Film o śmierci nowo narodzonego dziecka - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-30, 17:51   #121
Hultaj
BAN stały

Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka

Cytat:
Szczerze, znam wiele kobiet dotkniętych tragedią śmierci dziecka bądź poronienia.
Żadna z nich nie wstawiła wideo relacji na facebooka.
fotorelacji może nie, ale są w sieci strony poświęcone wirtualnej pamięci o bliskich, jak i fora, gdzie rodzice dotknięte stratą dzieci czy chorobą dzieci, piszą. Kiedyś takie przeglądałam (natrafiłam na nie po artykule chyba w Wysokich Obcasach), bardzo smutne w odbiorze, i logujący się tam rodzice czasem logują się z imienia i nazwiska i piszą o ogromie swojego cierpienia. Może to jest, jak nazywacie, '' ekshibicjonizm'', ale nikomu nachalnie się nie pchają, jesli ktoś nie szuka ich w sieci to tego raczej sam z siebie nie znajduje.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 17:53   #122
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
fotorelacji może nie, ale są w sieci strony poświęcone wirtualnej pamięci o bliskich, jak i fora, gdzie rodzice dotknięte stratą dzieci czy chorobą dzieci, piszą. Kiedyś takie przeglądałam (natrafiłam na nie po artykule chyba w Wysokich Obcasach), bardzo smutne w odbiorze, i logujący się tam rodzice czasem logują się z imienia i nazwiska i piszą o ogromie swojego cierpienia. Może to jest, jak nazywacie, '' ekshibicjonizm'', ale nikomu nachalnie się nie pchają, jesli ktoś nie szuka ich w sieci to tego raczej sam z siebie nie znajduje.
Naprawdę widzę ogromną różnicę między założeniem bloga - wirtualnego pamiętnika i wspomnieniu o bliskiej osobie (albo choćby tematy na wizażu jednoczące takie kobiety) a wklejaniem filmu ze śmiercią własnego dziecka na portal społecznościowy.

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Magari91
Każdy radzi sobie jak może, skoro mogli spędzić z dzieckiem 8h, to w sumie mogli to też ukazać, nie jest to jakieś straszne, chodź wszystko zostało rozciągnięte do dużej skali.
Tak, kazdy sobie radzi jak może, ale chyba po to ten wątek byśmy przedyskutowały czy ten sposób radzenia sobie z problemem jest trafny. Moim zdaniem, co podkreślałam niejednokrotnie, nie.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 17:59   #123
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość

Tak, kazdy sobie radzi jak może, ale chyba po to ten wątek byśmy przedyskutowały czy ten sposób radzenia sobie z problemem jest trafny. Moim zdaniem, co podkreślałam niejednokrotnie, nie.
Jeśli ten filmik miałby pomóc xx rodzicom którym tez urodzi się takie dziecko np. to czy to coś złego? W końcu świetnie ukazuje ich postawę, tego, że można wszystko przetrwać.

zasada 808 : jeśli coś jest ma prawo odejść.
Paralogiczna

coonfiesame.blogspot.com - moje kosmetyczne recenzje
Magari91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 17:59   #124
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Magari91 Pokaż wiadomość
Jeśli ten filmik miałby pomóc xx rodzicom którym tez urodzi się takie dziecko np. to czy to coś złego? W końcu świetnie ukazuje ich postawę, tego, że można wszystko przetrwać.
A czy ten filmik w zamyśle ma pomagać rodzicom? Bo jak już mówiłam, dla mnie to terapia i droga do pogodzenia się ze śmiercią.
Stary 2013-11-30, 18:03   #125
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ten filmik w zamyśle ma pomagać rodzicom? Bo jak już mówiłam, dla mnie to terapia i droga do pogodzenia się ze śmiercią.
Skoro już jest, to czemu ma nie pomagać? W końcu to dzięki fundacji to wszystko, to chyba w jakiś sposób ma to na celu, nie? Terapia to chyba dopiero po śmierci a nie w trakcie jego życia i to nie jest ukazane. Więc może filmik im w tym pomoże albo poradzą sobie w inny sposób

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 18:06   #126
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Skoro już jest, to czemu ma nie pomagać? W końcu to dzięki fundacji to wszystko, to chyba w jakiś sposób ma to na celu, nie? Terapia to chyba dopiero po śmierci a nie w trakcie jego życia i to nie jest ukazane. Więc może filmik im w tym pomoże albo poradzą sobie w inny sposób
A czy wszystko co "jest" pomaga?
Terapia dla tych ludzi zaczęła się w momencie gdy dowiedzieli się o nieuleczalnej chorobie dziecka i zaczęli się do tego psychicznie przygotowywać planując poród, film i pogrzeb.
Stary 2013-11-30, 18:09   #127
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
A czy wszystko co "jest" pomaga?
Terapia dla tych ludzi zaczęła się w momencie gdy dowiedzieli się o nieuleczalnej chorobie dziecka i zaczęli się do tego psychicznie przygotowywać planując poród, film i pogrzeb.
Nie wszystko co jest w sieci ma jakiś cel, ten jakiś widocznie miało skoro zgłosiła się do nich fundacja.
Może mieli terapię a może nie, jednak wiedzieli o nagraniu i musieli się do tego jakoś przygotować i psychicznie i fizycznie. I mimo tego dali radę.

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 18:15   #128
201604181004
Konto usunięte

Ja nie mówię o terapii w sensie wizyty u terapeuty - ja mówię że cała ta sytuacja, przemyślenie, przygotowanie się do śmierci i nagrywanie tego, umieszczenie w sieci - to jest "terapia" w trochę metaforycznym znaczeniu. Po prostu działania które mają pomóc IM. I nie ujęłabym tego że "wiedzieli o nagraniu" raczej "zdecydowali o nagraniu" bo to była ich świadoma decyzja. Ich, nie dziecka.
Stary 2013-11-30, 18:20   #129
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Ale my nie wiemy po co Rodzice zamieścili ten film w sieci.

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 18:23   #130
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Ale my nie wiemy po co Rodzice zamieścili ten film w sieci.
Ale musimy wiedzieć? Możemy oceniać, podejrzewać, wziąć na tapetę, przeanalizować, skomentować, przenieść na płaszczyznę naszych własnych doświadczeń. Etc. Może oni sami do końca nie wiedza i nie potrafią tego nazwać. Może jakiś mądry socjolog czy psycholog mógłby się wypowiedzieć. Nie wiem, nie jestem ani jednym ani drugim, jestem po prostu internautą.
Stary 2013-11-30, 18:26   #131
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Ale musimy wiedzieć? Możemy oceniać, podejrzewać, wziąć na tapetę, przeanalizować, skomentować, przenieść na płaszczyznę naszych własnych doświadczeń. Etc. Może oni sami do końca nie wiedza i nie potrafią tego nazwać. Może jakiś mądry socjolog czy psycholog mógłby się wypowiedzieć. Nie wiem, nie jestem ani jednym ani drugim, jestem po prostu internautą.
Żeby to robić powinniśmy znać intencje dlaczego jest wrzucony do sieci bo możemy kogoś zranić.
Mozemy wymienić się swoimi poglądami i wypowiedzieć się jak my byśmy w danej sytuacji zrobiły.

Ale ocieniać nie powinnyśmy

Stary 2013-11-30, 18:33   #132
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Żeby to robić powinniśmy znać intencje dlaczego jest wrzucony do sieci bo możemy kogoś zranić.
Mozemy wymienić się swoimi poglądami i wypowiedzieć się jak my byśmy w danej sytuacji zrobiły.

Ale ocieniać nie powinnyśmy
Kto mówi że taki jest warunek? Nie potrzeba znać intencji by poddać ocenie całość działań i efekty tego co zaszło. Ocena jest jednym z podstawowych kryteriów krytyki, gdybyśmy do wszystkiego podchodzili bezkrytycznie prawdopodobnie do dzisiaj siedzielibyśmy w jaskiniach.
Stary 2013-11-30, 18:39   #133
kotek81
Zakorzenienie

Od razu mówię, że całego watku nie przeczytałam...

Filmik piękny według mnie
jedyny szczery uśmiech jaki tam był to na samym początku podczas USG po za tym masa smutku i kilka nieśmiałych uśmiechów skierowanych dla maluszka...

Nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji pewnie również bym urodziła i chciała pożegnać się z maleństwem, choć przez moment je poznać, przytulić, pocałować...

Filmik jest wspaniałą pamiątką i jest bardzo wzruszający ale na wrzucenie go do sieci na pewno bym się nie zdecydowała
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 18:43   #134
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Kto mówi że taki jest warunek? Nie potrzeba znać intencji by poddać ocenie całość działań i efekty tego co zaszło. Ocena jest jednym z podstawowych kryteriów krytyki, gdybyśmy do wszystkiego podchodzili bezkrytycznie prawdopodobnie do dzisiaj siedzielibyśmy w jaskiniach.
Ale nawet jakby to ocena tego i tak by nic nie zmieniła. Żyjemy w czasach gdzie każdy wyraża się jak chce i w jaki sposób mu się podoba. Rodzice tego dziecka zrobili to w ten sposób, ogłaszając to światu w taki sposób a nie inny. Wolałabym o takich akcjach, fundacjach i przeżyciach czytać w gazetach niż np czy Waśniewska się rozwiedzie czy nie. Bo takie akcje coś wniosą, wniosą nastawienie ludzi do danego poglądu. Coś co może w przyszłości zaowocuje.

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 18:50   #135
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ale nawet jakby to ocena tego i tak by nic nie zmieniła. Żyjemy w czasach gdzie każdy wyraża się jak chce i w jaki sposób mu się podoba. Rodzice tego dziecka zrobili to w ten sposób, ogłaszając to światu w taki sposób a nie inny. Wolałabym o takich akcjach, fundacjach i przeżyciach czytać w gazetach niż np czy Waśniewska się rozwiedzie czy nie. Bo takie akcje coś wniosą, wniosą nastawienie ludzi do danego poglądu. Coś co może w przyszłości zaowocuje.
Swoboda dokonywania wyborów nie oznacza że wszystkie te wybory są słuszne i mogą przejść przez nikogo nie ocenione.

A to o czym pisze prasa to całkowicie odrębny temat.
Stary 2013-11-30, 18:53   #136
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Swoboda dokonywania wyborów nie oznacza że wszystkie te wybory są słuszne i mogą przejść przez nikogo nie ocenione.

A to o czym pisze prasa to całkowicie odrębny temat.
Ale skoro ktoś nie chce tego oglądać to nie musi, nie trzeba od razu krytykować czyjeś postawy i tego co chce tym zdziałać. Ty byś takiego czegoś nie wstawiła, inni by się tym podzielili. Tak samo w sieci jest mnóstwo filmików, głupich jak i ciekawych i każdego z nich nie krytykujesz że Ci się nie podoba czyż nie? Tylko oglądniesz i przechodzisz obojętnie. Jeśli ktoś chce i ma z tym jakiś plan związany, to czemu nie wesprzeć tylko oceniać ?

Paralogiczna

Edytowane przez Magari91
Czas edycji: 2013-11-30 o 18:54
Stary 2013-11-30, 18:55   #137
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Intencje są ważne bo w zależności od nich będziemy patrzeć na ten filmik, przychylnie albo nie.
Swoje opinie można zawsze wyrazić ale nie na miejscu jest ocenianie(w tym konkretnym przypadku) nie znając tych intencji. Oczywiście to moje zdanie z którym Ty nie musisz się zgadzać

Stary 2013-11-30, 18:55   #138
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ale skoro ktoś nie chce tego oglądać to nie musi, nie trzeba od razu krytykować czyjeś postawy i tego co chce tym zdziałać. Ty byś takiego czegoś nie wstawiła, inni by się tym podzielili. Tak samo w sieci jest mnóstwo filmików, głupich jak i ciekawych i każdego z nich nie krytykujesz że Ci się nie podoba czyż nie? Tylko oglądniesz i przechodzisz obojętnie.
Argument "nie chcesz, to zamknij oczy i nie oglądaj" to nie jest argument. To odwrócenie kota ogonem. Nie rozumiem twojego oburzenia, wywlekasz głupie filmiki - a czy ja klaszczę z ich powodu? Nie.
Stary 2013-11-30, 18:56   #139
Kalini
Zakorzenienie

Jak dla mnie to połączenie masochizmu, egoizmu i ekshibicjonizmu. Zupełnie tego nie rozumiem... ;/
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 18:59   #140
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to połączenie masochizmu, egoizmu i ekshibicjonizmu. Zupełnie tego nie rozumiem... ;/
A jeśli Tobie ktoś umrze, nie będziesz trzymać jego fotek?
I dlaczego egoizmu i masochizmu? ekshibicjonizm może po części tak ale jeśli Im będzie przez to łatwiej to czemu nie?

Edytowane przez SzatAnka71
Czas edycji: 2013-11-30 o 19:01
Stary 2013-11-30, 19:01   #141
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Argument "nie chcesz, to zamknij oczy i nie oglądaj" to nie jest argument. To odwrócenie kota ogonem. Nie rozumiem twojego oburzenia, wywlekasz głupie filmiki - a czy ja klaszczę z ich powodu? Nie.
Jest argument, bo jeśli kogoś urażają takie filmiki to powinien je omijać to tak jak w życiu, przecież nie garniesz do osób których nie lubisz tylko po to żeby krytykować tylko trzymasz się swoich zaufanych. Ja nie rozumiem Twojego, filmik nie jest oburzający, nie ma w nim ani deprawacji, ani śmierci, ani tragicznego wyglądu, filmik który może pomóc innym, np. przyszłym matkom pogodzić się z taką sytuacją, a Tobie przeszkadza fakt, że trafił on na FB z którego i tak został usunięty potem. Polacy to chyba w ogóle nie mają empatii w żadnej kwestii. Ot bo mi się nie podoba, bo uwłacza mi. Przeszkadza. Jejku jest tysiące, miliony filmików które mogły by Cię serio oburzyć, albo nie wiem co obrzydzić, ale czepiasz się czegoś co innym może pomóc.

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 19:03   #142
201604191001
Konto usunięte

Argument "Polacy ble ble" powinien być traktowany jak argument o Hitlerze...
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 19:06   #143
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
A jeśli Tobie ktoś umrze, nie będziesz trzymać jego fotek?
I dlaczego egoizmu i masochizmu? ekshibicjonizm może po części tak ale jeśli Im będzie przez to łatwiej to czemu nie?
Chodzi o celebrowanie tej śmierci, dla mnie masochizmem jest także doprowadzenie tej ciąży do końca. Nie wyobrażam sobie, abym miała nosić dziecko, które umrze tuż po urodzeniu. Nie wyobrażam sobie odczuwania bólu, który czułabym za każdym razem patrząc na ten brzuch.
A egoizm dlatego, że matka zrobiła to wyłączeni dla siebie, a dziecko było tylko narzędziem. Ok, dziecko z bezmózgowiem jak tu piszecie nic nie czuje, ale skoro już się urodził posiada chyba godność. I robienie z tego filmu, a potem udostępnianie go tę godność zaburza. Pokazywanie kogokolwiek umierającego, bądź po śmierci jest nie w porządku, szczególnie gdy taka osoba nie może wyrazić zgody.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 19:06   #144
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Argument "Polacy ble ble" powinien być traktowany jak argument o Hitlerze...
a co ma piernik do wiatraka?

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 19:07   #145
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Jest argument, bo jeśli kogoś urażają takie filmiki to powinien je omijać to tak jak w życiu, przecież nie garniesz do osób których nie lubisz tylko po to żeby krytykować tylko trzymasz się swoich zaufanych. Ja nie rozumiem Twojego, filmik nie jest oburzający, nie ma w nim ani deprawacji, ani śmierci, ani tragicznego wyglądu, filmik który może pomóc innym, np. przyszłym matkom pogodzić się z taką sytuacją, a Tobie przeszkadza fakt, że trafił on na FB z którego i tak został usunięty potem. Polacy to chyba w ogóle nie mają empatii w żadnej kwestii. Ot bo mi się nie podoba, bo uwłacza mi. Przeszkadza. Jejku jest tysiące, miliony filmików które mogły by Cię serio oburzyć, albo nie wiem co obrzydzić, ale czepiasz się czegoś co innym może pomóc.
Nie. To nie jest argument. Zamykając oczy problem nie zniknie. Dla mnie oburzający jest ekshibicjonizm na portalach społecznościowych - no po prostu nie wiem, kto wkleja filmik ze śmierci swojego dziecka na facebooka. Nie wiem. Nie znam takich osób. I zgadzam się że kolejny argument "bo polacy to" jest równie wartościowy i właściwie swiadczy o tym że ktoś przegrywa dyskusje chwytając się sztampowych bezwartościowych argumentów.
pjona dżudith

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
a co ma piernik do wiatraka?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
Stary 2013-11-30, 19:11   #146
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o celebrowanie tej śmierci, dla mnie masochizmem jest także doprowadzenie tej ciąży do końca. Nie wyobrażam sobie, abym miała nosić dziecko, które umrze tuż po urodzeniu. Nie wyobrażam sobie odczuwania bólu, który czułabym za każdym razem patrząc na ten brzuch.
A egoizm dlatego, że matka zrobiła to wyłączeni dla siebie, a dziecko było tylko narzędziem. Ok, dziecko z bezmózgowiem jak tu piszecie nic nie czuje, ale skoro już się urodził posiada chyba godność. I robienie z tego filmu, a potem udostępnianie go tę godność zaburza. Pokazywanie kogokolwiek umierającego, bądź po śmierci jest nie w porządku, szczególnie gdy taka osoba nie może wyrazić zgody.
Czyli według Ciebie powinna je od razu usunąć? Ot, żeby potem nie cierpieć?

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Nie. To nie jest argument. Zamykając oczy problem nie zniknie. Dla mnie oburzający jest ekshibicjonizm na portalach społecznościowych - no po prostu nie wiem, kto wkleja filmik ze śmierci swojego dziecka na facebooka. Nie wiem. Nie znam takich osób. I zgadzam się że kolejny argument "bo polacy to" jest równie wartościowy i właściwie swiadczy o tym że ktoś przegrywa dyskusje chwytając się sztampowych bezwartościowych argumentów.
pjona dżudith

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
A jak oglądasz zdjęcia z cmentarzy to nie uwłacza Ci ich godności? Tylko akurat filmik na którym nie ma nic obrażliwego? Nie wiedziałam, że napisanie że Polacy nie mają empatii jest porównaniem do nazizmu i hitlera

Paralogiczna

Stary 2013-11-30, 19:12   #147
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Czyli według Ciebie powinna je od razu usunąć? Ot, żeby potem nie cierpieć?
Tak,jesli uznałaby to za lepsze wyjście. Prawo dopuszcza terminację ciąży w takich przypadkach.
Gdybać sobie co ktoś by zrobił (donosił czy usunął) to sobie można dopóki się przed takim wyborem nie stanie.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 19:12   #148
zakonna
Naczelna Nastolatka

czytam tą dyskusję od początku i zgadzam się z drabineczką i Judith. Jedną sprawą jest donoszenie ciąży i zrobienie filmu jako pamiątki, a drugą (wg mnie niestosowną i ekshibicjonistyczną) wrzucenie filmu na portal społecznościowy. Odchodzenie dziecka czyli bardzo intymne chwile rodzinne zostały wystawione na widok publiczny. W mojej ocenie to jest poza granicami dobrego smaku.
Stary 2013-11-30, 19:15   #149
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Ja też raczej bym nie donosiła takiej ciąży, ale to my byśmy tego nie zrobiły, widać są takie osoby które nie wyobrażają sobie jej usunąć, bo zawsze jest malutka nadzieja a nuż się uda .
Tak, zrobiła to dla siebie bo dla dziecka już nic zrobić nie mogła a może zrobiła to też dla innych?godność być może zaburza nie sam film ale upublicznienie go i tu właśnie ważne są te intencje.

Stary 2013-11-30, 19:16   #150
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
A jak oglądasz zdjęcia z cmentarzy to nie uwłacza Ci ich godności? Tylko akurat filmik na którym nie ma nic obrażliwego? Nie wiedziałam, że napisanie że Polacy nie mają empatii jest porównaniem do nazizmu i hitlera

Powinien być traktowany TAK SAMO JAK. Rozumiesz?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości