|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy
Trisch jak wytrzymasz to zrób test jak najpóźniej. Jednak w Twoim wypadku i tak mnie panikowałabym aż tak.
Ja tez raz zapomniałam rozpocząc nowy listek tabletek. Niby piszą, że istanieje możliwość powrotu płodności w pierwszym cyklu, ale przecież ty piszesz, że współżyłaś w trakcie 7-dniowej przerwy, a wktórej jesteś również zabezpieczona. U ciebie wszystko przesunęło sie tylko o jeden dzień, a nie o cały miesiąc. Tak zrozumiałam z twojej wypowiedzi. Ja na twoim miejscu dałabym sobie na luz. |
|
|
|
|
#1502 |
|
Raczkowanie
|
współżyłam w niedzielę, 24 stycznia - i to był ostatni raz przed zapomnieniem tej tabletki w kolejną sobotę (czyli prawie cały tydzień). niby nie martwię się jakoś panicznie, bo to rzadkość, żeby plemnik przeżył w kobiecie tydzień i w dodatku przez czas, kiedy miała okres (a to środowisko niesprzyjające), ale jednak dopuszczam taką możliwość :/ poza tym mój facet panikuje, ale nie ze względu na odpowiedzialność, bo tą wziął od razu, a z powodu problemów finansowych - ja nie pracuję, a w ciąży nie mogłabym znaleźć pracy, on utrzymuje nas oboje, więc dziecko całkowicie by nam zrujnowało finansową płynność - pomijając już, że mieszkamy w Irlandii, czyli w jednym z najdroższych krajów świata :/ a do tego wciąż się boi, że antykoncepcja w ciągu całego tego blistra nie była do końca zachowana, a ja też pewności nie mam (i gorzej z upewnieniem się u lekarza, bo ta irandzka służba zdrowia jest tragiczna pod względem ginekologicznej opieki, a do Polski nie mam możliwości się wybrać) i odbija się to na naszym życiu seksualnym :/ nie psuje to naszych relacji, ale jednak nie jest tak, jak oboje byśmy chcieli... stąd tak bardzo chciałabym mieć tą pewność, że nie musimy się o nic martwić...
w sumie cały cykl się nie przesunął -w ulotce była wzmianka o przyjęciu jak najszybciej zapomnianej tabletki, nawet jeśli oznaczałoby to połknięcie dwóch na raz. tak też zrobiłam, dlatego wszystko mam jak wcześniej, blister skończył się jak za każdym razem, w piątek. postaram się wytrzymać chociaż do wtorku (raz dostaję okres w 3, a raz w 5 dniu przerwy)... dziękuję wszystkim za wypowiedzi znów jestem spokojniejsza... co ja bym bez was zrobiła
![]() * * * ![]() zęby skazane na 1,5 roku więzienia od 8.04.2013 Edytowane przez Trish_Galway Czas edycji: 2010-02-20 o 20:14 |
|
|
|
|
#1503 |
|
Przyczajenie
|
cześć
![]() miesiąc temu odstawiłam tabletki, ale tak się zdarzyło, że kochałam się z moim facetem bez zabezpieczenia. Wiem, że zrobiłam głupio, ale w sumie było to zaraz po skończeniu miesiączki (a raczej krwawienia z odstawienia). Wiem, że po odstawieniu tabletek można mieć nieregularne cykle, dlatego też chciałabym wiedzieć, ile czasu powinno minąć od stosunku, żebym mogła zrobić test i żeby wynik wyszedł wiarygodny. Bo boję się, że nawet jeśli dostanę okres, to będzie to wynikiem tego, ze odstawiłam tabsy, i że i tak mogę być w ciąży. Czy 2-3 tyg po stosunku to dobry termin na zrobienie testu płytkowego? Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1504 |
|
Rozeznanie
|
tak 2-3 tygodnie bedzie dobre, poranny mocz
|
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
pojawił się kolejny objaw, zaczęłam się na poważnie bać, cały wieczór spędziłam w stresie, a w nocy nie mogłam zasnąć, więc dzisiaj rano zrobiłam drugi test... uznałam, że po 3 tygodniach powinien być wiarygodny. wyszedł negatywny, żadnych oznak drugiej kreski, podświetlałam nawet ostrym światłem, by dokładnie obejrzeć pole "oznajmiające" - teraz zostaje mi tylko czekać na okres, który powinien pojawić się do końca tygodnia.
w każdym bądź razie przestałam się bać. wracam do normalnego trybu życia, treningów i do diety, tylko z niektórymi lekami/suplementami poczekam jeszcze do @. uff...
|
|
|
#1506 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Po jakim czasie zrobić test ciążowy??
Można też inaczej sprawdzić czy jest się w ciąży
-> http://www.mawia.pl/ciaza/naturalne-...wdzania-ciazy/Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1507 |
|
Raczkowanie
|
dostałam wczoraj okres, w terminie przewidywanym jako prawidłowy... problem w tym, że jest dużo mniej obfity :/ nie wiem niestety, jaka ilość zalicza się do plamienia... dziś trochę więcej tego jest niż wczoraj, ale krew trochę jaśniejsza i jest tego dużo mniej niż zwykle... normalnie zmieniałabym podpaski co 1,5h, a teraz spokojnie jedna wystarczyłaby na cały dzień i noc :/ jaki może być tego powód? długotrwały stres spowodowany strachem przed ciążą i ciągłym zamartwianiem się? zbyt intensywny wysiłek fizyczny zarówno w poniedziałek jak i środę? czy zrobić jeszcze jeden test dla totalnej pewności :/ ?
i rozumiem, że od nowego blistra, który zaczynam w sobotę (przypominam, że przy poprzednim zapomniałam pierwszej tabletki i wzięłam ją po 21h) mogę być pewna powrotu całkowitego zabezpieczenia?
![]() * * * ![]() zęby skazane na 1,5 roku więzienia od 8.04.2013 Edytowane przez Trish_Galway Czas edycji: 2010-02-25 o 19:42 |
|
|
|
|
#1508 |
|
Zadomowienie
|
nie dostalas okresu skoro bierzesz tabletki ;]
tylko krwawienie z odstawienia, ktore raz moze byc bardziej obfite a raz mniej. negatywne testy, krwawienie w terminie... przestan sie wreszcie schizowac. |
|
|
|
|
#1509 |
|
Raczkowanie
|
obawiam się że jestem w ciąży, a bardzo tego nie chce, boję zrobić test lecz wieczorem go zrobię, bo do rana już nie wytrzymam. W obecnej chwili powinnam miec okres a pojawia mi się taki biały śluz. To coś oznacza? Czytałam wiele wątków i o śluzu nic nie pisze, jest szansa że nie jestem w ciąży?
|
|
|
|
|
#1510 |
|
Rozeznanie
|
nie napisalas kiedy byl stosunek ani nic.. tak sluz jest jednym z objawow ciazy, rob ten test i nie panikuj
|
|
|
#1511 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Od ostatniego stosunku minęło 5 tygodni, okresu nie mam od połowy stycznia, jednak bolą mnie piersi (jak zawsze przed okresem - całkowita norma). Robiłam test tydzień temu (czyli 3,5 tygodnia po stosunku - dokładnie 25 dni) i wyszedł bardzo negatywny. Teraz pytanie: jak bardzo jest wiarygodny taki test płytkowy, robiony w 3,5 tygodnia po stosunku? Czytałam tutaj, że bardzo wiarygodny, gdyż ciąże można wykryć dosyć szybko, a po 2-3 tygodniach już jest prawie pewny wynik. Tak się tylko chciałam upewnić, czy mam się stresować. Dodam, że generalnie objawów nie mam, jajniki mnie nie bolą, lekko podbrzusze, tak jak na okres, tylko te piersi mogą kruszyc mury
|
|
|
|
|
#1512 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, ja nie wiem co myslec- uprawialam seks z moim chlopakiem 3/4 dni temu. Ja nie mam tabletek, gumki też nie było ;/. Kupiłam test ciązowy ale nie wiem w sumie kiedy go zrobic- slyszalam ze nalepiej po 14 dniach od stosunku???????- wydzie mi to 7 kwietnia. Nie chce być w ciązy bo wtedy to był by koszmar ;p
|
|
|
|
|
#1513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro kupiłaś test, to przeczytaj ulotkę. Trzeba było iść po tabletkę po, a teraz to już sobie możesz "nie chcieć"...
|
|
|
#1514 |
|
Raczkowanie
|
wiem że sie powtarzam, ale mnie to niepokoi czy 22 dni po stosunku test domowy jest wiarygodny? dodam że wynik był negatywny i że jestem na tabeltkach anty.
i nie krzyczcie i dziękuję |
|
|
|
|
#1515 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny powiedzcie mi czy w pierwszy dzien skoku temperatury mozna zajsc w ciaze czy to raczej jest juz po owulacji?
|
|
|
|
|
#1516 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1517 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przewertowałam tysiące tematów i 3 tygodnie po stosunku powinien być wiarygodny - dla większej pewności poproś w aptece o test mający największą czułość, tak jak mi poradzono kilka postów wcześniej.
|
|
|
|
#1518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a najlepiej test z krwi dla 100% pewności
|
|
|
#1519 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki wielkie. ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Test zrobię we wtorek po Świętach to będzie 28 dni po. a teraz Wesołych Świąt .przez Święta nie będę myślała o niczym, muszę odpocząć i odespać ostatnie nerwy...i zając sie moją córeczką i psiakiem ![]() ![]()
Edytowane przez uzytkowniczka71 Czas edycji: 2010-04-05 o 21:35 |
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było
Życzę Wszystkim starającym szybkiego " zafasolkowania" Jestem z Wami Ja s tarałam się o dzidziusia i stosowaliśmy różne metody, nogi w górze itp i nic... aż w końcu kolezanka poleciła mi Bobo Plan i za pierwszym razem "zadziałało" zarówno u niej jak i u mnie ( ona starała się prawie rok, a ja pół ) , koleżanka urodziła 2 dni temu , a ja mam termin na koniec maja , także już jedną nogą jestem w szpitalu Spróbujcie, poleciłąm go koleżance z pracy i tez się udało Tylko wiecie co , same chłopaki po tych testach wychodzą Buziaki ![]() Wesołych Świąt ![]() Jak macie jakieś pytania to śmiało
|
|
|
|
|
#1521 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i nie wytrzymałam, zrobiłam dziś rano-27 dni po. negatywny, ale ja nadal sie zastanawaim czy na pewno jest ok. zresztą niestety nie najlepiej sie czuję, ale może ja sobie tylko to wmawiam. |
|
|
|
|
|
#1522 |
|
Przyczajenie
|
może więc ja opiszę swoją historię, bo jak dzisiaj czytałam na necie objawy ciąży to mi serce stanęło ze strachu..
a wiec biorę Yasminelle od października, kochamy się z chłopakiem o listopada.. od paru dni zauważyłam, że bardzo częsro chodzę siusiu aż dziwnie za często..wiem ze to moze być zapalenie pęcherza czy coś innego.. ale jednak.. poza tym powiększyły mi się piersi i ogólnie przytyło mi się troszkę, wiem że to od tabletek się tyje.. ale jednak.. rozdrażniona jestem, ale to chyba już od dłuużeszego czasu (problemy i dużo stresu).. co tam jeszcze.. ? aha, podczas brania tebletek mam regularny okres.. teraz jestem po 2 tyg tabletek.. zapewne dostnę okres za 9 dni, no ale podobno i w ciąży można go mieć..moge dodać, że mój facet dużo pali a podobno od tego osłabiaja się plemniki, nigdy nie skończył we mnie no i to chyba tyle co moge powiedzieć.. strasznie się denerwuję za każdym razem jak ponownie ide się wysiusiać nie wiem czy zrobić test? czy ja tylko tak panikuje bardzo i się doszukuję? (co jest bardzo możliwe, bo jest strasznie na tym punkcie przewrażliwiona). Dodam że mam 17 lat i nie wyobrażam sobie ciąży w tym wieku.. pozdrawiam
Edytowane przez ona_rexona Czas edycji: 2010-04-06 o 19:17 |
|
|
|
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1524 |
|
Przyczajenie
|
no mam nadzieję
przyjaciółka twierdzi, że sobie to uroiłam, bo się tak panicznie boję tej ciąży..a inne panie co uważają na ten temat? chyba muszę isc do lekarza z tym pęcherzem, bo to jakaś paranoja.. co godzine łażę siusiu
|
|
#1525 |
|
Raczkowanie
|
Yasminelle podobno tak działa, podobnie Yasmin- częste siusiu, podobno one nie zatrzymują wody w organizmie.a piersi po tabletkach moga uronać, a co do schiz- to mam więcej niz 17 lat i też mam schizy aż mi głuipo sama przed sobą czasmi....
|
|
|
|
|
#1526 |
|
Przyczajenie
|
no własnie ja słyszałam, że zatrzymuje wodę w organizmie.. a po 6 opakowaniach tabletek już jestem i dopiero teraz chodze tak często siusiu
i raczej nie jest to od częstego picia, bo u mnie to normalne że całymi dniami piję dużo wody.. zobacze, moze przejdzie siusianie i schiza
|
|
#1527 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie które mnie bardzo martwi... Współżyje z chłopakiem już 1.5 roku i zawsze moje miesiączki trwały 3/4 dni i nie było żadnych zakłóceń a w poniedziałek miałam okres przez około pół dnia i później już nie... Czy to może być ciąża??
|
|
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli współżyłaś bez zabezpieczenia to może to być ciąża.
|
|
#1529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej, ja doppiero od 5 opakowania zaczełam tak mieć i piersi mi urosły, także nie ma reguły.wcześniej brałam przez 3 lata i nie miałam żadnych żadnych objawów ubocznych, cera super, włosy super, zero bóli, piersi jakie były takie zostały, nie przytyłam, nie schudłam, a teraz mam zupełnie inaczej a biorę Y tak jak wtedy. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#1530 |
|
Przyczajenie
|
adelajda123 czasem jeden z pierwszych objawów ciąży. Zrób test
![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

znów jestem spokojniejsza... co ja bym bez was zrobiła

i dziękuję 

nie wiem czy zrobić test? czy ja tylko tak panikuje bardzo i się doszukuję? (co jest bardzo możliwe, bo jest strasznie na tym punkcie przewrażliwiona). Dodam że mam 17 lat i nie wyobrażam sobie ciąży w tym wieku..