|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzydkie traktowanie dzieci
Cytat:
Poza tym, moim zdaniem, kara powinna być związana z czynem i mieć miejsce tuż po przewinieniu, co ma bajka wieczorem do histerii w dzień?
|
|
|
|
#122 |
|
kobieta za ladą
|
ja byłam wtedy w pracy małzonek mnie poinformował ze młoda sama stwierdziła ze bardzo zle sie zachowała wobec babci i na ulicy i idzie spać
od tego czynu do spania mineło 3,5 h więc był to krótki okres jak wprowadziłam taki system karania młoda zaczeła zdawać sobie sprawe ze swojego niekiedy złego postępowania wcześniej było inaczej,codzienne awantury złe zachowanie w przedszkolu w domu u babci wszędzie a teraz wie co ją czeka i naprawdę jest super wszyscy są zadowoleni ![]() ukarała sie raz sama ! nie karze sie nagminnie
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
Dudi: o ile zmniejszanie tv rozumiem i jestem za, tak blagam, nie zabieraj jej tych wieczornych ksiazek
|
|
|
|
|
#124 |
|
kobieta za ladą
|
ja jej nie zabieram wieczornych bajek
po prostu zamiast 2-3 czytam jej jedną,potem chwile gadamy ustalamy co rano robimy i idzie spaći to jest raz na jakiś czas bo mi młoda wygrzeczniała(tfu tfu)
|
|
#125 |
|
Konto usunięte
|
Zmniejszasz ilosc, czyli zabierasz.
Wiadomo, robisz co chcesz, u mnie by to nie przeszlo, to bylaby chyba najgorsza kara z mozliwych, wiecej byloby z tego placzu i szkody niz korzysci. |
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To Wy wcześniej jej nie uświadamialiście, że nie podoba się Wam takie a takie zachowanie, nie okazywaliście niezadowolenia i dezaprobaty? A ile lat ma Twoja córka? Bo akurat jeśli idzie o cyrki i histerie, to ja uważam, że należy dziecku pomagać w uczeniu się okazywania emocji w "cywilizowany" sposób (ale efektu nie będzie tu i teraz), a nie je za nie karać.
|
|
|
|
#127 |
|
kobieta za ladą
|
laski moje dziecko ma 5 lat i tak zabieram jej by nauczyła sie ze za złe(naprawde złe) zachowanie jest kara i już
po to chodze z nią do poradni nie wziełam sobie tego z kosmosu trafiła tam bo nie była do ogarniecia ani w domu ani w przedszkolu kary sa przedyskutowane z panią psycholo ,są skuteczne dobrane ze tak powiem pod dziecko, oprócz czytania wieczornego razem malujemy czytamy inne bajki,rozwiązujemy zagadki w ksiązeczkach,bawimy sie , a kara jest raz na jakiś czas i jest respektowana i po mojej i po jej stronie moona u ciebie by nie przeszło masz inny system nagród i kar oki ja mam swoje a po 5 latach mniej więcej wiem ze u mnie inne kary by nie przeszły bo próbowałam ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- miramej a dlaczego powód do niepokoju? naprawdę niepokojące jest to ze dziecko samo uswiadomiło sobie ze naprawdę zle sie zachowała? ze ja jej czy mąz nie powiedzielismy jej ze to zle tylko zdała sobie sama z tego sprawe??
|
|
#128 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
System kar i nagród warto dostosować do dziecka i jego sytuacji. Dudidopka konsultowała się z psychologiem, który ma wiecej informacji o dziecku i rodzinie niz wizazanki. Nie ma podstaw, zeby te metody z góry przekreślać czy krytykować.
|
|
|
|
#129 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to jest trochę bez sensu. Dziecko ma zrozumieć, nauczyć się, że się nie odstawia tzw. cyrków. Co mi z tego, ze dziecko nie obejrzy bajki, skoro swoje niefajne zachowanie powtórzy jeszcze ze sto razy? Widać już, że ta kara wcale na niej nie robi większego wrażenia. Cytat:
Przypomniało mi się, jak moja ciotka chwaliła, że jej bratanica "krótko trzyma" swoją córkę (wiek - 2 lata), bo jak oberwała listki od rośliny, to "sama się ukarała", czyli poszła posiedzieć w pokoju. Dla mnie to jakaś kompletna tresura na pokaz, zwłaszcza w przypadku tak małego dziecka. |
||
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż dodam, że są różni psychologowie, z różną wizją. Mnie się takie podejście nie podoba. A możesz napisać, jakie to są złe zachowania, za które są kary w postaci reglamentowania bajek np.?Oczywiście, że nie to. Niepokojące jest to, że samo się ukarało. Ty też, gdy zrobisz coś złego, to się potem karzesz?
|
|
|
|
#131 |
|
kobieta za ladą
|
vixen ja nie karze dziecka za obrywanie np listków z kwiatka
i mój sposób karania dziecka moze ci sie wydać od czapy tak samo jak twój wobec twojego dziecka i własnie od tamtego czasu takie złe zachowanie sie nie powtórzyło ![]() a bajki są dla niej ważne bardzo ważne koniec tematu ze tak powiem bo temat brzmi inaczej
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypowiadam swoje zdanie na dany temat, do czego mam prawo. I wypowiadam je na podstawie informacji, które tu otrzymuję z tzw. pierwszej ręki.
|
|
|
|
#133 |
|
kobieta za ladą
|
miramej wtedy gdy sie sama ukarała to odstawiła tesciowej szopkę
teściowa co 2 dzień jak ja mam popołudniową zmianę odbiera młodą z przedszkola ,wtedy Julka jakiegos szału dostała bo chciała zostać nad fonntaną(teściowa po drodze do domu gdzies tam musiała pilnie wejść wiadomo kazdy ma jakieś sprawy do załatwienia) i mówi ze jak tą sprawe załatwią posiedza nad drugą fontanną moje dziecko dostało szału ,zaczeła krzyczeć piszczeć skakać zerwała sobie gumki z włosów prawie ze wbiegła na jezdnie,jeszcze teściowej sie oberwało potem sie uspokoiła i poszły,nad drugą fonntana sama przeprosiła babcie za swoje zachowanie a potem własnie beszczelnie pozbawiła sie bajek kare dostaje za naprawdę "cięzkiego" kalibru rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- miramej upartemu 5 latkowi codziennie powtarzałam ze tak nie tak sie nie robi itp jak o ziemie ty masz inny model ja inny model wychowania i już nie wziełam sobie tego z czapy chociaż i tak słysze po rodzinie ze za bardzo z dzieckiem sie cackam powinnam klapa dac i już a nie tłumaczyć pierdylion razy czy zabierać 1 bajkę do czytania raz np na 2 tygodnie
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
dudipopka, mamy po prostu inne podejście do dziecka
, ja mam 4-latka, więc jednak jestem w tyle
|
|
|
#135 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Oczywiście zmacnianie pozytywne,: nagradzanie chwalenie ma zwykle wiekszą moc, co nie oznacza, ze tylko do niego należy się ograniczać. Nie kade dziecko rzywaja sobie zsady zachowania tak zybko i sprawnie. Zresztą internalizacja zasad jest ostatnim etapem w kształtowaniu systemu wartosci. W wielu przypadkach do internalizacji zwyczajnie nie dochodzi.
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile dobrze zrozumiałam - nigdzie tak nie napisałam, wręcz przeciwnie, zaznaczyłam, że nie będzie to tu i teraz i że ja mam tego świadomość.
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Brzydkie traktowanie dzieci
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4126093 9]Zmniejszasz ilosc, czyli zabierasz.
Wiadomo, robisz co chcesz, u mnie by to nie przeszlo, to bylaby chyba najgorsza kara z mozliwych, wiecej byloby z tego placzu i szkody niz korzysci.[/QUOTE] Dokładnie. Poza tym dziecko nie zrozumie co zrobiło źle, tylko zrezygnuje z nieporządanych zachowań ze strachu przed odebraniem mu czegoś co lubi... |
|
|
|
|
#138 |
|
kobieta za ladą
|
gda moje dziecko sie nie boi
![]() ja cie naprawdę zaczynam sie bać internetowych mamusiek co to wiedzą lepiej od psychologa i rodziców po jednym poście ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- a jak moje dziecko zostanie złym człowiekiem w sądzie sie go zapytają dlaczego Julciu droga zboczyłas na złą drogę bo prosze sądu jak byłam mała to mamusia zamiast 3 bajek czytała mi za karę jedną
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
To dobrze
![]() Ten przykład za karę dla dwulatki za obrywanie listków zapadł mi w pamięć, nie tylko dlatego, że był absurdalny, ale dlatego, że takie kary i postępowanie z dziećmi są czymś bardzo dobrze postrzeganym w naszym społeczeństwie. |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
kobieta za ladą
|
vixen ja młodą karałam inaczej kwiatki stały poza zasięgiem małych łapek
![]() a poza tym mam tych kwiatków 4 na krzeż bo mi wszystkie zdychają ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- tak nie ogląda dobranocki ale ma czytane 3 bajki ogląda bajkę ale za kare ma 1 książeczke ale to złooo co nie?
|
|
#142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
a co jest złego w tym że się dziecko boi?
ja mam 27 lat i boję się, boję się że za złe uczynki spotka mnie kara typu więzienie czy piekło, strach nie jest czymś złym, jak wychowywać dzieci bez tego uczucia? przecież jeśli dziecko sięga po coś gorącego to musi wiedziec żeby tego nie robic bo się poparzy, tłumaczy mu się to właśnie z myślą o tym, żeby się bało, tak samo z wybieganiem na ulicę, dziecko musi zrozumiec że grozi mu tam niebezpieczeństwo, ma się bac tego że samochód go potrąci i jeśli dziecko nie słucha, wybiega na ulicę a matka zanim woła "jak się nie zatrzymasz to nie będziesz mógł oglądac bajki" i dziecko się zatrzymuje ze strachu przed utratą tej "radości" to co jest w tym złego? nie wiem czy dobrze ubrałam to w słowa, ale chodzi mi o to że strach jest nieodzownym elementem naszego życia, nie jest zły
|
|
#144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A taki strach jaki ty opisujesz to zupełnie inna sytuacja, ale nawet w sytuacji z ulicą skusiłabym sie na wytłumaczenie dlaczego ulica jest niebezpieczna a nie straszenie bajką, Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2013-06-11 o 11:45 |
|
|
|
|
|
#145 |
|
kobieta za ladą
|
dobra jak widze już wiecie ze zle robie i głupio
proponuje napiszce wasze rodzaje kar i wiek dziecka
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No powiedz, czy Ty nie kradniesz tylko dlatego, że boisz się, że zostaniesz za to ukarana? Bo ja nie dlatego ![]() To o czym piszesz, np. o poparzeniu, to jest nauka konsekwencji czynów. Jeśli chodzi o ulicę, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby moje dziecko w jej pobliżu było samo Ja mam 4-latka i w ogóle nie stosuję takich kar, o jakich Ty pisałaś. Ponosi konsekwencje swoich zachowań, tam gdzie się da, reszta to jest tłumaczenie i rozmowy. Okazujemy naszą dezaprobatę, owszem, ale nie karzemy dziecka, bo wpadło w histerię.
|
|
|
|
#148 |
|
kobieta za ladą
|
miramej ale jakie konsekwencje ponosi?
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Rozleje - wyciera, bałagani - sprząta, wali młotkiem w zabawkę
- nie ma zabawki itp.
|
|
|
#150 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiadomo, kazde dziecko ma inny stopien wrazliwosci, wazne moze byc cos innego dla mojego dziecka niz dla Twojego. Dla mojego jest czescia dnia to, ze wieczorem czytamy 5 bajek (tyle ile ma lat, w zeszlym roku czytalismy 4, za rok 6 itp). Jest to dla niego tak samo normalne, jak to, ze rano jemy sniadanie a majtki zakladamy na tylek, nie na glowe . I nie widze zadnej korzysci w tym, ze mialabym mu ta jedna wieczorna bajke zabrac, bo wtedy zaburzylabym wieczorna rutyne, a moje dziecko bez rutyny nie dziala Za kare moge odwolac wyjcie do kina, niedzielne lody, ale juz np wyjscie na plac zabaw nie odwolam, bo to czesc dnia. Rozumiesz o co mi chodzi? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.

i nie wiedziała co zrobić stała i patrzyła a ludzie sie oglądali

, ja mam 4-latka, więc jednak jestem w tyle