|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
![]() cywilny czy kościelny to rodzaj ślubu a nie wesela. Wesele zarówno po ślubie kościelnym, konkordatowym, racjonalistycznym cywilnym czy jakimkolwiek innym moze być zarówno skromne jak i huczne. ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1473 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, u mnie w rodzinie też ściepa na ślub kuzynki bo biedna nie ma i przez to nie moze go wziąć. To jedno, a drugie to już niemal "obowiązek" zwrócenia młodym kosztów w kopertach, na jedno wychodzi. |
|
|
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, wiec
![]() Taka sytuacja: macie swoje kochane dzieci. Wasze kochane dziecko bierze slub. Prosi o "pomoc finansowa". Dajecie 50tys z waszych oszczednosci. I takie jestescie cool, ze sie nie wtracacie ani ciut. Przychodzicie na gotowe, a tu waszych znajomych nie widac ani bliskiej rodziny rowniez, bo nie zostala zaproszona. (sami mlodzi... )Jedzenie, ktorego osobiscie nigdy nie jecie. Tort weselny dziwaczny i niektorzy otwarcie sie z niego smieja. Muzyka, od ktorej wybitnie bola was uszy i typowo undergroundowa. Miejscowka rowniez pozostawia wiele do zyczenia. Przyklad patowy i ekstremalny ale nie znowu taki niemozliwy ![]() Czy was te detale jako placacych i jako rodzicow dziecka, kt to jedyna sytuacja w zyciu - slub - nie obchodzily przed wszystkim? Czy rzeczywiscie byscie sie nie wtracaly ani nie doradzaly? Przyszlybyscie na gotowe, takie cool mamy, tak? |
|
|
|
#1475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A piekne polskie weselne i rodzinne obśmianie to chyba juz tradycja, bo panna młoda była za gruba/chuda, za wysoka i za niska, miała brzydką za droga za tanią suknię wódka była za ciepła i bylo jej za mało i za dużo, ciasto było za kremowe,za suche, jedzenia było za mało-za dużo, podobnie jak gości a w ogóle wszystko było paskudne. Krytykantów należy mieć w pewnej części ciała a nie próbować im tam wejść w imię durnej tradycji robienia dobrze na weselu nielubianej rodzinie. BTW jakby nam rodzinka dała 50 tyś to byśmy zamiast wesela spłacili kredyt, ale każdy ma inne marzenia. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-05-09 o 21:12 |
|
|
|
|
#1476 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1477 |
|
Konto usunięte
|
Tylko, że przykład z dupy wzięty, bo:
1) proszenie o kasę to inna sytuacja niż rodzic dający kasę z własnej woli, jako prezent 2) po co wywalać 50 tysiaków na wesele? w życiu bym tylu nie dała3) to jest wesele MŁODYCH, nie rodziców, jeśli chcą mieć dziwny tort - ich wola, jeśli chcą swoją ulubioną muzykę - też ich wola, jak nie chcą spraszać rodziny, która ich nie obchodzi - też ich wola, jeśli im się takie wesele podoba, ja mogę co najwyżej powiedzieć co mi się nie podoba, ale to jest ich sprawa - jeśli dałam kasę z własnej woli to wiadomo, jeśli poprosili, to już wtedy zaznaczyłabym, że tańczą jak im zagram |
|
|
|
#1478 |
|
Konto usunięte
|
Gdybym, biorąc ślub, prosiła rodziców o pieniądze, to w ramach "rekompensaty" poprosiłabym o pomoc w pewnych sprawach jak pomoc w wyborze sukienki, tort czy chociażby wybór menu
|
|
|
|
#1479 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
Może bym się interesowała, ale tylko poprzez pytania, doradzanie, jeśli dziecko tego chce, a nie zmuszanie do robienia czegoś inaczej. Przede wszystkim dlatego, że to jedyna sytuacja w życiu DZIECKA a nie rodziców, oni swoją imprezę już mieli. A tak w ogóle to mam nadzieję, że dzieci nie przyszłyby prosić .
|
|
#1480 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trochę zamotałam chyba, ale nie wiem czy ściepa znaczy każdy wyskakuje z 5 stów, czy raczej każdy chce pomóc i jest "zrzutka umiejętności"
|
|
|
|
|
#1481 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1482 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40732902]A możesz napisać jak wygląda ta ściepa w formie praktycznej? Co konkretnie robicie? Bo jeśli np. kuzynki pieką po 1 cieście, siostra pomaga przyozdobić salę, kuzyn pożycza samochód, babcia daje kwiaty (itd) to ok. A w innej wersji?
Trochę zamotałam chyba, ale nie wiem czy ściepa znaczy każdy wyskakuje z 5 stów, czy raczej każdy chce pomóc i jest "zrzutka umiejętności" [/QUOTE]W takiej formie to już chyba rzadko obecnie robi się śluby .
|
#1483 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
No ale jak kogoś nie stać, to dobre i takie wesele.
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2013-05-09 o 23:05 |
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wyobrażam sobie prosić rodziców o pieniądze na ślub/wesele. A tym bardziej nie wyobrażam sobie planować hucznej imprezy nie mając na to własnych pieniędzy. Na nasz ślub i przyjęcie uzbieraliśmy pieniądze sami, jak zresztą wielu naszych znajomych.
Cytat:
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dziwi mnie zakładanie kilkunastu wątków o własnym weselu na przykład. W każdym co innego, tu serwetki, tak kolory przewodnie, w następnym majtki. No ludzie
|
|
|
#1487 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.
|
|
|
#1488 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie lekko się zdziwiłam przy "Efekcie motyla 2"
- Ile osób zapraszacie na ślub? - Niewiele, około 50, sami najbliżsi. WOW, tylu najbliższych
|
|
|
|
#1489 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam znajomą, która ma ogromną rodzinę i takie uroczystości jak np. I komunia jakiegoś kuzyna wygląda bardziej jak ślub ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Jakby mi ktoś takiego wodzireja sprawił, to chyba bym zabiła |
|
|
|
|
#1490 |
|
Konto usunięte
|
Przyznam, że pomimo faktu posiadania dużej rodziny, rzadko wszyscy się zjeżdżali, ale 50 osób chyba nigdy nie było
Ale my w sumie nie utrzymujemy ze sobą wyjątkowo bliskich stosunków.
|
|
|
|
#1491 | |
|
sissy that walk
|
Według mnie uzbierać 50 osób wcale nie jest trudno - bliska rodzina z obu stron + bliżsi znajomi z obu stron i spokojnie się uzbiera.
|
|
|
#1492 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie mogę z tym filmem...
Pokaz mody, jedna babka robi zdjęcia wypasionym aparatem. - Co ty robisz? - Pracuję. - W klubie??? o.O - Fotografuję pokaz mody. TO było głupie -.- |
|
|
|
#1493 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1494 |
|
Konto usunięte
|
Mój błąd, spojrzałam przez pryzmat naszych rodzin (dalej nie byłoby 50 osób) ^^
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam gdzie to napisać, ale powiem wam, że skarpetki wróciły: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692351
|
|
|
|
#1496 |
|
Konto usunięte
|
Przeczytałam, zrobiłam facepalma, po czym spojrzałam na podpis...
"Używam swojego ciętego dowcipu, żeby ukryć wewnętrzny ból." Yep, our fandom, people. Przydałby się jakiś anioł zemsty. W ogóle rozwaliło mnie to, że ten wątek jest na Auto Mariannie |
|
|
|
#1497 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1499 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
U mnie to też byliby najbliżsi, z obu stron oczywiście no i przyjaciele, bo nie wyobrażam sobie wesela bez nich.
|
#1500 |
|
Konto usunięte
|
50 osób to u mnie sami naprawdę bliscy...
rodzeństwo z rodzinką... to 4 osoby rodzice... 2... chrzestni to... 7 dziadkowie... 2 przyjaciele jeśli miałabym wybierać to 6 z osobami towarzyszącymi... kuzynostwo z którym się bardzo blisko trzymam to 4 osoby to już ok 25. od partnera tyle samo (rodzice i rodzeństwo 3, dziadkowie, chrześni to jakieś 8 osób...) a z tymi osobami akurat ma się kontakt ;p ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- Po raz kolejny dziwi mnie matura to bzdura, tzn nie chcę powielać tematu - rozumiem że ktoś może nie pamiętać rzeczy typu jakim krajem przywodził Husajn, Breżniew, nie każdy wyjasni co to jest żelazna kurtyna no ale na boga nie wiedziec na jakim kontynencie leży polska o.o |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

)

.
.