 5, Wyposażenie 5, Łazienka 5,
- Posiłki: Ilość 5, Jakość i smak 5, Urozmaicenie 5, Obsługa 5,
- Hotel: Rozrywka 5, Sport 4, Obsługa 5, Dla dzieci 5, Basen 5,
- Ogólne wrażenie: 4
- Czy polecił(a)byś ten hotel: tak
- Komu polecił(a)byś ten hotel: rodzinom z dziećmi
- Stosunek jakości do ceny: adekwatny
Autor: przemo
2006-11-29 12:37:26
- o autorze: mężczyzna (25-39 lat), wyjazd z osoba towarzyszącą
Oceniam hotel: (termin wyjazdu: wrzesień 2006)
- Położenie: Okolica 2, Atrakcje 3, Plaża 4, Komunikacja 5, Kameralność 5,
- Hotel: Rozrywka 5, Sport 5, Obsługa 5, Dla dzieci 5, Basen 5,
- Ogólne wrażenie: 5
- Komu polecił(a)byś ten hotel: wymagającym klientom, rodzinom z dziećmi, aktywnym
- Stosunek jakości do ceny: powyżej oczekiwań
Uwagi:

Przede wszystkim Hotel jest 5-gwiazdkowy a nie 4 i w pełni zasługuje na miano 5-gwiazdek. Położony na wzgórzu, z balkonów rozpościerają się bardzo ładne widoki na morze i góry. Mimo że oddalony 900m od plaży - nie stanowi to wielkiego problemu, ponieważ co pół godziny busik hotelowy zawozi i przywozi plażowiczów. Teren hotelu prześlicznie zagospodarowany jest egzotyczną roślinnością, niemal jak w raju i stąd być może i wzięła się nazwa hotelu... Jeśli ktoś ceni dobre jedzenie - to jest hotel dla niego. Przez 7 dni pobytu nie było dnia abyśmy na śniadanie, obiad czy kolację jedli to samo. Codziennie wybieraliśmy inne potrawy/dania. Oczywiście jak przystało na All Inclusive nie brakuje tu barów z napojami wyskokowymi. Piwo, drinki, czysta wódka, koniaki - do wyboru i koloru. Jeśli ktoś chce nieco mocniejszy trunek - trzeba to powiedzieć barmanowi - ponieważ generalnie drinki są z małą zawartością alkoholu. Po jednym dniu pobytu niektórzy barmani rozpoznawali nasze upodobania do mocniejszych trunków i już bez proszenia lali nam pół na pół Warto za to odwdzięczyć im się choć raz wrzucając jakieś euro do TIP-BOXu. Jedyną rzeczą niemiłą o której warto wspomnieć to fakt iż w hotelu jest usługa prasowania - którą wykonują pracownicy hotelu - lecz nie informują że jest ona PŁATNA. Na odjezdne okazało się że mamy do zapłaty 27 EURO za kilka wyprasowanych rzeczy... Mimo tego faktu POLECAMY jak najbardziej ten hotel - było SUPER.
Autor: Damian i Aga
2006-09-22 10:49:38
- o autorze: mężczyzna (25-39 lat), wyjazd z osoba towarzyszącą

Oceniam hotel: (termin wyjazdu: maj 2003)
- Położenie: Okolica 4, Atrakcje 3, Plaża 1, Komunikacja 5, Kameralność 4,
- Hotel: Rozrywka 4, Sport 3, Obsługa 4, Dla dzieci 4, Basen 4,
- Ogólne wrażenie: 4
- Komu polecił(a)byś ten hotel: rodzinom z dziećmi
- Stosunek jakości do ceny: adekwatny
Autor: Greg
Stary 2007-01-18, 17:18   #129
Angi74
Wtajemniczenie

Juda !
Stary 2007-01-19, 12:36   #130
Agi80
Raczkowanie

Ja byłam w Turcji 3 lata temu i powiem szczerze nie zachwyciłam się aż tak tym krajem. W skali od 1-10 dałabym 5 pkt
Owszem mają piekne miejsca ale moim zdaniem 10 dni i można wracać do kraju drażniły mnie te klaksony i trochę natarczywośc turków. Źle wspominam wyprawe na miejscowy bazarek gdzie pełno podrabianych szmatek jakości zero.
Jedzenie takie sobie no chyba że ktoś lubi bakłażany, ser z koziego mleka i wędline przypominającą mielone mięso z barana. Plus tylko takie że mnóstwo pomarańczy o takiej słodyczy że aż ślinka leci.

Co mogę polecić : oczywiście łaźnie tureckie są super!!!!!!!!!!! oraz Kapadocje....
Agi80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 21:01   #131
Belutka
Przyczajenie

Zajrzałam do Was w poszukiwaniach informacji o hotelu Club Big Blue w Alanii.Może ktoś z Was tam był i ma jakieś świże info lub zdjecia.I czy w tym hotelu jest dyskoteka.Pozdrawiam.
Belutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-13, 12:27   #132
terra
Przyczajenie

Też uwielbiam się targować, ta szczypta dreszczyku emocji, wojna dwóch umysłów, starcie argumentów... A najfajniej, jak się kupuje finalnie przepiękną, unikalną rzecz za naprawdę niewielkie pieniądze.
Zamówiliśmy już wycieczkę, jednak to będzie objazdówka, z alfa starem, jak planowaliśmy
Też nie mogę się doczekać pląsania na dyskotece w rytm tureckiej muzyki. Aż nogi same chodzą, a ręce w takie esy taneczne się układają
terra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 22:48   #133
selene_
Przyczajenie

Witam!

Kochani, ja się wybieram do Turcji w dniach 25.05-01.06. Czy ktoś wie może jaka wtedy może być pogoda? Jadę w okolice Kemer, konkretnie miasteczko nazywa się Goynuk, a hotel "Otium Hotel Art". Jeśli ktoś tam był - proszę o jakieś info. Szczerze mówiąc nigdy nie byłam w tych rejonach, do tego jadę z małym dzieckiem... Poradźcie mi proszę co ze sobą zabrać (oprócz sporego zapasu gotówki oczywiście )

Pozdrawiam,
Selene_
selene_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-27, 11:42   #134
imago84
Wtajemniczenie

W wakacje wybieram sie do turcji z chlopkiem na okolo 10 dni
jeste poyztywnie nastwiona bo z tego co mi opowiadal moj TŻ to są bardzo tanie ubrania i buty ludzie zaciągają cie do sklepu jak cos mierzysz oferuja cos do pica za darmo i wogole strasznie sie ciesze
pzejdzie sie po sklepach zobaczcie jak na wielu metkach jest MADE IN TURKEY a ceny zawyzone ponad 70%
Stary 2007-03-05, 17:59   #135
Shakira_19
Raczkowanie

Jak chodzi o zakupy. To te ciuchy co są u nas z metkami Made in Turkey -tam ich nie ma o dziwo. Za to jest starsznie duży wybór butów, sandałki, kozaki --różne jakie dusza zapragnie (co prawda nie mają cen jak w Singapurze, ale też się opłacają).
Turcja -to przede wszystkim wyroby ze skóry, płaszcze czy kurtki, które szyją na wymiar i to w jedną noc jest to skóra cielęca -czyli delikatna i najdroższa.
Shakira_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 18:06   #136
Rosa
Rozeznanie

TURCJA moje marzenie
Rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-05, 20:19   #137
sylwia622
Rozeznanie

Ale Ci zazdroszcze imago84 sama bym tam chetnie wrocila - bylam w 2000 roku wiec kawal czasu temu.
To prawda ubrania maja bardzo tanie i wiele hurtowni z pierwszej ręki - ja bylam w hurtowni Wranglera i Lee niestety wyroslam juz z tych ubran :P Oprocz ubran tania jest skora i biżuteria
Stary 2007-03-06, 08:19   #138
igusia13
Wtajemniczenie

Hejcia ja też byłam w Turcji . Byłam tam 2 tygodnie ... ( tydzien tam to za malo ) . Było naprawdę super . Pierwszy tydzien to wiadomo opalanie , kąpanie , poznawanie ludzi itp ... następny zwiedzanie.

Nie martw się jest tam bardzo dużo polskich miejsc gdzie organizują wycieczki ( takie male biura podróży ) . Tam powiedzą ci gdzie mozesz jechac , kiedy , za ile , co warto wiedziec .

Na pewno wybierz sie na spływ kajakowy ( wlasnie z tych biór organizowany ) . To naprawdę super zabawa .
Pojedź do Pamukkale tam tez jest fajnie . Przepłyń się w Turcji statkiem. Jest tez duzo innych miejsc niestety nazwy mi wylecialy z głowy ale mozna tam potańczyć z tancerką brzucha , zwiedzić małe jaskinie ( w ktorych mieszkali ludzie ) itp ...

Jedna rada : Nie wierz we wszystko co ci Turcy powiedzą i nie kupuj co ci wcisną ( bo są tacy ) . Jesli nie chcesz kupowac a ktos się naprasza po prostu odejdź . Ja spotkalam się z Turkiem ktory byl wściekly bo nie kupilam u niego jakiś butów ktore chcial sprzedac .... no i nie byl przyjemny zbytnio . Pozdrawiam
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 18:28   #139
Agosek
Zadomowienie

GG do Agosek Wyślij wiadomość przez MSN do Agosek

Cytat:
Napisane przez Angi74 Pokaż wiadomość
To mi przypomina targowanie się na bazarze we Wloszech-wystarczy spytać o cenę i nie być zainteresowaną, a sprzedawca sam będzie za Tobą krzyczał o ile może obnizyć .

Ja wybieram się do Turcji we wrześniu na dwa tygodnie i szczerze mówiąc nie mogę się doczekać. Kocham podrózować, a to jest mimo wszystko trochę inna kultura od naszej.
Stary 2007-07-03, 15:07   #140
beatkq
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aga87 Pokaż wiadomość
No wreszcie nadszedł czas na założenie przeze mnie wąta
Słuchajcie - 17ego wybieram się do Turcji i oczywiście jestem żądna podzielenia sie ze mną wrażeniami prez te osoby, które tam byly Na co zwrócić uwagę, co warto zwiedzic itp.itd...
w tym roku bylam na wakacjach w Turcji bylo bardzo fajnie zaluje ze nie moglam zostac dłuzej byłam w Alanya maisto naprawde bardzo ladne przyroda....czysto, ludzie bardzo mili w Polsce nie mozna spotkac na ulicy tak milych ludzi jak tam bylam rowniez na 2 wycieczkach bardzo polecam rafting jest to splyw gorska rzeka naprawde warto tzreba to przezyc na drugiej wycieczce bylam w delfinarium w aqua landzie szczerze nie polecam tej wycieczki nie warta 30euro ;] ogolnie w Turcji jest bardzo tanio mowie np o butach czy ubraniach warto kupic sobie cos z tych rzeczy a szczuegolnie buty no i oczywiscie jesli chodzi o jedzenie Turcja slynie z chalwy naperawde bardzo dobra w porownaniu z ta ktora jest w pOLSKICH sklepach no i oczywiscie kebab jesli ktos lubi barany :ppp jesli chodzi o jedzenei w hotelu ja mialam All Inclusive ogolnie dobre tylko po tygodniu mozna sie przejesc i na widok baraniny mozna zwymiotowac ;/ jesli ktos wybiera sie z dzieckiem to radze zabrac z polski jedzenie )))
Turcy bardzo lubia podrywac najlepiej nie zwracac uwagi :p Turcy bardzo lubia napiwki wtedy napewno bedziecie u nich princesa ....a poza tym bardzo polecam hotel w ktorym bylam first class alanya )))))
beatkq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-03, 16:17   #141
wichura
Raczkowanie

GG do wichura

Chciałabym się was spytać, ile kasy trzeba wziąść na tydzień w Turcji?? (w zł do wymiany)..Ja lecę na 2 tyg i biorę 1100 ale boję się że to za mało
wichura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-05, 16:27   #142
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia622 Pokaż wiadomość

To prawda ubrania maja bardzo tanie i wiele hurtowni z pierwszej ręki - ja bylam w hurtowni Wranglera i Lee niestety wyroslam juz z tych ubran :P Oprocz ubran tania jest skora i biżuteria
Te tak zwane hurtownie z pierwszej ręki to nic innego jak sprzedawane hurtem podróby niemal wszystkich światowych marek. Nie ma się co cieszyć, że się trafiło na hurtownie z tanimi wranglerami - to wszystko są podróby, z których Turcja słynie. To samo perfumy - na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-05, 20:36   #143
imago84
Wtajemniczenie

Oj nie tylko podróby... bo są tez wysokiej jakości rzeczy i duzo taniej zwlaszcza ciuchy
Stary 2007-07-06, 21:35   #144
agnieszka.p
Przyczajenie

Helo!

Świetny wątek na WizażuMam pytanko odnośnie Alanyi i hotelu Palmyie Beach.Nie znalazłam nic na jego temat na tym forum,ale może któraś z Was wie coś na temat tego hotelu albo widziała go chociaż?Podobno ma super położenie-prawie na plaży.
Pozdrawiam!
agnieszka.p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-08, 12:13   #145
beatkq
Przyczajenie

powinno Ci starczyc tyle pieniedzy chociaz to zalezy od tego czy w hotelu masz zapewnione jedzenie czy nie bo z tego co wiem to jest bardzo drogie
beatkq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 21:06   #146
wichura
Raczkowanie

GG do wichura

Śniadania i obiadokolacje mam wliczone. Mnie chodzi tylko takie wydatki jak dodatkowe żarcie - głód się zdarza, jakieś pamiątki, woda, coś na przetrwanie (apteka itp). Jeśli 1100 wystarczy na 2 tyg to mi lżej. Lecę tam sama i nie mam wrazie czego kim się wspomóc.
Musze jednak przyznać że kocham kupować, zwłaszcza upominki i jakieś sztuczne biżuterie a tego tam nie brakuje....
wichura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-17, 11:55   #147
miss90
Zadomowienie

Jutro sie wybieram z rodzinką do Turcji
już poraz drugi tam lece
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-31, 11:09   #148
imago84
Wtajemniczenie

Hej dziewczyni za kilka dni wyjezdzam do turcji i przymierzam sie tam do kupna slynnego KHOLU jak myslicie gdzie go tam kupie na bazarku gdzie s czy w sklepie zwyklym?
Stary 2007-07-31, 15:25   #149
wela200
Przyczajenie

Mi tez wydaje sie.ze 1100 zl powinno Ci spokojnie starczyc na 2 tygodnie.Ja mam troche inne pytanie,bo nigdy jeszcze w Turcji nie bylam.Jak tam jest z roamingiem?.Czy kupujecie jakies miejscowe prepaidy czy cos takiego,czy korzystacie z tego co w kraju?Teraz najtaniej ma Play,ale sama nie wiem.
wela200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-31, 20:23   #150
aide lu
Przyczajenie

ja wylatuje z almaturem do turcji 23 na 2 tyg. i tez sie boje ze bede miala za mało..biore ze 250 euro + 100$ tylko ze 30euro musze odlozyc na wstepy do obiektow, bo wszystko inne mam oplacone. i tak sie zastanawiam czy placic w euro czy wymienic tam w kantorze na liry.
aide lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości