|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: Klub Pijaczek Pokrzywy II - Skrzyp, rzeżucha i inne zielska ;)
Cytat:
Jutro idę podcinać końcówki, muszę nadać trochę lekkości moim włosom bo strasznie się teraz układają. W zasadzie to w ogóle się nie układają. Mam nadzieję, że fryzjer nie zrobi w moich włosów szczotki.
|
|
|
|
|
#1472 |
|
Rozeznanie
|
Dopiero teraz to zauważyłam. Z torebki piję.
|
#1473 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
trochę się zaciekawiłam piciem tej pokrzywy z wypadaniem włosów nie mam problemów, ale czy ona może pomóc na zagęszczenie ? wspominałyście też o używaniu olejku rycynowego- ja go używam na rzęsy, zastanawia mnie jednak w jaki sposób stosujecie go na włosy?
|
#1474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O Olejku rycynowym na włosy jest już cały wątek. Wszystko jest w nim opisane
|
|
#1475 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry,
w tych rejonach forum mnie jeszcze nie było, ale postanowiłam do Was dołączyć i mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego grona. Właśnie siedzę sobie w pracy, wyskoczyłam na chwilkę do apteki i wróciłam z paczką pokrzywy ![]() Czyli teraz powinnam ją pić 2 x dziennie? Idę zaparzyć pierwszy kubeczek ... gdzieś czytałam, że dodajecie do pokrzywy żurawinę - wiem, że ona oczyszcza organizm a czy ma jakieś inne właściwości? Pozdrawiam serdecznie edit: mam jeszcze pytanko. Na mojej pokrzywie jest napisane, żeby parzyć dwie saszetki na kubek - czy Wy też tak robicie, czy wystarczy jedna? Edytowane przez madziczek Czas edycji: 2009-07-01 o 12:15 Powód: żeby nie było: post pod postem |
|
|
|
#1476 |
|
Zakorzenienie
|
a ja właśnie sobie urwałam kilka listków z ogródka. mam zamiar je opłukać i zalać wrzątkiem, odstawić na trochę. a resztę listków ususzyć. czy mogę tak zrobić, czy raczej lepsza jest już gotowa herbatka?
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaparzam 1 torebke/kubek Ja pije te ekspresówki-bo tak mi łatwiej. Oczywiscie można pozrywac liscie, zasuszyć i w ten sposób później pić. Wybór nalezy do ciebie.
|
|
#1478 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, już znalazłam
|
#1480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pierwszy kubek wypity - pod koniec trochę mnie odrzucało ale wypiłam. Chyba jednak będę parzyła po jednej torebce - może będzie lepsza. Czytałam pierwsze strony tego wątku ... zapytałam czy dwa razy dziennie bo gdzieś mi się rzuciło w oczy, że któraś z dziewczyn pije 3x.Jest w tym wątku gdzieś napisane jak robicie płukankę do włosów z pokrzywy czy mam szukać innego wątku? |
|
|
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Dziewczyny
przez tydzień odpuściłam sobie picie pokrzywy bo zapomniałam kupić ![]() ale od dzis zaczynam znow. powrócę do codziennego picia pokrzywki i skrzypu bo włoski musza rosnąć hehehhee tylko do września bo po ślubie znów ścinam
|
|
|
|
#1482 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Płukanka z pokrzywy I - kilka garści suszonych liści pokrzywy lub świeżo zebranych młodych listków - wrzątek do zaparzenia Podobnie jak z naparem szałwii, pokrzywy parzymy 15 - 20 min. następnie przecedzamy i płuczemy włosy po każdym umyciu. Płukanka z pokrzywy II - kilka garści suszonych liści pokrzywy - szklanka białego octu owocowego Pokrzywę zalewamy octem owocowym na trzy godziny, następnie przecedzamy przez gazę.Skórę głowy przecieramy płukanką dwa razy w tygodniu.Pozostałość przechowujemy w lodówce. Nie stosowałam więc nie wiem jakie są efekty :P
|
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
Siedze wlasnie przy kubku dzisiejszej dawki pokrzywy
![]() Aaa dziewczyny i się miałam kiedyś tam pochwalić czy zdałam prawko-otóż wtedy nie,ale wczoraj zdałam ! ![]() Z tej okazji stawiam wam! Oczywiscie kubek pokrzywy
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
pati gratuluję prawka
ja już tydzień temu odebrałam, zdałam za pierwszym co do płukanki II, to nie wiem czy ten ocet nie będzie zbytnio śmierdział na włosach
|
#1485 |
|
Rozeznanie
|
zaraz zrobie sobie kubek skrzypu
|
#1486 |
|
ma zielone pojęcie
|
Płukałam kiedyś włosy octem, fakt, że jabłkowym, ale włosy pachniały nim tylko przez kilka minut. Więc źle po tej płukance nie powinno być (;
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Mogę się przyłączyć ? ![]() Właśnie jestem w trakcie picia pierwszego kubka i hm... smakuje mi ^^ Choć myślałam, że będzie trudno się przemóc. Trochę ją posłodziłam, ale może jutro obejdzie się bez tego
|
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
a ja lece zaparzyc sobie
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
taka z saszetki smakuje lepiej niż świeża, dopiero co zerwana- takie są moje odczucia
|
|
#1490 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nadal mam przer od pokrzywy i już się nei mogę doczekać aż do niej wrócę
|
|
|
|
#1492 |
|
Rozeznanie
|
Piję teraz pokrzywkę razem ze skrzypem, smakuje lepiej.
- od marca 2009 roku nie susze, i nie prostuje włosów; - od 2006 roku ich nie farbuje - zapuszczam włoski - ostatnie podcięcie włosów 10 październik 2011 rok. - obecna długość to włosy do ramion. CEL: WŁOSY DO ŁOPATEK LUB DŁUŻSZE. Gosi@ |
|
|
|
#1493 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() mój drugi dzień picia czyli drugi kubek pokrzywy (wczoraj wypiłam tylko jeden (późno) bo latałam po pierwszym ciągle do wc i bałam się przed wyjściem z pracy pić następny) Na noc to chyba też nie bardzo ... O jakich porach Wy pijecie? Cytat:
Mi mama jak byłam mała płukała włosy korą dębu i wywarem z szyszek chmielowych i włoski mi się wzmocniły. Mam te ziółka ale zastanawiałam się czy pokrzywa też nie byłaby dobra. Cytat:
![]() Czyli mam wypity dodatkowo jeden wirtualny kubek pokrzywy - ciekawe czy on też będzie działał moczopędnie :P Cytat:
Jakie ma właściwości? Działa? Cytat:
Czy ta żurawina działa tak jak pokrzywa - jeżeli chodzi o drogi moczowe? |
||||
|
|
|
#1494 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście, ze skrzyp można pić. Ja miałam bardzo słabe paznokcie, a teraz są mocne i zdrowe.
- od marca 2009 roku nie susze, i nie prostuje włosów; - od 2006 roku ich nie farbuje - zapuszczam włoski - ostatnie podcięcie włosów 10 październik 2011 rok. - obecna długość to włosy do ramion. CEL: WŁOSY DO ŁOPATEK LUB DŁUŻSZE. Gosi@ |
|
|
|
#1495 |
|
Zadomowienie
|
Gosia19011983 -
można go parzyć razem z pokrzywą czy jednego dnia skrzyp drugiego pokrzywa? Nie chciałabym przedobrzyć. A działały na Ciebie tabletki ze skrzypem typu skrzypovita? Bo na mnie niestety nie i zastanawiam się czy w takim wypadku sam skrzyp pomoże. |
|
|
|
#1496 |
|
BAN stały
|
Czy skrzyp wspomaga nawilzenie wlosow czy nie?
|
|
|
|
#1497 |
|
Raczkowanie
|
ja czytałam gdzieś że nawilża, teraz w lipcu można zbierać skrzyp, muszę się wybrać na łąki i poszukać
|
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Idę zaparzyć drugi kubek
![]() Już wiem, że działa na mnie bardzo moczopędnie
|
|
#1499 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1500 |
|
Zadomowienie
|
ja postanowiłam pić pokrzywę rano po przyjściu do pracy i ok 14 - mam nadzieję, że te godziny się sprawdzą.
A teraz parę informacji, które znalazłam w sieci - mam nadzieję, że się przydadzą i nie zaśmiecę nimi wątku: Odpowiednie pielęgnowanie włosów: Szampon powinien być łagodny (dziecinny). Włosy myjemy tylko raz, delikatnie. Po myciu głowy na włosy nakładamy odżywkę. Jeśli włosy wypadają nie powinniśmy używać suszarki, niech schną same. Gdy bardzo nam się spieszy - suszymy, ale chłodnym podmuchem. Rozczesujemy dopiero gdy włosy trochę wyschną - nigdy na siłę. Regenerowanie włosów Zagotować 0,25 l octu owocowego i zalać nim garść suszonych pokrzyw. Pokrzywy należy pozostawić w occie przez kwadrans, następnie odcedzić płyn przez drobne sitko. Powstały w ten sposób lotnion ochłodzić i co drugi dzień przemywać nim delikatnie włosy. Po wysuszeniu, wmasowywać w skórę czaszki odrobinę olejku z korzenia łopianu. Do kuracji należy również wypijanie przed zaśnięciem filiżanki herbaty ze skrzypu polnego, a rano na pusty żołądek szklanki świeżego soku z rzeżuchy. Kurację stosuje się przy nadmiernym wypadaniu włosów Pokrzywa pomaga na wypadanie włosów i regeneruje Pokrzywa od dawna jest znana jako środek na wzmocnienie korzonków włosowych i zapobiegający łupieżowi. Zrób sobie płukankę pokrzywową (nie nadaje się do jasnych włosów). Suszone liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) lub gotową herbatę z pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Po naciągnięciu i wystudzeniuy płuczemy włosy. Nie wolno używać świeżych pokrzyw, ponieważ lekko barwią włosy na zielono - nie chcemy wyglądać jak UFO! Gdy męczy nas wypadanie włosów, stosujemy następującą kurację: Garść pokrzyw zalewamy 1/4 l zagotowanego octu owocowego. Pokrzywy pozostawiamy w occie na 15 min., potem odcedzamy płyn przez sitko. Oziębionym wywarem przemywamy włosy co dwa dni. Będą silniejsze. Mięta odżywia skórę głowy Gdy skóra głowy jest mocno przesuszona, a włosy kruche , słabe i mało elastyczne, możemy zastosować płukankę z mięty (stosujemy ją dla włosów ciemnych lub rudych, jasne mogą się lekko zabarwić). Jednym litrem octu owocowego lub winnego zalewamy garść mięty. Mieszankę tę zamykamy w szczelnym naczyniu i stawiamy w ciepłym miejscu (lub na słońcu) na 14 dni. Potem odcedzamy ocet, mocno wyciskamy zioła i filtrujemy płyn przez gazę do butelki. Po każdym myciu płuczemy włosy i skórę głowy. Nadaje się zwłaszcza do tłustych włosów. Nasturcja wzmacnia włosy Napar z liści nasturcji poprawia strukturę włosów, odświerza je, sprawia, że lepiej się układają - są usztywnione. Napar zaparza się jak mocną herbatę (ziół się nie gotuje tylko zalewa wrzątkiem). Garść liści nasturcji zalej 1/2 l wrzątku i pozostaw do naciągnięcia. Po ostygnięciu przecedź przez gazę. Możesz używać jako płukanki - jeżeli przelejesz do buteleczki z atomizerem i przed suszeniem suszarką spryskasz włosy u nasady, będą lepiej usztywnione. Ziołowa nalewka na wzmocnienie wypadających włosów Po garści świeżego ziela pokrzywy oraz kwiatów i liści nasturcji zalewamy szklanką spirytusu i miksujemy. Płyn przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Na kilka godzin przed myciem wcieramy we włosy i skórę głowy. Stosujemy raz w tygodniu. Nalewka ziołowa na wzmocnienie włosów Zmieszać po łyżce stołowej ziela skrzypu, korzenia łopianu, szyszek chmielu i liści pokrzywy. Przesypać zioła do słoika i zalać czystym spirytusem. Po 2 tygodniach odcedzić przez gazę, a otrzymanym płynem nawilżać skórę głowy co drugi dzień. (źródło i inne płukanki i odżywki do włosów) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

ja tak czasami piję

ja piję pokrzywę od 7 dni i smakuje mi
trochę się zaciekawiłam piciem tej pokrzywy
wspominałyście też o używaniu olejku rycynowego- ja go używam na rzęsy, zastanawia mnie jednak w jaki sposób stosujecie go na włosy?