|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część VII ::..
A takego małego urwisa "spotkałam" w sieci
Mój osobisty (żywy) już parę lat nie jest szczeniaczkiem ![]() Ja dziś robiłam na śniadanie wyżej wspomniane babeczki zamiast pieczarek, dodałam ogórek zielony i też wyszły pycha.A na kolacje radosna twórczość: parówka, kotlety sojowe, pomidor, papryka, cebula na patelnie, doprawiłam i starkowałam na to ser ![]() Potem przy oglądaniu filmów z TŻem, gdy on wciągał tony słodyczy (zazdroszcze ![]() EDIT: ważę już 1 kg mniej, niż 3 dni temu przy ostatnim ważeniu!
|
#1472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to parówki można czy nie mozna??
|
|
#1473 |
|
Zadomowienie
|
Parówom mówimy NIE - prawie sam tłuszcz, bardzo mało mięsa, o ile w ogóle jest, moja koleżanka twierdzi, że parówka to pozamiatana masarnia
Nic poza tym. Chociaż niektórzy zajadają drobiowe, ja nie polecam |
|
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie nalezy unikać wędlin, ale jakis chude drobiowe mozna jesc, czasami kupuje paróweczki light
|
|
|
|
#1475 |
|
Zadomowienie
|
Mnie się ogólnie na tej diecie jakoś zmysły i smaki wyostrzyły
wiele wędlin jest dla mnie za słonych, czekolada za słodka i niektóre potrawy dziwnie pachną, nawiasem mówiąc te, które kiedyś zajadałam ze smakiem. Zważywszy na to, że krótko jestem na SB, to mam stres, co będzie dalej
|
|
|
|
#1476 | |||||
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, kiedy moje chlopaki zaczeli tak ze soba wspolpracowac w "dziwnych" pomyslach. Dzis dorwali solniczke i udawali, ze snieg pada
Bawili sie w sklep i Borys sprzedal Wiktorowi kielka sezamu - efekt - kielki wyrwane, 1/3 zjedzona z podlogi, reszta poszla do kosza... A ja w tym czasie jedynie brokuly wstawialam...![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Czyli jajka, twarog, ryby i kurczak tezCytat:
Najprosciej rzecz ujmujac mamy make pszenna, zytnia i orkiszowa i w ramach tych mak mamy typy. Te 450 czy 500 to zwykla biala maka, typ 650, 720 to maka uzywana do pieczenia pieczywa, 1400 to maka takze do pieczywa i wypiekow, 1850 to graham (ja uzywam czesto pszennej i orkiszowej graham), a 2000 to maka razowa (tez uzywam zytniej, pszennej i orkiszowej), nie udalo mi sie nigdy dostac maki pelnoziarnistej czyli typ 3000, ale mysle, ze jak zagadam w "moim" mlynie, to mi zmiela To w wielkim skrocie i uproszczeniu.Ja postanowilam troche zadbac o ta moja II faze, totez mam zamiar przez jakis czas jesc wegle maks do poludnia, a przede wszystkim na sniadanie, pózniej przez 5 dni w tyg. ich unikac. W weekendy wiadomo - gofry, ciasta, placuszki - zawsze cos wpadnie, czy obiad weglowy, no, ale wtedy sniadania odpowiednio modyfikuje. Zobacze czy przyniesie to efekt wagowy Na sniadanie juz sobie usmazylam nalesniki, zrobie farsz twarogowy i sie nimi objem rano Upieklam szynke i zamarynowalam golonki indycze na obiad![]() U mnie dzis: 6.30: jablko sn (8.30): dwie wlasne buleczki zytnie - w tym jedna z dzemem, dwa jajka male i warzywka II sn (13.30): wiesniak, dwa zawijasy i kalarepa (tak tak uzaleznilam sie) o (17.15): zapiekanka: brokuly, szynka, pieczarki, cebula, papryka, pomidory w puszce, ser ![]() k: ryba w pomidorach, papryka, trzy plastry sera zoltego i 2/3 kalarepy
|
|
|
#1477 |
|
Zadomowienie
|
Effa, dzięki
Dawno się nie spowiadałam: Is: owsianka z midałami, słonecznikiem i sliwką IIs:sałatka warzywna + 2 zawijaski szynkowo-serowe p:kawałek szarlotki ![]() o:wczorajszy kurczak tandoori z dużą ilością warzyw k:3 szynkowe zawijasy z wiesniakiem i rzodkiewką Płynów nie jestem w stanie oszacować, w każdym razie dużo. Na jutro mam w planach bigos, kupiłam kapustę w winie(bo tylko taka była ), myślicie, że będzie ok?Chyba się pożegnam, bo padam ![]() Dobranocka..... |
|
|
|
#1478 |
|
Zadomowienie
|
Pierwszy raz slysze o kapuscie w winie
![]() Kurde ten moj zestaw brzuszkowy, daje mi sie niezle we znaki... Cos jeszcze poczytam Dobrej nocy
|
|
#1479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze na takiej robietaki ma ładny bialy kolorek (chociaz do bigosu to i tak kolor nie ma znaczenia ), masz ta z puszki, bez marchewki?
|
|
|
|
|
#1480 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem co robic, doradzcie mi. Juz jestem ponad tydzien na 2F, tak jak pisalam wczesniej przybyl mi kg. I nadal nie leci w dol. Popleniam grzechy, np zjadlam kawalatko ciasta , i ze 3 wafelki z czekolada. Poza tym trzymam sie diety. Troche mnie to irytuje ze waga nie leci w dol a ja mam ochote na slodycze. Zastanawiam sie czy wrocic na 1 F i zaczac od nowa, czy trwac dalej na 2F... Doradzcie mi prosze.Boje sie ze z tym moim glodem slodyczowym znow dojdzie mi kg , albo wogole nie zacznie spadac. Moze by ograniczyc znowu weglowodany ..... do maksimum. ?
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
witam
ja mam dzisiaj 3 dzien na SB. oprocz jednego grzeszku, ktory popelnilam wczoraj (i bardzo go zaluje ) to idzie mi calkiem niezle musze tylko wiecej cwiczyc...dziewczyny a po ilu dniach zwykle zauwazacie zmainy na wadze?
|
|
#1482 |
|
Raczkowanie
|
tak sie jeszcze zastanawiam, ze moze za szybko i za duzo rzeczy nowych wprowadzilam. Moje sniadanie wyglada codziennie teraz tak samo. Ze wzgledu na cholesterol musze troche ograniczyc jajka, wiec wcinam na sniadanie musli z mlekiem a na drugie zawsze jem jakas kromke pieczywa ciemnego (np schulstad fitness z ziarnami) albo odwrotnie. Potem kolo 12 jem jakis jogurt lu serek i obiad wedlug SB. Ale pije wiecej kawy i herbaty, a szczegolnie herbaty (czarnej). Na deser czesto nie mam ochoty , a kolacji juz tez czasem nie jadam, zalezy o ktorej ide spac i czy mi sie chce cos przygotowywac. Juz sama nei wiem. mina mi troche rzednie... :/
|
#1483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są jeszcze mąki z innych zbóż- np kukuryczy, owsa, jęczmienia czy gryki, jest mąka ryżowa itp - te rodzaje mąki stosuje się z reguły do wypieków, jako dodatek do mąki pszennej i żytniej. Aha- może warto jeszcze dodać, zwłaszcza dla tych, którzy dopiero zaczynają eksperymentowanie z różnymi typami mąki, że z reguły w przypadku wypieków z mąki razowej powinno się dodawać więcej wody, niż przy mące jasnej - w przypadku mąki typ 2000 jest to ok 20% wody więcej - ale to oczywiście zależy od konkretnego wypieku |
|
|
|
|
#1484 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za 3 tygodnie bede tambylskim Egipskim![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ściskam wszystkie zaziebione plażowiczki u mnie TZzagrypiony maksymalnie... ![]() wczoraj w nocy 38,5 gorączka go dopadła ugotowałm mu kapusniaczek, ale nie miał ochoty upiekłam muffinki tez nic tylko spi... chyba doktorka musze mu przywiez a do tego wszystkiego miałam wczoraj goscia, koega ze studiów był przejazdem i raczył mi 3 godziny wczesniej powiedziec ze bedzie u nas, w lodówce miałam pusto w chacie syf, Tz bidny zdycha a tu gość na noc... ale jakos sie zoorganizowałam... ale ja wam głupoty pisze:d miłego dzionka bikiniary
Edytowane przez telik Czas edycji: 2009-02-04 o 09:10 |
||||
|
|
|
#1485 |
|
Zadomowienie
|
czesc
![]() dopiero jestem po pierwszym dzis posilku bo krew musialam oddac ![]() na sniadanie byla buleczka pelnoziarnista z pasta z makreli jajka i sera zoltego - jakies 150g i ogorek kiszony czuje sie najedzona jak smok, doslownie jak po swiatecznym obiedzie ![]() kupowalam dzis ta buleczke w sieciowej pikarni i taki wyrzut sumienia mam - bo tak naprawde nie wiem z jakiej maki ja zrobili, a jak ze zwyklej tylko dolali czegos zeby bulka byla ciemniejsza wiem ze to nie rozsadne miec takie rozterki, ale jednak je mam jestem coraz blizsza ponownego pieczenia sobie bulek, w koncu juz doswiadczenie mam, swego czasu duzo bulek i chlebow pieklam, tylko nie 100% razowych... ale taaaak strasznie mi sie nie chce ha, z samego rana wielka przyjemnosc mnie spotkala i nagroda(jeszcze nieoficjalne dane) na rece samego prezesa dostalam pochwale od klientow, podczas wczorajszych rozmow w Szwecji dzis mi chyba nic nie zepsuje humoru
|
#1486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1487 |
|
Raczkowanie
|
Spowiedź na dziś
![]() Ś. crossaint z szynką, kinder bueno i dr.pepper II Ś. owoce O. serek wiejski z warzywami K. sushi Tak, to mój urodzinowy jadłospis i pewnie jak coś innego wymyślę, to nie będę sobie żałować, a ja przed @ to moja wyobraźnia kulinarna stała się machiną nie do powstrzymania tylko nie umiem się zdecydować ![]() Oczywiście punkt 2 i 3 mojego jadłospisu jak najbardziej SB to już weszło mi w krew Od TŻta dostałam cudowny rower i piękne buty i już nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się cieplej, żeby wyruszyć na rowerowe wycieczki ...... ehhhh rozmarzyłam się
|
#1488 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
no własnie zabieram sie do pieczenia bułek, chlebka,ale jako poczatkująca pani domu jeszce odpowiednich foremek, hmm ale teraz tak sobie mysle ze do bułeczek to niekonieczne chyba?!?! maedchen wszystkiego naaaj, wspaniały prezent
Edytowane przez telik Czas edycji: 2009-02-04 o 10:12 |
||
|
|
|
#1489 |
|
Rozeznanie
|
no i tak... mialam wczoraj odpisac ale tak mnie w pracy poscigali z robota ze przerwalam pisanie posta i wzielam sie za prace i tak mi zeszlo
![]() a tyle mialam do napisania ![]() ale z tego co najbardziej zapamietalam ![]() Effa bigosik robie tak: 1kg kiszonek kapusty 1 srednia glowki surowej kapusty 2 pierski z kury 500ml przecieru pomidorowego 2 srednie cebule kapuste kiszona nie odsaczam tylko zalewam woda i gotuje tak dlugo az zeby byla taka dobra (miekka) do jedzenia w tym samym czasie szatkuje kapuste surowa i tez ja gotuje ale trzeba uwazac aby nie rozgotowac bo bedzie miazga ![]() piersi z kury kroje w kosteczke i podsmazam to samo z cebulka jak juz kapusty beda dobre to odcedzam z nich wode i lacze ze soba dodajac podsmazona piers i cebulke i dokladnie mieszam wszystko jak juz jest wszystko pomieszane wlewam przecieru i dalej mieszam i tak to mi sie dusi ok godziny co jakis czas oczywiscie trzeba mieszac aby sie nic nie przypalilo ![]() na poczatku to myslalam ale kicha ten bigos SB ale jak juz sie wszystko przeszlo ze soba to o matko miod w gebie ![]() 2 porcje sobie zarmozilam i mam jak znalazl na obiadek na szybko jak nie mam czasu na przygotowanie ![]() a jestem z mysliborza ![]() u mnie jakos leci ![]() dzisiaj przychodzi do mnie kolezanka z ktora sie nei widzialam rok czasu i nie wiem jak to zniose psychicznie bo ona schudla 22 kg normalnie chyba sie bede czula przy niaj jak mops a tak w ogole to chce juz wiosny aby sie zaczac wiecej ruszac na swiezym powietrzu bo ten dom to juz mnie przytlacza planujemy dokupic z TZtem na rowery siedziska dla dziewczynek i co najmniej 3-4 razy w tyg jezdzic z nimi po okolicznych lasach ![]() i w ogole mam juz ochote wziasc kawke i wypic ja na laweczce pod domem ![]() a jak wtedy wszelkie salatki wysmienicie smakuja ![]() ale sie romarzylam dobra zmykam do pracy ![]() jadospis z wczoraj ![]() S: 2 zawijaski + 1 jajko na twardo (wiem nie ma warzywa ale zapomnialam kupic )IIS: wiesniak z pestkami dyni i slonecznika O: jak ja to mowie piers z kury po indyjsku czyli cycek + pieczarki + cebulka + papryka + kapusta pekinska wszystko w curry podsmazone i podduszone na pateni mniaaaaaam K: wiesniak a dzisiaj S: salataka z 2 jajek, pomidora i 1/2 dlugiego ogora II: wiesniak + kromka pumpernikela z siemieniem i 1 trojkacika light O: no wlasnie.... szykam natchnienia na szybki obiad... chyba bedzie kebab SB czy tzw TWISTER ![]() K: co polecacie?
Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2009-02-04 o 10:47 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1490 |
|
Zadomowienie
|
Agee79, z nieba mi spadłaś z tym bigosem
![]() Carmela, robię z kapusty puszkowanej. Edytowane przez Madzia_M77 Czas edycji: 2009-02-04 o 10:40 |
|
|
|
#1491 | |||||
|
Zadomowienie
|
W nocy czulam sie jakbym w ciazy byla, tak mnie miesnie brzucha bola
![]() Tz wrocil wczoraj pozno z pracy, bo pepkowe mieli... nie wyglada... ucieszyl sie, ze rano robie golonki w kapuscie kiszonej, a ja nie przyznalam sie, ze to indycze ![]() Niech sie poludzi troche![]() Cytat:
Z pewnoscia tracisz w cm i to zauwazysz za chwilke. Jak ciagnie cie do slodkiego, to zrob sobie co najwyzej jeden dzien jedynki i tyle, nie dluzej, bo glod weglowy bedzie sie zwiekszal. Ja wywolalam kilka dni temu temat jednostajnych sniadan - metabolizm lepiej dziala, jak ma zronicowane posilki. Stad na przyklad dzis moje nalesniki na sniadanie - wegle, a w inny sposob podane. Mysle, ze kluczem do sukcesu jest podawanie roznych wegli - ryzu, kaszy, makaronu, owocow tak zeby organizm zaczal je tolerowac i przetrwarzac. Poza tym nie jesz kolacji, wiec magazynujesz jedzenie z calego dnia, zeby nie glodzic sie w nocy, to nie jest dobre wyjscie.Cierpliwosci i powoli do celu Ja w sumie na jedynce schudlam 3 kg i wazylam sie po zakonczeniu tej fazy, ale za to po cm widzialam jak mi leci Cytat:
No gratulacje ![]() Cytat:
Chleb najczesciej pieke na weekend.Cytat:
wszystkiego najlepszego Ja rozumiem, ze ty masz zamiar zjesc dzis wiecej, bo wiesniak na obiad i owoce na II sn, lekko mnie powalily...![]() Cytat:
- bulki to mozesz sobie w swoich raczkach uformowacU mnie wypasione sniadanie - dwa razowe nalesniki z wielka iloscia twarogu ze sliwkami i morelami, polane jogurtem i dzemem
|
|
|
#1492 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1493 |
|
Zadomowienie
|
Agee dzieki
![]() Czy Ty jestes caly czas na jedynce??? Ja wiesniaka z pestkami jem jako przekaske, chyba, ze dodam do tego jakas wedlinke i warzywa, to wtedy jest to dla mnie pelnowartosciowy posilek. Na kolacje mozna zjesc omleta, jajecznice, fritatte - czyli wariacje na temat jajek - ile mozna wiesniaka Skucesem do utrzymania wagi, a nam o to przede wszystkim chodzi sa zroznicowane posilki i to POSILKI pisane duzymi literami, a nie ich substytuty. A tak skurczy sie zoladek, zjesz wiecej wegli za kilka tygodni, organizm zacznei ej magazynowac, ty zaczniesz miec napady wilczego glodu, bo to w koncu sie zemsci. Zawsze mi sie Morelka przypomina, ktora i owszem schudla jakies 4 kg, ale w dwa tygodnie miala tylez samo do przodu i to bez jakiegos wielkiego obzarstwa.Ja nie chce sie tu madrowac, bo nie mam do tego najmniejszego prawa, sama popelniam bledy i sie ucze tej diety caly czas, ale dziewczyny trzeba jesc i to jesc normalnie, w tej diecie chodzi o to, zebysmy jadly i chudly, na co ja, Ilona, Paprak, Fruity jestesmy zywymi przykladami, Fru nawet przy swoim "obzarstwie" nie tyla dramatycznie. I to nie kwestia genow, metabolizmu. Mamy nauczyc nasz organizm, ze jedzenie to nasza energia, a ze zdrowo jemy, wiec nie ma powodow do napadow glodu, magazynowania, odkladania w postaci tluszczu pozywienia. I niech nikt sie nie ludzi, ze schudnie 10 kg w poltora miesiaca i to jest sukcesem. Sukcesem bedzie, jak napisala kilka di temu Djana, jesli te minus 10 kg uda nam sie utrzymac przez kolejne 12 miesiecy!!!. DO wiosny mamy czas, prosze, chudnijmy sobie, ale madrze, pozwolmy maszym organizmom, cialom, zaakceptowac nowy stan, ktory ma byc takze dla nas przyjemnoscia, a nie monotonia, czy glodzeniem sie. Teraz mozecie sie na mnie poobrazac, ale tak wlasnie mysle i czasami mi rece opadaja, jak czytam, co niektore dziewczyny jedza...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1494 |
|
Rozeznanie
|
właśnie zaczynam 3 dzień, trochę późno dzisiaj wstałam. Effa79 rzeczywiście powoli czuje efekt płaskiego brzucha
tylko, że od kiedy rozpoczęłam sb to mam zaparcia...a nie głodzę się i pije dużo płynów.
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mialam zaparcia na poczatku, pomogly mi orzeszki i inne dozwolone ziarenka.
|
|
|
|
#1496 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja wlasnie mam z tym problem... tzn za duzo chyba w zyciu przechodzilam glodowek... ![]() bardzo ciezko mi jest wprowadzac wegle w obawie ze przytyje a ja mam naprawde duzo do "zwalenia" bo ok 25kg i sie tak zastanawiam czy przy takim obzarstwie jest to w ogole mozliwe ![]() ![]() kurcze najgorzej to jest z moja psycha bo nie moze zajarzyc ze nawet jak tyle je to moze chudnac...ja zdaje sobie sprawe ze takie zgubieie 10 kg w 2 miechy to raczej na krotko i te swoje 25 to planuje ze bedzie wspaniale jak uda mi sie do nastepnej wigili ja to sie chyba troszke wypalilam tzn przejadlam ![]() ale tez ten tydzien to jakis taki pokrecony jest bo kurcze caly czas nas ktos odwiedza i wiadomo ze wtedy nie bede stala przy garach... ![]() ale Effka Ty moj dobry Aniele Strozu mam wielka prosbe obserwuj co jem i karc mnie kochanie za wszystkie bledy dobrze???jeszcze chyba za krotko sie odchudzam aby caly czas dobrze ukladac menu i czasami sie zapominam ze mam jesc ![]() ale najwazniejsze jak dla mnie i z czego jestem BARDZO dumna ze absolutnie nie grzesze oczywiscie swiadomie normlanie nic nie jest mnie w stanie zkusic ![]() jeszcze raz dziekuje za taka reprymende postawila mnie do pionu :A ale tak pozytywnie
Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2009-02-04 o 11:45 |
|
|
|
|
#1497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wczoraj wieczorem zamiast gotować, szykować jedzonko, to pojechaliśmy z TŻtem na kolacje do restauracji i chyba mnie ta kolacja nasyciła i to szaleńcze śniadanie, bo właśnie wcinam moje owoce na drugie śniadanie i ledwie idą, więc serek za jakies 2 godzinki spróbuję zjeść a po powrocie do domu coś wymyślę..... Też tak macie, że przed okresem ciężko Wam się na cokolwiek zdecydować? Ja normalnie czasem dostaję zawrótów głowy, jak mam coś wybrać i marudzę i stękam i jękam i nie wiem. A TZtowi wtedy para z uszu leci, tak sie wkurza ![]() Ja staram się nie ograniczać ilościowo posiłków ale po dzisiejszym dniu widzę, że muszę zwiększyć racje śniadaniowe, bo normalnie o tej porze byłabym już głodna, a po bardzije kalorycznym śniadaniu nie ma tego. Obiady zwiększyłam już jakis czas temu, jak się tak najem w pracy na przerwie to i lepiej sie późńiej pracuje
|
|
#1498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Duzo plynow, Carmela ma racje orzeszki pestki pomagaja. WIem, ze dziewczyny pily tez siemie lniane zmielone, albo jak dodasz do potraw, to moze ciut pomoze... A ciesze sie, ze brzuch sie wyplaszcza![]() Agee ciesze sie Ta dieta rozwinela we mnie pasje gotowania, eksperymentowania i organizacji jedzeniowej. Teraz juz planuje w glowie na dwa dni do przodu, to mi starcza A Ty pisz, bedziemy pomagac, korygowac. Znajoma wlasnie na tej diecie schudla 25 kg w rok i kolejny rok trzyma ta wage Trzymam kciuki.Aha my dla chlopakow kupujemy taki wozek montowany do roweru, zebysmy pojedynczo tez mogli z nimi jezdzic, chociazby na plaze. Jeden fotelik mamy plus ta dostawka - mysle, ze to dobre rozwiazanie
|
|
|
#1500 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
eto moja spowiedz z wczoraj
-choc domyslam sie ze nie
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.

Mój osobisty (żywy) już parę lat nie jest szczeniaczkiem 
zamiast pieczarek, dodałam ogórek zielony i też wyszły pycha.

i niektóre potrawy dziwnie pachną, nawiasem mówiąc te, które kiedyś zajadałam ze smakiem. Zważywszy na to, że krótko jestem na SB, to mam stres, co będzie dalej
Upieklam szynke i zamarynowalam golonki indycze na obiad

czuje sie najedzona jak smok, doslownie jak po swiatecznym obiedzie 

wszystkiego najlepszego
81->