Brzydkie traktowanie dzieci - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-11, 09:53   #121
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Brzydkie traktowanie dzieci

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
my chodzimy do poradni pedagogiczno psychologicznej i własnie taki system kar poradziła mi pani psycholog i o dziwo u nas to działa
kara adekwatna do winy tzn była młoda niegrzeczna i za karę zamiast dwóch bajeczek do przeczytania czytamy tylko jedną
jak dziecko np ogląda bajki w TV i dziennie załużmy 5 to za karę może obejrzeć dwie lub nie będzie oglądać wieczorynki
kiedyś tesciowa odebrała młodą z przedszkola i taki jej cyrk odstawiła na mieście (bo sie na coś uparła) ze teściowa zgłupiała i nie wiedziała co zrobić stała i patrzyła a ludzie sie oglądali
wieczorem młoda sama stwierdziła ze była niegrzeczna i nie będzie ani wieczorynki ani bajki na dobranoc bo była niegrzeczna i sama poszła spać!
także u nas to działa
Kurczę, a ja uważam, że to źle działa, jeśli dziecko zaczyna karać się samo. W końcu nie będzie umiało wybaczyć samo sobie, niczego sobie nie daruje, nie pozwoli na błąd. W konsekwencji może mieć niską samoocenę.
Poza tym, moim zdaniem, kara powinna być związana z czynem i mieć miejsce tuż po przewinieniu, co ma bajka wieczorem do histerii w dzień?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:02   #122
dudipopka
kobieta za ladą

ja byłam wtedy w pracy małzonek mnie poinformował ze młoda sama stwierdziła ze bardzo zle sie zachowała wobec babci i na ulicy i idzie spać
od tego czynu do spania mineło 3,5 h więc był to krótki okres
jak wprowadziłam taki system karania młoda zaczeła zdawać sobie sprawe ze swojego niekiedy złego postępowania wcześniej było inaczej,codzienne awantury złe zachowanie w przedszkolu w domu u babci wszędzie
a teraz wie co ją czeka i naprawdę jest super wszyscy są zadowoleni
ukarała sie raz sama ! nie karze sie nagminnie

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:14   #123
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Dudi: o ile zmniejszanie tv rozumiem i jestem za, tak blagam, nie zabieraj jej tych wieczornych ksiazek Czas przed spaniem jest najwazniejszy do budowania wiezi miedzy dzieckiem i rodzicem, wspolne czytanie, opowiadanie co sie zdarzylo w ciagu dnia, piosenki. To powinno byc nietykalne. To jest czas dla dziecka i rodzica
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:19   #124
dudipopka
kobieta za ladą

ja jej nie zabieram wieczornych bajek po prostu zamiast 2-3 czytam jej jedną,potem chwile gadamy ustalamy co rano robimy i idzie spać
i to jest raz na jakiś czas bo mi młoda wygrzeczniała(tfu tfu)

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 10:28   #125
Konto usunięte

Zmniejszasz ilosc, czyli zabierasz.
Wiadomo, robisz co chcesz, u mnie by to nie przeszlo, to bylaby chyba najgorsza kara z mozliwych, wiecej byloby z tego placzu i szkody niz korzysci.
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:33   #126
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
ja byłam wtedy w pracy małzonek mnie poinformował ze młoda sama stwierdziła ze bardzo zle sie zachowała wobec babci i na ulicy i idzie spać
od tego czynu do spania mineło 3,5 h więc był to krótki okres
jak wprowadziłam taki system karania młoda zaczeła zdawać sobie sprawe ze swojego niekiedy złego postępowania wcześniej było inaczej,codzienne awantury złe zachowanie w przedszkolu w domu u babci wszędzie
a teraz wie co ją czeka i naprawdę jest super wszyscy są zadowoleni
ukarała sie raz sama ! nie karze sie nagminnie
Toteż napisałam "zaczyna", może też niefortunnie, w każdym razie i ten jeden raz dla mnie byłby powodem do niepokoju.
To Wy wcześniej jej nie uświadamialiście, że nie podoba się Wam takie a takie zachowanie, nie okazywaliście niezadowolenia i dezaprobaty?
A ile lat ma Twoja córka? Bo akurat jeśli idzie o cyrki i histerie, to ja uważam, że należy dziecku pomagać w uczeniu się okazywania emocji w "cywilizowany" sposób (ale efektu nie będzie tu i teraz), a nie je za nie karać.

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 10:44   #127
dudipopka
kobieta za ladą

laski moje dziecko ma 5 lat i tak zabieram jej by nauczyła sie ze za złe(naprawde złe) zachowanie jest kara i już
po to chodze z nią do poradni nie wziełam sobie tego z kosmosu trafiła tam bo nie była do ogarniecia ani w domu ani w przedszkolu
kary sa przedyskutowane z panią psycholo ,są skuteczne dobrane ze tak powiem pod dziecko,
oprócz czytania wieczornego razem malujemy czytamy inne bajki,rozwiązujemy zagadki w ksiązeczkach,bawimy sie , a kara jest raz na jakiś czas i jest respektowana i po mojej i po jej stronie

moona u ciebie by nie przeszło masz inny system nagród i kar oki ja mam swoje a po 5 latach mniej więcej wiem ze u mnie inne kary by nie przeszły bo próbowałam

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

miramej a dlaczego powód do niepokoju? naprawdę niepokojące jest to ze dziecko samo uswiadomiło sobie ze naprawdę zle sie zachowała? ze ja jej czy mąz nie powiedzielismy jej ze to zle tylko zdała sobie sama z tego sprawe??

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 10:56   #128
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Toteż napisałam "zaczyna", może też niefortunnie, w każdym razie i ten jeden raz dla mnie byłby powodem do niepokoju.
To Wy wcześniej jej nie uświadamialiście, że nie podoba się Wam takie a takie zachowanie, nie okazywaliście niezadowolenia i dezaprobaty?
A ile lat ma Twoja córka? Bo akurat jeśli idzie o cyrki i histerie, to ja uważam, że należy dziecku pomagać w uczeniu się okazywania emocji w "cywilizowany" sposób (ale efektu nie będzie tu i teraz), a nie je za nie karać.
Akurat jest tak, ze mozna egzekwować odpowiednie zachowanie, jednocześnie pokazując zdrowe i konstruktywne zachoania i sposoby przyzwania emocji.

System kar i nagród warto dostosować do dziecka i jego sytuacji.
Dudidopka konsultowała się z psychologiem, który ma wiecej informacji o dziecku i rodzinie niz wizazanki. Nie ma podstaw, zeby te metody z góry przekreślać czy krytykować.
Stary 2013-06-11, 10:57   #129
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
kiedyś tesciowa odebrała młodą z przedszkola i taki jej cyrk odstawiła na mieście (bo sie na coś uparła) ze teściowa zgłupiała i nie wiedziała co zrobić stała i patrzyła a ludzie sie oglądali
wieczorem młoda sama stwierdziła ze była niegrzeczna i nie będzie ani wieczorynki ani bajki na dobranoc bo była niegrzeczna i sama poszła spać!
także u nas to działa
Widocznie te bajki nie są dla niej tak ważne, skoro bez większych problemów zrezygnowała.

Dla mnie to jest trochę bez sensu. Dziecko ma zrozumieć, nauczyć się, że się nie odstawia tzw. cyrków. Co mi z tego, ze dziecko nie obejrzy bajki, skoro swoje niefajne zachowanie powtórzy jeszcze ze sto razy? Widać już, że ta kara wcale na niej nie robi większego wrażenia.

Cytat:

miramej a dlaczego powód do niepokoju? naprawdę niepokojące jest to ze dziecko samo uswiadomiło sobie ze naprawdę zle sie zachowała? ze ja jej czy mąz nie powiedzielismy jej ze to zle tylko zdała sobie sama z tego sprawe??
Jakby dziecko naprawdę sobie uświadomiło, że źle się zachowało, to przede wszystkim by tego zachowania nie powtórzyło, moim zdaniem. Taka kara jest od czapy, w sumie nic nie daje, poza satysfakcją dla rodzica.

Przypomniało mi się, jak moja ciotka chwaliła, że jej bratanica "krótko trzyma" swoją córkę (wiek - 2 lata), bo jak oberwała listki od rośliny, to "sama się ukarała", czyli poszła posiedzieć w pokoju. Dla mnie to jakaś kompletna tresura na pokaz, zwłaszcza w przypadku tak małego dziecka.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 10:58   #130
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
laski moje dziecko ma 5 lat i tak zabieram jej by nauczyła sie ze za złe(naprawde złe) zachowanie jest kara i już
po to chodze z nią do poradni nie wziełam sobie tego z kosmosu trafiła tam bo nie była do ogarniecia ani w domu ani w przedszkolu
kary sa przedyskutowane z panią psycholo ,są skuteczne dobrane ze tak powiem pod dziecko,
oprócz czytania wieczornego razem malujemy czytamy inne bajki,rozwiązujemy zagadki w ksiązeczkach,bawimy sie , a kara jest raz na jakiś czas i jest respektowana i po mojej i po jej stronie

moona u ciebie by nie przeszło masz inny system nagród i kar oki ja mam swoje a po 5 latach mniej więcej wiem ze u mnie inne kary by nie przeszły bo próbowałam

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

OK, dudipopka, widzę, że Tobie takie podejście odpowiada, w porządku Chociaż dodam, że są różni psychologowie, z różną wizją. Mnie się takie podejście nie podoba. A możesz napisać, jakie to są złe zachowania, za które są kary w postaci reglamentowania bajek np.?

Oczywiście, że nie to. Niepokojące jest to, że samo się ukarało. Ty też, gdy zrobisz coś złego, to się potem karzesz?

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 11:02   #131
dudipopka
kobieta za ladą

vixen ja nie karze dziecka za obrywanie np listków z kwiatka
i mój sposób karania dziecka moze ci sie wydać od czapy tak samo jak twój wobec twojego dziecka
i własnie od tamtego czasu takie złe zachowanie sie nie powtórzyło
a bajki są dla niej ważne bardzo ważne

koniec tematu ze tak powiem bo temat brzmi inaczej

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 11:04   #132
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Akurat jest tak, ze mozna egzekwować odpowiednie zachowanie, jednocześnie pokazując zdrowe i konstruktywne zachoania i sposoby przyzwania emocji.

System kar i nagród warto dostosować do dziecka i jego sytuacji.
Dudidopka konsultowała się z psychologiem, który ma wiecej informacji o dziecku i rodzinie niz wizazanki. Nie ma podstaw, zeby te metody z góry przekreślać czy krytykować.
Jak? Zabronieniem oglądania bajki? Ja chcę, żeby moje dziecko czegoś nie robiło, bo wie, że tak robić się nie powinno, że można i trzeba inaczej, a nie dlatego, że dostanie karę.

Wypowiadam swoje zdanie na dany temat, do czego mam prawo. I wypowiadam je na podstawie informacji, które tu otrzymuję z tzw. pierwszej ręki.

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 11:11   #133
dudipopka
kobieta za ladą

miramej wtedy gdy sie sama ukarała to odstawiła tesciowej szopkę
teściowa co 2 dzień jak ja mam popołudniową zmianę odbiera młodą z przedszkola ,wtedy Julka jakiegos szału dostała bo chciała zostać nad fonntaną(teściowa po drodze do domu gdzies tam musiała pilnie wejść wiadomo kazdy ma jakieś sprawy do załatwienia) i mówi ze jak tą sprawe załatwią posiedza nad drugą fontanną
moje dziecko dostało szału ,zaczeła krzyczeć piszczeć skakać zerwała sobie gumki z włosów prawie ze wbiegła na jezdnie,jeszcze teściowej sie oberwało
potem sie uspokoiła i poszły,nad drugą fonntana sama przeprosiła babcie za swoje zachowanie a potem własnie beszczelnie pozbawiła sie bajek

kare dostaje za naprawdę "cięzkiego" kalibru rzeczy

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

miramej upartemu 5 latkowi codziennie powtarzałam ze tak nie tak sie nie robi itp jak o ziemie
ty masz inny model ja inny model wychowania i już
nie wziełam sobie tego z czapy chociaż i tak słysze po rodzinie ze za bardzo z dzieckiem sie cackam powinnam klapa dac i już a nie tłumaczyć pierdylion razy czy zabierać 1 bajkę do czytania raz np na 2 tygodnie

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 11:11   #134
Miramej
Zakorzenienie

dudipopka, mamy po prostu inne podejście do dziecka , przedstawiłam swój punkt widzenia. Niech Wam się wiedzie z tą poradnią , ja mam 4-latka, więc jednak jestem w tyle

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 11:12   #135
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Jak? Zabronieniem oglądania bajki? Ja chcę, żeby moje dziecko czegoś nie robiło, bo wie, że tak robić się nie powinno, że można i trzeba inaczej, a nie dlatego, że dostanie karę.

Wypowiadam swoje zdanie na dany temat, do czego mam prawo. I wypowiadam je na podstawie informacji, które tu otrzymuję z tzw. pierwszej ręki.
Odebranie przyjemności jak na przykład ogladania bajki moze mieć wpływ na zachowanie dziecka.
Oczywiście zmacnianie pozytywne,: nagradzanie chwalenie ma zwykle wiekszą moc, co nie oznacza, ze tylko do niego należy się ograniczać.

Nie kade dziecko rzywaja sobie zsady zachowania tak zybko i sprawnie. Zresztą internalizacja zasad jest ostatnim etapem w kształtowaniu systemu wartosci. W wielu przypadkach do internalizacji zwyczajnie nie dochodzi.
Stary 2013-06-11, 11:17   #136
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Odebranie przyjemności jak na przykład ogladania bajki moze mieć wpływ na zachowanie dziecka.
Oczywiście zmacnianie pozytywne,: nagradzanie chwalenie ma zwykle wiekszą moc, co nie oznacza, ze tylko do niego należy się ograniczać.

Nie kade dziecko rzywaja sobie zsady zachowania tak zybko i sprawnie. Zresztą internalizacja zasad jest ostatnim etapem w kształtowaniu systemu wartosci. W wielu przypadkach do internalizacji zwyczajnie nie dochodzi.
Ano, ale mnie nie o taki wpływ chodzi. I tyle.

O ile dobrze zrozumiałam - nigdzie tak nie napisałam, wręcz przeciwnie, zaznaczyłam, że nie będzie to tu i teraz i że ja mam tego świadomość.

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 11:26   #137
gda
Zakorzenienie

Brzydkie traktowanie dzieci

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4126093 9]Zmniejszasz ilosc, czyli zabierasz.
Wiadomo, robisz co chcesz, u mnie by to nie przeszlo, to bylaby chyba najgorsza kara z mozliwych, wiecej byloby z tego placzu i szkody niz korzysci.[/QUOTE]

Dokładnie.

Poza tym dziecko nie zrozumie co zrobiło źle, tylko zrezygnuje z nieporządanych zachowań ze strachu przed odebraniem mu czegoś co lubi...
gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 11:31   #138
dudipopka
kobieta za ladą

gda moje dziecko sie nie boi
ja cie naprawdę zaczynam sie bać internetowych mamusiek co to wiedzą lepiej od psychologa i rodziców po jednym poście

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

a jak moje dziecko zostanie złym człowiekiem w sądzie sie go zapytają
dlaczego Julciu droga zboczyłas na złą drogę
bo prosze sądu jak byłam mała to mamusia zamiast 3 bajek czytała mi za karę jednąi to tak mi zryło beret ze stałam sie taka zuaaaa

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 11:32   #139
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
vixen ja nie karze dziecka za obrywanie np listków z kwiatka
To dobrze
Ten przykład za karę dla dwulatki za obrywanie listków zapadł mi w pamięć, nie tylko dlatego, że był absurdalny, ale dlatego, że takie kary i postępowanie z dziećmi są czymś bardzo dobrze postrzeganym w naszym społeczeństwie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 11:33   #140
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Dokładnie.

Poza tym dziecko nie zrozumie co zrobiło źle, tylko zrezygnuje z nieporządanych zachowań ze strachu przed odebraniem mu czegoś co lubi...
Też tak uważam, mało co mnie denerwuje tak jak 'nie rób tego, bo nie będziesz oglądać bajki'. Dziwię się, ze to zalecił psycholog
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 11:35   #141
dudipopka
kobieta za ladą

vixen ja młodą karałam inaczej kwiatki stały poza zasięgiem małych łapek
a poza tym mam tych kwiatków 4 na krzeż bo mi wszystkie zdychają

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

tak nie ogląda dobranocki ale ma czytane 3 bajki
ogląda bajkę ale za kare ma 1 książeczke
ale to złooo co nie?

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 11:37   #142
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
vixen ja młodą karałam inaczej kwiatki stały poza zasięgiem małych łapek
a poza tym mam tych kwiatków 4 na krzeż bo mi wszystkie zdychają

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

tak nie ogląda dobranocki ale ma czytane 3 bajki
ogląda bajkę ale za kare ma 1 książeczke
ale to złooo co nie?
zło to nie wiem, ale moim zdaniem głupota. I nie chodzi o tą bajkę tylko o to cokolwiek co odbierasz za 'niegrzeczne' zachowanie
Stary 2013-06-11, 11:40   #143
NibyNic
Zakorzenienie

a co jest złego w tym że się dziecko boi?
ja mam 27 lat i boję się, boję się że za złe uczynki spotka mnie kara typu więzienie czy piekło, strach nie jest czymś złym, jak wychowywać dzieci bez tego uczucia? przecież jeśli dziecko sięga po coś gorącego to musi wiedziec żeby tego nie robic bo się poparzy, tłumaczy mu się to właśnie z myślą o tym, żeby się bało, tak samo z wybieganiem na ulicę, dziecko musi zrozumiec że grozi mu tam niebezpieczeństwo, ma się bac tego że samochód go potrąci i jeśli dziecko nie słucha, wybiega na ulicę a matka zanim woła "jak się nie zatrzymasz to nie będziesz mógł oglądac bajki" i dziecko się zatrzymuje ze strachu przed utratą tej "radości" to co jest w tym złego?

nie wiem czy dobrze ubrałam to w słowa, ale chodzi mi o to że strach jest nieodzownym elementem naszego życia, nie jest zły

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 11:44   #144
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
ja mam 27 lat i boję się, boję się że za złe uczynki spotka mnie kara typu więzienie czy piekło, strach nie jest czymś złym, jak wychowywać dzieci bez tego uczucia? przecież jeśli dziecko sięga po coś gorącego to musi wiedziec żeby tego nie robic bo się poparzy, tłumaczy mu się to właśnie z myślą o tym, żeby się bało, tak samo z wybieganiem na ulicę, dziecko musi zrozumiec że grozi mu tam niebezpieczeństwo, ma się bac tego że samochód go potrąci i jeśli dziecko nie słucha, wybiega na ulicę a matka zanim woła "jak się nie zatrzymasz to nie będziesz mógł oglądac bajki" i dziecko się zatrzymuje ze strachu przed utratą tej "radości" to co jest w tym złego?

nie wiem czy dobrze ubrałam to w słowa, ale chodzi mi o to że strach jest nieodzownym elementem naszego życia, nie jest zły
Ale w tym wypadku chodzi o to, że dziecko np. nie bije kolegi bo uważa, że to złe ale nie bije go bo nie obejrzy bajki. A chyba nie o takie coś nam chodzi.
A taki strach jaki ty opisujesz to zupełnie inna sytuacja, ale nawet w sytuacji z ulicą skusiłabym sie na wytłumaczenie dlaczego ulica jest niebezpieczna a nie straszenie bajką,

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2013-06-11 o 11:45
Stary 2013-06-11, 11:45   #145
dudipopka
kobieta za ladą

dobra jak widze już wiecie ze zle robie i głupio
proponuje napiszce wasze rodzaje kar i wiek dziecka

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 11:52   #146
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Ale w tym wypadku chodzi o to, że dziecko np. nie bije kolegi bo uważa, że to złe ale nie bije go bo nie obejrzy bajki. A chyba nie o takie coś nam chodzi.
A taki strach jaki ty opisujesz to zupełnie inna sytuacja, ale nawet w sytuacji z ulicą skusiłabym sie na wytłumaczenie dlaczego ulica jest niebezpieczna a nie straszenie bajką,
oczywiście, tylko dopiero gdy już dziecko się zatrzyma, zatrzyma się bo boi się że nie obejrzy bajki, wtedy tłumaczy się dziecko, dlaczego chciałam, żeby się zatrzymało, że wybiegnięcie na ulicę jest niebezpieczne, że samochód potrąci, będzie szpital itd. ale dziecko w wieku hmmm no nie wiem - 3 lat zareaguje chyba szybciej na coś co jest mu bliższe, co bardziej zna, zaczyna od strachu przed utratą bajki, jest starsze boi się szpitala, jest jeszcze starsze boi się bólu, jest całkiem duże boi się śmierci, pewnie gdyby matka krzyknęła do 3 letniego dziecka "stój bo umrzesz" nie byłoby to dobrze odebrane przez obserwujących

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 12:02   #147
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość

Strach może być zły, może być paraliżujący, ale tutaj chyba nie o taki chodzi.
No powiedz, czy Ty nie kradniesz tylko dlatego, że boisz się, że zostaniesz za to ukarana? Bo ja nie dlatego
To o czym piszesz, np. o poparzeniu, to jest nauka konsekwencji czynów. Jeśli chodzi o ulicę, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby moje dziecko w jej pobliżu było samo , od małego uczyliśmy, że trzeba być ostrożnym, uważać, rozglądać się, nawet wtedy, gdy zdawało się, że to i tak nie trafia. I obyło się bez uciekania, a dziś syn dobrze wie, że trzeba być ostrożnym.

Cytat:
Ja mam 4-latka i w ogóle nie stosuję takich kar, o jakich Ty pisałaś. Ponosi konsekwencje swoich zachowań, tam gdzie się da, reszta to jest tłumaczenie i rozmowy. Okazujemy naszą dezaprobatę, owszem, ale nie karzemy dziecka, bo wpadło w histerię.

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 12:06   #148
dudipopka
kobieta za ladą

miramej ale jakie konsekwencje ponosi?

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-06-11, 12:11   #149
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
miramej ale jakie konsekwencje ponosi?
Rozleje - wyciera, bałagani - sprząta, wali młotkiem w zabawkę - nie ma zabawki itp.

H. MacLeod

.
Stary 2013-06-11, 12:13   #150
Konto usunięte

Cytat:
To nie tak.
Wiadomo, kazde dziecko ma inny stopien wrazliwosci, wazne moze byc cos innego dla mojego dziecka niz dla Twojego. Dla mojego jest czescia dnia to, ze wieczorem czytamy 5 bajek (tyle ile ma lat, w zeszlym roku czytalismy 4, za rok 6 itp). Jest to dla niego tak samo normalne, jak to, ze rano jemy sniadanie a majtki zakladamy na tylek, nie na glowe . I nie widze zadnej korzysci w tym, ze mialabym mu ta jedna wieczorna bajke zabrac, bo wtedy zaburzylabym wieczorna rutyne, a moje dziecko bez rutyny nie dziala
Za kare moge odwolac wyjcie do kina, niedzielne lody, ale juz np wyjscie na plac zabaw nie odwolam, bo to czesc dnia. Rozumiesz o co mi chodzi?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości