Traktowanie z góry w "lepszych" sklepach - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-02, 15:42   #121
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab
Konto usunięte

Dot.: Traktowanie z góry w "lepszych" sklepach

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47129166]Jakbym miała zły dzień to bym odpowiedziała chamsko `jakbym tutaj pracowała to też by to było dla mnie dużo`. [/QUOTE]

Znakomite!

Co do tajemniczych klientów, to jest to w Polsce bardzo popularny rodzaj kontroli jakości obsługi klienta.
To wygląda tak, że właściciel/szef danej placówki zwraca się do firmy specjalizującej się w takich kontrolach i wspólnie opracowują zasady według, których taki tajemniczy klient ma się zachowywać w jego sklepie; na co ma zwrócić uwagę itd. Zdarza się, że taki t.k. ma z założenia być trudnym klientem i nawet zrobić awanturę i obserwować reakcje obsługi sklepu.
Tak więc właścicielom/managerom sklepów zależy na obsłudze na odpowiednim poziomie, ale najwyraźniej osoby obsługujące maja to w nosie
Ciekawe czy te laski z tych sklepów zawsze tak elegancko robią zakupy w innych sklepach. może one się mszczą na klientach, bo same tak kiedyś zostały potraktowane.
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 15:45   #122
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Moja mama raz usłyszała w dość drogim sklepie z bielizną, gdy kupowała koszulkę dla mnie " naprawdę chce ją PANI<tu mocny nacisk na to słowo> wziąć? to jest rozmiar XS i kosztuje aż XX złotych, zwrotów nie przyjmujemy" no tak, bo w sklepach kupuje się ciuchy tylko dla siebie.

Do mnie z kolei pani w Douglasie wyskoczyła z pogardą na twarzy z tekstem "wie pani, że za te kosmetyki zapłaci pani ponad 500 zł?", nie spodziewałam się tego więc tylko zapytałam się patrząc jej prosto w oczy "i co w związku z tym?", ale żałuję, że jej jakoś nie pojechałam
mogłaś jej odpowiedzieć "tak mało? To ja może wezmę coś jeszcze"
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 15:56   #123
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

A i jeszcze przypomniało mi się sytuacja w drogim salonie fryzjerskim kiedy pani, która zapisywała zapytała mnie czy na pewno jestem na to przygotowana finansowo? A cennik wisiał w oknie zakładu i nie sposób było go nie zauważyć. Ubrana byłam nieźle więc nie wiem czy tak wszystkie nowe klientki pytali.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 15:58   #124
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
A i jeszcze przypomniało mi się sytuacja w drogim salonie fryzjerskim kiedy pani, która zapisywała zapytała mnie czy na pewno jestem na to przygotowana finansowo? A cennik wisiał w oknie zakładu i nie sposób było go nie zauważyć. Ubrana byłam nieźle więc nie wiem czy tak wszystkie nowe klientki pytali.
Może nie można było u nich płacić kartą i chodziło czy masz tyle gotówki przy sobie?

Swoją drogą, ja idąc do fryzjera, nawet najlepszego nie ubierałabym się drogo. Raczej wzięłabym jedne z gorszych ciuchów jakie mam, bo czort wie, czy np. farbując czegoś nie zniszczą...
Stary 2014-07-02, 16:01   #125
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Kiedyś, 5 - 6 lat temu, w celach nomen omen handlowych byłam w Berlinie sprzedawać swój towar, cena była świetna więc postanowiłam iść na zakupy. Byłam i w Jil Sander, i w Bossie, itp. (choć oczywiście w Niemczech to nie są aż tak wysokopółkowe sklepy za jakie uważa się je u nas) ubrana skromnie, ale wszystkie sprzedające były miłe i nienachalne, i nie zwracały uwagi na trampki, dżinsy, źle uczesane włosy. To samo w Monachium czy Wiedniu. W innych miejscach nie chodziłam po sklepach, ale nietrudno zauważyć, że u nas często kpi się z klienta w żywe oczy. Tylko nie wiem po co, żeby panie sobie humor poprawiły? Bo jeszcze od biedy rozumiem takie zachowanie w sklepach gdzie bluzka jest za kilkaset złotych, ale z wyższością w głosie mówić potencjalnej klientce, że to kosztuje AŻ 100 zł? Ach, jak ja bym je nauczyła kultury
Też się nigdzie za granicą nie spotkałam z takim ocenianiem po wyglądzie.
Ogólnie na co dzień nie chodzę ubrana niechlujnie, raczej coś a'la smart casual, nie chodzę do biura w garsonkach, ale też i nie w dżinsach czy tenisówkach.
Ale jak wychodzę tylko po zakupy, np. spożywcze, to już zakładam właśnie dżinsy i tenisówki i widzę różnicę w tym, jak inni (nie tylko sprzedawcy) mnie traktują. Smutne to trochę, bo nie tylko kobieta w kiecce i szpilkach potrzebuje, żeby jej coś ściągnąć z najwyższej półki, ta w trampkach też.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Może nie można było u nich płacić kartą i chodziło czy masz tyle gotówki przy sobie?
Przy zapisywaniu?
Stary 2014-07-02, 16:09   #126
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Przy zapisywaniu?
Tak, to było przy zapisywaniu więc może pani chciała mi zasugerować, że powinnam już zacząć sobie zbierać kasę albo może wziąć chwilówkę na ten cel
A co do ubierania się na zakupy to zazwyczaj jestem zawsze umalowana, ubrana dość dobrze (i nigdy w dresy), w sensie mam słabość do drogich ubrań i akurat te panie potrafią zapewne ocenić ile kosztuje dana torebka czy inna część garderoby więc może dlatego w większości przypadków są miłe. Ale uprzejmość wobec klientów powinna być niezależna od ich stroju! I na Zachodzie się na to nie zwraca uwagi, no może oprócz butików na Rodeo Drive w Los Angeles w czasach "Pretty Woman"

Edytowane przez Niebieskooka arystokratka
Czas edycji: 2014-07-02 o 16:11
Stary 2014-07-02, 16:17   #127
z_sal_z
Raczkowanie

Ja w zasadzie oprócz pełnej olewki w VE w Wileńskim w Wa-wie, nie spotkałam się z takim traktowaniem, ale też nieczęsto zaglądam do wyższo-półkowych sklepów
A co do VE, to strasznie się zdenerwowałam, bo byliśmy z TŻ oglądać okulary, a przy okazji chciałam się dowiedzieć o jakieś promocje, kiedy okulista przyjmuje itp. ostentacyjnie co jakiś czas się rozglądałam za obsługą, ale jak na złość zawsze w drugim rogu sklepu było coś ciekawszego (mimo pustek w salonie), mam wrażenie, że kobita niemal od nas uciekała, a jak już sama ją dorwałam, to z taka łaską i tak lakonicznie odpowiadała na jakiekolwiek pytanie, że się wszystkiego odechciewało, gdyby nie to, że TŻ potrzebował jak najszybciej tych okularów, bo nie ma czasu na zwiedzanie wszystkich optyków w Wa-wie, to bym tam nic nie kupiła.

Ale dodając może odrobinkę coś na usprawiedliwienie sprzedawców, którzy zawiadamiają o wysokości ceny przed zapłatą...

Kolega pracuje w Matrasie - pensja poniżej godności, ale mniejsza o to, nie traktuje nikogo z góry (przychodzi tam m.in taki zupełnie niepozorny starszy pan, który regularnie zamawia książek za klika tysięcy - dla siebie, bo już nie raz był przez nich zagadywany, ale tyle tego już nabrał, że tajemnicą jest co z tym robi i gdzie to trzyma ), jest cierpliwy wobec klientów itp. ale czasami tacy ludzie się trafiają, że to przechodzi ludzkie pojęcie, jak można się zachować i z czasem może wejść w nawyk traktowanie, na równi wszystkich ludzi jak nieobliczalnego motłochu.

Np. taka sytuacja: przychodzi facet do tejże księgarni, jedna z pracownic mówi mu zwykłe Dzień dobry (bez żadnego narzucania się" w czym pomóc") a facet odpowiada krótko - Spierdalaj. I jak tu nie kochać ludzi... To tylko najkrótsza historyjka tego typu, ale wierzcie mi, ich jest multum.
Ale wracając do zapowiedzi cen
W tymże sklepie wiszą też niepozorne torebki prezentowe zaraz przy kasie, nie ma wyraźnie widocznych cen, a niektóre potrafią kosztować ok 40zł, dlatego gdy taki klient bez zastanowienia prosi o taką torebkę, to kolega od razu mówi, że ta kosztuje 39zł i wtedy czasem słyszy oburzenia typu "jak pan tak może, myśli pan że mnie nie stac!?" ale z drugiej strony, jak na początku nie uprzedzał o cenie, to ludzie "z morda" na niego "a jak to?? co tak drogo wyszło?? To ja nie chce!!"

Także różni ludzie są.. To działa w dwie strony, ani skrajnie chamscy sprzedawcy, ani chamscy klienci nie są fajni, ale nie uciekniemy od tego
z_sal_z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 16:26   #128
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Mąż mi opowiadał, jak jego kolega zostal potraktowany przez oddzwiernego w Louis Vuitton, ktory ma za zadanie otwierac drzwi przed każdym klientem.
Owy kolega, ubrany zwyczajnie spodnie kurtka (zima była),podszedł do drzwi a oddzwierny .....odwrócił sie...i kolega musial sam sobie drzwi otworzyc
Swoja droga, ci sprzedawcy maja jakis magiczny skaner w oczach, ile ciuchy które mam na sobie kosztują, ja sama niekiedy nie mam takiej wiedzy.
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 16:37   #129
winklepicker
Wtajemniczenie

Ja widzę sporo ogłoszeń, w których szukają tajemniczych klientów, nie tylko do sklepów, ale i restauracji i banków. W bankach po złej ocenie można mieć ucięte premie, nie wiem jak to wygląda w sklepach, ale mam nadzieję, że podobnie. Nie mam ochoty spotykać naburmuszonych pań, które wyglądają jakby pracowały tam za karę, albo nie raczą się do mnie odzywać, bo przychodzę po droższy kosmetyk w trampkach. Z kolei w Yves Rocher robię zakupy od lat i dostałam raz próbkę. Ostatnio płaciłam ponad 60zł, nie jest to jakaś zawrotna kwota, ale kobieta po 40 obok płaciła prawie połowę mniej i dostała próbki, ja kończę po raz kolejny poziom 3 w ich programie lojalnościowym, ona była na drugim.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 16:38   #130
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
Ja widzę sporo ogłoszeń, w których szukają tajemniczych klientów, nie tylko do sklepów, ale i restauracji i banków. W bankach po złej ocenie można mieć ucięte premie, nie wiem jak to wygląda w sklepach, ale mam nadzieję, że podobnie. Nie mam ochoty spotykać naburmuszonych pań, które wyglądają jakby pracowały tam za karę, albo nie raczą się do mnie odzywać, bo przychodzę po droższy kosmetyk w trampkach. Z kolei w Yves Rocher robię zakupy od lat i dostałam raz próbkę. Ostatnio płaciłam ponad 60zł, nie jest to jakaś zawrotna kwota, ale kobieta po 40 obok płaciła prawie połowę mniej i dostała próbki, ja kończę po raz kolejny poziom 3 w ich programie lojalnościowym, ona była na drugim.
W większości sklepów nie ma czegoś takiego, jak premie
Stary 2014-07-02, 16:42   #131
WhiteCherry
Zakorzenienie

jeśli ktoś jest ciekawy, to może poczytać sobie o warunkach pracy w Sephorze/Douglasie :P

http://forum.gazeta.pl/forum/w,23,75...glas_.html?v=2
Stary 2014-07-02, 16:48   #132
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
jeśli ktoś jest ciekawy, to może poczytać sobie o warunkach pracy w Sephorze/Douglasie :P

http://forum.gazeta.pl/forum/w,23,75...glas_.html?v=2
Dzięki, ciekawe to
W ostatniej weekendowej "Rzeczpospolitej" czytałam z kolei o ludziach, którzy pracują w call center. To jest dopiero masakra
Stary 2014-07-02, 16:54   #133
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Dzięki, ciekawe to
W ostatniej weekendowej "Rzeczpospolitej" czytałam z kolei o ludziach, którzy pracują w call center. To jest dopiero masakra
Z tego, co mi wiadomo, to w większości sieciówek jest podobnie pod względem finansowym.
Stary 2014-07-02, 17:05   #134
Marszałkini II RP

Cytat:
Z tego, co mi wiadomo, to w większości sieciówek jest podobnie pod względem finansowym.
Wiem. Zrobiono z mnóstwa ludzi niemal niewolników, ale to nie zmienia faktu, że traktowanie klientów źle może być tego usprawiedliwieniem. Zresztą na ich miejsce czeka mnóstwo innych osób. Smutne to.
Stary 2014-07-02, 17:08   #135
Jeannee
Zakorzenienie

Też mnie irytuje dzielenie klientów na "lepszych" i na gorszych Ostatnio byłam w "głupim" CCC z mamą, oglądamy buty. Mama prosi, żeby Pani sprawdziła jej czy ten model w innym rozmiarze jest dostępny w innej galerii. Pani z wieeeeeelką łachą sprawdziła, mama się pyta jeszcze o inny model a ona tylko: "A skąd mam wiedzieć?" - przewróciła oczami i poszła W końcu stwierdziłyśmy, że nie chce nam się jechać do innej galerii i zaczęłyśmy mierzyć buty z Lasockiego. W międzyczasie też wybrałam sobie torebkę. Omg, jaka Pani była milusia!!! Zaczęła mi mówić: Ojj, wie Pani, też lubię takie torebki, dobry wybór hihihihi" W końcu kupiłyśmy 3 pary butów Lasockiego i tą torebkę. Ta sama Pani przy kasie przemiła, wazelina jak się patrzy.... Wyszłam zniesmaczona
Te buty do babci i tak były do babci, już wcześniej upatrzone, mamy taki sam rozmiar wszystkie. Ja bym na pewno u tej "Pani" nic nie kupiła. ....

Jak najbardziej jestem za tajemniczymi klientami!!!
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 17:09   #136
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Wiem. Zrobiono z mnóstwa ludzi niemal niewolników, ale to nie zmienia faktu, że traktowanie klientów źle może być tego usprawiedliwieniem. Zresztą na ich miejsce czeka mnóstwo innych osób. Smutne to.
Strasznie, przeraża mnie czasem to, w jakim kraju żyjemy
Dla nikogo bluzka nie powinna kosztować AŻ 100 zł
Stary 2014-07-02, 17:26   #137
Marszałkini II RP

Cytat:
Strasznie, przeraża mnie czasem to, w jakim kraju żyjemy
Dla nikogo bluzka nie powinna kosztować AŻ 100 zł
Przecież ostatnio widziałam jakiś spot reklamowy z córką tej projektantki, Natalią Klimas, która zachwalała Polskę potencjalnym inwestorom, że u nas znajdą dużo taniej siły roboczej - dosłownie. I tym właśnie wiele osób jest Na szczęście nie jestem w takiej sytuacji, ale nie dziwię się ludziom, że wolą sprzedawać w sklepie w UK niż w Polsce, bo tam zarabiają tyle, że aż chce się być miłym. Może zresztą właśnie tu jest clou tematu wątku.
Stary 2014-07-02, 17:32   #138
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Przecież ostatnio widziałam jakiś spot reklamowy z córką tej projektantki, Natalią Klimas, która zachwalała Polskę potencjalnym inwestorom, że u nas znajdą dużo taniej siły roboczej - dosłownie. I tym właśnie wiele osób jest Na szczęście nie jestem w takiej sytuacji, ale nie dziwię się ludziom, że wolą sprzedawać w sklepie w UK niż w Polsce, bo tam zarabiają tyle, że aż chce się być miłym. Może zresztą właśnie tu jest clou tematu wątku.
Nie od dzisiaj wiadomo, że doceniany (głównie finansowo) pracownik bardziej się stara.
Ja akurat wybrałam gorzej płatną pracę, ale taką, którą bardzo lubię i do której z przyjemnością chodzę od tej lepiej płatnej, ale której dosłownie nienawidziłam i w wolne dni brzuch bolał mnie z nerwów na myśl, że trzeba do tej pracy wrócić.
Ale fakt, znalezienie sensownej dobrze płatnej pracy nie jest łatwe, zwłaszcza, jak się ma bardzo pospolite wykształcenie i zero znajomości.
Stary 2014-07-02, 17:32   #139
Konto usunięte

Cytat:
Zdecydowanie jest to powód. Frustracja, desperacja i niemalże walka o przetrwanie z takimi zarobkami, w takich warunkach. Praca w sieciówkach w Polsce to niemalże praca w obozach pracy...
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 20:56   #140
CzarnyElf
Zakorzenienie

Zawsze gdy jestem w Polsce zauwazam ze ludzie bardzo oceniaja po wygladzie/ ubraniu.Szczegolnie zauwazylam to gdy chodzilam po sklepach w Zlotych Tarasach.Bylam czesto ignorowana.Ubieram sie raczej w stylu boho i czesto w shNigdy nie nosze obcasow i eleganckich ubran.Amerykanie nigdy sie tak nie wpatruja i staraja ocenic ile dana rzecz kosztuje.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 21:07   #141
shadow__
BAN stały

też lubie styl boho <3 co wcale nie znaczy, że są to tanie rzeczy.. w ogóle śmieszy mnie takie ocenianie na oko przez ludzi, bo widziałam juz w sklepach ciuszki wygladajace tak, ze za darmo bym nie wzieła ;p a z metkami na których widniały kosmiczne ceny, jak i rewelacyjne i nierzadko wyglądajace na drogie rzeczy w bardzo okazyjnych cenach (lub chociażby w SH). Na takim ocenianiu można się nieźle przeliczyć, bo ktoś może być biedny, a ubrany naprawdę "na bogato" a ktoś z wielkim portfelem może wyglądać biednie...
Jak będę kiedyś robiła zakupy gdzie wiem, że wydam wiecej kasy, to chyba z ciekawosci pójde w spodniach od dresu i trampkach, zeby sprawdzić reakcje
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 21:11   #142
Farizah
Raczkowanie

Nie pospolite wykształcenie też nie jest takie super bo ludzie patrzą jak na wariata:P
Mnie na początku panie nie zauważały... dopóki nie zmieniłam podejścia:P Kiedyś szukałam błyszczyka w kolorze pomadki takiego najbardziej identycznego. Podniesiona głowa, plecy proste, wejście stanowczym krokiem pierwsze co podbijam do babki z Dauglasa z zapytaniem o błyszczyk. Po kilku minutach poszukiwań chyba z 4 ekspedientki + wizazysta Nouba dla mnie szukali po całym sklepie:P Już olewactwo w Dougim mi się nie zdarza natomiast w Rossmanie był ochroniarz który śledził mnie na każdym roku i dosłownie czułam jego dyszenie na karku... Ale wtedy... wtedy były inne czasy i nie byłam tak pewna siebie

Edytowane przez Farizah
Czas edycji: 2014-07-02 o 21:13
Farizah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 21:14   #143
Marszałkini II RP

Pewność siebie to podstawa Ja taka jestem i może dlatego mnie nie olewają Ale jednak powinni choć starać się podobnie traktować wszystkich klientów.
Stary 2014-07-02, 21:15   #144
shadow__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farizah Pokaż wiadomość
Nie pospolite wykształcenie też nie jest takie super bo ludzie patrzą jak na wariata:P
Mnie na początku panie nie zauważały... dopóki nie zmieniłam podejścia:P Kiedyś szukałam błyszczyka w kolorze pomadki takiego najbardziej identycznego. Podniesiona głowa, plecy proste, wejście stanowczym krokiem pierwsze co podbijam do babki z Dauglasa z zapytaniem o błyszczyk. Po kilku minutach poszukiwań chyba z 4 ekspedientki + wizazysta Nouba dla mnie szukali po całym sklepie:P Już olewactwo w Dougim mi się nie zdarza natomiast w Rossmanie był ochroniarz który śledził mnie na każdym roku i dosłownie czułam jego dyszenie na karku... Ale wtedy... wtedy były inne czasy i nie byłam tak pewna siebie
to jest coś strasznego... jak będę robić zakupy w rossmannie i znowu się taki przyczepi, to wykorzystam rady z tego wątku, pójdę wybierać podpaski i jak nadal będzie nade mną "wisiał" zapytam się go, czy ze skrzydełkami, czy bez, bo widzę, że jest zainteresowany
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 07:04   #145
FashandRoll
Raczkowanie

Wczoraj byłam w Rossmanie z mamą, szukałyśmy tuszu z konkretnym kształtem szczoteczki, więc rozkręcałyśmy testery w szafach żeby znaleźć tą idealną. Ochroniarz stał za nami tak długo, dopóki nie poszłyśmy do kasy, wtedy przemieścił się do swojego ulubionego działu - perfumy.

-.-"
FashandRoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 08:21   #146
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez FashandRoll Pokaż wiadomość
Czy zostałyście kiedyś potraktowane w jakimś sklepie "z góry", tzn. czy np. sprzedawczynie zamiast pomóc traktowały was jakby nie powinno was tu być? Albo ochroniarz chodził za wami krok w krok myśląc, że chcecie coś ukraść?

Ja często chodzę na zakupy ubrana w jakieś zwykłe wygodne ciuchy np. bluza, jeansy, trampki i zauważyłam, że wtedy najczęściej jestem dziwnie traktowana przez obsługę np. w Sephorze.

Czy wam zdarzyły się nieprzyjemne sytuacje w takich sklepach (nie mam na myśli tylko Sephory, ale ogólnie sklepy z rzeczami z trochę wyższej półki). Jak reagujecie na takie zachowanie personelu?
Tak, zdarzyło mi się to w perfumerii na literę D. Może to i moja wina, bo w sumie to wyskoczylam do parku handlowego do OBI po farbę bo mi zabrakło. Więc wsiadłam w auto w ciuchach remontowych- Tshirt i stare jeansy, czyste, ale sprane, wiadomo, że się nie remontuje w balerinkach i sukience. A że niedaleko, w tym samym parku handlowym jest Douglas i Sephora, więc wlazłam tam z tym wiaderkiem farby bo jestem kosmetykoholiczką a akurat mascara wydawała z siebie ostatnie suche zgrzyty. Oj, jak mnie tam panie asystentki i panowie ochroniarze zmierzyli wzrokiem! Uuuuuuu! Powinnam w mysią dziurę uciec. Panie przewróciły teatralnie oczami i coś am komentowaly pokazując na mnie palcem i chichocząc. A ochroniarz ruszył za mną jak cień.

Co zrobilam? Wyszłam. Dlaczego mam zostawiać swoje pieniądze w firmie, ktorej pracownicy nie okazują mi, klientowi szacunku? Tu nie chodzi o klanianie się w pas, ale skoro wchodzi ktoś ubrany na luzie z wiaderkiem farby to chyba jasne, że remontuje a nie przyszedł kraść, czy nie jest żulem. I od tamtej pory moja noga nie staneła w tej błękitnej sieciówce. Poszłam trochę dalej wtedy, do Sephory. Tam jakoś nikt nie wydziwial na widok rudej w wypłowiałym Tshircie i wiaderkiem farby proszącej o mascarę. Nawet gratisy dały i życzyły udanego remontu

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-07-03 o 08:22
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 09:28   #147
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Panie przewróciły teatralnie oczami i coś am komentowaly pokazując na mnie palcem i chichocząc.
Nie wiem, czy chciałabym kupować cokolwiek w sklepie, którego obsługa nie dość, że jest głupkowata i prostacka, to jeszcze niewychowana.

A paniusie są przeżałosne - wydaje im się najwyraźniej, że oglądając zamożnych klientów same stają się co najmniej arystokracją Co jeszcze bardziej je pogrąża.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 09:50   #148
Miss Saeki
Zakorzenienie

W takich sytuacjach przydałaby się jakas koleżanka i głośne komentowanie "patrz, taka pracując w tym sklepie to się nigdy własnego mieszkania nie dorobi". Pewnie mina by im zrzedła. Ale wiesz... może za bardzo się naoglądały Perfekcyjnej PD i myślą, że remont robi się w najlepszej sukience i szpilkach.
Stary 2014-07-03, 13:27   #149
Konto usunięte

Moja znajoma kilka dobrych lat temu pracowała w dość drogim i prestiżowym (jak na polskie warunki) sklepie z butami i torebkami. Ceny obuwia i toreb sięgały do 3000 zł. Spytałam ją czy pracownicy mają jakiś odgórny obowiązek skanować klientów i traktować ich jak "równi i równiejsi", bo czasem można odnieść wrażenie, że np. taka jest polityka sklepu. Powiedziała, że wręcz przeciwnie. Bez względu na ubiór czy wiek (np. małolaty) mają obowiązek traktować wszystkich jako potencjalnych klientów, którzy zostawią u nich pieniądze.
Więc brak uprzejmości tych laseczek dla niektórych klientów jest tylko ich " widzimisiem " .
Stary 2014-07-03, 13:59   #150
Marszałkini II RP

W sumie to szkoda mi jednak tych sprzedawczyń. Mnie byłoby przykro sprzedawać drogie rzeczy, a samej nie móc sobie takiej kupić z pensji. Możliwe, że byłabym na ich miejscu sfrustrowana i właśnie w ten sposób bym to odreagowywała na klientach traktując ich z góry. Choć z drugiej przecież mogą za to wylecieć z pracy i nawet takiej pracy nie mieć. Smutne to trochę.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości