Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-01, 18:27   #1501
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Czy te zadania np. pokolorowanie książki z owocami są zadawane z dnia na dzień?

Uważam, że to co napisałaś to za dużo zadań dla dziecka, które sowdzilo cały dzień w szkole.

Gdzieś ostatnio czytałam wyniki badań, że zadania domowe nie wpływają jakoś specjalnie pozytywnie na wyniki w nauce dziecka.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Zadane w piątek na poniedziałek.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77601356]Nie, bo córka ma zadawane pisanie - 10-15 minut pracy. Kto wam zadał całą kolorowankę (pomijam pytanie, po co?)? Z dnia na dzień?

Może i nie wpływają, ale- to co pisałam wcześniej: są rzeczy, które wymagają ćwiczeń, typu czytanie czy w 1 klasie pisanie.[/QUOTE]

Pani nauczycielka w zerowce w przedszkolu.

Rodzice dzieci z orzeczeniem, chodzacych na zajęcia terapeutyczne po przedszkolu wywalczyli, że prace domowe są tylko na weekend.

U nas w tej zerowce jest więcej kwiatków.
Jest tablica na plusy i minusy.
Plus jest za pracę domową i przyniesienie zadanych rzeczy.
Trzeba było przynieść słoik, syn przyniósł jeden, dostał plus. Kolega przyniósł 5 słoików, dostał 5 plusów.
Moje dziecko blado wypada na tej tablicy, choć pracę domową zawsze ma. Chyba muszę karton słoików do zerowki dostarczyć.

ja mam wewnętrzne problem z całą tą nauka, bo mój syn ma 5 lat i przypadkiem chodzi do zerowki. Nie miałam czasu przygotować się psychicznie, że czas zabawy się skończył i zaczął się czas nauki.

Jest też praca domowa dla rodziców. Dostałam kartkę. Jest instrukcja jak mądry rodzic ma spędzać czas z dzieckiem i lista co trzeba przyniescape w następnym tygodniu. Kasztany (żaden problem) i akcesoria jakimi posługują się w swojej pracy lekarze różnych specjalności. No plusika nie będzie, bo nawet stetoskopu nie mam skąd skołowac. A może jestem za mało zaangażowana
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 18:32   #1502
Ingrid80
BAN stały

Współczuję takiej nauczycielki. Za chwilę każe wam przynieść gwiazdkę z nieba😉
I jeszcze zadanie domowe na weekend! To już jest przesada.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 18:40   #1503
figa84
Zakorzenienie

To już jest chory układ...

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 18:41   #1504
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość

Rodzice dzieci z orzeczeniem, chodzacych na zajęcia terapeutyczne po przedszkolu wywalczyli, że prace domowe są tylko na weekend.

Trzeba było przynieść słoik, syn przyniósł jeden, dostał plus. Kolega przyniósł 5 słoików, dostał 5 plusów.
Moje dziecko blado wypada na tej tablicy, choć pracę domową zawsze ma. Chyba muszę karton słoików do zerowki dostarczyć.

ja mam wewnętrzne problem z całą tą nauka, bo mój syn ma 5 lat i przypadkiem chodzi do zerowki. Nie miałam czasu przygotować się psychicznie, że czas zabawy się skończył i zaczął się czas nauki.

Jest też praca domowa dla rodziców. Dostałam kartkę. Jest instrukcja jak mądry rodzic ma spędzać czas z dzieckiem i lista co trzeba przyniescape w następnym tygodniu. Kasztany (żaden problem) i akcesoria jakimi posługują się w swojej pracy lekarze różnych specjalności. No plusika nie będzie, bo nawet stetoskopu nie mam skąd skołowac. A może jestem za mało zaangażowana

A pani nowa, w sensie zaczyna karierę dopiero?
Ja gdzieś miałam nawet 2 stetoskopy nie wiem, gdzie są, u mamy gdzieś pewnie. Najlepsze, że w rodzinie żadnego lekarza, nawet nie wiem, skąd się one wzięły też bym nie przyniosła, bo i skąd?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 19:27   #1505
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77611791]A pani nowa, w sensie zaczyna karierę dopiero?
Ja gdzieś miałam nawet 2 stetoskopy nie wiem, gdzie są, u mamy gdzieś pewnie. Najlepsze, że w rodzinie żadnego lekarza, nawet nie wiem, skąd się one wzięły też bym nie przyniosła, bo i skąd?[/QUOTE]

Nie, pani ok.30.
W tym przedszkolu najpierw nauczyciel jest jako "drugi" w grupie, a dopiero po kilku latach dostaje swoją grupe.

Wywale przy okazji co mi się jeszcze nie podoba.
W poprzednim przedszkolu były panie. Np. W maluchach 4 (2 nauczycielki, pomoc nauczyciela i pani od wydawania posilkow). Z tym ze każda robiła co trzeba było i jak pomoc była zajęta, to główna nauczycielka, wieloletnią dyrektorka, podcierala dzieci w toalecie. (W 3latkach). Dziecko nie wiedziało kto jest kim. Była pani Zosia, pani Kasia itd.

Tu jest też kilka pan i już mi dziecko wytłumaczyło kto jest kim.
Jest ciocIa główna nauczycielka, ciocia nauczycielka od dzieci niepełnosprawnych, pani pedagog, ciocia pomoc, ciocia kucharka. I widać w grupie ta hierarchię. Dziecko lekceważaco wypowiada się o pani pomoc i pani kucharce. Ważne są tylko ciocie nauczycielki. Dziecko zna imię tylko głównej nauczycielki bo znam je i ja i powtarzam w domu.

Jak ja nieobeznana kto jest kim poszłam pogadać o tym co robili, jak dziecka nie było, trafiłam akurat na panią pomoc. Wszystko mi elegancko wyłożyła. Przyszła pani główna nauczycielka. Była niezadowolona że pani pomoc w ogóle omawia ze mną program. Zabrała tamtej ksiazki i jeszcze raz mi wszystko tłumaczyła. Sytuacja przykra i niezreczna.
Stary 2017-10-01, 19:42   #1506
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Cytat:

Dałabym parę lateksowych rękawiczek, gaziki w opakowaniu i strzykawkę bez igły- używa stomatolog lub chirurg podający miejscowe znieczulenie.
Albo oryginalnie- można wydrukować kilka "recept" , np. taki ogólny wzór
http://4.bp.blogspot.com/-wRcE9-8g3s...3r+recepty.jpg

Naprawdę współczuję Wam nauczycielki.

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2017-10-01 o 19:44
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 19:52   #1507
Miramej
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77604686]Wiesz, z obserwacji - językowcy z reguły mało wiedzą o specyfice dzieci w 1-3 i zadają zadania często bezsensowne, typu pokoloruj, połącz obrazki - po co? Ostatnio córka miała takie, ugryzłam się w język, ale... z angielskim nie miało to nic wspólnego. Duży obrazek, naokoło fragmenty małe i trzeba było te małe na dużym znaleźć. Polecenie dodatkowe: powtórz te słowa po angielsku.

I super, tylko... nigdzie słowa nie są zapisane, więc a) niewiele dzieci od razu nowe słowa zapamięta, b) nie każdy rodzic te słowa zna, żeby w razie W pomóc. Efekt? stracony czas na łączenie obrazka z obrazkiem, a nauka języka żadna [/QUOTE]

U nas książka do angielskiego to Oxford Explorers, z płytą

Tak Was czytam i oddycham z ulgą, nie miałam do tej pory żadnych tego typu problemów, u nas była zasada w pierwszej klasie, że na weekend się nic nie zadaje, w drugiej też to jakoś funkcjonowało, teraz też nie jest źle.
W tym roku syn ma angielski dzień po dniu, całe szczęście kończy szybko lekcje i nie ma problemu. Za to po drugiej godzinie w ten sam dzień robi zadanie domowe, bo ma we wtorki środy, ale w poniedziałki wraca zmęczony o 16-ej po koszu i wolę nie musieć walczyć

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 19:58   #1508
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;77613601]Dałabym parę lateksowych rękawiczek, gaziki w opakowaniu i strzykawkę bez igły- używa stomatolog lub chirurg podający miejscowe znieczulenie.
Albo oryginalnie- można wydrukować kilka "recept" , np. taki ogólny wzór
http://4.bp.blogspot.com/-wRcE9-8g3s...3r+recepty.jpg

Naprawdę współczuję Wam nauczycielki.[/QUOTE]

Oo super pomysł! Akurat strzykawek mam mnóstwo. Korci mnie żeby dać też igły.
Stary 2017-10-01, 20:15   #1509
Konto usunięte

Cytat:
Oo super pomysł! Akurat strzykawek mam mnóstwo. Korci mnie żeby dać też igły.
Daj pięć , zdobędziecie 5 plusów
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 20:25   #1510
Konto usunięte

Cytat:
Nie, pani ok.30.
W tym przedszkolu najpierw nauczyciel jest jako "drugi" w grupie, a dopiero po kilku latach dostaje swoją grupe.

Wywale przy okazji co mi się jeszcze nie podoba.
W poprzednim przedszkolu były panie. Np. W maluchach 4 (2 nauczycielki, pomoc nauczyciela i pani od wydawania posilkow). Z tym ze każda robiła co trzeba było i jak pomoc była zajęta, to główna nauczycielka, wieloletnią dyrektorka, podcierala dzieci w toalecie. (W 3latkach). Dziecko nie wiedziało kto jest kim. Była pani Zosia, pani Kasia itd.

Tu jest też kilka pan i już mi dziecko wytłumaczyło kto jest kim.
Jest ciocIa główna nauczycielka, ciocia nauczycielka od dzieci niepełnosprawnych, pani pedagog, ciocia pomoc, ciocia kucharka. I widać w grupie ta hierarchię. Dziecko lekceważaco wypowiada się o pani pomoc i pani kucharce. Ważne są tylko ciocie nauczycielki. Dziecko zna imię tylko głównej nauczycielki bo znam je i ja i powtarzam w domu.

Jak ja nieobeznana kto jest kim poszłam pogadać o tym co robili, jak dziecka nie było, trafiłam akurat na panią pomoc. Wszystko mi elegancko wyłożyła. Przyszła pani główna nauczycielka. Była niezadowolona że pani pomoc w ogóle omawia ze mną program. Zabrała tamtej ksiazki i jeszcze raz mi wszystko tłumaczyła. Sytuacja przykra i niezreczna.
Okropne.

U moich córek - u starszej tylko 1 3latkach była pani niania, pani Grażynka - do tej pory leci się przytulić, jak wchodzi do przedszkola po siostrę do tego 2 wychowawczynie oczywiście + tzw. woźna oddziałowa, pani Sylwia, która była z nimi cały czas, do zerówki - bo jest do konkretnej sali przydzielona. W piątek jak we 3 byłe zerówkowiczki na nią się rzuciły, to szok

Wszystkie panie kochane tak samo. Mało tego, wzajemnie dogadywały się świetnie. Na zakończenie przedszkola każda dostała taki sam prezent - każda z pań była tak samo wazna dla naszych dzieci, tak samo uwielbiana.

U młodszej tak samo, ona jednym tchem wymienia wszystkie panie i już.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 21:11   #1511
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak inne dzieci, u nas te 2-3 sylaby nie były żadnym problemem, ale już pełne słowa, zdania tak. I wtedy właśnie zrobił się od razu przeskok. W szkole 2-3 zdania, do domu strona, dwie.
Proszę, nie odbierz tego jako atak - skąd wiesz, że w szkole czytali tylko 3 zdania?

W szkole siłą rzeczy nauka idzie wolniej, bo dzieci jest 20+ (w wersji optymistycznej), a pani jedna. Dzieci są różne, na różnych poziomach, z różnymi trudnościami. I teraz tak - albo idziemy na ilość i robimy dużo nawet jeśli wszyscy nie nadążają, albo mniej, bo pani poświęci każdemu dziecku indywidualnie więcej uwagi i siłą rzeczy nie zdąży zrobić tyle samo. I tak źle i tak niedobrze, eh?

Przykłady, które niektóre z Was tu podają to jakiś odlot w kosmos i jest to bardzo przykre, ale to wina tych konkretnych nauczycieli, a nie samej 'idei' prac domowych jako takich.

Spójrzcie na to też w szerszej perspektywie - o ile ten przeskok w czytankach o którym pisze Szaja jest duży na przełomie 1/2 klasy, to bardzo niedługo będzie jeszcze większy przeskok z nauczania początkowego do 4 klasy. Mam pod nosem obraz jaka to jest rewolucja dla całkiem zdolnego, ale nieprzyzwyczajonego do systematycznej pracy ucznia. To kilka stron do przeczytania z każdego przedmiotu - i już nie na zasadzie czytanki z elementarza, tylko konkretnych treści, które trzeba opanować. Jak dziecko nieprzyzwyczajone do czytania dłuższych tekstów ma sobie z tym poradzić?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-01, 21:54   #1512
figa84
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7761628 1]Proszę, nie odbierz tego jako atak - skąd wiesz, że w szkole czytali tylko 3 zdania?

W szkole siłą rzeczy nauka idzie wolniej, bo dzieci jest 20+ (w wersji optymistycznej), a pani jedna. Dzieci są różne, na różnych poziomach, z różnymi trudnościami. I teraz tak - albo idziemy na ilość i robimy dużo nawet jeśli wszyscy nie nadążają, albo mniej, bo pani poświęci każdemu dziecku indywidualnie więcej uwagi i siłą rzeczy nie zdąży zrobić tyle samo. I tak źle i tak niedobrze, eh?

Przykłady, które niektóre z Was tu podają to jakiś odlot w kosmos i jest to bardzo przykre, ale to wina tych konkretnych nauczycieli, a nie samej 'idei' prac domowych jako takich.

Spójrzcie na to też w szerszej perspektywie - o ile ten przeskok w czytankach o którym pisze Szaja jest duży na przełomie 1/2 klasy, to bardzo niedługo będzie jeszcze większy przeskok z nauczania początkowego do 4 klasy. Mam pod nosem obraz jaka to jest rewolucja dla całkiem zdolnego, ale nieprzyzwyczajonego do systematycznej pracy ucznia. To kilka stron do przeczytania z każdego przedmiotu - i już nie na zasadzie czytanki z elementarza, tylko konkretnych treści, które trzeba opanować. Jak dziecko nieprzyzwyczajone do czytania dłuższych tekstów ma sobie z tym poradzić?[/QUOTE]

Wiem, bo dokładnie omawialiśmy z panią. Córa jest z rocznika 2009, z ostatniego kwartału. W efekcie tego zebrania klasowe były dość długie i szczegółowo omawialiśmy co, dlaczego i ile robią.
Wiesz, my z czytaniem tego co robili nie mieliśmy problemu, a i tak czytanki zadane do domu zajmowały dość chwilę i przeskok odczuliśmy.
Teraz się okazuje, że do tej pory część dzieci nie czyta płynnie, więc jest nacisk na czytanie. I znowu, co córka czyta w moment okazuje się, że inni w godzinę... O np. lekturę Pięciopsiaczki przeczytała w 2 popołudnia, choć bez problemu dałaby radę w 1. Ja sobie zdaje sprawę, że te dzieci sobie nie poradzą w kolejnej klasie, więc ok, niech czytają. Z drugiej strony przez to ja teraz siedzę z córą nad innymi rzeczami, żeby nie miała tu problemów, bo mam wrażenie, że przez to robią zaległości w innych miejscach...
Stary 2017-10-01, 22:21   #1513
Konto usunięte

Od kiedy usłyszałam, że powszechnie praktykowane jest przez rodziców głośne czytanie lektur (bo za długie) dzieciom w IV i V klasie, to wiem, czym grozi zmarnowanie czasu w I/II klasie- wtedy dziecko powinno nauczyć się sprawnie czytać.
Będę tego pilnować, szczególnie, że córka preferuje matematykę, np. tak czyta logo sklepu: "małpka, sześć minus dwadzieścia cztery" (a w ogóle to wzięła się bardzo za liczby 3-cyfrowe, ćwiczy na numerach komórkowych , działania na setkach), ale proste 6-literowe wyrazy też, jest nadzieja na dłuższe czytanie bez bólu
Po zerówce klasa ma czytać, zobaczymy, jak to będzie szło. Robią zadania z żółtej "trampoliny", we wrześniu zrobili ok. 40 stron (tylko raz córka przyniosła książkę do domu, to zajrzałam), a tak co weekend kilka linijek szlaczków, w tym samym zeszycie pisali cyfry (1 i 2), ale na razie w szkole; z innych przedmiotów na razie nic do domu.

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2017-10-01 o 22:23
Stary 2017-10-02, 07:15   #1514
sanetka
Zakorzenienie

Czytanie syn ma na szczescie opanowane ale pamietam ile w zerowce nad tym pracowalismy od samego poczatku. Kupilam z firmy alexander "literka do literki" i z koleknoscia wprowadzania loter sie ich uczylismy. Potem robilam zabawy w pisanie/czytanie z nich sylab ( tak jak Szaja tu podaje najpier roste "ma, mo,am itp". Albo podpisywalimy obrazki tymi literami ( czasem cale, czasem opuszczalam kilka liter i syn mial je uzupelnic. I tak codziennie, konsekwentnke po 10-15 minut. zamyslonaroztargniona mozw u was to zda egzamin. Ja sie teraz zabieram za nauke w ten sposob 5-latki ( zna troche liter i bardO chce sie nauczyc wiecej).

Prace domowe u nas sa codziennie i rozne: jakies zadanie z matematyki, strona a4 szlaczkow czy liter, cos pokolorowac czy dokonczyc rysowac. I wszedzie gdzie sie da pani wciska polecenie " i pokoloruj"
Najwiecej marudzenia jest przy szlaczkach i pisaniu, jak mial ostatnio 2 strony a4 "maczku" to robil to na raty i w sumie ponad godzine mu zajelo. I bylam zla bo wrocilosmy ze szkoly przed 16cos tam zaczal odrabiac ale zara przerwal bo obiad i na trening. Wrocil po 18, zanim te lekcje zrobil to bylo po 19.30, ja zaraz gonilam bo kolacja, kapac sie i spac i byl placz ze sie nie pobawil spokojnie.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2017-10-02 o 07:24
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-02, 07:40   #1515
Glodomorek
Zakorzenienie

Poznałam motywację mojej 6latki do czytania. Bo za rok pójdzie do szkoły i to wstyd, że nie umie czytać. Kto jej to naopowiadal to nie wiem i jak tu czytać, gdy motywacja taka.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-10-02, 09:23   #1516
21pyza
Zadomowienie

U syna prace domowe są 2 razy w tygodniu: w poniedziałek (ma być oddana do końca tygodnia) i piątek (ma być oddana w poniedziałek). Póki co są to ćwiczenia rączki (szlaczki) i zadania w których dziecko ma zrozumieć polecenie. Pani nie wprowadza jeszcze liter ani cyfr uczą się za to dużo wierszyków i piosenek. Syn literując czyta dość sprawnie choć mam wrażenie że niezbyt chętnie, ale pisze tylko drukowanymi.
ZamyslonaRoztargniona dlaczego twój synek chodzi do grupy o rok starszej? Pytam z ciekawości bo w tamtym roku 2 mamy chciały żeby dyrekcja naszego przedszkola zgodziła się przenieść ich 5-latki do grupy zerówkowej ale takiej zgody nie otrzymały
Stary 2017-10-02, 10:50   #1517
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Poznałam motywację mojej 6latki do czytania. Bo za rok pójdzie do szkoły i to wstyd, że nie umie czytać. Kto jej to naopowiadal to nie wiem i jak tu czytać, gdy motywacja taka.
Głupia presja, ale ja bym kuła żelazo póki gorące i uczyła czytać. Chyba, że jednak nie chce, a czuje się zmuszona tym poczuciem, że to wstyd.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-10-02, 20:14   #1518
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Czytanie syn ma na szczescie opanowane ale pamietam ile w zerowce nad tym pracowalismy od samego poczatku. Kupilam z firmy alexander "literka do literki" i z koleknoscia wprowadzania loter sie ich uczylismy. Potem robilam zabawy w pisanie/czytanie z nich sylab ( tak jak Szaja tu podaje najpier roste "ma, mo,am itp". Albo podpisywalimy obrazki tymi literami ( czasem cale, czasem opuszczalam kilka liter i syn mial je uzupelnic. I tak codziennie, konsekwentnke po 10-15 minut. zamyslonaroztargniona mozw u was to zda egzamin. Ja sie teraz zabieram za nauke w ten sposob 5-latki ( zna troche liter i bardO chce sie nauczyc wiecej).
Fajny pomysł. Spróbujemy. Dzięki.

Cytat:
Napisane przez 21pyza Pokaż wiadomość
U syna prace domowe są 2 razy w tygodniu: w poniedziałek (ma być oddana do końca tygodnia) i piątek (ma być oddana w poniedziałek). Póki co są to ćwiczenia rączki (szlaczki) i zadania w których dziecko ma zrozumieć polecenie. Pani nie wprowadza jeszcze liter ani cyfr uczą się za to dużo wierszyków i piosenek. Syn literując czyta dość sprawnie choć mam wrażenie że niezbyt chętnie, ale pisze tylko drukowanymi.
ZamyslonaRoztargniona dlaczego twój synek chodzi do grupy o rok starszej? Pytam z ciekawości bo w tamtym roku 2 mamy chciały żeby dyrekcja naszego przedszkola zgodziła się przenieść ich 5-latki do grupy zerówkowej ale takiej zgody nie otrzymały
Zależało nam żeby przenieść syna z odległego przedszkola do przedszkola bliżej domu, tam gdzie dostała się młodsza siostra.
Na początku września dostaliśmy telefon ze zwolnilo się miejsce dla syna. Mąż w kilka godzin dopełnił formalności. A potem okazało się że owszem, miejsce jest, ale w zerowce a nie w 5latkach, bo jakieś dziecko poszło do zerowki do szkoły.

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

berry masz plusika za strzykawki i rękawiczki
Stary 2017-10-02, 21:20   #1519
figa84
Zakorzenienie

Ile plusikow?

Stary 2017-10-02, 21:44   #1520
21pyza
Zadomowienie

Cytat:
Fajny pomysł. Spróbujemy. Dzięki.

Zależało nam żeby przenieść syna z odległego przedszkola do przedszkola bliżej domu, tam gdzie dostała się młodsza siostra.
Na początku września dostaliśmy telefon ze zwolnilo się miejsce dla syna. Mąż w kilka godzin dopełnił formalności. A potem okazało się że owszem, miejsce jest, ale w zerowce a nie w 5latkach, bo jakieś dziecko poszło do zerowki do szkoły.

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

berry masz plusika za strzykawki i rękawiczki
Rozumiem.
Stary 2017-10-04, 19:16   #1521
sanetka
Zakorzenienie

U nas pierwszy tydzien placzu i niecheci do chodzenia do szkoly. Teraz widze ze zbieglo sie to z pierwszymi ocenami, najslabszymi w klasie ( syn w natloku 5 i 6 jako jedyny dostal "tylko" 4 za prace plastyczne)
W ogole jestem ciekawa jak wyglada jego praca na lekcji itp ( ale to juz pospytam za tydzien na zebraniu) bo od innych rodzicow slysze ze dzieciaki przy zadaniach w cwiczeniach maja dopiski "brawo"itp a moj jeszcze nigdy nic takiego nie dostal.

Stary 2017-10-04, 20:44   #1522
Konto usunięte

Sanetko jeśli chcesz, możesz podesłać fotkę jakiś zadań - sprawdzę, czy coś jest nie jak trzeba i podpowiem

W pracach plastycznych ocenia się głównie zaangażowanie, staranność, zgodność z tematem czy wytycznymi nauczyciela (czyli np. jeśli robimy wydzierankę, to nie wycinamy pasków tylko drzemy papier, jeśli rysunek kredką, to kredką, a nie mazanie samym ołówkiem na zasadzie "bo ja tak chcę" ) - absolutnie nie talent z reguły dajemy 5 i 6, aczkolwiek... widzimy jak dzieci pracują na lekcji, bywa, że dziecko robi - brzydko mówiąc - totalny olew. No tak też się zdarza. Albo praca zupełnie od czapy, nie na temat - wiadomo, podchodzi się koryguje, ale są akcje, że dziecko nie i już.

Wg mnie w ogóle plastyczne powinny być tylko opisowe, nie oceny. muzyka tak samo. Niestety, u nas ocenowo opisówkę mogę sobie zrobić jako dodatek. A zwłaszcza plastyczne powinny być opisowo, bo rysunek jest ważnym wyznacznikiem umiejętności dziecka, ale często też jego problemów.
Stary 2017-10-04, 21:13   #1523
figa84
Zakorzenienie

Szaja gdzie znajde co dokładnie córka powinna umieć po 3klasie?
Normalnie cofiemy się w rozwoju... już październik, a oni dalej powtórki z 2 klasy, przynajmniej tak mi się wydaje. W 2 klasie mieli już tabliczkę mnożenia, nazwy miesięcy j cyfry rzymskie. A tu w tym tygodniu sprawdzian z tabliczki do 30, dodawania i odejmowania do 50, nazw miesięcy i cyfr rzymskich do 12. No mam deja vu....

Stary 2017-10-04, 21:24   #1524
Konto usunięte

Figa, nastaw się, że 3 klasa to w dużej mierze utrwalanie tego co w 2 klasie i rozszerzanie potem, spokojnie

A gdzie znajdziesz... Stara podstawa, prawda? Ogólnie tu możesz:

Od strony 14:

https://naszelementarz.men.gov.pl/wp...ie_swiata2.pdf
Stary 2017-10-04, 21:57   #1525
figa84
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77705556]Figa, nastaw się, że 3 klasa to w dużej mierze utrwalanie tego co w 2 klasie i rozszerzanie potem, spokojnie

A gdzie znajdziesz... Stara podstawa, prawda? Ogólnie tu możesz:

Od strony 14:

https://naszelementarz.men.gov.pl/wp...ie_swiata2.pdf[/QUOTE]Dzięki. Córa się narazie mocno nudzi... tabliczkę mnożenia do 100 ogarnia, dodawanie i odejmowanie powyżej 100 też, zegar, cyfry rzymskie itp też...
Przejrzę później na kompie dokładnie ten program.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Sporo tego widzę, że musimy popracować nad salatkami Ostatnio jak robiła i ciachnela palec to mi powiedziała, że jestem temu winna bo była pod moją opieką i już nigdy nie będzie kroić sałatki
A tak serio to chyba kulejemy w temacie kulturalnym (muzyka, taniec głównie). Matematyka widzę, że ogarnia już większość, sprawdzę zapis dat. Z polskiego nie ma żadnego problemu z rozumieniem tekstu i układaniem własnego, więc tu kilka szlifow.
Sprawdzę jeszcze jutro dokładnie ten program, ale już widzę, że pani najbardziej goni tam gdzie największe zaległości. Skoro dzieciaki mają problemy z czytaniem, to gdzie do rozumienia tekstu? Były ostatnio badania wzroku w szkole i sporo dzieci ma problemy, może temu takie problemy z czytaniem?

Stary 2017-10-04, 22:12   #1526
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Może kup jej jakieś dodatkowe, bardziej wymagające książki z zadaniami? Jeśli lubi. Ja uwielbiałam (a stare podręczniki to już w ogóle!)
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:33   #1527
figa84
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7770697 1]Może kup jej jakieś dodatkowe, bardziej wymagające książki z zadaniami? Jeśli lubi. Ja uwielbiałam (a stare podręczniki to już w ogóle!)[/QUOTE]Jak się doturlam do jakiejś księgarni, to przejrzę co tam teraz jest w ofercie Przypomniałaś mi, że też kiedyś miałam takie różne fajne ćwiczenia.

Stary 2017-10-04, 22:44   #1528
sanetka
Zakorzenienie

szajajaba ja ogolnie wiem ze mlody jest slaby jesli chodzi o plastyke, lezy motoryka mala itp. Tu ocena za cudaka z plasteliny ( nawet mi po szkole mowil ze robili i ze mu nie wyszlo). I kosz z warzywami- nie wiem jaka technika. dramatu z tych ocen robic nie bede chociaz jesli pani talent oceniala to troche niefajnie.
Co do zadan w ksiazkach to widze ze robi poprawnie i calkiem starannie. A moze to mi sie tylko tak wydaje a na tle klasy wypada slabo
Na zebraniu spotkania indywidualne z wychowawca to na pewno poznam wiecej szczegolow

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2017-10-05 o 11:54
Stary 2017-10-05, 08:36   #1529
201711281320
Konto usunięte

Figa moja córka zaczęła 4 klase i jest ciężko. Teraz widzę ze w 3.klasie byli za bardzo niańczeni i ciężko się przestawić.
Były juz niezapowiedziane kartkowki i odpowiedzi ustne z 3 ostatnich lekcji- oczywiście jedynki zarobiła...
Zadania domowego nikt w dzienniku elektronicznym nie zapisuje i juz kilka razy ona zapomniała zaznaczyć co ma zrobic i znowu pała
Na dzisiaj miała nauczyć się referować wymyślone przez siebie opowiadanie, wtrącajac zamontowane cytaty i tez był ryk wczoraj nad tym...

Wysłane z mojego ASUS_X007D przy użyciu Tapatalka
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 10:17   #1530
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
U nas pierwszy tydzien placzu i niecheci do chodzenia do szkoly. Teraz widze ze zbieglo sie to z pierwszymi ocenami, najslabszymi w klasie ( syn w natloku 5 i 6 jako jedyny dostal "tylko" 4 za prace plastyczne)
W ogole jestem ciekawa jak wyglada jego praca na lekcji itp ( ale to juz pospytam za tydzien na zebraniu) bo od innych rodzicow slysze ze dzieciaki przy zadaniach w cwiczeniach maja dopiski "brawo"itp a moj jeszcze nigdy nic takiego nie dostal.
Nasza Pani też czasami stawia "tylko" 6 a czasami dopisuje jeszcze pod 6 "brawo!" "świetna praca!"

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;77704266]Sanetko jeśli chcesz, możesz podesłać fotkę jakiś zadań - sprawdzę, czy coś jest nie jak trzeba i podpowiem

W pracach plastycznych ocenia się głównie zaangażowanie, staranność, zgodność z tematem czy wytycznymi nauczyciela (czyli np. jeśli robimy wydzierankę, to nie wycinamy pasków tylko drzemy papier, jeśli rysunek kredką, to kredką, a nie mazanie samym ołówkiem na zasadzie "bo ja tak chcę" ) - absolutnie nie talent z reguły dajemy 5 i 6, aczkolwiek... widzimy jak dzieci pracują na lekcji, bywa, że dziecko robi - brzydko mówiąc - totalny olew. No tak też się zdarza. Albo praca zupełnie od czapy, nie na temat - wiadomo, podchodzi się koryguje, ale są akcje, że dziecko nie i już.

Wg mnie w ogóle plastyczne powinny być tylko opisowe, nie oceny. muzyka tak samo. Niestety, u nas ocenowo opisówkę mogę sobie zrobić jako dodatek. A zwłaszcza plastyczne powinny być opisowo, bo rysunek jest ważnym wyznacznikiem umiejętności dziecka, ale często też jego problemów.[/QUOTE]
Szaja a odnośnie wypracowania - obniżyłabyś ocenę do 4 za to, że w tekście powtórzył się 2 razy ten sam wyraz? Moja córka ostatnio poczuła się niesprawiedliwie potraktowana, bo pracę napisała całkowicie samodzielnie, wymyśliła świetną historię spełniającą wszystkie kryteria, zero błędów, ale powtórzyła dwa razy ten sam wyraz i dostała za to 4.
Oczywiście wytłumaczyłam jej, że Pani sprawdza bardziej profesjonalnie niż my i że już będzie to pamiętała przy kolejnym wypracowaniu, ale szczerze było mi jej trochę szkoda

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Szaja gdzie znajde co dokładnie córka powinna umieć po 3klasie?
Normalnie cofiemy się w rozwoju... już październik, a oni dalej powtórki z 2 klasy, przynajmniej tak mi się wydaje. W 2 klasie mieli już tabliczkę mnożenia, nazwy miesięcy j cyfry rzymskie. A tu w tym tygodniu sprawdzian z tabliczki do 30, dodawania i odejmowania do 50, nazw miesięcy i cyfr rzymskich do 12. No mam deja vu....

U nas też przez pierwsze 2 tygodnie była powtórka cyfr rzymskich, kalendarza, temperatur, zegarów i mnożenia.
Teraz już polecieli dalej. Zadania tekstowe w zakresie ponad 100, rozbijanie cyfr.
Nasza Pani bardzo skupia się na ortografii.

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Figa moja córka zaczęła 4 klase i jest ciężko. Teraz widzę ze w 3.klasie byli za bardzo niańczeni i ciężko się przestawić.
Były juz niezapowiedziane kartkowki i odpowiedzi ustne z 3 ostatnich lekcji- oczywiście jedynki zarobiła...
Zadania domowego nikt w dzienniku elektronicznym nie zapisuje i juz kilka razy ona zapomniała zaznaczyć co ma zrobic i znowu pała
Na dzisiaj miała nauczyć się referować wymyślone przez siebie opowiadanie, wtrącajac zamontowane cytaty i tez był ryk wczoraj nad tym...

Wysłane z mojego ASUS_X007D przy użyciu Tapatalka
Dlatego ja doceniam że nasza pani nie niańczy w klasie 1-3 tylko prowadzi prawdziwe lekcje i dużo wymaga.

Pamiętam jak w tamtym roku koleżanka opowiadała anegdotkę o synu który poszedł do 4 klasy - w klasach 1-3 zero zadań domowych, zero sprawdzianów, pisania i nagle w 4 klasie wraca do domu po lekcjach zdenerwowany, że na lekcji coś dyktowali, że coś ma zrobić, odrobić i czego Ci nauczyciele od niego chcą, a koleżanka do niego "to synu właśnie jest nauka"

Edytowane przez precious_81
Czas edycji: 2017-10-05 o 10:19
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości