|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1501 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
R
¦niadanie: 3 kawa³ki chleba z szynk±, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewk± II ¶niadanie: banan, serek homo nat, ³y¿eczka cukru Obiad: ry¿ 50g z kurczakiem i warzywami Podwieczorek: nie zd±zy³am Kolacja: pó³ puszki tuñczyka z cebulk±, pomidorem, groszkiem, kukurydz±, ogórkiem kiszonym, ³y¿eczka jogomajo w miêdzyczasie chrupa³am sobie s³upki marchewki i jak?
|
#1502 |
|
Przyczajenie
|
Cze¶æ, nie mam du¿ego do¶wiadczenia, ale chcia³abym zdrowo schudn±æ i da³am sobie na to rok czasu. Chcia³abym wiêc zasiêgn±æ porady od Was.
Wymy¶li³am, ¿e na pocz±tek zmiany stylu ¿ycia powinnam oczy¶ciæ organizm stosuj±c s³ynny zielony koktajl. I tu pojawiaj± siê pytania do kogo¶ kot zna siê lepiej ode mnie: 1. Przepis na koktajl , który chcê stosowaæ to: Jarmu¿, broku³y, szpinak, marchewki. Czy jest dobry? (nie chodzi mi o smak tylko o dzia³anie) Powinnam co¶ zmieniæ, dodaæ, odj±æ? Je¶li ten siê nie nadaje, jaki przepis jest dobry? 2. Ile dni mogê od¿ywiaæ siê tylko tym? 3 czy 5? 3. Je¶li bêdê czu³a ¿e nie wytrzymujê czy bêdzie dobrze je¶li uzupe³niê mój jad³ospis jogurtem naturalnym, jab³kiem lub grejpfrutem, waflami ry¿owymi, czy przy takiej diecie to wykluczone? 4. I ostatnie pytanie. Czy stosuj±c przez te kilka dni t± dietê muszê zrezygnowaæ z kawy? (Pijê niczym nie zak³ócon± czarn± bez cukru)
Edytowane przez xgabriellex86 Czas edycji: 2013-10-24 o 21:26 |
|
|
|
#1503 | |||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-24 o 21:54 |
|||
|
|
|
#1504 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Z dzisiaj. U.
I kromka chleba ko³odziej orkiszowego z serkiem kanapkowym ¶mietankowym, plastrem polêdwicy z indyka, li¶ciem sa³aty i bodaj¿e 2 pomidorkami; jogurt naturalny 180g z 2 ³y¿kami musli, ³y¿k± pa³eczek "Zdrowy B³onnik", nieco ponad ³y¿k± ¿urawiny i po³ow± ¶redniego banana; kawa zbo¿owa z kostk± cukru na mleku 0.5% (wyj±tkowo, zwykle w u¿yciu jest 1.5%) w miêdzyczasie nektarynka i sok jab³kowy - 200 ml II grahamka z serkiem kanapkowym, plastrem ¿ó³tego sera, kie³kami, pomidorkiem, sa³at± III jakie¶ pó³ woreczka ry¿u preparowanego; pó³tora sznycla z indyka sma¿onego w papirusie; sporo buraczków czerwonych; kubek soku wielowarzywnego IV serek homogenizowany naturalny 120g; winogrona (jakie¶ 9-10 kulek); ma³y wafel ry¿owy V kromka chleba ¿ytniego na miodzie z suszonymi ¶liwkami (ok. 50, wierz±c opakowaniu + suszona ¶liwa, która wylecia³a z które¶ kromki ) z serkiem kanapkowym, 2 plastrami polêdwicy z indyka, plasterkiem tofu, pomidorkiem koktajlowym; sa³atka z pomidorków koktajlowych, papryki konserwowej, ogóreczków konserwowych z curry, kie³ek broku³u i ³y¿ki pestek s³onecznika (zape³niona salaterka); melisaI jak? |
|
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
zerknie kto¶ ? by³a bym wdziêczna
r/u ¶n:bu³ka grahamka krojona na 3cz, serkiem wiejskim i przysma¿onym babanem/ z serkiem kanapkowym, wêdlin± i pomidorem przek±ska: banan o: pieczone udko, ziemniak, buraczki æwik³owe i mizeria przek±ska: jab³ko p: jogurt groszkowy z p³atkami pa³noziarnistymi, rodzynkami i s³onecznikiem k: pieczone udko, 2xkromka razowca z wêdlin±, pomidorem i ogórkiem, (na sucho z 2 ³y¿ki p³atków pe³n.) Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-10-24 o 22:15 |
|
|
|
#1506 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 85
|
Witam, Wiza¿anki, mo¿na siê przy³±czyæ ?
![]() Podczytujê w±tek od dawna, nareszcie dosz³am do etapu, w którym mogê (?) siê ujawniæ bez wzbudzania kontrowersji. Jad³ospis to moje podej¶cie do walki z ed, nie pierwsze, niestety - zmagam siê z anoreksj± od 5-6 lat... Jestem w klasie maturalnej, naprawdê przysz³a najwy¿sza pora, ¿eby wygrzebaæ siê z tego bagna; ale jest ciê¿ko. Wczorajszy, P: ¶n : - kanapki z tostów pe³noziarnistych: 1. podwójna z serem ¿ó³tym, wêdzonym indykiem, ketchupem, sa³at±, pomidorem, natk± i papryk± czerwon±; 2. "samotna" z homo naturalnym i d¿emem truskawkowym; - pó³ wielkiej brzoskwini; - herbata z ³y¿eczk± br±zowego cukru i cytryn± II ¶n: -kajzerka wieloziarnista z: homo naturalnym, indykiem j/w; pomidorem, szczypiorkiem, musztard±; - kawa z automatu; III ¶n: -reszta brzoskwini (¿eby na zmarnowanie nie posz³a );obiad: - kawa³ek lasagne mojej mamy: makaron, miêso mielone duszone z passat±, broku³em, papryk±, fasolk± szparagow±; posypane serem ¿ó³tym (tydzieñ w³oski w Lidlu ); deser: dwa paski czekolady z orzechami laskowymi, kawaa < 3; podwieczorek: - deser Belriso czekoladowy, kawa³ek suchego wafla-andruta; kolacja: -kajzerka wieloziarnista: 1. pó³ z serem ¿ó³tym, podsuszan± krakowsk±, warzywkami i ketchupem; 2. pó³ z homo i d¿emem truskawkowym. po: fili¿anka p³atków ala Cookie Crisp ![]() Proszê o rady: nie miesi±czkujê od 5 lat , hormonalne leczenie zaczynali i koñczyli po chwili, bo przez ca³y okres mojej choroby nieustannie na zmianê chudnê - tyjê (w szpitalach wiêcej, sama ju¿ mniej). Ale nie robiê ju¿ OT, je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc to ewentualnie proszê o priv... ![]() Ruch: jestem nadaktywna, oczywi¶cie , ale staram siê ograniczaæ æwiczenia "przymusowe" (wszystkie Chodakowskie, MelB, etc.); wychodzê na spacery z psem, do szko³y mam ok. 3 km (pokonujê piechot±, OC), sprz±tam (obsesyjnie); na WFie æwiczê Proszê o szczero¶æ, prze¿yjê wszystko, oby pomog³o.
|
|
|
|
#1507 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 175
|
Bardzo proszê o ocenê jad³ospisu. Od tygodnia siê tak ¿ywiê i jak na razie ani odsetka g mniej na wadze nie ma. Nie wiem czy to kwestia spowolnionej przemiany materii, która zapewne mam i która dochdozi do siebie, czy po prostu posilki s± ¼le skomponowane lub zbyt kaloryczne.
Nie umiem te¿ okre¶lic ile powinnam spozywac kalorii dziennie. Przeczytalam kilka teorii, oblicza³am zapotrzebowanie kaloryczne na ronzych kalkulatorach i wychodza wszedzie rozne rzeczy.. w jednym wysz³o mi nawet,ze zeby schudnac powinnam jesc troche ponad 500kcal... Czy kto¶ móg³by polecic jakis w miare sensowny kalkulator?? Albo o¶iwecie mnie ile wynosi mniej wiecej moje zpaotrzebowanie?? Wa¿ê 65 kg przy wzroscie 169cm. Lat 26. Jak na razie ruch zerowy ( praca w biurze do poznego wieczora). R moj przyk³adowy jad³ospis ¦niadanie Owsianka ( 4-5 ³yzek sto³owych) na wodzie z odrobin± chudego mleka ( ok. 50 ml), banan + kawa z mlekiem i ³yzka cukru II ¶niadanie 2 kromki pe³noziarnistego pieczywa plasterki chudej szynki (Szynka Babci z Biedronki) garsc rukoli jakis pomidor / papryka Obiad Filet z piersi indyka zrobiony na teflonowej patelni bez tluszczu Broku³y ugotowane ogórek skrojone liscie szpinaku i rukoli pestki slonecznika (oko³o ³yzeczki) oliwa z oliwek ( oko³o ³yzeczki, moze troche wiecej) Podwieczorek JOgurt naturalny + 1/3 kostki twarogu chudego plus garstka orzechów ziemnych i laskowych (ok. 30 g) Kolacja 1/3 puszki tunczyka w oleju + serek wiejski + garstka fasoli konserwowej lub groszku Obliczam kalorycznosc produktów codziennie i wychodzi mi 1700 kcal (oczywiscie z ma³ym marginesem bledu). ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- przyk³adowy jadlospis II: R ¦niadanie Owsianka, banan, odrobina mleka 0,5 kawa z mlekiem i lyzka cukru II ¶niadanie Jajecznica z 3 jaj (niestety usmazona na odrobinie oliwy) plus rukola, szpinak ¶wiezy i ogórek cebulka (usmazona na tamtej oliwie ehhh) kawa z mlekiem i lyzka cukru (najgorsze zlo )OBIAD Filet z piersi indyka (ok.80g) + broku³y z wody (ok.100g) polane odrobin ± oliwy z oliwek kawa z mlekiem.. i lyzka cukru Podwieczorek Gotowana cukinia (100g albo troche wiecej) + pol opakowania serka wiejskiego lekkiego garsc rukoli i z±bek czosnku Kolacja 50 g tunczyka z puszki 100 g groszku konserwowanego rzodkiewek kilka Edytowane przez newcat Czas edycji: 2013-10-25 o 08:05 |
|
|
|
#1508 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
Owsiankê mo¿esz spokojnie ugotowaæ na mleku, do obiadu brakuje wêgli (kasza, ry¿), oliwa do jajecznicy to nic z³ego, a zamiast 1/3 tuñczyka w oleju zjedz ca³ego ale w sosie w³asnym. Za to ³y¿ka (naprawdê? Nie ³y¿eczka?!) cukru do kawy 2x dziennie to du¿o.Ogólnie moim zdaniem nie jesz za du¿o, za to zdecydowanie przyda³by siê ruch (np. Jillian Michaels to tylko pó³ godziny dziennie, ja te¿ nie mam du¿o czasu), zw³aszcza ¿e nie masz nadwagi, czyli chcesz schudn±æ z powodów czysto estetycznych ![]() ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- Twoje ca³kowite zapotrzebowanie przy braku ruchu to 1760 kcal, wiêc jedz sobie 1700, ale dorzuæ ruch ![]() ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
i przyda³oby siê wiêcej orzechów, migda³ów, wiórków kokosowych, suszonych owoców (np. zamiast tych cookie crisps). Co do @ to do¶wiadczenia nie mam, bo ja jak widaæ po podpisie ja w drug± stronê, ale dziewczyny tu niedawno gada³y - naprawdê musisz przestaæ æwiczyæ.
|
|
#1509 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Hej. Dosta³am od dietetyczki taki P (wstawilam kilka przykladowych dni) ., i nie wiem co o nim mysleæ.
Moje zapotrzebowanie obliczyla na 1450kalorii, tutaj jest 1650kalorii. rozklad ( B 10 T 30, W55) Mam tak jesc 3 tygodnie a pozniej zwiekszac. Nie podjadac miedzy posilkami i slodycze oraz owoce jesc po posilkach w 1 polowie dnia. :/ 1 DZIEÑ: Sniadanie: - grahamka du¿a posmarowana cienko mas³em, 2 grube plastry mozzarelii, 2 suszone pomidory, bazylia; ciepla woda z 2 ³yzeczkami miodu II sniadanie -banan, ciasteczko Belvita jedno Obiad: - poledwica wolowa 150g skropoiona lyzeczka oliwy, pol torebki kaszy gryczanej ugotowanej dodac lyzke masla i natke pietruszki, warzywa na cieplo: cukinia1/2 sztuki, baklazan 1/2 szt, szklanka fasolki szparagowej, 4 rozyczki brokula Podwieczorek: - jogurt owocowey 330, kromka chleba razowego Kolacja: - szklanka makaronu razowgo ugotowanego, szpinak gotowany z 6 kuleczkami mozzarelii plus 2 lyzki pestki slonecznika, 80g ³ososia pieczonego ³yzka oliwy z oliwek. 2 DZIEÑ: ¦NIADANIE (…) • Na ciep³o • Nale¶nik z maki razowej/orkiszowej/amarantus (2 szt.) • W ¶rodku na ciep³o: serek homogenizowany (1/2 op.) • Owoce: kiwi/winogrona/banan (1 szt./10 szt./1 szt.) • Posypaæ p³atkami owsianymi (4 ³y¿ki) II ¦NIADANIE (…) • Suszone morele (5 szt.) • Migda³y (10 szt.) OBIAD (…) • Ryba Dorsz lub Pstr±g lub £oso¶ 160 g surowej (pieczona/gotowana/grillowana) • Ziemniaki (4 szt.) + mas³o (1 ³y¿eczka) + natka pietruszki (1 ³y¿ka) • Warzywa gotowane: fasolka szpargowa+ groszek (g³êbsza miseczka) + skropiæ oliw± z oliwek (1 ³y¿eczka) PODWIECZOREK (…) • Serek wiejski (1 op.) • Chleb razowy (1 kromka) KOLACJA (…) • Krewtki Tiger (10 szt.) • Makaron sojowy (kubek ugotowanego) • Przyprawy najlepiej (¶wie¿y imbir, kardamon, cynamon, go¼dziki, tymianek, bazylia, kurkuma, rozmaryn) • Ser tofu (1/2 szt.) • Oliwa z oliwek (3 ³y¿ki) • Orzechy pinii (4 ³y¿ki) 3DZIEÑ ¦NIADANIE (…) • Jajecznica na oliwie z oliwek (3 ³y¿ki) • Jajo (3 szt.) • Pomidorki koktajlowe na ciep³o (6 szt.) • Pestki s³onecznika/ dyni (3 ³y¿ki) • Rukola/szpinak (1/2 szklanki) • Chleb razowy z ziarnami (2 kromki) • Polêdwica/chuda szynka/gotowana lub pieczona (3 plastry) pokroiæ i wrzuciæ na patelniê • Müsli Sante Granola (4 ³y¿ki) II ¦NIADANIE (…) § Baton Müsli eko/organic (80 g- 1 szt.) OBIAD (…) • Ryba Pstr±g/Halibut/Dorsz 150 g surowej (pieczona/gotowana/duszona) + plaster imbiru • Kasza jêczmienna (1/2 torebki ugotowanej) + fasolka szparagowa (g³êbsza miseczka ugotowanej) + oliwa z oliwek (1 ³y¿eczka) • Woda ciep³a z miodem (1 ³y¿ka) PODWIECZOREK (…) • Migda³y (20 szt.) KOLACJA (…) Leczo warzywne: • Bak³a¿an/papryka/cukinia/broku³y/marchew/buraki/ (g³êbsza miseczka) • Oliwa z oliwek (³y¿eczka) • Amarantus (6 ³y¿ek) 4 DZIEÑ ¦NIADANIE (…) • Tortilla ma³a (1 szt.) zapiec w piekarniku 6 min. 200 C W ¶rodku: • Warzywa: ogórek (kilka plastrów) • Pomidor ( ½ szt. plastry) • Polêdwica/chuda szynka (2 plastry) • Polêdwica/szynka (2 plastry) • Woda z miodem (1 ³y¿ka) II ¦NIADANIE (…) § Nerkowce (15 szt.) § Jab³ko (1 szt.) OBIAD (…) • Miêso z indyka 150 g surowego (pieczone/gotowane/grillowane) • Plaster mozzarelli • Ananas (2 plastry) • Ry¿ br±zowy (1/2 torebki ugotowanego) + oliwa z oliwek (1 ³y¿ka) • Buraczki ¶wie¿e + szpinak ¶wie¿y + oliwa z oliwek (1 ³y¿eczka) • Przyprawy najlepiej (¶wie¿y imbir, kardamon, cynamon, go¼dziki, tymianek, bazylia, kurkuma, rozmaryn) PODWIECZOREK (…) • Sok pomidorowy (szklanka) • Chleb razowy (1 kromka) • Polêdwica chuda (1 plaster) + natka pietruszki KOLACJA (…) • Komosa ry¿owa (4 ³y¿ki) • Len pra¿ony (2 ³y¿ki) • Ciecierzyca (1/2 szklanki) • Oliwa z oliwek (1 ³y¿ka) • Sezam (2 ³y¿ki) • Orzechy pinii (3 ³y¿ki) ![]() a przy okazji wstawie "swoj jadlospis" wczorajszy... U. zmierzajac w strone P. Sniadanie. Owsinka (50-60 gram platkow, 4 orzechy wloskie, szklanka mleka 2%, plaster twarogu po³tlustego, wkrojony banan, ³yzka owoców goji) ; zielona herbata. II ¶niadanie. Grahamka duza z: wedlina sojowa 2 duze plastry, kielkami lucerny, salata i papryk± czerwona/zielona (duzo), posmarowana awokado. przek±ska: jablko. Obiad: spora porcja 150g indyka parowanego z przyprawami pol woreczka kaszy grycznaej z pietruszka i lyzka oliwy, 2 duze pomidory z cebula i brokulami. Podwieczorek:kawa, sernik z kajmakiem Kolacja: 3 spore kromki chleba razowego z: maslem, 2 jajkami na twardo, rzodkiewkami, salata, ogorkiem, koperkiem po: melisa. jak to co zjadlam ma sie do zalozen dietetyczki?
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-25 o 13:09 |
|
|
|
#1510 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) jedz spokojnie do kazdego posilku, w dowolnej ilosci. Czyli - smaruj kanapki, podjadaj orzechy, migdaly, pestki. Potem jeszcze przyjrze sie ilosci bialka, bo teraz troche mi sie nie chcialo liczyc ![]() Co do @. Ja nie mialam przez blisko poltora roku. Najpierw bylo przywracanie wagi, przy ktorej jeszcze byla, potem z braku efektow troche szprycowania hormonami. "Wymuszona" lekami byla (no dobra, bardziej krwawienie z odstawienia), ale po odstawieniu znowu nic na kilka miesiecy. A potem wrocila jakby nigdy nic, sama Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-25 o 13:03 |
|
|
|
|
#1511 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Erena dziêki wielkie za odpowied¼, uzupe³niê dzisiaj co trzeba, tego w³a¶nie potrzebowa³am, ¿eby kto¶ zwróci³ uwagê na to czego nie dojadam
Teraz pytanie trochê z innej beczki. Generalnie kiedy wstajê rano mam mega p³aski brzuch, jednak w trakcie jedzenia (a jak widaæ jem reguralnie, i nie ¿adne "gówienka", apropo gówienek, wypró¿niam siê te¿ regularnie, codziennie pijê 1.5 l wody) on siê po prostu wypycha. i to nie ¿e jest po prostu pe³en. Jest naci±gniêty, ró¿nica miêdzy porankiem a wieczorem w jego obwodzie wynosi z 10 cm . Czy to wina s³abych miê¶ni brzucha? Czy byæ mo¿e jaki¶ problemów jelitowych?
|
|
|
|
#1512 |
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze, to nie jest nic dziwnego - w koncu pokarm zalegajacy w przewodzie pokarmowym gdzies sie musi upchnac
10 cm to nie jest jakas wielka roznica, podejrzewam, ze poza Toba nikt nie widzi. Ale jesli to dla Ciebie niekomfortowe, to przejrzyj jeszcze raz to co jesz i sprobuj ograniczyc produkty wzdymajace. Powinno nieco pomoc, na pewno pomoze na dyskomfirt w brzuchu Ekspertem nie jestem, tylko to mi sie nasuwa.
|
|
|
|
#1513 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 671
|
Redukcja:
I: jajecznica z 3 jaj sma¿ona na oleju kokosowym z wêdzonym ³ososiem (100g), pomidorem i papryk±. II: pieczona æwiartka z kurczaka plus surówka z ró¿nych warzyw z oliw±. III: serek wiejski, gar¶æ orzechów pecan, 2 mandarynki. IV: 2 steki z tuñczyka z surówk± jak w II. |
|
|
|
#1514 |
|
Zadomowienie
|
Jedna podstawowa uwaga. Gdzie sa weglowodany inne niz z warzyw
|
|
|
|
#1515 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mogê je¶æ ¿adnych zbó¿, wiêc ciê¿ko o wêgle inne ni¿ z warzyw, owoców, nabia³u i orzechów.
Edytowane przez Maddie Czas edycji: 2013-10-25 o 15:20 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1516 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Ja propoznuje ziemniaczki do obiadu, skoro nie mozesz jesc ryzy, kasz, makaronow itd itp
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2013-10-25 o 17:30 |
|
|
|
|
#1517 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Maddie;43425729]Nie mogê je¶æ ¿adnych zbó¿, wiêc ciê¿ko o wêgle inne ni¿ z warzyw, owoców, nabia³u i orzechów.[/QUOT]
Dlaczego? je¿eli chodzi o nietolerancjê glutenu zawsze mo¿esz je¶æ ry¿, kaszê gryczan± i jaglan±, amarantus, quinoa, owies bezglutenowy ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- niby czemu??
|
|
|
|
#1519 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeszcze przy okazji wêgli, to przecie¿ sam guru dietetyki John Berardi mówi - " jedz warzywa i owoce kiedy tylko chcesz, a je¶li chcesz zje¶æ wêglowodany, które nie s± owocami ani warzywami (tu zaliczaj± siê cukry proste, ry¿, makaron, ziemniaki, chleb, etc.), mo¿esz to zrobiæ, ale musisz poczekaæ z nimi do chwili kiedy bêdziesz ju¿ po æwiczeniach." ¼ród³o. Wiêc nie do koñca rozumiem te wszystkie zarzuty w kwestii ilo¶ci wêgli (pomijaj±c w tym momencie kwestie zdrowotne). Czyta³am tu milion razy, ¿e na R ziemniaki niet, bo to wêgle proste. Ale czasami jem. |
|
|
|
|
#1520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym je¿eli nie jesz pe³nych ziaren, powinna¶ je¶æ ogromne ilo¶ci ¶wie¿ych warzyw, warzywa str±czkowe, oraz owoce (szczególnie jab³ka, ¶liwki, gruszki, morele, maliny, borówki, je¿yny) aby dostarczyæ sobie odpowiedniej ilo¶ci b³onnika. |
|
|
|
|
#1521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w zwi±zku z tym z wymienionych przez Ciebie zostaj± tylko maliny i borówki, które jem, ale nie codziennie. B³onnika te¿ nie mogê za du¿o spo¿ywaæ, bo nasilaj± mi siê wtedy problemy ¿o³±dkowe, ale w normie siê mieszczê - dzi¶ mi wysz³o 23g.
|
|
|
|
|
#1522 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Mozna jesc ziemniaki na R, tez mialam takie myslenie bledne, ale dobrze, ze w pore mnie uswiadomiono. Robisz sobie krzywde, bo co innego jakbys mogla jesc ryze, chleby, kasze, makarony a ziemniaki odstawila, ale Ty generalnie jesz wegle w postaci warzyw..
|
|
|
|
#1523 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Podbijê
![]() Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1524 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo¿e, Bo¿e... chroñ nas przed dietetykami w tym kraju! 1450kcal i B10/T30/W55 - co to jest? Zapotrzebowanie myszy?! Bo na pewno nie m³odej dziewczyny która chce odzyskaæ zdrowie i okres! Ja pierdziele A jedz±c tak nigdy nie osi±gniesz zamierzonego celu. No i powiem Ci jeszcze ¿e droga ta dieta, fiu fiu... Nie najesz siê tym, a koszty jak za pe³nowarto¶ciowe wy¿ywienie. Polêdwica wo³owa, orzechy pinii, batonik Bio (jedyne z sensownym sk³adem jakie znam kosztuj± 8,90 za 50g RAW BITE) Mo¿e to mia³a byæ dieta dla redukcji portfela? ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
ale zgadzam siê z kole¿ank±: Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-25 o 19:49 |
||
|
|
|
#1525 |
|
Zadomowienie
|
Maddie, dieta bezglutenowa nie wyklucza warzyw str±czkowych, prawda? Pytam bez z³o¶liwo¶ci, naprawdê jestem zielona w tej materii. Je¶li nie, to spokojnie mo¿esz nabijaæ wêglowodany fasol±, soczewic±, ciecierzyc±. Ziemniaki mo¿esz jak najbardziej. Mo¿esz te¿ bataty, je¶li nie odpowiada Ci smak zwyk³ych i nie szkoda Ci siê na nie od czasu do czasu szarpn±æ
![]() ¯eby nie by³o, ¿e tylko siê m±drzê, moje dzisiejsze U/R w wersji "kryzysowej" - pi±tkowej (czytaj: pustki w lodówce, do tego zapomnia³am wzi±æ na uczelniê pojemniczków z ¿arciem i musia³am siê ratowaæ tym, co by³o do zdobycia w kampusie). I. Owsianka na mleku kokosowym (t³ustym, 19%) zmieszanym ze zwyk³ym mlekiem i odrobin± wody, zmiksowana, do tego kiwi dojazd rowerem na uczelniê - 6 km, jecha³am ok. 18 minut II Kanapka made by panie w uczelnianym bufecie: Bajgiel wieloziarnisty wype³niony twarogiem zio³owym ("ulepszany" na miejscu - w konsystencji nieco przypomina twaróg sernikowy, ale jest bardziej "ok³adem" ni¿ "smarowid³em") i po³ow± koleta mielonego (równie¿ robiony na miejscu ze stosunkowo chudego miêsa, chyba mieszanego wó³ z prosiêciem), prze³ozony spor± ilo¶ci± warzyw, do tego ma³a garstka migda³ów III Znowu jedzenie sto³ówkowe: gotowany filet z piersi kurczaka (polewali go jakim¶ sosem a'la carbonarra, który ewidentnie by³ "gotowcem" z proszku, wiêc poprosi³am bez sosu), piure z ciecierzycy, blanszowany kalafior, do tego zamiast sosu robione na miejscu mas³o zio³owe powrót z uczelni, zahaczaj±c o fitness; 45 minut interwa³ów (Mrs Sporty) IVry¿ br±zowy, puszka tuñczyka sosie w³asnym, warzywa (szpinak, papryka, trochê mieszanki typu "warzywa z woka"), ³y¿ka oliwy Nie wykluczam, ¿e co¶ jeszcze wpadnie W³a¶nie na 4 posi³kach czujê siê najepiej, bo nie jestem ani przepe³niona, ani "niedojedzona". Chodzê do¶æ wcze¶nie spaæ i nie mam d³u¿szych przerw miêdzy posi³kami ni¿ 3,5 godz. Po wstawieniu w kalkulator wysz³o nieco poni¿ej 1800 kcal (jak na mnie to raczej program minimum, zazwyczaj jem trochê wiêcej), t³uszcze na poziomie ok. 35%. Nie wstawi³am tego, ¿eby pokazaæ jad³ospis "wzorcowy" czy co¶, bo jak na to, co jem zazwyczaj, jest raczej s³abawy (przyczyna - patrz wy¿ej). Niech to bêdzie raczej traktowane jako jadospis "awaryjny" nieco na przekór osobom, które twierdz±, ¿e ciê¿ko im siê sensownie od¿ywiaæ, bo "uczelnia"
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-25 o 19:13 |
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R/U:
R/U: Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny i ³y¿eczk± miodu lipowego. 1: ¿ytnianka na wodzie z pólt³ustym twarogiem, jab³kiem, bananem i domowej roboty mas³em orzechowym + sok z marchewki i granatu 2: grahamka z mas³em, szynk± bez konserwantów, jajkiem na twardo, ogórkiem ma³osolnym i rze¿uch± + sa³atka z pomidorów, papryki i cebuli + jab³ko 3: pe³noziarniste penne z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem Grana Padano w sosie z Gorgonzoli Dolce i ¶mietany 10% ![]() 4 w kawiarni: rogalik z budyniem + kawa z mlekiem 3,2% (nie mieli chudego 5: tuñczyk w bulionie z sa³atk± z kapusty pekiñskiej, groszku (z mro¿onki), kukurydzy, pora i ¶wie¿ego ogórka skropionej oliw± i sokiem z cytryny + 2 kromki ¿ytniego razowca z avocado, pomidorem i kie³kami broku³a ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
ale kole¿anka na problem ze wszystkimi fermentowanymi oligo-, di- i mono-sacharydami oraz poliolami, wiêc ze wzglêdu na galaktozê str±czkowe pewnie te¿ musia³a wyeliminowaæ... Przekichane
|
|
|
|
|
#1527 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ok, bêdê czê¶ciej jad³a ziemniaki, w sumie fajnie, bo lubiê Bataty te¿, ale ciê¿ko z dostêpno¶ci± w moim mie¶cie.Cytat:
![]() Ale Twój jad³ospis jest mega
|
||
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
Dziêkujê
![]() Ja bataty dostajê np w Kauflandzie. |
|
|
|
#1529 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio kupowa³am w Realu. A Twój jad³ospis faktycznie apetyczny. Mo¿e nie wszystko w moim stylu (nie jestem fanka np. tego typu sosów do makaronów, nie jem rogalików, bo po prostu nie lubie, nie ze wzglêdów "dietetycznych"), ale widaæ w nim przyjemno¶æ z kombinowania, jakby to zrobiæ zmacznie, zdrowo i kolorowo
Moje pewnie wygl±daj± strasznie nudno, ale nadrabiam przyprawami (jestem czosnkoholiczk± ) i warzywami (których czêsto nie wpisujê, bo ich nie liczê).
|
|
|
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj tak wyj±tkowo z t± kawiarni±. Na mie¶cie znajom± spotkali¶my i weszli¶my, ot zdarza siê
Wybra³em najmniejsze z³o jakie mieli A sos to po prostu roztopiona gorgonzola z odrobin± ¶mietany 10%, czosnkiem i grubo zmielonym pieprzem. Niedu¿o, tyle tylko ile do makaronu przylgnê³o
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.

105 --> 102,4
--> 75 kg 

(Pijê niczym nie zak³ócon± czarn± bez cukru)

);
, hormonalne leczenie zaczynali i koñczyli po chwili, bo przez ca³y okres mojej choroby nieustannie na zmianê chudnê - tyjê (w szpitalach wiêcej, sama ju¿ mniej). Ale nie robiê ju¿ OT, je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc to ewentualnie proszê o priv... 
)