Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 9. - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-11-10, 13:19   #1471
Vanir410
Wtajemniczenie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 9.

Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
A przykładowo w jednym wywiadzie lekarz mówił,że bawełniane maski nie chronią wcale i można by ich nie nosić,bo na to samo wychodzi.
I skoro są takie sprzeczności to serio ludzie głupieją. Wtedy znów się nasuwa pytanie czy nosić czy nie?
Wiecie,takie małe niuanse. A jednak.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
I to jest właśnie w tym makabryczne...

Ale też ludzie mówią, że ziemia jest płaska, a szczepionki powodują autyzm.
Vanir410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:20   #1472
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vanir410 Pokaż wiadomość
I to jest właśnie w tym makabryczne...

Ale też ludzie mówią, że ziemia jest płaska, a szczepionki powodują autyzm.
No i właśnie jeden przeczyta takie coś i powieli,poleci to w eter.
No ale nie mamy jakiegoś eksperta poważnego,każdy co innego mówi,więc ta "wiedza" jest różna.
A dr Simon to dla mnie ewenement

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:21   #1473
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Nie no fajnie, zgadzam się i sama noszę maskę.

Tylko mamy taki problem, że już się ludzie nasłuchali i mają dość, że się z nich robi idiotów. I wcale im się nie dziwię.

Przez chwilę po prostu spójrzcie na to z perspektywy szarego człowieka, który nie kwestionuje zbyt wiele, bo musi wyżywić rodzinę, a nie być filozofem.

Jasne.
Tylko widzisz, ja to słyszę od osób, które uważam za rozsądne i myślące samodzielnie.
I jak słyszę mojego tatę (nienawidzi PiSu) z jakim przekąsem on to powtarza, to mam ochotę go strzelić To samo koleżanka w pracy.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:32   #1474
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Nie wiem czemu, ale skojarzyło mi się z paleniem papierosów.
Nie można palić w wiatach przystankowych, to ludzie nie palą pod daszkiem. Ale staną tuż za wiatą, a dym dalej znosi na tych, co siedzą na przystanku i czekają na ten autbus.
Czyli nie robią czegoś (palenia pod wiatą) nie dlatego, że wynika to z kultury (bo nie chcą przeszkadzać innym), ale dlatego, że jest przepis i skoro tam nie wolno, to metr dalej już tak.
Nie można palić na całym przystanku a nie tylko pod wiatą.
Stary 2020-11-10, 13:34   #1475
Teery
Raczkowanie

Noszę maseczkę, choć nie jestem do niej przekonana. Ale po pierwsze trzeba, a po drugie może coś daje. Jeżeli choć jedną osobę miałaby uchronić przed zachorowaniem, to warto.
Przyznaję, że nie zakładam podczas biegania , ale nie z przekory, tylko nie potrafię w niej oddychać. Ale ostatnio przez 7 km nie spotkałam nikogo, a jeszcze wcześniej jedną babkę, która też była bez maseczki, bo paliła na przystanku.

Teery jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:37   #1476
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Nie można palić na całym przystanku a nie tylko pod wiatą.
No i ludzie mają to gdzieś.
Na ogół palą obok wiaty, bo tam jest kosz na śmieci.
Więc tyle w temacie motywacji do przestrzegania niektórych norm.
Stary 2020-11-10, 13:37   #1477
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Cytat:
Nie no fajnie, zgadzam się i sama noszę maskę.

Tylko mamy taki problem, że już się ludzie nasłuchali i mają dość, że się z nich robi idiotów. I wcale im się nie dziwię.

Przez chwilę po prostu spójrzcie na to z perspektywy szarego człowieka, który nie kwestionuje zbyt wiele, bo musi wyżywić rodzinę, a nie być filozofem.

Dokładnie. Ja się czuje jak idiota robiony w bambuko.

Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:53   #1478
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Sami ludzie na wątku widzą, jak głupio teleporadę dostać. No naprawdę nie jest kolorowo.
No ale czesto wynika to z tego, ze przychodnie sie zabarykadowaly, a nie z tego, ze brakuje personelu...

Cytat:
Napisane przez sublips
A co do koleżanki Moni, to jakby napisała to inna osoba, to pewnie byłoby, że nie, niesprawiedliwe etc. Ja uważam, że tacy policjanci są bezczelni, którzy tylko śledzą, czy ktoś na pewno ma maskę na dworze, na pustej ulicy. Jak już, to powinni przed sklepami czy urzędami stać, jak chcą zarobić na mandaty, i tam je wpisywać, bo połowa ludzi pod nosem, inni w ogóle nie zakładają, a pojęcie dystansu jest już całkiem wszystkim obce.
Zgadzam sie. Dotarlismy do takiego momentu, ze obojetnie co Monia napisze, to bedzie zle.

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Wyobrażacie sobie człowieka w masce rok temu? Zjedliby go spojrzeniami.
To prawda, nawet w marcu jak ktos nosil maske, to ludzie sie odsuwali, bo mysleli, ze ma covid. Szczerze to ja odetchnelam jak juz wprowadzili obowiazek noszenia masek w sklepie i autobusie, bo w sumie to chcialam sie chronic (zwlaszcza ze wtedy nikt nie wiedzial, czego sie po tym wirusie spodziewac), a jednak troche bylo mi wstyd.

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
A przykładowo w jednym wywiadzie lekarz mówił,że bawełniane maski nie chronią wcale i można by ich nie nosić,bo na to samo wychodzi.
I skoro są takie sprzeczności to serio ludzie głupieją. Wtedy znów się nasuwa pytanie czy nosić czy nie?
Wiecie,takie małe niuanse. A jednak.

Ale to wiadomo od poczatku, ze bawelniane maseczki prawie nic nie daja (chyba ze sa 3-warstwowe).
Sa rozne proste badania, np. z aerozolem.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 13:54   #1479
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Ma czas do 10, także już bez przesady.

Oczywiście, że utrudniają! Mnie też wkurza, że muszę iść później, gdy chciałabym o 11. Że muszę jeździć czasem dwa rady... tylko część ludzi korzysta ( według relacji mojego dziadka, dużo). Kto chce, może - kto nie, trudno, jego ryzyko.

I ci seniorzy też pracowali, nie zapominajmy o tym.

Po prostu nie mówmy, że przepis totalnie bezsensu. Wkurzający, przeszkadzający, może nie najlepszy - ale nie bezsensu.
Fakt do 10 może iść i chodzi (a raczej leci z wywieszonym jęzorem), ale seniorzy o tej porze także już na rynku w kolejkach stoją bo w końcu mogą.

Ja w pracy jak zapomniałam śniadania i o 10.05 sobie przypomniałam bo głód mnie złapał to dwie godziny musiałam głodować bo nawet batonika nie kupię albo suchej bułki.

Więc dla mnie jest on bezsensu bo nie ma nakazu robienia w tych godzinach zakupów przez seniorów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kasiunia788742
Czas edycji: 2020-11-10 o 13:55
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 14:02   #1480
flowersite
Raczkowanie

cześć wszystkim, witam sie jako nowa.

czytam to: https://polsatnews.page.link/Mqe73DKKLJWdK3i98 i mi się ciśnienie podnosi.

'Musimy zakazać ludziom wychodzenia z domu bez powodu, jedynie do pracy w zawodach, które są niezbędne do funkcjonowania kraju. Wszystko inne należy zamknąć na miesiąc'. Ciekawe co on uznaje za niezbędne... a cała reszta niech sobie radzi sama.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
flowersite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 14:06   #1481
kaylla
Zakorzenienie

Irytuje mnie to ze wmawiaja ludziom ze sa spadki badz ze sytuacja sie stabilizuje podczas gdy jest to kwestia tego ze zamiast 70 czy 80 tysiecy testow jak w zeszlym tygodniu robia ich 40 czy 50. A ludzie sie ciesza:P

kaylla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 14:11   #1482
drzewosandalowe
Zadomowienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88275150]No ale czesto wynika to z tego, ze przychodnie sie zabarykadowaly, a nie z tego, ze brakuje personelu...

Zgadzam sie. Dotarlismy do takiego momentu, ze obojetnie co Monia napisze, to bedzie zle.

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

To prawda, nawet w marcu jak ktos nosil maske, to ludzie sie odsuwali, bo mysleli, ze ma covid. Szczerze to ja odetchnelam jak juz wprowadzili obowiazek noszenia masek w sklepie i autobusie, bo w sumie to chcialam sie chronic (zwlaszcza ze wtedy nikt nie wiedzial, czego sie po tym wirusie spodziewac), a jednak troche bylo mi wstyd.

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Ale to wiadomo od poczatku, ze bawelniane maseczki prawie nic nie daja (chyba ze sa 3-warstwowe).
Sa rozne proste badania, np. z aerozolem.[/QUOTE]No to szkoda. Ja noszę tylko bawełniane,mama mi szyje.
No i teraz pytanie czy w takim razie nie nosić wcale czy jednak bawełniane? No właśnie...

Stary 2020-11-10, 14:17   #1483
Konto usunięte

Cytat:
No to szkoda. Ja noszę tylko bawełniane,mama mi szyje.
No i teraz pytanie czy w takim razie nie nosić wcale czy jednak bawełniane? No właśnie...

No coz, lepiej jest nosic maseczki wielowarstwowe albo chirurgiczne.
Juz nie sa drogie, sa dostepne, wiec mozna je nosic.

Na poczatku pandemii ludzie nosili nawet filtr do kawy albo do odkurzacza jako maseczke. Cos to na pewno dawalo. Ale teraz mamy mozliwosc lepszej ochrony, to czemu z niej nie skorzystac?
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 15:05   #1484
drzewosandalowe
Zadomowienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88275216]No coz, lepiej jest nosic maseczki wielowarstwowe albo chirurgiczne.
Juz nie sa drogie, sa dostepne, wiec mozna je nosic.

Na poczatku pandemii ludzie nosili nawet filtr do kawy albo do odkurzacza jako maseczke. Cos to na pewno dawalo. Ale teraz mamy mozliwosc lepszej ochrony, to czemu z niej nie skorzystac?[/QUOTE]Dobrze mówisz.
Jednak chciałam zwrócić uwagę właśnie na te rzeczy. Ludzie mają mętlik w głowie. Nosić maski,ale najlepiej takie i takie,bo te inne nie chronią.

Stary 2020-11-10, 15:17   #1485
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Monia, mnie natomiast bardzo dziwi, że Ciebie wciąż dziwi,
że zasady są dla wszystkich i cały czas, a nie tylko dla innych a dla Ciebie i twoich znajomych/rodziny ewentualnie czasami i wyrywkowo.

Jest nakaz noszenia maseczek na twarzy a nie w torebce czy kieszeni, to on jest i w dzień i w nocy.
Szła bez maseczki, to dostała mandat w wysokości jaka jest powszechnie znana za to.

Żadem szok.
Wiem ale zaszokowalo mnie samo to ze miala takiego pecha :-D No ze zawsze w masce, a ten raz nie i o 23 patrol policji jak akurat szli z psem do samochodu 100 m. Oczywiscie ze nas tez zasady obowiazuja. Mowie ze mogla nie przyjmowac mandatu, bo nadal chyba nie ma oficjalnie ustawy o maskach i mialaby szanse zachowac te 500 zl w kieszeni. No ale przyjela mandat i juz trudno.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Zasady sa jakie sa I nalezy je stosowac. Pominajac to czy sa sensowne czy nie. Zreszta u nas wiele zasad sensownych nie jest.

Jednak zasady sa dla wszystkich a nie tylko dla "innych"

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wiem. No w przypadku noszenia na dworze niezbyt sensowne. Jednak jak mowie miala wyjatkowego pecha :-D Zwlaszcza ze slyszalam ze czasem daja male mandaty a tu od razu 500 zl.

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
Ja się zastanawiam, co w ogóle da wprowadzenie narodowej kwarantanny, skoro wszystko jest prawie już zamknięte. No bo chyba nie zamkną lasów. Zostali jeszcze fryzjerzy i kosmetyczki, ale to mogą załatwić kolejnymi obostrzeniami.

Zgadzam się. No jednak naprawdę nie trudno zauważyć różnicy między tym rokiem a poprzednimi latami.
Haha tak byl artykul, ze moga zamknac jeszcze fryzjerow, kosmetyczki, place zabaw, parki :-D Do tego przykladowo ograniczenie przemieszczania sie.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 15:19   #1486
pempek
Zakorzenienie

Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 9.

Cytat:
Dobrze mówisz.
Jednak chciałam zwrócić uwagę właśnie na te rzeczy. Ludzie mają mętlik w głowie. Nosić maski,ale najlepiej takie i takie,bo te inne nie chronią.

No niestety ludziom się wydaje, ze wszystko powinni dostać na tacy, a czasem trzeba sobie coś samemu ogarnąć....

Wiedza o maseczkach jak i o przepisach jest ogólnie dostępna, można samemu przeczytać.

W ogóle najlepiej to czytać ramki na fejsie z kontrowersyjnymi treściami i na tym budować swoją wiedzę...

Edytowane przez pempek
Czas edycji: 2020-11-10 o 15:20
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 15:33   #1487
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
No młodzi ludzie przechodzą ciężko koronę i dodatkowo łapią covida, to dopiero jak umrą, jest to poważne? No jak nie dostaną pomocy medycznej, to zapewne umrą, a wcale nie tak łatwo jej teraz nie dostać.

Większość przechodzi lekko, jasne, ale nie wszyscy.
Dokladnie. To co powiem nie dotyczy mlodej osoby ale tez nie starej - szef mojego chlopaka gdzie chlopak dorabia w biurze nieruchomosci zlapal podobno niedawno koronawirusa. On ma kolo 60 stki. Zona przeszla lekko on ciezko. Bylo blisko szpitala. Przez chwile mial goraczke 42 stopnie. Ogolnie mniejsza czy wieksza goraczka trzymala go okolo 2 tygodni i dopiero zdrowieje. Mocno go zlapalo. To juz widzial ze to nic lekkiego. Mial chyba test i wyszlo mu.

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
wiekanka bardzo Ci współczuję, zdrowia dla mamy.

No mnie to rozwala, że większość ludzi to:
- maseczki be, koronowirus jak lekkie przeziębienie, najlepiej nie robić nic,
- panika jak Monia (sorry Monia, ale tak jest), zamknąć wszystko itd.
Sami ludzie na wątku widzą, jak głupio teleporadę dostać. No naprawdę nie jest kolorowo.

A co do koleżanki Moni, to jakby napisała to inna osoba, to pewnie byłoby, że nie, niesprawiedliwe etc. Ja uważam, że tacy policjanci są bezczelni, którzy tylko śledzą, czy ktoś na pewno ma maskę na dworze, na pustej ulicy. Jak już, to powinni przed sklepami czy urzędami stać, jak chcą zarobić na mandaty, i tam je wpisywać, bo połowa ludzi pod nosem, inni w ogóle nie zakładają, a pojęcie dystansu jest już całkiem wszystkim obce.
No wlasnie. Ja rozumiem ze zasady to zasady. Chodzi mi tylko o szok ze w takoej sytuacji dostala mandat. Inni chodza ciagle i bez mandatu. Chodza lrzy ludziach i ludzie sie boja ze sie od nich zaraza a tu pusta ulica. Mogli chociaz mniejszy mandat dac chyba ze juz nie mozna nie wiem. Ciekawe koedy wejdzie ta ustawa o maskach. Tak jak pisalam chyba jeszcze nie weszla. Co blokuje to?

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

[1=535de3f481873e06c5a5c33 016fd2a44dce7d9b2_606b967 225802;88274859]Kurde, ja raz zapomnialam kupic biletu w autobusie. I wiesz co? Dostalam mandat. Raz sie zdarzylo, rano, bez kawy bylam, zapomnialam, a zaraz moglam kupic. Mialam pecha, bo tak to zawsze bilet, raz nie, i kurde mantat...

A mogli pouczenie dac.

Nie wiem, co sie dziwisz, takie przepisy, a jak nie przestrzegasz, to kara.[/QUOTE]Wiem mowie bardziej dziwie sie ze miala pecha a inni chodza bez masek ciagle i nie trafiaja na policje :-D

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Teery Pokaż wiadomość
A mnie się wydaje, że niesłusznie wsiadłyście na Monię. Mnie też dziwi, że policja jeździ po nocach po osiedlu i złośliwie się czepia. Oczywiście, takie są przepisy, ale lepiej niech sprawdzają w sklepach i kościołach

Nom chocby i w zamknietych pomieszczeniach. Chociaz przyznam juz rzadko kiedy widze osobe w pomieszczeniu bez maski ale niech to bardziej kontroluje bo tam ich jakos nie widze.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
A ja uważam, że jednak w większej mierze zależy to od ich kultury, a nie tego, co robi rząd. Mam wrażenie, że są bardziej zdyscyplinowani. Owszem, rząd ma swoje za uszami, stosuje beznadziejną retorykę, ale czy gdyby u nas powiedzieli, że zalecają noszenie maseczek w zamkniętych pomieszczeniach bez wprowadzenia sankcji, to ludzie by się stosowali?
Zgadzam sie. Jednak jest duzo kombinatorstwa w naszym narodzie czego nie lubie. Trzeba samemu myslec rozsadnie. Mnie tez wkurzaja dzialania rzadu, ale sama robie swoje.

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
No tak, bo przecież ludzie to bezmyślne owce.

Komu robią na złość? Rządzącym? Oni to mają w nosie. Im nie grozi problem braku dostępu do lekarza, czy utrata jakiegokolwiek dochodu.

Grozi to nam.

Co tłumaczyć? Czy ktoś nie wie, że maska jednak JAKOŚ ogranicza wirusa? Że trzeba myć rączki? Że dzięki odległości między sobą wirus może się nie przenieść? Serio, to trzeba tłumaczyć?

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Jak ludzie nosili w wakacje maski? Na brodzie, nos na wierzchu... totalnie wywalone. Dopiero, gdy zaczęli straszyć mandatami okazało się, że można te 10 minut podczas zakupów przetrwać z zasłoniętym nosem i ustami.
Dokladnie. To nam bardziej grozi brak dostepu do lekarza. Dbajmy o siebie. To wazne. Jak my bedziemy sie narazac to my ucierpimy. Lamaic te zasady nie robimy na zlosc wladzy tylko sobie jak ciezko zachorujemy. Takze dbajmy o siebie dla siebie wladze olejmy ze tak postepowala trudno. Sami badzmy madrzejsi.

Edytowane przez Monia284
Czas edycji: 2020-11-10 o 15:35
Stary 2020-11-10, 15:49   #1488
oko_kocie
Raczkowanie

Was dziwią nocne patrole policji?

Mnie kilka lat temu zatrzymali jak wracałam od znajomej bardzo późno (koło 3) trochę drzwi przymarzły i się szarpałam.. Boże święty z 30 minut składałam wyjaśnienia mimo że miałam dokumenty od auta przy sobie 😂 chyba im się nudziło na patrolu.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Monia ale 60 latek to nie zawsze jest zdrowa osoba. 15 latek też nie. Serio dziwi Cię że ludzie w różnym wieku umierają albo coś przechodzą bardzo kiepsko?
oko_kocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 16:03   #1489
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oko_kocie Pokaż wiadomość
Was dziwią nocne patrole policji?

Mnie kilka lat temu zatrzymali jak wracałam od znajomej bardzo późno (koło 3) trochę drzwi przymarzły i się szarpałam.. Boże święty z 30 minut składałam wyjaśnienia mimo że miałam dokumenty od auta przy sobie chyba im się nudziło na patrolu.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Monia ale 60 latek to nie zawsze jest zdrowa osoba. 15 latek też nie. Serio dziwi Cię że ludzie w różnym wieku umierają albo coś przechodzą bardzo kiepsko?
Nie. Nie dziwi mnie. Podaje tylko przyklady ze swojego otoczenia. On od razu czul ze to nie grypa ani inna choroba bo nigdy chyba az tak mocno nie przechodzil.

Stary 2020-11-10, 16:09   #1490
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne.
Tylko widzisz, ja to słyszę od osób, które uważam za rozsądne i myślące samodzielnie.
I jak słyszę mojego tatę (nienawidzi PiSu) z jakim przekąsem on to powtarza, to mam ochotę go strzelić To samo koleżanka w pracy.

Nie znam osoby, która uważa się za mało inteligentną czy nie myślącą samodzielnie.

Tak działa świat niestety.

Równie dobrze to ja mogę być ta głupia przekonana o swojej inteligencji, w sumie kto wie.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 16:21   #1491
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie znam osoby, która uważa się za mało inteligentną czy nie myślącą samodzielnie.

Tak działa świat niestety.

Równie dobrze to ja mogę być ta głupia przekonana o swojej inteligencji, w sumie kto wie.
Ale pisałam o ludziach, których JA uważam za inteligentnych i zdroworozsądkowych.
I tak wspomniana koleżanka stosuje się do wszelkich zaleceń i obostrzeń, ale ona po prostu wypomina to rządowi z przekąsem i przedrzeźniając polityków. No ok, palnęli głupotę, ale nie rozumiem dlaczego ona ma mi o tym codziennie przypominać, jakbym była czemukolwiek winna.

Bo są też właśnie tacy, jak pan z warzywniaka, czyli nie założę maseczki, nie bo nie, bo dawno temu w innej bajce mówili, że nie trzeba.

To dwie zupełnie inne postawy. Obie irytują mnie na swój sposób. Pierwsza- bo nie znoszę retoryki drugiej strony pt. "głosujcie na nas, tamci są źli, my wprawdzie nie mamy pomysłu, ale jesteśmy dobrzy". I druga czyli ten ośli upór "bo naoglądałem się filmów na jutubach i tiktokach, więc niech ten profesor przestanie chrzanić, bo wiem lepiej".

No dobra, trochę offtop poszedł.

Bo są też tacy, którzy traktują
Stary 2020-11-10, 16:22   #1492
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Pojęcie pandemii zostało zmienione przez nasze kochane who w 2008 i oznacza to tylko tyle że choroba się szybko rozprzestrzenia i jest mocno zaraźliwa. Jeśli podciągniemy katar pod chorobę, to możemy ogłosić pandemie kataru

Co do szczepionki na grypę, np we Włoszech szczepi się później, bo tamtejsi wirusolodzy uważają ze szczepienie daje ochronę tylko na 3 miesiące.

Co do szczepionki na corone, możliwe że będzie coroczna, tak jak z wirusem grypy.
I ja się tam nie dziwię ze nagle szczepionka się pojawiła, no przecież muszą jakoś skończyć z tą "pandemią".

W UK mają już szczepić już w grudniu, masowe szczepienia będą na początku roku. Zamówione jest 40 mln dawek, co daje możliwość zaszczepienia 20 mln ludzi, bo potrzebne są 2 dawki, w odstępie 3 tygodniowym.
Widziałam wykres wiekowy który będzie klasyfikował ludność do przyjęcia szczepionki, ja się nie łapię, za młoda jestem, na pierwszy ogień idą ludzie powyżej 85 roku życia, dps i ich pracownicy.
Może wprowadzą zalecenie dla całego nhs bez względu na wiek. Ale i tak nie mam zamiaru jej brać, tak jak nigdy nie szczepię się na grypę.
Z tego co widziałam ludzie poniżej 55 roku życia nie łapią się na zalecenie przyjęcia szczepionki.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Tamtejszą służba zdrowia apeluje do rządu o całkowity lockdown. Łatwo to forsować, gdy kasa co miesiąc spływa na konto, chyba służba zdrowia zapomniała skąd im spływają pensje. Nie będzie w budżecie kasy, pensje się skończą.

a Ty nie "wierzysz" w tego wirusa? Bo zastanawia mnie czemu napisałaś "pandemia".
Ciekawi mnie Twoje zdanie, bo chyba jesteś związana z medycyną ( jeśli coś mi się nie pokickało)

Cytat:
Napisane przez wiekanka Pokaż wiadomość
Wczoraj do Szpitala Wolskiego, gdzie lezy moja Mama o godz. 12 zadzwonił brat. Dowiedział sie ze facet (nie wiem kto to) rozmawiał z Mamą ale na moje podstawowe pytania, czy mama w koncu coś zjadła, czy biegunka mineła, nie umiał odpowiedzieć, bo nie pytał. Dlatego zadzwoniłam znowu i udało mi się.
Dowiedziłam się, ze kroplówkę miala i że biegunka się skończyła. O tymw koncu coś czy jadła, nie wie.

Zadzwoniłam tez tego samego dnia wieczorem o 19 i tez bez problemu miałam od razu połączenie. Oprocz tego że poszla na interne, nic wiecej lekarz nie wiedział. Wcześniej brat z nią rozmawiał ale to było parę słow, że nie ma siły i że podobno telefon jej się szybko rozładowuje.

Dzis probowałam z Mamą sie skontaktować. Nie odebrała. Ale skoro jest syg to znaczy, że komorka jest podłączona. Nagrałam wiadomość.
Nie wiem czemu nie rozmawia. Myślę, że poprostu nie ma siły.
No ale dlatego że ona nie odbiera, to ja nie wiem, czy jej stan się polepsza czy pogarsza.
Zadzwonie o 12, bo od rana dzwonie i niestety nie mam już tego szczęścia co do tej pory.
przykro mi,ze że Was to spotkało i wysyłam dobre mysli, żeby mama wyzdrowiala. Bardzo współczuję tego stresu i niepewności.. .
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 16:41   #1493
Konto usunięte

Cytat:
Dobrze mówisz.

No ja mysle, ze to dosyc logiczne, ze nie kazda szmatka przed czymkolwiek uchroni. Bo jakby miala chronic, to widywalibysmy na salach operacyjnych np. bandany. Ale jak sytuacja byla jaka byla, to ''cos'' bylo lepsze niz nic. Od czegos trzeba bylo zaczac, nawet jesli to mialy byc tylko materialy, ktore zatrzymuja tylko i wylacznie sline.

Jak cos ci przetnie reke i bedziesz miala taka rane, ze zaraz sie wykrwawisz, a masz przy sobie tylko bardzo_brudna_szmatke, to i tak nia owiniesz, bo wykrwawisz sie na pewno, a zakazenia dostaniesz tylko ''byc moze''.
Ale jesli tryska ci krew a ty masz obok siebie brudna szmatke i czysta szmatke, no to wezmiesz czysta, logicznie.

No takie jest zycie no.
Stary 2020-11-10, 17:22   #1494
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88275645]No ja mysle, ze to dosyc logiczne, ze nie kazda szmatka przed czymkolwiek uchroni. Bo jakby miala chronic, to widywalibysmy na salach operacyjnych np. bandany. Ale jak sytuacja byla jaka byla, to ''cos'' bylo lepsze niz nic. Od czegos trzeba bylo zaczac, nawet jesli to mialy byc tylko materialy, ktore zatrzymuja tylko i wylacznie sline.

Jak cos ci przetnie reke i bedziesz miala taka rane, ze zaraz sie wykrwawisz, a masz przy sobie tylko bardzo_brudna_szmatke, to i tak nia owiniesz, bo wykrwawisz sie na pewno, a zakazenia dostaniesz tylko ''byc moze''.
Ale jesli tryska ci krew a ty masz obok siebie brudna szmatke i czysta szmatke, no to wezmiesz czysta, logicznie.

No takie jest zycie no. [/QUOTE]Na początku jak były problemy z dostępem do maseczek to operowałam w maseczce z tetry, więc wiesz...

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 17:29   #1495
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Monia, mnie natomiast bardzo dziwi, że Ciebie wciąż dziwi,
że zasady są dla wszystkich i cały czas, a nie tylko dla innych a dla Ciebie i twoich znajomych/rodziny ewentualnie czasami i wyrywkowo.

Jest nakaz noszenia maseczek na twarzy a nie w torebce czy kieszeni, to on jest i w dzień i w nocy.
Szła bez maseczki, to dostała mandat w wysokości jaka jest powszechnie znana za to.

Żadem szok.
Cava, lubię Twoje komentarze, sa są tak bardzo w punkt!

Cytat:
Chociaż z drugiej strony zastanawiam się co może dać lekarz. I mówię poważnie, chętnie poczytam jakie mają możliwości, co mogą przypisać. Skoro nie ma leku dedykowanego, to poradzi paracetamol i ibuprofen?
Tzn. wiem, że podaje się antybiotyki, żeby nie doszło do nadkażenia bakteryjnego, ale co jeszcze może zrobić lekarz pierwszego kontaktu?
Może przepisać leki na receptę. I są lekarze, którzy czytają, doszkalaja się i kombinują ( na bazie swojej szerokiej wiedzy i DOŚWIADCZEŃ w leczeniu) i potrafią pomóc.

A propos
https://portal.abczdrowie.pl/amantad...k-i-jak-dziala
"Amantadyna hamuje mechanizm uwalniania wirusa z kapsydu i zakażania kolejnych komórek . Są dostępne starsze prace na ten temat, które dowodziły, że ten lek działał w taki sposób na wirus SARS-CoV-1. Pojawiały się też na świecie hipotezy, że mógłby być skuteczny również w przypadku SARS-CoV-2. "
lek kosztuje -póki co- 20 zl )

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2020-11-10 o 18:06
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 17:48   #1496
Monia284
Zakorzenienie

https://next.gazeta.pl/next/7,168930...-sytuacja.html

Stary 2020-11-10, 18:15   #1497
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

W końcu we czwartek wracam do żywych. Syn też ale mąż jeszcze siedzi.

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 18:15   #1498
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
W końcu we czwartek wracam do żywych. Syn też ale mąż jeszcze siedzi.

To super. Jak wech?

Stary 2020-11-10, 18:19   #1499
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
To super. Jak wech?

Coś się przebija ale zaraz znika, smak mam podobnie ale coraz częściej go mam.

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-10, 18:22   #1500
Linka25
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88275776]Cava, lubię Twoje komentarze, sa są tak bardzo w punkt!

Może przepisać leki na receptę. I są lekarze, którzy czytają, doszkalaja się i kombinują ( na bazie swojej szerokiej wiedzy i DOŚWIADCZEŃ w leczeniu) i potrafią pomóc.

A propos
https://portal.abczdrowie.pl/amantad...k-i-jak-dziala
"Amantadyna hamuje mechanizm uwalniania wirusa z kapsydu i zakażania kolejnych komórek . Są dostępne starsze prace na ten temat, które dowodziły, że ten lek działał w taki sposób na wirus SARS-CoV-1. Pojawiały się też na świecie hipotezy, że mógłby być skuteczny również w przypadku SARS-CoV-2. "
lek kosztuje -póki co- 20 zl )[/QUOTE]Co Ty. Lek należy dopiero "wynaleźć".

Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości