|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
czy to zdanie jest poprawne nie wiem językowo stylistycznie?
Adaptacja filmowa, to przekład ze słów na obrazy, działających ludzi i ekranowe sytuacje. |
|
|
|
#1562 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;26758024]czy to zdanie jest poprawne nie wiem językowo stylistycznie?
Adaptacja filmowa, to przekład ze słów na obrazy, działających ludzi i ekranowe sytuacje.[/QUOTE] Nie bardzo. Adaptacja filmowa to przekład słów ( dzieła literackiego) na obrazy. Szczerze powiedziawszy nie rozumiem drugiej części zdania, ale ja dzis padnięta jestem. Wynika z tego chyba, że adaptacja filmowa to "przekład" także na ludzi Domyślam się, że chodzi o maturę ustną. Mozesz powiedzieć, że adaptacja filmowa to przełożenie tekstu literackiego w celu dostosowania go do filmu - wg definicji adaptaccji filmowej. To co Ty napisałaś to bardziej scenariusz- tak mi się wydaje. Jeszcze może jakaś rasowa polonistka niech się wypowie. Edytowane przez 201703061232 Czas edycji: 2011-05-06 o 19:02 |
|
|
|
#1563 |
|
Zadomowienie
|
potrzebna mi kopia świadectwa z liceum:|
zeby miec kopie swiadectwa z liceum z przepiękną adnotacją że jest zgodna z oryginałem muszę teraz gnać do lo żeby mi to podbili itd czy taka pani z dziekanatu też by mogła taki myk zrobić ?
|
|
#1564 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1565 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;26758024]czy to zdanie jest poprawne nie wiem językowo stylistycznie?
Adaptacja filmowa, to przekład ze słów na obrazy, działających ludzi i ekranowe sytuacje.[/QUOTE] Dla mnie to zdanie jest kompletnie niezrozumiałe. Działających ludzi i ekranowe sytuacje? A skąd pani z dziekanatu moze wiedzieć, czy świadectwo jest zgodne z oryginałem? Zresztą obok pieczątki szkoły potrzebna jest pieczątka i podpis dyrektora. |
|
|
|
#1566 |
|
Zadomowienie
|
nie wiem, dlatego pytam czy sie da to jakoż załatwić bez jeżdżenia spory kawałek tylko po glupie pieczątki
|
|
#1567 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Konto usunięte
|
aha no właśnie dla mnie też to zdanie mało zrozumiałe było
![]() (kupiłam prezentację i teraz wprowadzam poprawki.. tak żebym mówiła raczej po swojemu..)dziwne że z takim zdaniem ktoś dostał 20 punktów ![]() zbecka dzięki za propozycję
|
|
|
|
#1569 |
|
Konto usunięte
|
Jaki temat pracy masz? Jeśli masz jakieś jeszcze pytania to chętnie pomogę. Tylko mój czas reakcji dzisiaj jest spowolniony.
|
|
|
|
#1570 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1571 |
|
Raczkowanie
|
czy są potrawy, których powinnam unikać w czasie wybielania zębów paskami wybielającymi? czy mogę pić zieloną, czerwoną, ziołową lub owocową herbatę? i kiedy najlepiej zakładać paski wybielające, jeśli muszę je nosić przez pół h 2 razy dziennie?
(kupiłam dzisiaj paski wybielające, stąd te pytania )
|
|
|
|
#1572 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mam tam wesele pana tadeusza i było ferdydurke ale postanowiłam zmienić na przedwiośnie.. wstęp zakończenie wesele i pana tadeusza mam opisane poprawki sobie wprowadzę raczej sama tak żebym wiedziała co mówię ![]() a w przedwiośniu możesz mi powiedzieć na co zwrócić uwagę ![]() jejku ale chyba jednak muszę skrócić bo sam wstęp i wesele mi zajęło (czytania) 10 minut ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]() rano nakładałam po umyciu zębów (wiem wiem że szkliwo ;d ale co tam )i jak się szykowałam (ubierałam malowałam to te paski sobie działały )wiem że nie wolno pić kawy i czarnej i czerwonej herbaty.. nie można pić wina czerwonego.. nie powinno się palić papierosów.. |
||
|
|
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1574 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;26758772]Dokonaj analizy porównawczej i oceny wybranych ekranizacji dzieł literackich.
mam tam wesele pana tadeusza i było ferdydurke ale postanowiłam zmienić na przedwiośnie.. wstęp zakończenie wesele i pana tadeusza mam opisane poprawki sobie wprowadzę raczej sama tak żebym wiedziała co mówię ![]() a w przedwiośniu możesz mi powiedzieć na co zwrócić uwagę ![]() jejku ale chyba jednak muszę skrócić bo sam wstęp i wesele mi zajęło (czytania) 10 minut ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- ja nakładałam paski rano i wieczorem ![]() rano nakładałam po umyciu zębów (wiem wiem że szkliwo ;d ale co tam )i jak się szykowałam (ubierałam malowałam to te paski sobie działały )wiem że nie wolno pić kawy i czarnej i czerwonej herbaty.. nie można pić wina czerwonego.. nie powinno się palić papierosów..[/QUOTE] Przedwiośnie- nienawidzę ( "prawdziwą" maturę miałam 5 lat temu poprawkę ostatnią 2 ) wydaje mi się, że ważną sceną w przedwiośniu są ostatnie strony - chodzi mi o jakiś protest, gdy Cezary Baryka idzie/czuje się samotny wsród tłumu. Z przedwiośnia pamiętam tyle. Jestem na 100% pewna, że jest tu jakaś studentka filologi polskiej, lub wizażanka, która lepiej pamięta losy Cezarego Baryki.
|
|
|
|
#1575 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tak właśnie mi też ta scena po "przeleceniu" filmu utkwiła w pamięci.. ![]() i jeszcze jak ta jego panna umiera i ten ksiądz łączy ich ręce stułą i coś tam szepce jakby im ślubu udzielał
|
|
|
|
|
#1576 |
|
Konto usunięte
|
z książki nie pamiętam ale z filmu scena wkroczenia do ojczyzny. Nie pamiętam jak w filmie wyglądała ta scena, ale pamiętam odnosnie ksiązki ze moja polonistka podnicala się strasznie tą wizją szklanych domów
|
|
|
|
#1577 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1578 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy siadając pierwszy raz w życiu w samochód po stronie kierowcy i próbując nim jeździć wydawało Wam się to czarną magią? (pytam osób które wcześniej nie miały styczności z tym skomplikowanym urządzeniem-samochodem za bardzo)
|
#1579 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona sie tak podniecala zebyscie zapamietali, ze szklany dom oznacza ze wszyscy czysci nikt nie ma nic do ukrycia itp
|
|
#1580 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1581 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale jest to do opanowania i wyćwiczenia? jeszcze tylko po co mi te biegi i sprzęgło, jakby nie wystarczył sam hamulec i gaz
![]() ![]() Jestem po pierwszej w życiu jeździe i zaczęłam podziwiać wszystkich kierowców !
|
#1582 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ja kojarze z Przedwiośnia tę scenę jako spór interpretacyjny pt. dlaczego Cezary wyszedł z tłumu - bo się do niego odłączył całkiem, czy żeby podkreślić przynależnośc do niego poprzez jak gdyby przewodnictwo. Albo ksiazki pomyliłam :P
|
#1583 |
|
Konto usunięte
|
chodzi mi o to dlaczego przy odmianie wszystkich czasowników są te cztery formy (1 os poj, bezokolicznik, przeszły i supinum) a w czasowniku "być" jest tylko sum esse fui. W słowniku tez sa trzy formy, o co w tym chodzi? i "mieć" też ma 3 formy
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1584 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
. Jak już pierwszy raz ruszyłam to poszło z górki
|
|
|
#1585 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze jedno pytanie na dziś.
Na początku roku wybrałam się do Vision Express po nju szkła i na wizytę do okulisty. Pierwszy raz w życiu miałam badanie, czy jakiś pomiar ciśnienia. W każdym badź razie bardzo niemiłe, urządzenie dmuchało mi w oko. Kurcze, pracownica Vision kilka razy męczyła moje oczy ale za każdym razem moja głowa odsuwała się nagle do tyłu i oko zamykało bardzo mocno także z badania prawdopodobnie nic niee wyszło. Da się to jakoś przeżyć żeby to dmuchające urządzenie zrobiło co ma zrobić? Czy ja jestem wyjątkowa i moje odruchy mi nie pozwalają?
|
#1586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że większośc osób uważa mnie za życiową kalekę, ale ja uważam ich za ograniczonych wolę trzymać się z dala od aut niż stwarzać zagrożenie na drodze, najbardziej boję się tego, że trzeba miec ogromnie podzielną uwagę i rozumieć, stosować się do przepisów. Jeżeli już opanowałabym cudem uruchomienie samochodu i pokonanie nim kilku metrów to na pewno moja ślamazarność i czajenie się na drodze doprowadzałaby wszystkich do furii, tak mi się jakoś wydajea wszyscy zapewniają "nie no, co ty, to proste, wszystkiego się nauczysz", tylko ja jakoś mam wrażenie, że 99% z nich przed kursem swoje już na nielegalu wyjeździła a tylko ja nie wiem co do czego służy |
|
|
|
|
#1587 |
|
... choć nie Westwood
|
Angry, mnie też się wszystko wydawało czarną magią przed zaczęciem kursu, ale chęć posiadania prawka była silniejsza jednak. Bo ja z kolei wychodziłam z założenia, że skoro ludzie jakoś jeżdżą, mimo nie najwyższego ilorazu inteligencji często, to jak kto tak, żebym ja sobie nie dala rady
Przepisy są naprawdę proste i logiczne i szybko można się ich nauczyć *. To naprawdę jest proste, obsługa samochodu i prowadzenie jest spokojnie do nauczenia się w ciągu tych kilkudziesięciu godzin kursu. Potem pojawia się odpowiedzialność, potem już poważna jazda, ale tu praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Ja też przed kursem nie siedziałam za kółkiem, nigdy nie jeździłam. Zdałam za pierwszym razem i teraz kocham jazdę ![]() A, i też mam wielką wadę wzroku, ale nie robi mi to żadnego problemu. Soczewki dają radę ![]() * wielu kierowców nie znając dobrze przepisów tez jakoś daje radę... :P
|
|
#1588 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo, że soczewki, ale ja mimo 3 lat noszenia nie znalazłam jeszcze dla siebie idealnych torycznych, a dość głęboki astygmatyzm+ krótkowzroczność sprawia, że czasem widzę plamy nawet w nich
![]() Może racja, to jak z rowerem, jako kilkuletni dzieciak nie chciałam się nauczyć i każdy upadek kończył się rzucaniem go w kąt, a po jakimś czasie najprostsza rzecz na świecie. Ale jakoś na razie wydaje mi się, że się nie nadaję; już prędzej widziałabym się na skuterze, to wydaje się łatwiejsze (i nie trzeba prawka )
|
|
|
|
#1589 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam rodzinny pakiet medyczny w prywatnej przychodni i płacimy stałą kwotę co miesiąc, więc o cenę poszczególnych badań nie musze się martwić, dlatego chciałabym to wykorzystać i badać się profilaktycznie, żeby potem nie odkryć wielkiego nieleczonego problemu
|
|
|
|
|
#1590 |
|
Konto usunięte
|
Czy w Morzu Egejskim są rekiny?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.

wiem, bo tez musiałam załatwiać sobie takie cudo. 

( "prawdziwą" maturę miałam 5 lat temu poprawkę ostatnią 2 ) wydaje mi się, że ważną sceną w przedwiośniu są ostatnie strony - chodzi mi o jakiś protest, gdy Cezary Baryka idzie/czuje się samotny wsród tłumu. Z przedwiośnia pamiętam tyle. Jestem na 100% pewna, że jest tu jakaś studentka filologi polskiej, lub wizażanka, która lepiej pamięta losy Cezarego Baryki.